Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 липня 2021, питання №44301 100₴

Университет и военкомат

Добрый день.
Вопрос:
Студент оканчивает ВУЗ, для получения диплома необходимо подписать обходной лист в военкомате.
Студент призывного возраста.
В военкомате готовы подписать лист на условии получения студентом (под подпись) повестки на осенний призыв.
Насколько правомерны действия военкомата?

Відповіді юристів (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно Постанови від 20 січня 2021 р. № 100 "Про внесення змін до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом". https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...

    Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів.

    Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату.

    Тобто такі дії цілком законні.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Стаття 63. Обов’язки осіб, які навчаються у закладах вищої освіти (Закон України "Про вищу освіту")

    1. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, зобов’язані:

    1) дотримуватися вимог законодавства, статуту та правил внутрішнього розпорядку закладу вищої освіти;

    2) виконувати вимоги з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежної безпеки, передбачені відповідними правилами та інструкціями;

    3) виконувати вимоги освітньої (наукової) програми (індивідуального навчального плану (за наявності), дотримуючись академічної доброчесності, та досягати визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання.

    Якщо внутрішніми документами закладу вищої освіти передбачено обов'язок студентів підписувати обхідний лист, то вони повинні це робити.

    Адже своєю відмовою вони порушують не лише вимоги внутрішніх документів вузу, але й норми ст. 63 ЗУ "Про вищу освіту".

    Таким чином, вимога вузу підписати обхідний лист є законною.

    Документи про вищу освіту зберігаються протягом одного року з дати видачі вказаної в документі. [Відповідно до ПОРЯДКУ замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1496-16#Text]

    Якщо випускник не отримав документ про вищу освіту, він впродовж року від дати видачі, вказаної в документі, може звернутися на факультет/інститут з заявою на ім’я декана/директора на його отримання.

    У разі завершення терміну зберігання документу про вищу освіту, замовляється повторне його виготовлення. Випускник має звернутись в деканат свого факультету/інституту та подати наступний пакет документів:

    - заява на ім’я проректора;- копія паспорта громадянина України й паспорта громадянина України для виїзду за кордон (у разі відсутності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, випускник подає заяву, у якій вказує Ім’я та Прізвище латиницею за правилами транслітерації згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2010 р. № 55, погоджуючи таким чином транслітерацію Імені та Прізвища);- копія реєстраційного номеру облікової картки платника податків;- квитанція про оплату;- згода на обробку персональних даних;- копія свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану (у випадку зміни прізвища тощо);- копія попереднього документа про вищу освіту (диплом або атестат);- довідка з архіву або з факультету/інституту (залежно від року закінчення навчального закладу) в якій підтверджено навчання даної особи.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №71/2021

    Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році

    Відповідно до пункту 17 частини першої статті 106 Конституції України та на виконання Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" постановляю:

    1. Звільнити в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань:

    1) військовослужбовців строкової служби, які мають ступінь вищої освіти магістра та вислужили встановлені строки строкової військової служби:

    у червні – липні 2021 року;

    у жовтні – грудні 2021 року;

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 21 березня 2002 р. № 352(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 20 січня 2021 р. № 100)

    ПОЛОЖЕННЯпро підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу і їх прибуття на призовні дільниці

    56. У триденний строк після набрання чинності Указом Президента України про проведення призову громадян України на строкову військову службу військові комісари районних (міських) військових комісаріатів видають накази про проведення призову громадян України на строкову військову службу за формою згідно з додатком 16.

    Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату.

    Розпорядження районного (міського) військового комісара розсилається відповідним органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, управителям багатоквартирних будинків, власникам будинків.

    Висновок: працівники військомату діють згідно із законодавством України.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    обхідний лист не є підставою для відмови у видачі диплому ( ст. 238, 239, 240, 241, 247-250, 1003 Цивільного кодексу України, Закон України «Про вищу освіту»).

    Немає норми закону, яка б дозволяла ВУЗу не видавати диплом без обхідного листа.

    Відповідно до статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

    Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

    Згідно зі статтею 15 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі – громадяни призовного віку).

    Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

    призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

    у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;

    призовники, які змінили місце проживання, зобов'язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік;

    керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

    У ході проведення чергового призову зміна місця військового обліку громадян призовного віку не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:

    переведення на роботу в іншу місцевість;

    переїзд на нове місце проживання;

    прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;

    направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.

    У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

    Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Також, статтею 39 зазначеного Закону визначено порядок призову на військову службу під час мобілізації.

    Призов військовозобов’язаних та резервістів на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Представник військового комісаріату не може вручати батькам повістку, але може надіслати повістку за адресою проживання сина, або вручити йому особисто.

    Відповідальність за ухилення від призову може бути адміністративного або кримінального характеру.

