Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 07 июля 2021, вопрос №44633 100₴

Виплата коштів орендатору

Доброго дня я арендовал скутер на днях і в мене його вкрали, теперь власник каже що я повинен виплатити кошти за цей скутер 24 тисяч, і якщо його знайдуть то їх мені повернуть.
Вопрос: Згідно цього договору я зобов'язаний сплачувати за скутер ???

Ответы юристов (11)

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Костянтин!

    Якщо у вас є заява про викрадення, відкрита справа слідчого про викрадення, і Вами не було зроблено жодної дії, яка б спонукала викрадення (тобто не має причинно-наслідкового зв'язку - залишення ключів, документів разом зі скутером, тощо), то ви нічого не винні власнику та орендодавцю.

    І питання не тільки в тому договорорі, що ви прикріпили, але й в положеннях закону.

    Залишились питання- звертайтесь.

    • Костянтин Клиент 2 года назад
      • От Ключі і документи на транспорт в мене, скутер був припаркований біля під'їзду будинка ввечорі, а вже на ранок він пропав.
    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Згідно п. 4.2 цього Договору "Сторони не несуть за порушення своїх зобов'язань, якщо воно сталося не з їх вини. Сторона вважається невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів для належного виконання зобов'язань".

    Тобто Вам спочатку потрібно повідомити про злочин в поліцію, страхову та повідомити про крадіжку власнику скутера. Вам потрібно буде у суді довести, що вами було вжиті всі залежні від Вас заходи, щоб не вкрали скутер. Тобто підтвердити, що ви здійснювали догляд за скутером, що зберігали цого в надійному місці протягом користування, и т.п.

    • Костянтин Клиент 2 года назад

      Діло в тому що я скутер залишав під під'їздом будинку, і вночі його вкрали

    Костянтин Клиент 2 года назад

    В міліцію я подав заяву і справа ведеться, і власник знає про це, він і потребує коштів

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%

    На даний час Ви можете нічого не компенсувати власнику, але якщо він звернеться до суду - вам потрібно буде відстоювати свою невинуватість. І підтверджувати, що вашої вини у вкраденні скутера не має і що вам було здійснено всі заходи, які говорять про те, що викрадення скутера ніяк не пов'язано з вашою недбалістю.

    • Костянтин Клиент 2 года назад

      Дякую вам...

    Тимченко Анастасия Александровна
    30%

    Я Вам раджу поки що не поспішати виплачувати. Дійсно, якщо власник звернеться до суду та доведе вашу недбайлість у використанні, неналежне зберігання майна, щл було орендоване, то скоріш за все з вас стягнуть вартість скутере, але це ще требо довести, крім того до того часу скутер можуть й знайти

    • Костянтин Клиент 2 года назад

      Дякую вам дуже

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Правовою підставою для укладення договору оренди майна є Цивільний кодекс України, який регулює всі суттєві умови оренди: права й обов’язки сторін, предмет договору, форму договору, строк договору, умови дострокового розірвання договору.

    Істотні умови договору – це умови, без узгодження яких договір уважається неукладеним (ч. 2 ст. 180 ГКУ, ч. 1 ст. 638 ЦКУ).

    Для договору оренди вказані вимоги наведено в ст. 284 ГКУ:

    • предмет договору;
    • розмір орендної плати (з урахуванням її індексації);
    • строк, на який укладається договір;
    • об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням його індексації);
    • порядок використання амортизаційних відрахувань;
    • порядок відновлення орендованого майна;
    • умови повернення або викупу орендованого майна;
    • умови, які сторони вважають за необхідне вказати в договорі.

    Орендодавець зобов'язаний передати орендарю майно у стані, що відповідає його призначенню й умовам договору оренди. Майно передають відразу після укладення договору або у строк, передбачений договором (ст. 765 ЦКУ).

    Орендодавець зобов'язаний попередити орендаря про особливі властивості й недоліки майна, які йому відомі і які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна орендаря або інших осіб чи призвести до пошкодження самого майна під час його використання. Орендар зобов'язаний у присутності орендодавця перевірити відповідність майна зазначеним у договорі оренди характеристикам.

    Якщо орендар у момент передання майна в його володіння не переконається в його відповідності встановленим характеристикам, то майно вважають таким, що передано йому в належному стані (ч. 3 ст. 767 ЦКУ).

    Якщо орендодавець не передає майно, то орендар має право за своїм вибором:

    • вимагати від орендодавця передання майна й відшкодування збитків, завданих затримкою;
    • відмовитися від договору оренди й вимагати відшкодування завданих йому збитків.

    Передання майна в оренду оформлюють актом приймання-передачі (далі – акт), який є основним документом, що підтверджує факт як передання майна в оренду, так і його повернення з оренди (ст. 795 ЦКУ). В акті зазначають стан майна, наявні несправності тощо. Сучасні технології дозволяють використовувати засоби фото- й відеофіксації під час передання нерухомого майна в оренду та його повернення.

    Чинне законодавство не передбачає форми акта, тому скласти його можна в довільній формі.

    Обов’язки щодо відновлення найманого майна

    Під час укладання договору найму в наймодавця та наймача виникають ряд прав та обов’язків пов’язаних із майном, що передається у найм, зокрема, і обов’язок щодо відновлення даного майна.

    У вашому договорі передбачено:

    Згідно п. 4.2 цього Договору "Сторони не несуть за порушення своїх зобов'язань, якщо воно сталося не з їх вини. Сторона вважається невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів для належного виконання зобов'язань".

    Так як майно , не було пошкоджено Вами , а було викраадено третіми особами , про , що є відповідна заява у поліції та викрадення відбулось без попередньої змови осіб задля особистої вигоди- в такому разі Ви не винні , тому до завершення слідства, або подачі позову до суду про відшкодування збитків власником.

    Не поспішайте сплачувати, краще зберіть докази , що до викрадення ви не причетні (візьміть довідку з поліції про відкриття провадження , повідомте страхову, нехай вони видадуть вам письмове рішення про настання страхового випадку, письмово повідомте власника - копії зберігайте для суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Погоджують з колегами

    власнику нічого не сплачуйте , повідомите його офіційно (рекомендованим листом) про викрадення скутера та, що вами повідомлено поліцію з зазначенням дати, та вкажіть номер провадження, також посилайтесь на п. 4.2 договору,

    Вказуйте, що орендну плату просите не нараховувати у зв'язку з викраденням, готові допомагати та сприяти у проведені розшукових дій наддасте всю необхідну наявну у вас інформацію про викрадення та у разі необхідності для страхової компанії.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України