Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 липня 2021, питання №44371 250₴

Як можна переписати пай

Доброго дня , я маю проблеми з банками , є майно земельний пай, якось можна його переписати на родича ?щоб банк не забрав землю, як відомо з 1 липня можна паї продавати , за дарування нічого не відомо

Відповіді юристів (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо такий пай не заарештований виконавчою службою - ви маєте право продати його. Аршештовано чи ні ви можете дізнатися у будь-якого нотаріуса.

    Для того, щоб продати землю ви маєте здійснити декілька простих кроків:

    1. Перевірити кадастровий номер на Публічній кадастровій карті map.land.gov.ua.
    2. Визначити, чи є особи з переважним правом купівлі. За законом – це орендар вашої земельної ділянки. Власник землі має насамперед запропонувати придбати ділянку саме орендарю або особі, якій орендар передав своє переважне право на викуп.
    3. Зібрати необхідні документи (які саме - підкаже нотаріус)
    4. Зрозуміти, як формується ціна. Експерти не радять поспішати з продажем паю одразу після відкриття ринку, адже з часом ринкові ціни зростуть, відповідно, зросте й середня орендна плата, тож здавати в оренду ділянки буде вигідніше.
    Пуха Наталія ТендерОк
    40%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    01 липня 2021 скасований мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Даний Закон дає змогу, громадянам України, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паї) вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном, з 01 липня 2021 року подарувати свою земельну ділянку (пай) відповідно до статті 131 Земельного кодексу України можна громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

    Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

    Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з 01 липня 2021 року може скористатися своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно до цивільного законодавства України, тому не зволікайте шукайте обдарованого та звертайтесь до нотаріуса для оформлення договору.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

    Якщо Ви не оформили права власності на землю то з 1 липня 2021 року Ви можете подарувати сертифікат на земельний пай.

    У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

    Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва

    { Указ втратив чинність крім статті 3 на підставі Указу Президента N 650/2007 ( 650/2007 ) від 20.07.2007 }

    3. Установити, що право на земельну частку (пай) може бути об'єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави.

    Бондарь Владимир Борисович
    60%
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Олександре, вітаю. Знято мораторій на відчудження, тобто не лише продаж, але й дарування.

    Власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину, довірчу власність (ст. 90 Земельного кодексу України).

    Однак, відповідно до пункту 15 розділу IX Земельного кодексу України, до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року, не допускалося – купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання), а саме:

    • земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
    • земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства,
    • земельних часток (паїв).

    Однак, вищезазначені земельні ділянки могли бути передані у власність згідно:

    • спадкування;
    • обміну (міни) відповідно до частини другої статті 37-1 цього Кодексу земельної ділянки на іншу земельну ділянку з однаковою нормативною грошовою оцінкою або різниця між нормативними грошовими оцінками яких становить не більше 10 відсотків;
    • Вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

    Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

    Отже, до 01.07.2021 року відчужити (продати/подарувати) земельну ділянку (пай) було не можливо, у зв’язку із дією мораторію на відчуження вищезазначених земельних ділянок. Однак, після набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» з 01 липня 2021 року набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:
    • громадяни України;
    • юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України, держава, територіальні громади;
    • територіальні громади;
    • держава;
    • банки лише в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. За умови, що ці земельні ділянки будуть відчуженні на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

    Тобто Ви можете зараз подарувати свій земельний пай (скоріше, мабуть вже земельну ділянку) родичам, якщо вони громадяни України.

    Стосовно проблем з банками, як я зазначив вище, банки можуть звернути стягнення на Вашу земельну ділянку лише у разі якщо б був укладений договір застави цієї земельної ділянки.

    Тому, я б не радив Вам відчуджувати земельну ділянку зараз. Навряд чи банк зможе її у Вас відібрати.

    Радий бути для Вас корисним! У разі необхідності звертайтеся до мене особисто, створивши лід на цьому сайті. Всього найкращого!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Так можете зверніться до нотаріуса з документами та зможете оформити договір дарування, просто не зволікайте так як перелік документів які необхідні нотаріусу для оформлення договору залежить від стадії оформлення документів Вами на пай.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    С 01 июля 2021 года подарить свой земельный участок (пай) в соответствии со статьей 131 Земельного кодекса Украины можно гражданам Украины, юридическому лицу или территориальной общине. Для заключения и удостоверения договора дарения земельного участка сельскохозяйственного назначения необходимо обратиться к местному нотариусу. Найти государственную нотариальную контору или частного нотариуса для заключения договора можно по ссылке: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx

    Для заключения договора дарения земельного участка сельскохозяйственного назначения необходимо иметь следующие документы (ориентировочный перечень):

    1) паспорт и регистрационный номер учетной карточки плательщика налогов;

    2) отчет об экспертной денежной оценке земельного участка;

    3) документы, подтверждающие право собственности на земельный участок (свидетельство о праве собственности на земельный участок; Выдержка из Государственного реестра прав на недвижимое имущество; Государственный акт);

    4) Выписка из Государственного земельного кадастра

    Если договор заключается от лица представителем по доверенности, то кроме указанных выше документов необходимо иметь:

    1) доверенность;

    2) паспорт и регистрационный номер учетной карточки налогоплательщика поверенного.

