Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 10 августа 2021, вопрос №46744 100₴

Что значит "рабочая группа инвалидности"?

Я инвалид. Надеюсь найти работу на дому на полдня. Часто вижу в вакансиях, что кандидат должен быть "с рабочей группой инвалидности". Что это значит? У меня должно быть какое-то заключение в индивидуальной программе реабилитации? 11-го августа предстоит МСЭК, повторный осмотр. Инвалидность впервые установили год назад, группа 1Б. Стоит ли говорить на комиссии, что хочу работать? Боюсь, что в этом случае снизят группу. А если не скажу, вдруг справка МСЭК и ИПР инвалида будут без необходимых записей и это станет препятствием для трудоустройства? Может ли в этом случае работодатель мне отказать?
И ещё, не могу найти в инструкциях, выдают ли справку МСЭК об инвалидности сразу, в день осмотра? Буду ли я в этот же день знать результат?

Ответы юристов (7)

    Костромина Виктория

    Виды инвалидности

    На сегодняшний день в Украине разделяют 4 группы инвалидности:

    • 1А;
    • 1Б;
    • 2 группа;
    • 3 группа.

    Разделение 1 группы на подразделы определяется тем, насколько человек неспособен к самообслуживанию. Так, 1А – инвалиды, которые полностью зависят от других лиц, они не способны к самообслуживанию. 1Б – это люди, способные лишь частично выполнять социально-бытовые функции.

    Кроме разделения на основные группы инвалидности в Украине также существует разграничение по сроку ее действия. Такое разделение применимо только к 2 и 3 группе, так как первая группа относится к пожизненной инвалидности.

    • Бессрочная инвалидность или без переосвидетельствования устанавливается тем категориям инвалидов, которые испробовали все методы реабилитации, но не смогли вылечить заболевание. Так же это относится к тем, кому реабилитация не может в принципе помочь. К примеру, культя конечности, поскольку протезирование не устраняет само заболевание, а лишь обеспечивает возможность выполнения функций по самообслуживанию.
    • Инвалидность с переосвидетельствованием действует 1-3 года в зависимости от решения медико-социальной экспертизы. В течение срока необходимо провести все процедуры по реабилитации, после чего проводится проверка и оценка влияния процедур на улучшение состояния инвалида, после чего может быть принято решение о продлении инвалидности на определенный срок или бессрочно. Также может быть принято решение о снятии инвалидности или переоформление в другую группу.

    в соответствии с законодательными актами, присвоение 1 группы не лишает человека трудоспособности. К заболеваниям, при которых можно работать, относятся практически все, начиная с 1Б группы, к которой относятся, в том числе, и инвалиды-колясочники.

    Долина  Людмила Григорівна
    • Доброго вечора! МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності (пункт 7 Положення).

    При вирішення даного питання слід керуватися Законом України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні. Ст. 7 цього Закону передбачено, що Медико-соціальні експертні комісії визначають види трудової діяльності рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я. Висновок про нездатність до трудової діяльності готується виключно за згодою особи з інвалідністю (крім випадків коли особу з інвалідністю визнано недієздатною).

    У вашому випадку, якщо в акті МСЕК, не буде вказано, що особа недієздатна, ви зможете працювати. А роботодавець матиме право звернутися з запитом до МСЕК, щодо роз'яснення переліку робіт, до яких вас можна залучати. Зазвичай на зворотній сторінці зазначають программу реабілітації та перелік робіт які вам підходять.

