Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 июля 2021, вопрос №45974 150₴

Призывная комиссия, поступление в Магистратуру

После постановки на учёт в комиссариат, по смене места жительства, мне была выдана повестка - 2 августа явиться на призывную комиссию. Я в свою очередь готовлю документы на Магистратуру, и рекомендация к зачислению будет только к концу августа. Могу ли я получить отсрочку от призыва, и будут ли на комиссии к этому лояльны?

Ответы юристов (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Відповідно ч. 8 ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    - у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    - у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

    - у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;- в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва

    .Відповідно підставою для отримання відстрочки від призову на строкову військову службу є факт навчання у ВНЗ з денною формою навчання, у т.ч. під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти, що у вашому випадку є магістратурою.

    Тому вам потрібно пройти медкомісію, на такій комісії на "лояльність" не треба сподіватися. Для отримання "відстрочки" вам необхідно звернутися до закладу вищої освіти, куди ви планує вступати на магістратуру. На підставі вашого звернення вам повинні видати довідку про "попередню реєстрацію на магістратуру" для призовної комісії, яка повинна звільнити вас від цього призову. Наступний же призов розглядатимуть, орієнтуючись на результат - вступили ви на навчання чи ні

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Антоне!

    На жаль, подібних до Вашої ситуацій зараз дуже багато. Це показав минулий рік, і показує й поточний.

    Складно передбачити дії територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше - військкомат), адже ситуацій, коли особа готується вступати на магістратуру і її призивають, також доволі.

    Якщо Ви вирішили з'являтись за повісткою однозначно візьміть із собою копії документів, що збираєтесь подавати на вступу на магістратуру. Було б дуже добре аби Ваш майбутній ВУЗ видав довідку про Ваше попереднє зачислення або подібну довідку!

    Зверніть увагу на поважні причини не неявки:

    11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    {Абзац перший частини одинадцятої статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1. В настоящее время призыва нет и никто Вас 2 августа в армию не призовет. Призыв начнется в октябре.

    2. 2 августа с Вами сверят учетные данные и могут дать повестку на прохождение медкомиссии.

    3. После поступления в магистратуру, проинформируйте об этом военкомат(предоставив надлежащие документы) и получите отстрочку от службы в армии. Медкомиссию пройти придется.

    Удачи!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Призывная компания в осенне-зимний период проводится в течение октября-декабря месяцев текущего года. То есть, прохождение Вами медкомиссии не означает призів в армию. В случае поступления в магистратуру Вы будете иметь право на отсрочку согласно ч.8. ст.17 Закона Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:...

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;".

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Общаться в чате Крижановська Єлізавета Сергіївна 2 года назад

    Юрист, г. Херсон, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Вам необхідно надати відомості з учбового закладу про те, що Ви маєте намір вступити до ВуЗу. Оскільки станом на 2 серпня призову немає ,вас можуть направити на МСЕК і перевірити Ваші данні, чи вони не змінились. Після того як Вас буде зараховано для здобутя освітнього рівня магістра Вам необхідно взяти довідку про зарахування та надати її для наданя в подальшому Вам відстрочки на період навчання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України