Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 28 июля 2021, вопрос №46004 100₴

Зі скількох років можна працювати в барі і продавати спиртні напої?

Взяли на роботу (офіційно) в літнє кафе, дівчинку 17 років. Прийшли з перевіркою з податкової і заявили що вона не має право в такому віці продавати спиртні напої. Загрожують штрафом 6000 грн. Я не можу ніде в законі знайти підтвердження цьому. Підкажіть чи дійсно не можна торгувати спиртним, працюючи в кафе, в 17 років?

Ответы юристов (8)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    50%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня!

    Заброна в ч.1 ст. 15-3 ЗУ про держ.регулювання виробництва та обігу спирту...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/481/95-%D0%B2%...

    Але уникнути штрафу дійсно можливо, за умови що підтвердете набуття повної цивільної дієздатності дитини (якщо це можливо у вашому випадку).

    Давидян Давид
    50%
    Давидян Давид 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 5 лет опыта

    Здравствуйте Наталья!

    Для экономии Вашего времени:

    ОСНОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ТА ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ

    Стаття 15-1. Основні засади обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів

    Обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється шляхом реалізації правових (законодавчих), економічних, медичних та адміністративних заходів, а саме:

    пропаганди здорового способу життя, вільного від споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

    включення до загальноосвітніх програм та професійних освітніх програм усіх навчальних закладів України незалежно від форми власності положень про шкідливий вплив споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів на організм людини, а також про переваги здорового способу життя;

    створення економічних та правових умов, що сприяють зменшенню споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

    охорони права тих, хто не курить, жити в середовищі, вільному від тютюнового диму;

    інформування про шкоду надмірного споживання алкогольних напоїв та шкідливість вживання тютюнових виробів та про рівні вмісту смол та нікотину в димі сигарети;

    {Абзац шостий статті 15-1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010}

    лікування алкогольної та тютюнової залежності;

    протидії незаконному ввезенню та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

    охорони фізичного здоров'я людини;

    {Статтю 15-1 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010}

    пропаганди родинно-сімейних традицій та виховання здорової дитини.

    {Статтю 15-1 доповнено абзацом згідно із Законом № 1824-VI від 21.01.2010}

    С уважением,

    Давид Русланович

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер!

    Несовершеннолетние, т. е. лица, не достигшие 18 лет, в трудовых правоотношениях приравниваются в правах к совершеннолетним, а в области охраны труда, рабочего времени, отпусков и некоторых других условий труда пользуются льготами, установленными законодательством Украины (ст. 187 КЗоТ Украины).

    По общему правилу согласно ч. 1 ст. 188 КЗоТ Украины несовершеннолетние принимаются на работу в возрасте старше 16 лет (включительно).

    Согласно ст. 191 КЗоТ Украины и ч. 2 ст. 11 Закона № 2694 все лица моложе 18 лет принимаются на работу только после предварительного медицинского осмотра и в дальнейшем, до достижения ими 21-летнего возраста, ежегодно должны проходить обязательный медицинский осмотр. Такой осмотр проводится в соответствии с требованиями Порядка № 246.

    За время пребывания в медицинском учреждении на обследовании за работниками, обязанными в соответствии со ст. 191 КЗоТ Украиныпроходить такое обследование, сохраняются место работы (должность) и средний заработок по месту работы. В случае если время медицинского обследования совпадает со временем работы работника, то он освобождается от работы и за ним сохраняется средний заработок. Средняя зарплата, которая сохраняется за работниками, проходящими медосмотр в рабочее время, исчисляется в соответствии с Порядком № 100, исходя из заработка за два предыдущих месяца, предшествующих событию (письмо Минтруда и Минсоцполитики от 29.12.2007 г. № 975/13/84-07).

    Прежде всего, обращаю внимание на основные постулаты трудоустройства лиц, не достигших своего совершеннолетия.

    Во-первых, с несовершеннолетним должен быть заключен письменный трудовой договор, что прямо предусмотрено п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗоТ Украины.

    Во-вторых, установление испытательного срока для несовершеннолетних запрещено (ч. 3 ст. 26 КЗоТ Украины).

