Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 13 июля 2021, вопрос №44990 100₴

Возврат денег полученные мошенническим путём

Можно ли получить деньги, выманенные мошенническим путём? Так как я сама оплатила сумму, но только после совершения сделки поняла, что это мошенничество, при этом есть все квитанции об оплате, знаю ФИО и код получателя?

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Помилкова відправка коштів клієнту ПриватБанку

    У разі помилкової відправки коштів, необхідно, щоб одержувач підтвердив факт помилкового зарахування. Також одержувач повинен дати згоду на повернення ваших коштів.

    Для цього необхідно:

    Звернутися в підтримку ПриватБанку (онлайн-підтримка, телефонний дзвінок і т.д.).

    Надати всю наявну інформацію, про помилковий платіж (номер карти, сума переказу, якщо є ПІБ, дата і час).

    Після отримання запиту і даних переказу і одержувача, представники банку зв'яжуться з одержувачем для уточнення помилкового зарахування коштів і підтвердження згоди їх повернення. У разі порядності одержувача, повернення коштів проходить досить швидко.

    Якщо ж, з якихось причин одержувач не підтверджує факт помилкового отримання ваших коштів, вам необхідно заявити співробітникам ПриватБанку про фіксацію факту шахрайства. Після чого звернутися в правоохоронні органи, які, в свою чергу, за запитом отримають від ПриватБанку всю необхідну інформацію.

    Шахрайство з боку клієнтів ПриватБанку

    Якщо ж, по ряду причин ви стали заручником ситуації з невиконанням зобов'язань або вимаганням коштів, то необхідно:

    Звернутися в підтримку ПриватБанку (онлайн-підтримка, телефонний дзвінок і т.д.).

    Надати всю наявну інформацію, про шахрайські дії (номер карти, сума переказу, якщо є ПІБ, дата і час) для фіксації факту шахрайства.

    Звернутися до правоохоронних органів.

    Аби здійснити чарджбек (повернення грошей на карту в разі неправомірних дій продавця чи інших обставин) потрібно подати заяву в банк на опротестування транзакцій. Деякі банки надають власні шаблони заяв.

    Кошти можна повернути, якщо товар не доставлений, є підробкою або не відповідає тому, що було вказано на сайті.

    Інструмент чарджбеку надається тільки платіжними системами Visa або MasterCard.

    Інші випадки, коли може здійснюватись чарджбек: суму списали два рази; списана сума є більшою, ніж заявлена вартість товару; з карти списана сума за товар, яку власник не купував; банкомат не видав грошей, але списав з карти.

    У чарджбеці відмовляють, якщо оплата була здійснена більш, ніж 540 днів тому, готівкою чи прямим переказом або з картки на картку.

    Для отримання чарджбеку надається заява (українською та англійською мовами); докази (листування з продавцем до виникнення конфліктної ситуації, переписка у соціальних мережах, договір, скріншоти); листування з продавцем після виникнення конфліктної ситуації (докази того, що власник карти намагався вирішити ситуацію із продавцем) і банківська виписка.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Валерия!

    В вашем случае конечно же добровольного возвращения денег ожидать не приходится.

    Единственный путь, не говорю что положительный и легкий - это обращения в правохранительные органы, если Вы считаете что Вы были обмануты мошенническим путем!

    Это конечно же не гарантия, но тем не менее нужно пробовать.

    Удачи

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Валерия!

    У вас банковский перевод или оплата через терминал РРО?

    В зависимости от формы оплаты и срока/момента, с которого оплата была произведена, вероятно найти несколько путей возврата.

    К тому же важен статус получателя денег: физ.лицо или предприниматель?

    Набирайте, оставляя лид на меня.

    • Валерия Клиент 2 года назад

      банковский перевод, есть квитанции. Есть даже телефоны получателей, оба ФОП , зарегистрированы в Харьковской области

      • Костромина Виктория

        Можно ли получить деньги, выманенные мошенническим путём? Так как я сама оплатила сумму, но только после совершения сделки поняла, что это мошенничество, при этом есть все квитанции об оплате, знаю ФИО и код получателя?

        если оплата была на счет ФОП - вернуть средства проще чем на счет физлица

        обратитесь в банк с заявой о случайном переводе или об возврате средств так как товар не получен (зависит от вашей ситуации)

        и параллельно заяву в полицию

        нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк
    35%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    По перше спробуйте зв'язатися з банком та уточнити можливість повернення помилково сплачених коштів, звяжіться з банком і в телефонному режимі так і напишіть до них звернення, можна також спробувати написати офіційно лист про повернення помилково сплачених коштів до отримувача- коли зазначені дії не дадуть результатів то звертаєтесь за допомогою до правоохороних органів https://mvs.gov.ua/uk/for_citizens/servisi-ta-posl... та повідомляєте про шахрайство.

    Шахрайство — заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (стаття 195 Кримінального кодексу України). Об'єкт

    Об'єктом кримінального правопорушення у шахрайстві є право власності як охоронювані законом відносини між людьми, які виражаються у володінні, користуванні та розпорядженні майном.

