Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 05 августа 2021, вопрос №46431 600₴

Доверенность выданная в другой стране

Здравствуйте, могу ли я выдать доверенность гражданину Украины от российского нотариуса, будет ли она при этом действительна в Украине?

Ответы юристов (12)

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    16.7%

    Добрий день! На території України довіреність буде дійсна після перекладу її на державну мову і завірена нотаріусом на тер. України. Ваша довірена особа зможе вчиняти всі дії від Вашого імені зазначені в довіреності.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброе утро!

    В отношениях с Российской Федерацией и другими странами СНГ действуют определенный упрощенне правила по легализации доверенности .

    Между странами СНГ в г. Кишиневе подписана “Конвенция о правовой помощи и правовых отношениях…”, которая вступила в силу с 27 апреля 2004 года. Конвенция о правовой помощи предусматривает, что документы, которые выданы на территории одной из договаривающихся сторон принимаются на территориях всех других договаривающихся сторон без какого-либо специального удостоверения. К таким странам относятся: Азербайджан, Болгария, Армения, Грузия, Эстония, Республика Казахстан, Кыргызская Республика Литва, Латвия, Республика Северная Македония, Польша и другие.

    Российская Федерация также является участником этой Конвенции и доверенность является действительной на территории Украины, поэтому легализация российской доверенности в Украине не нужна. Но она должна быть переведена на украинский язык и перевод заверен нотариусом.

    • Крикун Сергій  Павлович
      8.3%

      МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

      Л И С Т 21.01.2006 N 26-53/7

      Щодо застосування конвенцій про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v53_7323-06#Te...):

      "У зв'язку з численними зверненнями, що надходять на адресу Міністерства юстиції щодо застосування конвенцій про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах, укладених в рамках СНД, Міністерство юстиції повідомляє.

      10 листопада 1994 року Верховною Радою України ратифіковано Конвенцію про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року ( 997_009 ), яка набула чинності для України 14 квітня 1995 року і застосовується у відносинах України з Республікою Білорусь, Азербайджанською Республікою, Республікою Узбекистан, Російською Федерацією, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Киргизькою Республікою, Республікою Молдова, Грузією і Туркменістаном.

      7 жовтня 2002 року в м. Кишинів укладено Конвенцію про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах ( 997_619 ), яка набула чинності, відповідно до частини другої статті 120 цієї Конвенції, на тридцятий день з дати здачі на зберігання депозитарію третьої ратифікаційної грамоти для Республіки Білорусь, Азербайджанської Республіки та Республіки Казахстан.

      Відповідно до частин третьої та четвертої цієї ж статті між державами-учасницями Конвенції 2002 року ( 997_619 ) припиняє свою дію Конвенція 1993 року ( 997_009 ) та Протокол до неї від 29 березня 1997 року ( 997_018 ). Однак, Конвенція 1993 року та Протокол до неї 1997 року продовжуватимуть застосовуватися у відносинах між державами-учасницями цих міжнародних договорів та державами, для яких не набрала чинності Конвенція 2002 року.

      На сьогодні Міністерством юстиції України здійснюються заходи щодо підготовки пропозицій про ратифікацію Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 2002 року ( 997_619 ). Тобто, для України зазначена Конвенція чинності не набула, а відтак діють лише Конвенція 1993 року ( 997_009 ) та Протокол до неї 1997 року ( 997_018 ).".

    Пуха Наталія ТендерОк
    16.7%

    Доброго Дня

    Згідно частини першої статті 103 Закону України «Про нотаріат»якщо міжнародним договором встановлено інші правила про нотаріальні дії, ніж ті, що їх містить законодавство України, то при вчиненні нотаріальних дій застосовуються правила міжнародного договору.

    Відповідно до статті 40 зазначеної Конвенції, форма і термін дії доручення визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої видано доручення.

