Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 июля 2021, вопрос №45969 150₴

Чи потрібно здавати теоретичну частину для отримання прав категорії А

Чи потрібно здавати теоретичну частину для отримання прав категорії А
Стаж водіння 18 років. Категорія B

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Украинское законодательство освобождает от повторной сдачи теоретического экзамена во время открытия младшей категории, в случае наличия водительского удостоверения старшей категории и стажа вождения более 1го года.

    Если вы имеете документ, который подтверждает возможность управлять каким-либо другим транспортом (любым, кроме мототранспорта) открыть категорию А для вас будет проще. В этом случае, отпадает необходимость сдавать тест на знание правил дорожного движения. Порядок действий для открытия категории А:

    — сбор необходимого комплекта документов (+ксерокопии);

    — обращение в регистрационно-экзаменационное подразделение ГАИ, для того чтобы вас могли допустить к экзамену;

    — приготовления к сдаче практической части, обучение езде на мототранспорте.

    Отмечу важный момент – при подготовке к сдаче на права категории А, не учитывается ваш водительский стаж управления автомобилем.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%

    Доброго дня, Олег!

    Ні, якщо ви підтвердите свій стаж, то повторна теоритична частина у випадку пониження категорії не потрібна.

    Ви можете письмово підтвердити наявний водійський стаж?

    Звертайтесь, якщо залишились питання.

    • Олег Клиент 2 года назад

      Дякую за Вашу відповідь. Я хочу подати позов проти працівниці сервісного центру МВС. По факту того що вона, 05.05.2019 наполягла на здачі теоретичного іспиту (для отримання кат.А, водія з підтвердженим стажем 16 років кат. B), не маючи на це законних підстав. Ви можете мені у цьому допомогти?

    Винограденко Антон Анатолійович

    Чи потрібно здавати теоретичну частину для отримання прав категорії А

    Стаж водіння 18 років. Категорія B - ні, так як згідно Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень підтвердити навички керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців (у разі відкриття нижчої категорії транспортних засобів водія (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0074-10/print)

    Такими документами, які підтверджують навички можуть бути:

    1) для осіб, що працюють водіями, - завіреною належним чином копією наказу (розпорядження) про призначення особи на посаду або трудового договору (контракту) або витягом з трудової книжки та довідкою з місця роботи із зазначенням дати закріплення за особою транспортного засобу, його марки, моделі і номерного знака. Витяг з трудової книжки або довідка з місця роботи засвідчується підписом посадової особи підприємства. У разі ліквідації підприємства витяг з трудової книжки засвідчується в установленому порядку;

    2) для осіб, які керують власним транспортним засобом, - реєстраційними документами на такий транспортний засіб;

    3) для осіб, які керують транспортними засобами, що не є їх власністю, - реєстраційними документами на такий транспортний засіб та документами, що надають право на користування ним, засвідченими в установленому порядку (довіреність або договори, угоди).

    Для підтвердження навичок керування транспортним засобом особа може подати також документи, що підтверджують право власності на транспортний засіб іншого з подружжя, разом з документом про шлюб, документи, що підтверджують позику, оренду, лізинг, або тимчасовий реєстраційний талон на керування транспортним засобом.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ІНСТРУКЦІЯ про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0074-10/print):

    "VII. Видача посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами іншої та нижчої категорії...

    4. Для відкриття нижчої категорії транспортного засобу водій повинен закінчити в закладі 20-годинний курс навчання з практичного керування відповідним транспортним засобом, що підтверджується свідоцтвом.

    5. Нижчими категоріями відносно інших вважаються:

    D1 - відносно D;

    C - відносно D1, D;

    C1 - відносно C, D1, D;

    B - відносно C1, C, D1, D;

    A - відносно B1, B, C1, C, D1, D;

    A1 - відносно A, B1, B, C1, C, D1, D.

    6. Одночасне відкриття двох або більше нижчих категорій транспортних засобів можливе за умови проходження 20-годинного курсу навчання керування транспортними засобами відповідних категорій та складання практичних іспитів за кожною з категорій, що відкриваються.

    7. У разі підтвердження навичок керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з діючих категорій, а також у разі відкриття нижчої категорії транспортних засобів упродовж року після отримання посвідчення водія вперше або після відкриття в указаний період іншої категорії відкриття нижчих категорій транспортних засобів здійснюється після складання особою практичного іспиту.

    Якщо особа не керувала транспортним засобом протягом останніх 12 місяців, відкриття нижчої категорії транспортних засобів здійснюється після складання теоретичного і практичного іспитів.

    8. У разі якщо особа під час теоретичного іспиту не підтвердила знання ПДР, посвідчення водія повертається такій особі після успішного складання повторного іспиту, що призначається не раніше ніж через п'ять днів.

    9. У разі видачі посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами нижчої або іншої категорії раніше видане посвідчення водія підлягає обміну, а в новому посвідченні для підтвердження стажу керування в графі "Особливі відмітки" зазначаються відомості про посвідчення водія, що обмінюється."

    Ні, теоретична підготовка не потрібна.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вам не потрібно складати додаткові іспити , якщо Ви можете підтвердити наявний стаж водіння документально

    "ІНСТРУКЦІЯ про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія" не передбачає додаткових іспитів , якщо є документи про те, що раніше такі іспити вже складалися водієм.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України