    Об'єктивна сторона

    Об'єктивна сторона шахрайства полягає у заволодінні майном або придбанні права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. В результаті шахрайських дій потерпілий - власник, володілець, особа, у віданні або під охороною якої знаходиться майно, добровільно передає майно або право на майно винній особі. Безпосередня участь потерпілого у передачі майнових благ і добровільність його дій є обов'язковими ознаками шахрайства, які відрізняють його від викрадення майна та інших злочинів проти власності.

    Класифікація

    Для кваліфікації не має значення як вчинено шахрайство - шляхом обману чи зловживання довірою, через те що в кримінально-правовій нормі про шахрайство вони закріплені як альтернативні способи вчинення кримінального правопорушення, але відсутність визначень даних понять у законі не дозволяє з абсолютною впевненістю визнати деякі злочини шахрайством.

    Обман при шахрайстві

    Обман при шахрайстві - це повідомлення завідомо неправдивих даних або приховування, замовчування інформації про факти або обставини, повідомлення про які було обов'язковим, спрямовані на введення потерпілого в оману або на підтримку помилки особи з метою заволодіння чужим майном або правом на майно, і які призвели до такого стану потерпілого.

    Зловживання довірою

    Зловживання довірою - це використання винним відносин довіри, які є основою правовідносин або існують в особистих стосунках, вчинене з метою протиправного заволодіння чужим майном. При цьому зловживання довірою є другорядним по відношенню до обману, але не втрачає свого самостійного значення як спосіб заволодіння майном при шахрайстві.

    Слід мати на увазі, що коли потерпіла особа через вік, фізичні чи психічні вади або інші обставини не могла правильно оцінювати і розуміти зміст, характер і значення своїх дій або керувати ними, передачу нею майна чи права на нього не можна вважати добровільною.

    Однак слід пам’ятати, що з'явився такий вид товару, як інформація, і вартість його може бути дуже високою. У пам'яті комп'ютера чи на інших електронних носіях зберігається інформація, яка містить різноманітні відомості, у тому числі й такі, що становлять комерційну таємницю (характеристика нових видів продукції, оригінальних розробок у певних галузях господарства тощо). За умов конкуренції заволодіння такою інформацією шляхом шахрайства може завдати шкоди підприємству, порушити його нормальну діяльність, що свідчить про велику суспільну небезпеку такого роду посягань і потребує адекватної кримінально-правової боротьби з ними. У зв’язки із цим законодавець визначив наступний вид шахрайства – шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

    Причинний зв'язок

    Для шахрайства необхідно встановити причинний зв’язок між діями зловмисника і наслідками для потерпілого. Так особливість причинного зв'язку при шахрайстві полягає в тому, що винний, повідомляючи неправдиві відомості, вводить в оману особу, через що остання передає йому майно. Тому при шахрайстві обман або зловживання довірою завжди передують заволодінню майном і знаходяться з останнім у причинному зв'язку. При відсутності такої послідовності виключається склад шахрайства, а самі дії, за наявності необхідних для того ознак, можуть утворювати інший склад кримінального правопорушення.

    Шахрайство - умисне кримінальне правопорушення. Винний бажає настання результату - звернення певного майна на свою користь. Що стосується упущеної вигоди, то винна особа, як правило, не має прямого умислу, і це виключає можливість визнання даного наслідку елементом будь-якої форми розкрадання.

    Шахрайство вчинюється з прямим умислом, отже винний усвідомлює, що на майно, яким він заволодіває, він ніяких прав не має. Він розуміє, що вчинює суспільне небезпечне протиправне діяння і передбачає розвиток причинного зв'язку й настання суспільне небезпечних наслідків.

    Умисел при шахрайстві за часом виникнення й формування частіш за все буває заздалегідь обдуманим і набагато рідше - таким, що виник раптово. Кримінальна відповідальність за вчинення шахрайства настає з 16 років.

    Ще можна спробувати пославшись на приписи ЗУ "Про захист прав споживачів" подати позов до суду про визнання договору недійсним, нікчемним тощо та повернення сплачених коштів (Залежить від договірних домовленостей).

    Успіхів

    Сергєєва Альона Олегівна
    45%
    Відносно Вашого питання, самостійно малоймовірно що ви повернете кошти, але потрібно з'ясувати на банківський рахунок якого банку були надіслані гроші, зателефонувати на гарячу лінію банку та повідомити про шахрайство, банк Вам скаже щоб Ви звертались до правоохоронних органів.Наступні дії: через сайт https://ticket.cyberpolice.gov.ua/Ви повинні написати заяву про шахрайство відносно Вас, з описом усіх обставин, Вам протягом доби зателефонують та повідомлять про те шо справу взято в обробку та з'ясують усі обставини, а потім передадуть справу до обласного управління кіберполіції, і з Вами зв'яжеться спеціаліст який займається Вашою справою.У випадку якщо виникає бездіяльність за Вашою справою, то рекомендую телефонувати за номером гарячої лінії кіберполіції 0800 50 51 70Телефонний номер "гарячої лінії" МВС України 1536
    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Рекомендую Вам подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о мошенничестве по ст.190 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований.

    Вы имеете право подать заявление в киберполицию для проведения проверки и принятия мер реагирования:

    https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України