    При заключении трудового договора гражданин обязан предоставить паспорт или другой документ, удостоверяющий личность*, трудовую книжку, а в случаях, предусмотренных законодательством, также документ об образовании (специальности, квалификации), о состоянии здоровья и другие документы (ч. 2 ст. 24 КЗоТ Украины).

    Заключение трудового договора оформляется приказом или распоряжением собственника либо уполномоченного им органа о зачислении работника на работу.

    Относительно предоставления трудовой книжки несовершеннолетними отметим следующее. Работодатель, который предоставляет первое рабочее место такому лицу, должен оформить ему трудовую книжку и внести в нее первую запись о принятии на работу. При этом согласно ч. 3 ст. 48 КЗоТ Украины работникам, приступающим к работе впервые, трудовая книжка оформляется не позднее пяти дней после принятия на работу.

    В соответствии со ст. 190, 192 КЗоТ Украины запрещено привлекать лиц, младше 18-ти лет:

    • к тяжелым работам и к работам с вредными или опасными условиями труда. Полный перечень тяжелых работ и работ с вредными и опасными условиями труда, на которых запрещается применение труда несовершеннолетних, приведен в Перечне № 46;
    • к подъему и перемещению вещей, масса которых превышает предельные нормы. Предельные нормы подъема и перемещения тяжелых вещей несовершеннолетними приведены в Приказе № 59;
    • к подземным работам;
    • для выполнения ночных, сверхурочных работ и работ в выходные.

    На заметкуНочным считается время с 10 часов вечера до 6 часов утра (ч. 3 ст. 54 КЗоТ Украины).Сверхурочными считаются работы сверх установленной продолжительности рабочего дня (ч. 1 ст. 62 КЗоТ Украины).Выходными считаются дни, которые по утвержденному графику работы предприятия являются для работника свободными от выполнения его трудовых обязанностей (ст. 67 - 69 КЗоТ Украины).

    Также обратим внимание на важные нюансы, относящиеся к труду несовершеннолетних, в частности:

    • работодателям запрещен временный перевод несовершеннолетних на другую работу без их согласия (ч. 3 ст. 33 КЗоТ Украины);
    • с несовершеннолетними не могут быть заключены письменные договоры о полной материальной ответственности (ч. 1 ст. 1351 КЗоТ Украины).

    Вывод: претензии и требования налоговой противоправны, если Вы соблюдаете все нормы КЗоТ.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вік, з якого допускається прийняття на роботу – 16 років. Якщо меньше років – на роботу можна влаштуватися лише, як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює. Робота повинна виконуватись тільки у вільний від навчання час.

    На продаж алкоголю встановлена Заброна в ч.1 ст. 15-3 ЗУ Про держ.регулювання виробництва та обігу спирту.

    Штраф накладено законно, проте якщо доведете ,що дитина набула повної цивільної дієздатності за рішенням суду то штрафних санкцій можна уникнути

    Цивільний Кодекс до підстав надання фізичній особі повної цивільної дієздатності відносить: а) перебування у трудових обов'язках особи, яка досягла 16 років; (офіційне оформлення за трудовою книгою)

    б) запис неповнолітньої особи матір'ю або батьком дитини; в) бажання особи, яка досягла 16 років, займатися підприємницькою діяльністю.

    Можете офіційно оформити робітницю надати докази під час перевірки.

    Уникнути штрафних санкцій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Працювати в барі можна з віку меншого, ніж 18, однак здійснювати при цьому продаж алкогольних напоїв законодавством дозволено з 18 років.

    Колеги надали Вам відповідну законодавчу базу.

    Всього найкращого!

    хххххххххххх

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Чинним законодавством України, а саме ч.1 ст. 15-3 ЗУ Про держ.регулювання виробництва та обігу спирту, встановлено заборону на продаж алкогольних напоїв особами , що не досягли 18 річного віку. Однак працевлаштування неповнолітніх дозволяється з 16 років.

    __________ ___________ ______________

    п.1 абз. 2 ст. 15-3 ЗУ " Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"

    Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння:

    1) особами, які не досягли 18 років

    Таким образом, лицо не достигшее 18 лет не может осуществлять реализацию алкогольних напитков.

