Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 02 июля 2021, вопрос №44341 250₴

Чи повинен орендар сплачувати за меблі, які купуються вже після висілення?

Коли ми заїхали в квартиру, орендодавець попросив посунути ліжка з однієї кімнати в іншу. Ми винаймали вантажну службу для цього. Після того як ліжка розібрали і скрутили, одне бильце почало відходити. Ліжка старі, ще радянського часу. Я повідомила орендодавця про поломку, він сказав, що будемо розбиратися як будемо з'їжджати. Тепер він вимагає 3 тисячі гривень за купівлю нового дивана, коли ми вже з'їхали і дійшли до питання повернення залога.
Чи повинні ми платити 50% вартості нового дивана, чи повинні сплатити за каркас старого ліжка?

Ответы юристов (9)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Потрібно бачити ваш договір оренди квартири. Якщо договору немає, ви нічого не підписували- то і не має у вас жодного зобов'язання сплачувати будь які гроші.

    Якщо ви заплатили залог, то нажаль повертати залог орендодавець в такому випадку також не буде.

    Каландирець Артем Віталійович

    Добрый день!

    Все зависит от того заключали ли Вы договор с арендодателем. Если да, то необходимо изучать его условия. Грамотный договор аренды недвижимости имеет положения о характеристиках мебели до сдачи дома/квартиры в аренду (т.е. арендодатель с арендатором заранее согласуют недостатки мебели, которые были до вселения). Также предусматриваются пункты по вывозу ненужно мебели (на личном опыте так делали: в договоре прописывали, что до моего вселения арендодатель должен вывезти с квартиры диван и приобрести кровать с ее последующим завозом).

    Если же договора не было, то ни у Вас нету никаких обязательств по покупке или возврату стоимости кроватей, ни у арендодателя нету оснований для возврата Вам залога (он может сказать, что впервые Вас видит).

    Выход с этой ситуации - это поиск общего знаменателя (компромисс) с арендодателем. Все остальные способы - это только напакостить арендодателю.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вас цивільно-правові відносини, вони вирішуються договірними умовами у суді, але для суду мало доказів у орендодавця.

    А ось Ви можете зафіксувати фактичні збитки в акті приймання майна та зазначити,що сумма неустойки в розмірі задатку береться ним ,як компенсація збитків завданих майну орендодавця.

    Вручити акт орендодавцю, а якщо він не згодні нехай доводить у суді порушення договору, але з наявними доказами та актом збитків, Ви переможете доказами в суді .

    Акт треба було складати ще тоді коли орендодавець виселяв Вас.

    на момент виселення ліжко було пошкоджене , нехай оцінить збитки, надасть вам висновок експерта і на підставі нього Ви сплатите йому суму за те ліжко. згідно оцінки .

    Про диван мови бути не може адже ви вже там не проживаете.

    Нехай доводить збитки у суді на підставі документів, а ні то завдаток це все на , що він може розраховувати , якщо збитки зафіксовані у документальному вигляді.

    Якщо договору немає у наявності ні про які збитки говорити неможливо.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%

    Добрый день!

    Отношения между квартиросъемщиком и арендодателем регулируются отдельными статьями Гражданского кодекса Украины. Но для того, чтобы требования нюансов аренды были соблюдены, важно оформить соответствующий договор. Устные договоренности чаще всего правоохранительными органами не принимаются во внимание. У вас на руках должен быть договор аренды, где в письменном виде прописать все финансовые нюансы взаимоотношений между сторонами.

    Арендатор перед заселением обязан проверить исправность мебели, сантехники и бытовой техники. В случае их внезапной поломки (чайник не включается, диван не раскладывается, бачок на унитазе подтекает) о бесплатном ремонте или замене с собственником квартиры будет довольно сложно договориться.

    Лучше всего заранее обсуждать возможность и нюансы покупки дополнительной мебели или бытовой техники. Варианты могут быть такими: оплата таких покупок собственником – наличие дополнительных удобств делает жилье более привлекательным для арендаторов и станет доводом для поднятия арендной ставки; оплата 50/50; покупка в счет арендной платы; оплата арендатором, но с последующим вывозом купленных вещей после выезда.

