Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

06 августа 2021, вопрос №46524 100₴

оскарження вимоги про сплату єсв

Фоп не вів господарську діяльність, не платив єсв, прийшла податкова вимога про сплату єсв від 11.02., відкрито виконавче провадження 13.07. про сплату 30+ тис грн. Чи можна оскаржити і яким чином?

Ответы юристов (16)

    Винограденко Антон Анатолійович
    100%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Оскаржити теоретично можливо, але нажаль Верховний Суд сформулював свою правову позицію стосовно цього питання. Особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов`язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу лише за умови, що така особа не є найманим працівником. В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору ЄСВ досягається за рахунок його сплати роботодавцем (Постанова Верховного суду від 04 грудня 2019 року у справі №440/2149/19).

    Гуменяк Степан Михайлович
    Гуменяк Степан Михайлович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Доброго дня, Тетяна, так, звісно, у Вас є всі шанси на позитивне вирішення даної проблеми, коли саме отримали вимогу про сплату недоїмки? З тієї дати у Вас є 10 днів на оскарження до вищого контролюючого органу та 6 місяців для оскарження до суду.

    Наразі судова практика на Вашій стороні, можу допомогти Вам підготувати позовну заяву, зібрати докази та подати позов до суду.

    В разі виникнення додаткових запитань, звертайтесь.

    З повагою, Степа

    • Тетяна Клиент 2 года назад

      11.02 видана вимога, тоді виходить час на оскарження тільки до 11.08?

      • Жупинский Николай Андреевич
        Жупинский Николай Андреевич 2 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

        11.02 видана вимога, тоді виходить час на оскарження тільки до 11.08?

        Якщо Ви не отримували вимогу і про її існування стало відомо тільки після відкриття виконачого провадження то Ви маєте право на поновлення строку на оскрження вимоги. Велике значення для перспектив оскарження вимоги має ще дата реєстрації ФОП.

        • Тетяна Клиент 2 года назад

          дуже дякую вам)

      • Гуменяк Степан Михайлович
        Гуменяк Степан Михайлович 2 года назад

        Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

        Ні, важливо не дата видання вимоги, а дата отримання її листом.

        Також для успіху у справі важливо те, чи працювали на роботі за трудовим договором останні 3 роки?

        Якщо за Вас ЄСВ сплачував роботодавець, тоді вимогу скасують.

    • Тетяна Клиент 2 года назад

      дуже вам дякую)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Фоп не вів господарську діяльність, не платив єсв, прийшла податкова вимога про сплату єсв від 11.02., відкрито виконавче провадження 13.07. про сплату 30+ тис грн. Чи можна оскаржити і яким чином?

    Для відповіді на Ваше питання потрібно більше інформації стосовно дати реєстрації ФОП, працевлаштування його найманим працівником, здача звітності та інші. Я на протязі 2019-2021 років оскажив до суду та скасував десятки вимог ДПС про нарахування недоїмки з ЄСВ,але наявність чи відсутність підстав для скасування вимоги з ЄСВ визначається індивідуально в кожному окремому випадку.

    • Тетяна Клиент 2 года назад

      23.01.2003 - дата реєстрації. Не працює найманим працівником, звіти не подавались, господарська діяльність не велась

      • Гуменяк Степан Михайлович
        Гуменяк Степан Михайлович 2 года назад

        Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

        Якщо все вірно зрозумів, тоді у Вас є підстави оскаржувати податкову вимогу, оскільки Вас могли ліквідувати, до 2011 податкова мала на це право, тому що звітність Ви не подавали, діяльність не вели, а тепер вимогах сплатити ЄСВ - це незаконно і є підставою для оскарження такої вимоги

        Дякую за увагу!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    06 декабря 2016 года Законом № №5130 в закон о ЕСВ внесены изменения и теперь эта статья изложена следующим образом:

    "2) для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць.

    У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску;

    Теперь обязанность платить не зависит от того, есть доход или его нет.

    ИТАК, с 1 января 2017 года абсолютно все предприниматели должны платить минимальный размер ЕСВ.

    ЕСВ должны платить все предприниматели , не зависимо от того велась деятельность или не велась, следует платить во время отпуска и во время болезни. Перестать платить ЕСВ можно лишь в 1 случае: прекращение предпринимательской деятельности.Рекомендую официально закрыть предпринимателя и прекратить предпринимательскую деятельность.