    Якщо виникнуть питання звертайтеся!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15#Text

    Стаття 7. Медико-соціальна експертиза

    Медико-соціальні експертні комісії визначають:

    групу інвалідності, її причину і час настання. Особа може одночасно бути визнана особою з інвалідністю однієї групи і лише з однієї причини. При підвищенні групи інвалідності в разі виникнення більш тяжкого захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір особи з інвалідністю. У разі якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, вказуються дві причини інвалідності;

    види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров'я. Висновок про нездатність до трудової діяльності внаслідок інвалідності готується виключно за згодою особи з інвалідністю (крім випадків, коли особу з інвалідністю визнано недієздатною);

    Стаття 8. Експертиза професійної придатності осіб з інвалідністю

    Експертиза професійної придатності повнолітніх осіб з інвалідністю здійснюється медико-соціальними експертними комісіями. До роботи цих комісій залучаються спеціалісти з інженерної психології (психології праці) та психології професійного відбору, педагогічні працівники, що займаються навчанням і професійною підготовкою осіб з інвалідністю, спеціалісти державної служби зайнятості.

    Висновок медико-соціальної експертної комісії з професійної придатності включається в індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю і є підставою для здійснення професійної орієнтації, професійної освіти і наступного працевлаштування з урахуванням побажань і думки особи з інвалідністю (дитини з інвалідністю - для навчання).

    Рішення медико-соціальних експертних комісій є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними закладами незалежно від типу і форми власності.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Експертиза професійної придатності повнолітніх людей з інвалідністю здійснюється медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). До роботи цих комісій залучаються спеціалісти з інженерної психології (психології праці) та психології професійного відбору, педагогічні працівники, що займаються навчанням і професійною підготовкою людей з інвалідністю, спеціалісти державної служби зайнятості.

    Висновок МСЕК з професійної придатності включається в індивідуальну програму реабілітації людини з інвалідністю і є підставою для здійснення професійної орієнтації, професійної освіти і наступного працевлаштування з урахуванням побажань і думки людини з інвалідністю (дитини з інвалідністю – для навчання). Рішення МСЕК є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними установами незалежно від відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

    На практиці МСЕК, видаючи довідку про встановлення інвалідності в розділі “Трудова рекомендація” часто робить запис, що не відповідає дійсній професійній придатності людини з інвалідністю, наприклад: “Може продовжувати навчання у школі” або “Непрацездатний, потребує постійного стороннього догляду” та ін., при цьому люди з інвалідністю, не маючи індивідуальної програми, зіштовхуються з небажанням роботодавця приймати їх на роботу.

    Щоб змінити запис про трудову придатність:

    Щоб вирішити цю проблему необхідно звернутися до МСЕК за реєстрованим місцем проживання з відповідною заявою. В заяві слід вказати дату встановлення інвалідності, зазначити, яка трудова рекомендація вказана в отриманій довідці МСЕК, вказати на обставини, які підтверджують факт невідповідності зазначеної трудової рекомендації. В резулятивній частині зазначаються вимоги про видачу індивідуальної програми реабілітації в разі її відсутності та зміни запису про трудову рекомендацію і приведення його у відповідність до дійсної професійної придатності. Індивідуальна програма розробляється протягом одного місяця з дня звернення людини з інвалідністю до МСЕК. Вона розробляється за участю людини з інвалідністю фахівцями МСЕК із залученням у разі потреби спеціалістів закладів охорони здоров’я, органів соціального захисту, державної служби зайнятості, органів Пенсійного фонду України, Фонду соціального захисту людей з інвалідністю та інших органів, які провадять діяльність в сфері реабілітації людей з інвалідністю.

    Такого понняття як "робоча група інвалвдності" не існує у законодавстві.

    Ступінь придатності більше чи менше встановлюють Експерти МСЕК, про що дають висновок і вносять дані рекомендацій в ІПР.

    якщо особа бажає працювати вона має повідомити про це МСЕК,аби вони надали відповідні рекомендації з висновком до організації трудової діяльності.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольго!