    В случае поломки существующей бытовой техники или мебели, ст 819 Гражданского кодекса Украины предполагает починку за счет квартиросъемщика, если иное не указывается в договоре. Сюда относятся поломки смесителей и сантехники в целом, поломки мебели и бытовой техники.

    Вы должны оплатить 50% ремонта мебели, а не покупки новой.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Вирішення цього питання повністю відноситься до умов договору оренди, який було укладено між сторонами. Я впевнений, що в данному випадку вашої провини в тому, що меблі дуже старі, а тому в них цілком логічно є недолікі викликаня віком немає. Більш того, з ваших слів виходить, що перенесення меблів в іншу кімнату це було бажання орендодавця. На мій погляд вашої провини немає, а вимоги орендаря необгрунтовані. Більш того, ці меблі ви не використовували і вони не були предметом договору оренди. Сумніваюсь, що орендодавець зможе довести свою правоту в будь якій інстанції

    Бондарь Владимир Борисович
    24%

    Добрий день, Анжело! У Вашому випадку питанння йде щодо повернення вам не залогу, а так званої "гарантійної суми" яку, як правило передбачають орендодавці квартир, які професійно цим займаються. Як правило пункт договору передбачає те, що гарантійна сума повертається орендарю після передачі ключів та звільнення квартири за вирахунком виявлених недоліків. Важливо в цьому випадку те, як було зафіксовано вами стан орендованого майна на момент укладання договору і стан його при поверненні. Звичайно, якщо орендарем завдано шкоду майну орендодавця, то вона підлягає відшкодуванню і орендодавець може притримати у себе гарантійну суму чи задовольнити свої вимоги за рахунок неї. Але головне це те, що повинна бути встановлена дійсна шкода та її розмір.

    Я не бачу Вашої вини у завданні шкоди майну вашого орендодавця, тим більше такий спосіб відшкодування як придбання нового дивану є явно непропорційним. Інша справа, що гроші (гарантійна сума) перебувають у Вашого орендодавця і змусити його їх повернути досить важко. Оскільки сума відносно незначна, він розуміє. що звертатись до суду Вам невигідно, оскільки Ви витратете більше коштів і часу, щоб довести свою правоту.

    Пропоную Вам ще раз спробувати залагодити питання з орендодавцем мирно. В іншому випадку, можете його попередити про те, що будете звертатись до правоохоронних та податкових органів. Не факт, що він сплачує податки з отримуваних від оренди коштів. Тобто створити певні проблеми (чи скоріше незручності) вашому орендодавцеві можна шляхом різних звернень (несплата податків, підприємницька діяльність без реєстрації тощо). Проте, це крайній випадок. Як то казав один персонаж з фільму; "І що вам з того, що у людини буде горе :).

    Радий бути Вам корисний. Потрібна допомога - звертайтесь через сайт шляхом створення особистого ліда.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Анжело!

    Я так розумію, орендодавець не хоче повертати Вам завдаток допоки Ви не сплатите йому 3 тис. грн за купівлю нового дивана. Такі дії орендодавця є незаконними. Ви повинні сплатити лише за ремонт старого ліжка, і то, якщо це ліжко було предметом договору найму.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 779. Наслідки погіршення речі, переданої у найм

    1. Наймач зобов'язаний усунути погіршення речі, які сталися з його вини.

    2. У разі неможливості відновлення речі наймодавець має право вимагати відшкодування завданих йому збитків.

    3. Наймач не відповідає за погіршення речі, якщо це сталося внаслідок нормального її зношення або упущень наймодавця.

    Що стосується повернення завдатку, слід сказати наступне.

    Зазвичай гарантійний платіж у вигляді завдатку орендодавець отримує з метою гарантування орендарем узятих на себе зобов’язань за договором оренди у повному обсязі (сплати орендних платежів, належне ставлення до майна тощо). І цей платіж буде використаний або у вигляді компенсації понесених збитків, якщо відбудеться порушення договору (наприклад, пошкодження майна), або буде зарахований у рахунок зобов’язань за договором (зазвичай, у сплату за останній місяці найму), якщо орендар буде виконувати сумлінно взяті на себе зобов’язання.