    Во внимание берется именно возраст, без привязки к дееспособности человека.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Стаття 15-3. Обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

    {Назва статті 15-3 в редакції Закону № 1824-VI від 21.01.2010; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2275-VI від 20.05.2010, № 465-IX від 16.01.2020; в редакції Закону № 1019-IX від 02.12.2020}

    Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння:

    1) особами, які не досягли 18 років;

    2) особам, які не досягли 18 років;

    3) у приміщеннях та на території закладів освіти, закладів охорони здоров’я (крім ресторанів, розташованих на території санаторіїв);

    4) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

    5) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

    6) у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей;

    7) з торгових автоматів;

    8) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

    9) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

    10) у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

    11) з рук;

    12) у невизначених для цього місцях торгівлі.

    {Частина перша статті 15-3 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1512-VI від 11.06.2009; в редакції Закону № 1824-VI від 21.01.2010; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2275-VI від 20.05.2010, № 465-IX від 16.01.2020; в редакції Закону № 1019-IX від 02.12.2020}

    Забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби або електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

    {Частина друга статті 15-3 в редакції Законів № 1824-VI від 21.01.2010, № 1019-IX від 02.12.2020}

    На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, куріння тютюнових виробів, використання електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

    {Частина третя статті 15-3 в редакції Законів № 1824-VI від 21.01.2010, № 1019-IX від 02.12.2020}

    Якщо у продавця пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння виникли сумніви щодо досягнення 18-річного віку покупцем, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові, тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, продавець повинен звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік.

    {Частина статті 15-3 в редакції Закону № 1824-VI від 21.01.2010; із змінами, внесеними згідно із Законом № 465-IX від 16.01.2020; в редакції Закону № 1019-IX від 02.12.2020}

    У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння такій особі забороняється.

    {Частина статті 15-3 в редакції Закону № 1824-VI від 21.01.2010; із змінами, внесеними згідно із Законом № 465-IX від 16.01.2020; в редакції Закону № 1019-IX від 02.12.2020}

    Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

    {Статтю 15-3 доповнено частиною згідно із Законом № 195-IV від 24.10.2002 - набирає чинності з 01.01.2003 року; в редакції Закону № 2189-IV від 18.11.2004}

    Продаж вин столових здійснюється без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням книжок та книг обліку розрахункових операцій.

    {Статтю 15-3 доповнено частиною згідно із Законом № 2189-IV від 18.11.2004; в редакції Закону № 2275-VI від 20.05.2010}

    Продаж вин з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних на розлив з тари місткістю від 50 до 600 л дозволяється суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) первинного та змішаного виноробства виключно за місцем розташування таких суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) у межах адміністративно-територіальних одиниць (міст, селищ, сіл) із сплатою акцизного податку у розмірі, встановленому Податковим кодексом України, якщо у ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями про це є відповідний запис органу, що видав таку ліцензію. Річні обсяги продажу вин (виноматеріалів оброблених) на розлив такими суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) не можуть перевищувати 20 відсотків від річного обсягу вироблених виноматеріалів.

    {Статтю 15-3 доповнено частиною згідно із Законом № 2189-IV від 18.11.2004; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2275-VI від 20.05.2010, № 2856-VI від 23.12.2010}

    Сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби.

    {Статтю 15-3 доповнено частиною дев'ятою згідно із Законом № 2376-VIII від 22.03.2018}

    {Текст статті 15-3 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2275-VI від 20.05.2010}

    {Закон доповнено розділом IV-1 згідно із Законом № 3032-III від 07.02.2002}

    Тобто погоджуюсь з колегами враховуючи вік зазначеної вами особи та наявність у законодавстві приписів, що до працевлаштування осіб з 16 років, для ункнення штрафних санкцій, вам необхідно доводити повну цивільну дієзнатність працівника, або вказувати, що посада називається бармен, а працівник не має відношення до алкоголю, а лише до слабоалкогольних та безалкогольних напоїв, або у вас в барі відсутній алкоголь, типу кендібар

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України