    Изучите: https://balance.ua/ru/news/post/predprinimatel-ne-...

    • Тетяна Клиент 2 года назад

      Очень благодарна за ответ

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    23.01.2003 - дата реєстрації. Не працює найманим працівником, звіти не подавались, господарська діяльність не велась

    В такому випадку у Вас є всі законні підстави для скасування вимоги. Для цього потрібно звернутись з адміністративним позовом до адміністративного суду. Підстави для скасування - непідтвердження відомостей про себе, як про фізичну особу-підприємця, а значить і відсутність статусу ФОП. Судова практика, в тому числі і моя, повністю на стороні платника податків. Звертайтесь, якщо потрібна домога. Тільки в цьому році скасував пять вимог саме з цих підстав.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый вечер.

    К сожалению, в Запросе Вы не уточнили, по какому налогу у Вас возникла недоимка. А также не уточнили какую систему налогообложения Вы (или Вам) регистрировали.

    Предполагаю, что Вам насчитали ЕСВ за прошлые года.

    Если так, то есть возможность списания долга по ЕСВ, но при условии, что Вы не были зарегистрированны на упрощенной системе налогообложения.

    Так, Закон №592-IX от 13 мая 2020 года "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" по устранению дискриминации по кругу плательщиков " (см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-IX#Text ) содержит пположение- пункт 5 раздела 1, который вступает в силу с дня, следующего за днем его опубликования (т.е. с 02.06.2020года).

    В соответствии с указанным п.5 Закона , по заявлению плательщика и в порядке, определенном Законом, можно списать суммы недоимки, начисленные плательщикам единого взноса( ЕСВ) за период с 1 января 2017 года до дня вступления в силу Закона (т.е. до 02.06.2020г.), а также штрафы и пеню, начисленные на эти суммы, в случае если такими плательщиками не получено доход (прибыль) от их деятельности, подлежащей обложению налогом на доходы физических лиц.

    Для того, чтобы Вам списали сумму недоимки по ЕСВ за период с 01.01.2017г., Вам в течение 90 дней необходимо подать соответствующее заявление в налоговую. Но, если Вы становились на учет как плательщик единного налога любой группы-1, 2, 3, Вы не имеете такого права.

    Поэтому, если Вам насчитали недоимку, пеню и штрафы по ЕСВ, а также Вы не регистрировались на упрощенной системе налогообложении (как плательщик единого налога 1, или- 2, 3 групп), Вам необходимо подать отчеты по ЕСВ за период до-2020г. и показать доходы 0, подать в налоговую заявление.

    Образец Заявления:

    Начальнику ДПІ___ ___

    Від Фізичної особи-підприємця___

    Код РНОКПП:

    Адреса/тел

    Заява

    На виконання підпункту 9-15 пункту 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" внесеними до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" до пункту 9-15 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення", прошу списати мені станом на день набрання чинності відповідних змін, суму недоїмки по ЄСВ, штрафних санкцій та пені, нараховані на суму недоїмки з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів.

    Підтверджую, що за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів, мною не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню доходів физичних осіб та відповідно були подані Звіти за 2017-2020 роки.

    Дата Підпис ФОП___

    Если ФОП был открыт ранее чем 2017 укажите верную дату и подайте нулевые отчеты за те периоды.вместе с заявлением.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Тетяна!

    Так, можливо оскаржити, але в судовому порядку! І робити це важливо оперативно, оскільки виконавець буде стягувати/блокувати рахунки, не зважаючі на ваші наміри оскарження.

    То що, такі ж (аналогічні справи) виграються, скажу навіть з власного досвіду, але питання саме в своєчасності подачі оскарження та забезпечити зупинення виконавчого провадження.

    Адже цілком, чекаючи рішення суду по скасуванню вимогу ДПС, виконавче провадження вже й закрите буде за фактичиним виконанням. Тому тут важливо все одночасно робити: і по лінії вимоги ДПС, і по лінії виконавчої.

    Набирайте, через контакти на сайті.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Фоп не вів господарську діяльність, не платив єсв, прийшла податкова вимога про сплату єсв від 11.02., відкрито виконавче провадження 13.07. про сплату 30+ тис грн. Чи можна оскаржити і яким чином?

    Вы можете обжаловать в судебном порядке .

    Вам нужно будет доказать что деятельность не велась .

    Вы можете восстановить сроки подачи в суд.

    обратитесь к адвокату за составлением всех документов для подачи в суд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України