Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 23 июля 2021, вопрос №45662 150₴

Въезд в Украину при двойном гражданстве.

Доброго времени. Нахожусь заграницей, имею двойное гражданство (украина/болгария), выезжал из Украины сухопутным путём по украинскому паспорту на нашей границе, и въезжал на европейскую границу соответственно уже на болгарском. Вопрос:
Хочу прилететь в Украину на болгарском паспорте, чего раньше никогда не делал. Могут ли у меня быть проблемы на паспортном контроле в аэропорту уже в Украине? Или они не смогут увидеть что у меня два паспорта?
Спасибо за ответ заранее.

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%

    Въезд в Украину при двойном гражданстве.

    Доброго времени. Нахожусь заграницей, имею двойное гражданство (украина/болгария), выезжал из Украины сухопутным путём по украинскому паспорту на нашей границе, и въезжал на европейскую границу соответственно уже на болгарском. Вопрос:Хочу прилететь в Украину на болгарском паспорте, чего раньше никогда не делал. Могут ли у меня быть проблемы на паспортном контроле в аэропорту уже в Украине? Или они не смогут увидеть что у меня два паспорта?Спасибо за ответ заранее.

    Ххххххххх

    Добрый день!

    1. При въезде в Украину, Вы будете считаться иностранцем, со всеми вытекающими последствиями по срокам и условиям пребывания иностранцев в Украине.

    2. Наличие у Вас украинского паспорта пограничная служба не видит.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо Ви надасте паспорт республіки Болгарія - Ви будете вважатись іноземним громадянином.

    В реєстрі кількість громадянств за простим запитом не відобразиться.

    Для Вас буде діяти правовий режим перебування в Україні як для іноземців.

    Тобто, іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

    2. Громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Ярослав!

    А вы въезд по болгарскому паспорту временный планируете делать?

    Ведь вы знаете о сроках пребывания иностранцев на территории Украины без визы?

    Акцентируйте на этом внимании. Набирайте, если остались вопросы.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Існують прості правила, які дозволяють в більшості випадків уникнути непорозумінь під час в'їзду до країни:

    • для в’їзду в країну особі бажано надати паспорт цієї ж країни (якщо він в неї є);
    • виїжджати необхідно по тому ж документу, за яким особа в’їжджала.

    Якщо Ви, маючи подвійне громадянство, в'їжджаєте в Україну по іноземному паспорту, то в таких випадках є кілька варіантів розвитку подій:

    1. Ваш Український паспорт засвітиться в базі прикордонної служби та у них до Вас буде питання: «Чому Ви його не пред'явили?». У хорошій ситуації це закінчиться тим, що прикордонники все-таки пропустять Вас як громадянина України. У поганому — на Вас можуть скласти протокол про адміністративне порушення. Ніяких штрафів та інших покарань Ви не понесете, оскільки українським законодавством не передбачено адміністративної або кримінальної відповідальності. Ви можете оскаржити його через суд і в 100% випадків рішення буде винесено в Вашу користь.
    2. Якщо Ви виїжджали з України до 2004 року, в базі прикордонної служби Ви будете відсутні, і тоді на територію України Вас пропустять як іноземного громадянина. У такому випадку Вам необхідно буде знаходиться на території країни обмежену кількість днів, передбачених візою або нормативними документами. Ви можете прострочити термін свого перебування і, зробивши Український закордонний паспорт, виїхати з України в потрібному Вам напрямку, але в базі прикордонної служби Ваш іноземний паспорт буде значитися як такий, що перебуває на території України з простроченим терміном перебування.

    Вищеописаний приклад ілюструє лише одну із можливих проблемних ситуацій при в'їзді та виїзді з України. Аналогічні підводні камені існують й при отриманні візи для в'їзду в Україну, або іншого офіційного документу, та навіть банального перетину кордону.

    Необхідно розуміти, що міграційні питання містять велику кількість нюансів, які постійно видозмінюються, а тому процедура в'їзду/виїзду може кардинально відрізнятись через рік (для прикладу, специфічні обмеження та заборони в умовах COVID-19).

    Враховуючи зазначене, раджу Вам в'їжджати в Україну як громадянин України, по українському паспорту (тим паче востаннє Ви виїжджали з України також по ньому).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України