Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 04 июля 2021, вопрос №44446 250₴

Розлучення без дітей

Доброго дня!
Розлучаємось з чоловіком. Дітей немає. Спільне майно не ділимо
Подали заяву на розлучення онлайн. Її прийняли і сказали через місяць приходити на розлучення.

Маю до вас такі питання:

1. Чи можна це зробити швидше, ніж за місяць?
2. Якщо чоловік / дружина не може бути присутнім на самій процедурі через місяць. Що можна зробити? Якійсь папірець…
3. Якщо не можуть бути присутнім обидва, чи може це бути два папірці?

Дякую

Ответы юристов (9)

    Бондарь Владимир Борисович
    16%

    Ірино, добрий день!

    “Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС-у), таку Заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя.” – ч.1 ст.106 “Сімейний кодекс”.

    Тому з подружжя який буде відсутній, необхідно самостійно заповнити свою частину заяви та нотаріально посвідчити її. При наявності цього документу(нотаріально посвідченої заяви), процес розлучення буде проходити без участі одного з подружжя.

    Якщо Ви не плануєте бути присутніми на оформленні розірвання шлюбу, варто при подачі заяви або на протязі місяця, письмово повідомити РАЦС в особі інспектора реєстраційної служби, про розірвання шлюбу при Вашій відсутності. При направленні письмового повідомлення, підпис на ньому повинен бути нотаріально посвідчений.

    А ось зробити це раніше, ніж за місяць не можливо.

    Радий бути Вам корисним. За необхідності, - звертайтесь особисто через сайт. Якщо консультація Вам допомогла - залиште на сайті Ваш відгук. Всього найкращого!

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ірино!

    Процедура оформлення розірвання шлюбних відносин через органи державної реєстрації актів цивільного стану займає один місяць. Саме стільки часу, відповідно до ч.2 ст.106 Сімейного кодексу України, відведено подружжю для відкликання заяви. Якщо бажання розлучитися за цей місяць не пропало, чоловік і дружина в призначений день зобов’язані з’явитися до РАЦСу для реєстрації розірвання шлюбу. При підтвердженні намірів, видається відповідне свідоцтво.

    Дата державної реєстрації розірвання шлюбу може бути перенесена на інший день на письмове прохання подружжя, якщо вони з поважних причин не можуть з’явитися в орган державної реєстрації актів цивільного стану в установлений для них термін. Це регламентовано ч. 4 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

    Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до ч. 1 статті 106 Сімейного кодексу другий з подружжя може подати заяву про розлучення від його імені. Для цього дружині і чоловіку необхідно самостійно заповнити свою частину заяви про реєстрацію розірвання шлюбу та завірити її у нотаріуса. За наявності такої «довіреності» розлучення відбувається без присутності чоловіка або жінки.

    Якщо чоловік або дружина заздалегідь знає, що не зможе прибути до РАЦСу для оформлення розлучення в призначений час, при подачі заяви (або протягом місяця після цього) слід письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про можливість розірвання шлюбу у відсутності одного з подружжя. Цей документ подається інспектору реєстраційної служби.

    При направленні письмового повідомлення, підпис на ньому повинен бути нотаріально посвідчений.

    Чи можна розірвати шлюб через інтернет?

    Розлучення онлайн в Україні представляє собою можливість записатися через Інтернет на прийом до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, задати ваші питання в режимі online і подати заяву на реєстрацію шлюборозлучного процесу в електронній формі. Все це можна зробити через спеціальний веб-портал Міністерства юстиції України «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

    Для того, щоб подати онлайн-заяву на розлучення, потрібні такі документи:

    • паспорта чоловіка і дружини
    • квитанція про сплату держмита
    • для іноземців — документ, що підтверджує законність перебування в Україні

    Протягом доби після подачі заяви на розірвання шлюбу через Інтернет подружжю надійде повідомлення про дату і час держреєстрації припинення шлюбних відносин. Для завершення процесу потрібно особисто прийти в орган реєстрації актів цивільного стану з паспортом, квитанцією і оригіналом свідоцтва про шлюб, на якому після розлучення ставиться відмітка (штамп) про розірвання шлюбу. Таким чином, подача заяви про розлучення в онлайн-режимі не звільняє чоловіка і дружину від необхідності прийти в РАЦС, але значно прискорює процедуру шлюборозлучного процесу.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%

    Добрый день!

    Супруги, которые не имеют детей, вправе подать в орган государственной регистрации актов гражданского состояния заявление о расторжении брака. Если один из супругов по уважительной причине не может лично подать заявление о расторжении брака в орган государственной регистрации актов гражданского состояния, такое заявление, нотариально удостоверенное или приравненное к нему, от его имени может подать второй из супругов. Срок рассмотрения такого заявления - 1 месяц (ст. 6 Семейного кодекса).