    Як встановлено частиною першою статтею 13 зазначеної Конвенції, документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

    таттею 3 цієї Конвенції передбачено, що єдиною формальною процедурою, яка може вимагатися для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, є проставлення апостиля компетентним органом держави, в якій документ був складений.

    Згідно з положеннями Конвенції, документ, на якому проставлено апостиль, не потребує ніякого додаткового оформлення чи засвідчення і може бути використаний в будь-якій іншій державі-учасниці Конвенції.

    Для посвідчення довіреностей у порядку передоручення, нотаріусом витребовується основна довіреність, і якщо така довіреність виходить від іноземної юридичної чи фізичної особи, то вона визнається дійсною у разі її легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Україна є учасницею окремих міжнародних договорів, якими скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав-учасниць такого Договору.

    Статтею 34 Закону України від 23.06. 2005 «Про міжнародне приватне право» передбачено, що порядок видачі, строк дії, припинення та правові наслідки припинення довіреності визначаються правом держави, у якій видана довіреність.

    Відповідними статтями зазначених договорів передбачено, що документи, що були складені або засвідчені відповідною установою однієї з Договірних Сторін, скріплені печаткою та засвідчені підписом компетентної особи, мають силу документа на території другої Договірної Сторони без будь-якого іншого засвідчення. Документи, що на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж і на території другої Договірної Сторони.

    Тобто, завірена нотаріально в Російській Федераціїї довіренність на громадянина України на вчинення цивільно-правовоих дій в Україні від імені довірителя буде визнаватися на території України, за умови її перекладу та завірення Українським нотаріусом.

    Успіхів.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Ви можете видати довіреність , просто в Україні їі треба перекласти та завірити переклад на державну мову у нотаріуса в Україні. Процедура легалізації є такою!

    Довірена особа має її пройти.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    8.3%

    Добрый день, Роман!

    Конечно, она будет лигитимна и действовать.

    Главное, соблюсти условие: нотариус РФ должен вести деятельность на признанной (не окупированной территории), и при предъявлении украинский органам/предприятиям важно что бы эта доверенность была переведена на украинский язык и перевод заверен нотариально.

    Это вы уже с оригиналом доверенности сможете сделать у любого украинского нотариуса и переводчика.

    Набирайте, если остались вопросы.

    Тимченко Анастасия Александровна
    8.3%

    Кроме вариантов, озвученных коллегами, есть еще возможность сделать доверенность в Украинском консульстве в России. В этом случае ее не нужно будет уже переводить и заверять у украинского нотариуса. Выбирайте тот вариант, который Вам удобнее.

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Здравствуйте Роман!

    "... могу ли я выдать доверенность гражданину Украины от российского нотариуса, будет ли она при этом действительна в Украине"?

    - Да, это возможно сделать у нотариуса в РФ (за исключением окуппированной территории, такие доверенности не признаются в Украине), либо в Консульстве Украины в РФ.

    Так, 07.10.2002 между странами СНГ в г. Кишиневе подписана Конвенция о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам, вступившая в силу с 27.04.2004г.

    Статьей 12 настоящей Конвенции предусмотрено что документы, которые на территории одной из Договаривающихся Сторон выданы или засвидетельствованы компетентным учреждением либо специально на то уполномоченным лицом в пределах его компетенции и по установленной форме и скреплены гербовой печатью, принимаются на территориях всех других Договаривающихся Сторон без какого-либо специального удостоверения.

    Документы, которые на территории одной из Договаривающихся Сторон рассматриваются как официальные документы, пользуются на территориях других Договаривающихся Сторон доказательной силой официальных документов.

    Только необходимо будет сделать перевод можно в РФ или в Украине на украинский язык, заверить подпись лингаиста-переводчика у нотариуса можно как в РФ так и в Украине (в зависимости где будет проводится перевод).

    После чего, в Украине у нотариуса внести данную доверенность в Единый реестр доверенностей, о чём будет выдано извлечение (Витяг).