    Знову ж таки: якщо пошкоджене ліжко не було предметом договору найму і Ви ним навіть не користувалися, то орендодавець не має правових підстав утримувати у себе ваш завдаток і зобов'язаний повернути його Вам.

    Зверніться до орендодавця з письмовою претензією-вимогою негайно повернути Вам завдаток та попередьте, що у разі відмови будете скаржитися на нього в податкову та звертатися за захистом своїх прав у суд.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    12%

    Здравствуйте, Анжела!

    Исходя из Вашей информации, то Вы несли затраты на вызов службы грузчиков, что должен делать арендодатель, не по Вашей вине имело место повреждение мебели, если это не отражено в договоре аренды квартиры, то Вы не должны оплачивать арендодателю денежные средства на ремонт старой мебели, на приобретение новой мебели тоже.

    Согласно ч. 1 ст. 546 ГК Украины одним из видов обеспечения выполнения обязательства является задаток. Нормы, регулирующие применение задатка, изложены в § 5 гл. 49 “Обеспечение исполнения обязательств” ГК Украины. Задаток, являющийся одним из традиционных видов обеспечения выполнения обязательства, нередко используется в договорных отношениях. А потому следует помнить об особенностях этого правового института, позволяющих правильно применять его на практике.

    В соответствии с ч. 1 ст. 570 ГК Украины задатком является денежная сумма или движимое имущество, выдаваемые кредитору должником в счет причитающихся с него по договору платежей в подтверждение обязательства и в обеспечение его выполнения.

    В статье 548 ГК Украины закреплены общие условия обеспечения выполнения обязательства. Так, согласно указанной правовой норме, выполнение обязательства (основного обязательства) обеспечивается, если это установлено договором или законом. То есть обеспечение выполнения не происходит автоматически, а возможно только по договоренности сторон или в случаях, установленных законом.

    Задатком обеспечиваются договорные обязательства независимо от субъектного состава. Задатком наиболее активно обеспечиваются обязательства между физическими лицами, хотя данный способ обеспечения может быть применен и в отношениях между юридическими лицами, и в отношениях между физическим и юридическим лицом. Однако необходимо отметить, что возможность предоставления задатка третьим лицом, не принимающим участия в основном обязательстве, законодательством не предусмотрена. Задаток должен передаваться должником по основному обязательству кредитору.

    Задаток, как и неустойка, является мерой гражданско-правовой ответственности и устанавливает для должника невыгодные последствия в случае не выполнения им обязательства.

    В данной ситуации завдаток конечно же должен Вам быть возвращён, Вы имеете право требовать возмещение оплаты за услуги грузчиков, если это подтверждено документально.

    Если будет продолжать требовать денежные средства и не вернёт завдаток, при наличии договора аренды квартиры, Вы имеете право подать претензию, затем иск в суд о взыскании денежных средств, а при отсутствии договора аренды, подать заявление в налоговую службу для проведения проверки и принятия мер реагирования по факту не уплаты налогов работодателем и иск в суд о взыскании денежных средств.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Цивільний кодекс України (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.".

    Кримінальний кодекс України (КК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою ...обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб...(вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк...".

    Приєднуюсь до позицій колег, що переміщення ліжок Вами зроблено за вказівкою орендодавця, що демонтаж та монтаж ліжок зроблено третьою особою (вантажна служба), що Вашої вини в пошкодженні ліжка немає (що можуть і мають підтвердити працівники вантажної служби), що, скоріше всього, робота вантажної служби була (або може бути) документально оформлена, що орендодавець за зламане бильце вимагає оплату нового ліжка. Вважа за належне направити орендодавцю заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення; під реєстрацію орендодавцем вручення заяви на Вашому екземплярі (якщо це можливо)) про незаконність вимоги, про повернення завдатку (у вказаний Вами строк - в даному випадку 7 днів - ст.530 ЦК), про наявність у діях орендодавця ознак наведеної статті КК (вимагання) під страхом (у випадку відмови) звернення до поліції та судової виплати завдатку та відшкодування моральної шкоди.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України