    ВНИМАНИЕ! Для отчуждения земельного участка сельскохозяйственного назначения он должен иметь кадастровый номер. Если кадастрового номера на земельный участок нет, то его необходимо присвоить.

    В соответствии с положениями Налогового кодекса Украины, объекты дарения, подаренные налогоплательщику другим физическим лицом, облагаются налогом согласно правилам, установленным для налогообложения наследства.

    В связи с этим, договор дарения земельного участка НЕ облагается налогом (ставка равна нулю):

    - родственнику первой степени (дети, родители, один из супругов),

    - второй степени родства (внуки, дедушки / бабушки).

    В статье 125 Земельного кодекса Украины определено, что право собственности на земельный участок, право постоянного пользования и право аренды земельного участка возникают с момента государственной регистрации этих прав.

    Регистрации права собственности на земельный участок осуществляют:

    - нотариус;

    - другие государственные регистраторы (исполнительных органов сельских, поселковых и городских советов, районных, районных в городах государственных администраций), в том числе через центры предоставления административных услуг.

    Перечень необходимых документов:

    1) заявление установленной формы;

    2) документ, удостоверяющий личность (паспорт гражданина Украины);

    3) копия регистрационного номера учетной карточки плательщика налогов;

    4) заверенная копия решения о передаче земельного участка в собственность;

    5) выписка из Государственного земельного кадастра о земельном участке (не обязательно);

    6) документ, подтверждающий внесение платы за государственную регистрацию права собственности на недвижимое имущество - в размере 0,1 прожиточного минимума для трудоспособных лиц (по состоянию на 2021 - 230 грн.).

    Заявление и документы рассматриваются государственным регистратором в течение 5 рабочих дней.

    В подтверждение государственной регистрации права собственности на землю государственный регистратор выдает выписку из Государственного реестра прав на недвижимое имущество.

    Обращайтесь, если потребуется помощь (контакты для связи есть в моем профиле).

    Всего хорошего!

    Удачи Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    За дарування також відомо, мараторій стосується всіх видів відчуження.

    Але питання у виконавчій службі у вашому випадку?

    Який стан виконавчого провадження? Дії банку? Рішення суду?

    Залишайте на мене лід, та телефонуйте.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    За дарування також відомо, мараторій стосується всіх видів відчуження.

    Але питання у виконавчій службі у вашому випадку?

    Який стан виконавчого провадження? Дії банку? Рішення суду?

    Залишайте на мене лід, та телефонуйте.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Ви можете вільно продати або подарувати Ваше майно іншій особі оформивши відповідний правочин нотаріально.

    З 1.07.21 знято мораторій тому Ви можете продати чи подарувати Ваш пай кому забажаєте , як власник.

    Необхідно дізнатися лише чи не накладено арешти на Ваше майно в тому числі пай - органами ДВС.

    Майно під арештом продати неможливо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    С 1 июля 2021 отменен мораторий на продажу земель сельскохозяйственного назначения.

    Данный Закон позволяет, гражданам Украины, которые имеют в собственности земельные участки сельскохозяйственного назначения (паи) свободно владеть, пользоваться и распоряжаться данным имуществом.

    Дарение земельного участка проводится путем заключения договора в письменной форме и его заверения у нотариуса, иначе сделка считается недействительной. В договоре кроме прав и обязанностей сторон, названия объекта сделки с кадастровым номером указывается, что земля не находится под запретом отчуждения, а также перечисляются ограничения по ней, если они есть.

    Договор дарения земельного участка, которое определено в Земельном кодексе Украины, в ст. 131 происходит на общих основаниях гражданского законодательства, а именно, по нормам, формы, порядка заключения и расторжения этого документа устанавливается главой 55 Гражданского кодекса Украины.

    Таким образом, Вы имеете право обратиться к нотариусу, где оформить договор дарения земельного участка (пая).

    В таком случае, банк не сможет наложить арест на данный земельный участок (пай).

    Всего доброго, удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України