    Такого поняття, як «неробоча група інвалідності» чинне законодавство України не містить. Це — радянський пережиток, що виник тоді, коли праця була «обов’язком і справою честі» кожного здатного до праці громадянина Української РСР (ст.58 Конституції (Основного Закону) Української РСР 1978 року). Оскільки ж інвалідність визначалась як міра втрати працездатності, то її встановлення громадянинові звільняла його від даного обов’язку.Однак з прийняттям 28 червня 1996 року Конституції України праця перетворилася з обов’язку на право, рівне для кожного громадянина без обмежень за будь-якими ознаками, включаючи інвалідність (ч.ч.1 і 2 ст.24 та ч.1 ст.43).

    Крім того:

    - за ч.2 ст.2 і ст.3 Закону про основи соцзахисту дискримінація за ознакою інвалідності забороняється. Сама ж інвалідність визначається як міра втрати здоров’я, а не працездатності;

    - відповідно до ч.1 ст.27 Конвенції про права осіб з інвалідністю, чинної для України з 6 березня 2010 року, держави-учасниці визнають право осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими.

    Тобто навіть підгрупа А І групи інвалідності («найтяжча» група), не позбавляє особу права на працю, поки вона сама від нього не відмовиться. Це підтверджується п. 2.2 Інструкції про встановлення груп інвалідності, який вирізняє:- здатність до трудової діяльності, як сукупність фізичних та духовних можливостей людини, яка визначається станом здоров'я, що дозволяє їй займатися різного виду трудовою діяльністю;- професійну працездатність, як здатність людини якісно виконувати роботу, що передбачена конкретною професією.

    Обмеження у зв’язку з інвалідністю можуть встановлюватися за конкретною професією. А висновок про нездатність до трудової діяльності загалом готується лише у разі згоди особи з інвалідністю, крім випадків, коли її визнано недієздатною.

    Отже, звичні для роботодавців оголошення про вакансію з вимогою до кандидата щодо «робочої» групи інвалідності є дискримінаційним, тобто таким, що порушує ст.2-1 Кодексу законів про працю України (надалі — КЗпП).

    Крім документів про професійну кваліфікацію та, в разі потреби, стаж роботи, роботодавець при оформленні працівника з інвалідністю має право вимагати від нього довідку про інвалідність за формою №157-1/о.

    Вона потрібна, оскільки п.6 Інструкції заповнення форми первинної облікової документації №157-1/о «Виписка з акта огляду медико-соціальною експертною комісією» передбачено зазначення в цьому документі:

    - групи інвалідності, що важливо для застосування податкової соціальної пільги згідно з п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України;

    - причини інвалідності, що має значення у випадках трудового каліцтва або професійного захворювання для:

    а) підбору робочого місця на підставі ч.2 ст.18 Закону про основи соцзахисту;

    б) для збереження середнього заробітку за попереднім місцем роботи на період професійної підготовки чи перепідготовки згідно з ч.2 ст.25 цього ж Закону;

    в) обладнання індивідуальних жилих будинків, в яких проживають особи з інвалідністю відповідно до ч.3 ст.30 цього Закону;

    - терміну, до якого встановлено групу інвалідності, що треба враховувати при нарахуванні ЄСВ у розмірі 8,41% зарплати працівників з інвалідністю (ч.13 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»);

    - дати чергового переогляду особи з інвалідністю у МСЕК (медико-соціальній експертній комісії );

    - умови і характер праці;- заходи щодо відновлення працездатності особи з інвалідністю.

    И ещё, не могу найти в инструкциях, выдают ли справку МСЭК об инвалидности сразу, в день осмотра? Буду ли я в этот же день знать результат? - так.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Ольга Клиент 2 года назад

    Спасибо большое! Благодаря вам разобралась. И комиссию сегодня прошла благополучно ). Группу оставили, правда, на два года. И в справке обещали написать, что могу работать на дому. Здоровья вам и успехов!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      - Спасибо большое! Благодаря вам разобралась. И комиссию сегодня прошла благополучно ). Группу оставили, правда, на два года. И в справке обещали написать, что могу работать на дому. Здоровья вам и успехов

      - Ольго, будь ласка!

      Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

      Всього доброго!

      Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України