Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 25 июля 2021, вопрос №45756 150₴

Что делать,если сервисный центр МВС отказывается ставить машину на учёт?

На аукционе в США был приобритен автомобиль,растаможен,при постановки на учёт в сервисном центре МВС экспертами было выясненно,что номер двигателя был срезан,поэтому отказали в выдачи положительной справки.
После по истории карфас было выясненно,что в США на официальном СТО был заменён двигатель и по регламенту на нем удаляется номер,так же в таможенных документах в графе "номер двигателя" данные отсутствуют.Уже в Украине дал запрос на официала,который подтвердил информацию по замене двигателя в США,но снова был отказ. Был предложен вариант замена двигателя на номерной,других вариантов сказали нет(

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1. Получите официальный письменный отказ из СЦ МВД об отказе в регистрации.

    2. Получив официальный отказ, обобращайтесь в Суд об установлении факта правомерной замены двигателя.

    Возникновение, изменение или прекращение правоотношений зависит от юридических фактов, которые нужно подтвердить необходимыми документами. Эти документы могут быть утрачены, или есть другие обстоятельства, нуждающиеся в определенности с конкретными обстоятельствами.

    В отдельном производстве установление юридических фактов является конечной целью судебного разбирательства.

    Пленум Верховного Суда Украины в постановлении № 5 от 31 марта 1995 года «О судебной практике по делам об установлении фактов, имеющих юридическое значение» разъяснил, что такие дела рассматриваются, если:

    — согласно закону, такие факты порождают юридические последствия, то есть от них зависит возникновение, изменение или прекращение личных или имущественных прав граждан;

    — действующим законодательством не преду­смотрен иной порядок их установления;

    — заявитель не имеет другой возможности получить или восстановить утерянный или унич­тоженный документ, который удостоверяет факт, имеющий юридическое значение;

    — установление факта не связывается с последующим разрешением спора о праве.

    В судебном порядке могут быть установлены и другие факты, от которых зависит возникновение, изменение или прекращение личных или имущественных прав физический лиц при условии, что законом не определен другой порядок их установления.

    Итак, установлены четыре критерия:

    1) эти факты порождают юридические последствия;

    2) установление факта не связано с последующим решением спора о праве;

    3) нет иной возможности, кроме судебной, чтобы восстановить надлежащие документы, удостоверяющие определенный факт;

    4) законодательством не предусмотрен другой (внесудебный) порядок их установления.

    Споры об установлении факта рассматриваются именно судами общей юрисдикции в порядке гражданского судопроизводства.

    Немаловажно: все документы, полученные за пределами Украины должны быть апостилированы в стране их выдачи и официально переведены на украинский язык в Украине.

    3. Если, после установления факта, Вы снова получите отказ, то Вам необходимо будет обратиться в административный суд с требованием : обязать СЦ МВД произвести регистрацию и постановку на учет Вашего автомобиля.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Да, возможно апостилированые и переведенные документы у Вас примет СЦ МВД и проведет регистрацию Вашего автомобиля и поставит его на учет.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "10. Перша державна реєстрація транспортних засобів в Україні проводиться за умови відповідності конструкції і технічного стану певної марки (моделі) транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери,...

    15. Під час проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортні засоби...підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах...

    Не допускається державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, крім випадків вибракування їх у цілому, номери двигунів яких мають ознаки навмисного знищення або підробки (крім випадків повернення транспортного засобу законному власнику із знищеним або підробленим ідентифікаційним номером двигуна після незаконного заволодіння таким засобом).

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Не может суд обязать СЦ МВД зареристрировать ТС в таком виде - с уничтоженным номером двигателя. Надлежащим выходом представляется возврат ТС продавцу или, как советуют в СЦ, замена двигателя

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "Не допускається державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів ... номери двигунів яких мають ознаки навмисного знищення або підробки" - в данном положении говорится о противоправных действиях.

    К Вашем случаю Это не относится.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Вам необходимо получить письменный отказ или позицию центра МВС.

    Обжаловать ее в суде и обязательно оформить авто.