    Частью первой ст. 106 Семейного Кодекса предусмотрено, что такое возможно, если один из супругов, допустим, муж, отсутствует по уважительно причине, например, пребывает в длительной командировке. Но расторжение брака здесь так же предполагается по обоюдному согласию. В этой ситуации, супруг должен заполнить свою часть заявления. Подлинность его подписи заверяется нотариально. При этом в заявлении должна быть следующая формулировка: «Я согласен на регистрацию расторжения брака в мое отсутствие»

    Затем жена с заполненным мужем заявлением отправляется в РАГС, предъявляет его сотруднику органа, а после заполняет свою часть.

    Частью второй ст. 106 Семейного кодекса предусмотрено, что регистрация развода производится по истечению месяца со дня подачи заявления, если в течение этого периода последнее не было отозвано.

    Если у супругов не получается прийти в назначенное время для регистрации расторжения брака, то им необходимо подать заявление, в котором они просят перенести дату регистрации.

    В случае, если один из супругов живёт в другом районе либо городе, в заявлении указывается адрес РАГСа, где он сможет получить свидетельство о разводе лично.

    Развод лучше, если это возможно, проводить в РАГСе, в котором брак заключался.

    Кроме заявлений необходимы:

    • паспорт гражданина Украины;
    • свидетельство о браке;
    • идентификационный код.

    Непосредственно на приеме, работник ЗАГСа оформит и выдаст квитанцию со всеми необходимыми реквизитами для оплаты процедуры развода, причем не существует привязки к определенному банку, а обеспечивается возможность оплачивать в любом удобном и выгодном или возможно даже ближайшем.

    На данный момент, во многих больших городах Украины можно записаться через онлайн сервис (интернет сайт), что значительно упрощает и экономит время.

    Сама процедура развода в Украине состоит из таких процессов:

    1. составление актовой записи инспектором, которая распечатывается и выдается для подписания уже бывшей паре;
    2. после этого выдается по одному экземпляру свидетельства о расторжении, с подписями руководителя ЗАГСа и печатями;
    3. в паспортах на соответствующих страницах ставиться штамп или отметка об официальном расторжении брака;
    4. фамилию можно изменять после официального окончания, если такое было указано в заявлении. Работник ЗАГСа поставит печать, гласящую о замене в течение одного месяца;
    5. на этом процесс окончен и брак считается официально расторгнутым непосредственно с дня регистрации заявления в ЗАГСе.

    Полностью без явки обеих супругов развестись нельзя. Но, можно подать заявление онлайн и можно с явкой только одного супруга. Но, обращаю ваше внимание, что неявка второго допустима только по уважительным причинам. Конекретного перечня уважительных причин нет, это РАГС на свое усмотрение решает - признать или не признать причину уважительной.

    УДАЧИ!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    14%

    Действующим порядком совершения действий по регистрации актов гражданского состояния, предусмотрено следующее: регистрация расторжения брака осуществляется по истечении месяца после подачи заявления. Если супруги по уважительной причине не могут явиться для государственной регистрации расторжения брака в установленный для них день, срок такой регистрации по письменной просьбе супругов может быть перенесен на другой день. При этом срок переноса государственной регистрации расторжения брака не может превышать один год со дня подачи заявления. Один из супругов может выдать на другого супруга доверенность на совершение действий по расторжению брака. Дело в том, что в РАГСе вам нужно будет заполнить соответствующие формы. Поэтому хотя бы один из супругов должен быть. Без заполнения документов на месте расторжение брака не произойдет

    Адвокат Евгений Александрович
    12%

    Добрий день, Ірина!

    Подружжя, яке не має дітей, має право подати до РАЦС заяву про розірвання шлюбу.

    Умови:

    • згода подружжя на розірвання шлюбу;
    • не мають спільних неповнолітніх дітей;
    • дружина не перебуває у вагітному стані.

    Для завершення процесу потрібно особисто прийти в орган реєстрації актів цивільного стану з паспортом, квитанцією і оригіналом свідоцтва про шлюб, на якому після розлучення ставиться відмітка (штамп) про розірвання шлюбу. Таким чином, подача заяви про розлучення в онлайн-режимі не звільняє чоловіка і дружину від необхідності прийти в РАГС, але значно прискорює процедуру шлюборозлучного процесу.

    Процедура оформлення розірвання шлюбних відносин через органи державної реєстрації актів цивільного стану займає один місяць. Саме стільки часу, відповідно до ч.2 ст.106 Сімейного кодексу України, відведено подружжю для відкликання заяви. Якщо бажання розлучитися за цей місяць не пропало, чоловік і дружина в призначений день зобов’язані з’явитися до РАЦСу для реєстрації розірвання шлюбу. При підтвердженні намірів, видається відповідне свідоцтво.

    Таким чином, лише через один місяць, можливо розлучитися.

    Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до ч. 1 статті 106 Сімейного кодексу другий з подружжя може подати заяву про розлучення від його імені.

    Для цього дружині і чоловіку необхідно самостійно заповнити свою частину заяви про реєстрацію розірвання шлюбу та завірити її у нотаріуса.

    Обов'язково має бути присутнім один із подружжя.