    Адміністративна відповідальність (КУпАП):

    «Стаття 210. Порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу

    Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 211-1. Неявка на виклик у військовий комісаріат

    Неявка громадян на виклик у військовий комісаріат без поважних причин для приписки до призовної дільниці -

    тягне за собою накладення штрафу до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Бондарь Владимир Борисович
    100%
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Максим, здравствуйте! Соглашусь с коллегами в том, что действия военкомата по вручению повестки законны. С требованиями относительно обходного листа, здесь такая законность под вопросом, но действительно, если есть внутренний локальный нормативный акт (приказ ректора, положение или еще что-то) то с этим наверное тоже можно согласиться.

    Вопрос в том, как Вам поступить в этой ситуации?

    Первый вариант. Обходной лист не подписуете. Начинаете борьбу с "вузом" путем всевозможных письменных жалоб в Миносвиты, звонков на гарячие линии, обращений в полицию и суд. Пожалуй, рано или поздно диплом Вам отдадут и без обходного листа. Вопрос в том, сколько времени и нервов (а в случае с судами - и денег, например на оплату работы юристов) Вы потратите.

    Второй вариант. Повестку получаете, обходной лист подписываете, диплом получаете тоже. До осени еще много может произойти и если у Вас будут уважительные причины и Вы не сможете явиться по повестке, закон будет на Вашей стороне и привлечь Вас к ответственности смогут только за неявку без уважительных причин.

    Дальше для сведения информация державною мовою, щоб було більш точно:

    Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України (ст. 65 Конституції України).

    Виконати такий конституційний обов’язок громадянин може, зокрема, шляхом проходження строкової військової служби за призовом.

    Наслідком невиконання обов’язку може бути адміністративна (ст. 210 КУпАП) та/або кримінальна відповідальність (ст. 335 КК України).

    Щодо адміністративної відповідальності

    Адміністративна відповідальність наступає, зокрема, за:

    Порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від 85 до 119 гривень.

    За повторну неявку (також без поважних причин) за викликом, штраф становить від 170 до 255 гривень.

    Варто звернути увагу, що відповідальність настає за неявку саме без поважних причин.

    Поважними причинами неявки є:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Такі обставини повинні бути підтверджені документально (ч. 11 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

    Тобто, якщо у призовника є поважні причини неявки до військомату за викликом, наприклад, хвороба (ОРВІ, грип тощо) і у нього наявна відповідна довідка від медичної установи, то такі обставини виключають склад адміністративного правопорушення за ст. 210 КУпАП.

    Щодо кримінальної відповідальності

    Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до трьох років (ст. 335 КК).

    Для того щоб особу притягнути до кримінальної відповідальності необхідно довести (у судовому порядку) склад кримінального правопорушення (склад злочину).

    Злочин складається з:

    • Суб’єкта;
    • Об’єкта;
    • Суб’єктивної сторони;
    • Об’єктивної сторони.

    При наявності всіх вищенаведених складових, дія є злочином. Якщо хоча б одна зі складових відсутня, то така дія не може бути визнана кримінальним правопорушенням (злочином).

    Саме доведення суб’єктивної сторони є «найскладнішим» для сторони обвинувачення для притягнення особи за ст. 335 КК.

    Суб’єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 335 КК, характеризується виною у вигляді прямого умислу, тобто певними активними діями, що направлені на ухилення від проходження військової служби (відмова при свідках у військоматі від проходження служби, відмова від отримання повістки тощо).

    Таким чином, просто неявка до військомату (наприклад, якщо призовник забув прийти) не може трактуватись як правопорушення за ст. 335 КК, оскільки немає прямого умислу у його діях.

    Тому, якщо призовнику вже вручають повістку, то краще її отримати та підписати. Якщо призовник буде відмовлятись від її отримання і це буде належним чином задокументовано, то є ризик бути притягнутим до кримінальної відповідальності.

    Надеюсь, консультация будет Вам полезной. Будут вопросы - обращайтесь лично через кнопку на сайте. Всего Вам доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Максим!

    Вопрос:

    "Студент оканчивает ВУЗ, для получения диплома необходимо подписать обходной лист в военкомате.Студент призывного возраста.В военкомате готовы подписать лист на условии получения студентом (под подпись) повестки на осенний призыв.Насколько правомерны действия военкомата"?

    - О правомерности территориального центра комплектования и социальной поддержки (новое название военкомата), можно вести речь исходя из сути повестки.

    Если это повестка на призыв на срочную воинскую службу, то такая повестка незаконная, так как перед тем как её выдать, Вам необходимо провести медкомиссию и только после получения её результатов, при признании Вас пригодным к прохождению срочной воинской службы, отсутствии оснований для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, Вам имеют право выдать повестку на призыв на срочную воинскую службу.

    Если это повестка на прохождение медкомиссии, то это будет вполне законно.

    Но вручение самой повестки, не должно Вас беспокоит, так как согласно части 11 статьи 15 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", Вы имеете право не прибыть на дату указанную в повестке из-за уважительной причиной, такой как болезнь, для этого необходимо до даты явки, получить справку в больнице и направить её в тцксп (военкомат) заказным письмом с уведомлением и описью вложения, что есть законным основанием для неявки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України