    Необходимо перевести документы на украинский язык нотариально и проставить легализацию (апостиль)

    Если будет отказ. Необходимо в админ суде обжаловать бездействия регистратора

    Предварительно установить законность замены двигатель в судебном процессе отдельным производством

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    20%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Відповідно до ст.ст. 8, 19, 68 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

    Відповідно до п. 15 Постанови КМУ «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів а також самохідних машин сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 07 вересня 1998 року № 1388, державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, крім випадків вибракування їх у цілому, без ідентифікаційного номера або із знищеними, пошкодженими (один чи кілька символів номера візуально не визначаються) чи підробленими (змінено один або кілька символів номера, замінено панель (табличку) або частину панелі (таблички) з номером) ідентифікаційними номерами складових частин (кузова, шасі, рами) не допускається.

    На самостійно сконструйовані транспортні засоби та на зареєстровані в уповноважених органах МВС транспортні засоби із знищеними ідентифікаційними номерами їх складових частин (кузова, шасі, рами) або на транспортні засоби, ідентифікаційні номери складових частин яких пошкоджені під впливом корозії, знищені (пошкоджені) чи підроблені внаслідок незаконного заволодіння або в разі, коли проведена заміна таких складових частин після дорожньо-транспортної пригоди, наносяться спеціальні індивідуальні номери чи здійснюється дублювання первинних ідентифікаційних номерів складових частин (у разі встановлення відповідності ідентифікаційного номера таким засобам) згідно з вимогами міжнародних і державних стандартів.

    Окрім цього, згідно з п. 37 вищевказаної Постанови, державна реєстрація (перереєстрація) переобладнаних транспортних засобів проводиться на підставі документів про відповідність їх вимогам безпеки дорожнього руху та документів, що підтверджують правомірність придбання встановлених кузовів (рам), які мають ідентифікаційні номери (у разі їх заміни).

    Документами про відповідність переобладнаних в індивідуальному порядку транспортних засобів вимогам безпеки дорожнього руху є акт технічної експертизи (крім переобладнаних автобусів) за формою згідно з додатком 5 або сертифікат відповідності, виданий випробувальною лабораторією (центром), що має атестат акредитації відповідної галузі та повноваження щодо проведення перевірки технічного стану транспортних засобів, органом з оцінки відповідності, що визнаний та призначений в установленому порядку проводити процедуру сертифікації транспортних засобів, чи підприємством, що має сертифікат відповідності державної системи сертифікації УкрСЕПРО з установлення відповідності конструкції переобладнаного транспортного засобу умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження переобладнання.

    Вичерпний перелік документів для реєстрації (перереєстрації) транспортного засобу:

    • заява - подана особисто або уповноваженим представником;
    • документ, що посвідчує особу та/або підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність;
    • документ, що підтверджує правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортного засобу;
    • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт);
    • документ, де зазначена вартість транспортного засобу (для первинної реєстрації транспортного засобу);
    • документ щодо відповідності конструкції транспортного засобу установленим вимогам безпеки дорожнього руху;
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію

    Слід зауважити, що документ щодо відповідності конструкції транспортного засобу установленим вимогам безпеки дорожнього руху, так званий сертифікат відповідності, згідно з Постановою КМУ "Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин та обладнання" видається:

    • виробником або його уповноваженим представником - резидентом України (далі - виробник) на кожний транспортний засіб або партію обладнання, тип яких відповідає вимогам єдиних технічних приписів, що підтверджується сертифікатом типу транспортного засобу або обладнання;
    • уповноваженими органами або органами із сертифікації, акредитованими відповідно до законодавства, призначеними Міністерством інфраструктури, на кожний новий транспортний засіб або партію обладнання, які відповідає вимогам єдиних технічних приписів, але відповідність типу яких не підтверджена сертифікатом типу транспортного засобу або обладнання, а також на ті, що були у користуванні.

    Підстави для відмови у наданні послуги:

    • подання до суб’єкта надання адміністративної послуги неповного пакета документів;
    • невідповідність ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу із зазначеними в поданих документах;
    • в результаті перевірки за Єдиним державним реєстром МВС та автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби встановлено, що транспортний засіб перебуває в розшуку або під арештом.
    • у разі звернення особи, яка внесена до Єдиного реєстру боржників, для здійснення перереєстрації, зняття з обліку транспортного засобу з метою його відчуження (ч. 5 ст. 34 ЗУ "Про дорожній рух"). В окремих випадках наявність обтяжень відносно транспортного засобу в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна та відсутність або наявність відповідної інформації про фізичну особу в Єдиному державному демографічному реєстру, Єдиному реєстрі боржників.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України