    Розірвання шлюбу, відповідно до ст. 49 Цивільногго кодексу підлягає державній реєстрації та є актом цивільного стану, який вноситься до Державного реєстру актів цивільного стану.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Маю до вас такі питання:

    1. Чи можна це зробити швидше, ніж за місяць? нет

    2. Якщо чоловік / дружина не може бути присутнім на самій процедурі через місяць. Що можна зробити? Якійсь папірець - ничего - нужно присутствовать

    3. Якщо не можуть бути присутнім обидва, чи може це бути два папірці? ничего - нужно присутствовать

    или оформлять развод через суд

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Гончаренко Константин
    12%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Заявление подаётся:

    в ЗАГС, если супруг согласен на развод, но присутствовать не может, а также если нет детей младше 19 лет и споров по имуществу;

    в суд, когда ответчик препятствует расставанию, есть несовершеннолетние дети или разногласия по разделу нажитого.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Оформление расторжения брака в Вашем случае возможно лишь через месяц (сократить данный срок - увы невозможно).

    При расторжении брака (через месяц) должны присутствовать оба супруга - в противном случае брак расторгнут не будет.

    Никаким документом отсутствие супруга (супругов) в такой ситуации заменить нельзя.

    Существует другой вариант разрешения данного вопроса - расторжение брака в судебном порядке - это будет несколько дольше (2-3 месяца) , но личное присутствие обоих супругов не потребуется.

    В случае необходимости - обращайтесь, с уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крикун Сергій  Павлович
    16%

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...):

    "3. Державна реєстрація розірвання шлюбу...

    4. Підставою для державної реєстрації розірвання шлюбу є:...

    спільна заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей;

    заява про розірвання шлюбу одного з подружжя та рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім, недієздатним...

    5. Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації розірвання шлюбу, якщо один із подружжя звернувся із заявою про державну реєстрацію розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану не за своїм місцем проживання, а за місцем проживання другого з подружжя. У цьому разі місце проживання другого з подружжя підтверджується його паспортом або паспортним документом з відміткою про його проживання чи відповідною довідкою, виданою компетентними органами, про що робиться відмітка в актовому записі про розірвання шлюбу в графі "Для відміток"...

    14. Державна реєстрація розірвання шлюбу у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України, проводиться на підставі письмової заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей (додаток 12), у якій повинно бути зазначено про відсутність у них спільних дітей, після закінчення одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, у присутності хоча б одного з подружжя.

    Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Якщо один із подружжя через поважну причину (у зв'язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості) не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, або прирівняну до неї, від його імені може подати другий із подружжя, про що робиться відмітка в журналі обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та заяв відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України, а також в актовому записі про розірвання шлюбу в графі "Для відміток"...

    16. Якщо подружжя через поважну причину не може з'явитися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. Про це робиться відмітка на заяві та в журналі обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та заяв відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України.

    У цих випадках строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

    Якщо подружжя не з'явилося для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

    Якщо один із подружжя через поважну причину не може з'явитись для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, або впродовж місяця письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місцезнаходження органу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, який не може з'явитися, повинен бути нотаріально засвідченим, про що робиться відповідна відмітка в актовому записі про розірвання шлюбу в графі "Для відміток".

    20. До заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України має бути додане свідоцтво про шлюб. Якщо в подружжя такого свідоцтва немає, а актовий запис про шлюб в органі державної реєстрації актів цивільного стану не зберігся, то за наявності в паспортах або паспортних документах заявника відмітки (штампа) про шлюб вимагати поновлення актового запису не потрібно. Про відсутність свідоцтва робиться відмітка на заяві про розірвання шлюбу. За наявності свідоцтва про шлюб після складання актового запису про розірвання шлюбу воно повертається заявникам з відміткою про державну реєстрацію розірвання шлюбу. Якщо актовий запис про шлюб був складений в органах державної реєстрації актів цивільного стану України, але не зберігся, і в подружжя немає свідоцтва про шлюб, а також відсутні штампи (відмітки) про шлюб у паспортах, паспортних документах, то державна реєстрація розірвання шлюбу може бути проведена тільки після поновлення актового запису про шлюб у встановленому законодавством порядку...

    21. Державна реєстрація розірвання шлюбу може бути проведена відділом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного з подружжя, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, або прирівняною до нотаріально засвідченої, якщо актовий запис про розірвання шлюбу вже складено за заявою другого з подружжя на підставі рішення суду про розірвання шлюбу або на підставі вироку суду про засудження одного з подружжя до позбавлення волі на строк не менш як три роки до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", у разі якщо така особа не може з поважної причини особисто з'явитися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану...

    25. Відділи державної реєстрації актів цивільного стану зобов’язані в семиденний строк після проведення державної реєстрації розірвання шлюбу військовозобов'язаних або призовників надіслати про це повідомлення районним (міським) військовим комісаріатам за місцем перебування таких осіб на військовому обліку (додаток 8)...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України