    Этого достаточно.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text):

    Стаття 103. Міжнародні договори

    Якщо міжнародним договором встановлено інші правила про нотаріальні дії, ніж ті, що їх містить законодавство України, то при вчиненні нотаріальних дій застосовуються правила міжнародного договору.

    Тобто, зазначений закон безпосердньо відсилає до норм мжнародного права.

    На сьогодншній день, міжнародним документом, який регулює відносини між Україною та Російською Федерацією є Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах вiд 22.01.1993 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_009#Text).

    Відповідно до статті 40 зазначеної Конвенції, форма і термін дії доручення визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої видано доручення.

    Як встановлено частиною першою статтею 13 зазначеної Конвенції, документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

    Статтею 34 Закону України від 23.06. 2005 «Про міжнародне приватне право» передбачено, що порядок видачі, строк дії, припинення та правові наслідки припинення довіреності визначаються правом держави, у якій видана довіреність.

    ВЫВОД: заверенная нотариально в Российской Федерации доверенность на гражданина Украины на совершение гражданско-правовой действий в Украине будет признаваться на территории Украины, ее не нужно переводить и заверять в украинского нотариуса.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Украина является участницей отдельных международных договоров, которыми отменено любое дополнительное заверение официальных документов, представляемых в учреждения государств — участников такого договора. На сегодня действуют договоры о правовой помощи между Украиной и Азербайджаном, Беларусью, Арменией, Гру­зией, Казахстаном, Кир­­гизией, Молдовой, Рос­сией, Таджикистаном, Туркме­нис­таном, Узбе­киста­ном, Лит­вой, Эстонией, Лат­вией, Че­хией, Венгрией, Поль­шей, Мон­го­лией, Вьетнамом, Ма­ке­донией, Ираном, Болга­рией, Кубой и КНР. Под действительностью документов в указанных договорах предусматривается следующее: документы, которые были составлены или удостоверены соответствующим учреждением одной из Договаривающихся Сторон, скрепленные печатью и заверенные подписью компетентного лица, имеют силу документа на территории другой Договаривающейся Стороны. Это касается также копий и переводов, заверенных соответствующим органом. Поэтому доверенность, выданная на территории РФ, согласно украинскому законодательству, будет действовать на территории Украины. Рекомендую вам сделать нотариальный перевод доверенности у украинского нотариуса, поскольку на практике это существенно сэкономит вам время и деньги.

    Карпенко Андрей Владимирович
    8.3%

    Добрый день!

    Украина является участницей отдельных международных договоров, которыми отменено любое дополнительное заверение официальных документов, представляемых в учреждения государств — участников такого договора. На сегодня действуют договоры о правовой помощи между Украиной и Азербайджаном, Беларусью, Арменией, Гру­зией, Казахстаном, Кир­­гизией, Молдовой, Рос­сией, Таджикистаном, Туркме­нис­таном, Узбе­киста­ном, Лит­вой, Эстонией, Лат­вией, Че­хией, Венгрией, Поль­шей, Мон­го­лией, Вьетнамом, Ма­ке­донией, Ираном, Болга­рией, Кубой и КНР. Под действительностью документов в указанных договорах предусматривается следующее: документы, которые были составлены или удостоверены соответствующим учреждением одной из Договаривающихся Сторон, скрепленные печатью и заверенные подписью компетентного лица, имеют силу документа на территории другой Договаривающейся Стороны. Это касается также копий и переводов, заверенных соответствующим органом. Поэтому доверенность, выданная на территории РФ, согласно украинскому законодательству, будет действовать на территории Украины. Рекомендую вам сделать нотариальный перевод доверенности у украинского нотариуса, поскольку на практике это существенно сэкономит вам время и деньги.

    Костромина Виктория
    Здравствуйте, могу ли я выдать доверенность гражданину Украины от российского нотариуса, будет ли она при этом действительна в Украине?

    да - она будет действительна

    если доверенность не с крыма - донецка и луганска


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України