Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 11 серпня 2021, питання №46822 150₴

Нотариус и Инвестор мошеники или все по закону.

При оформление договору купли-продажу или залог под недвижимость у инвестора документы остаются у нотариуса или у меня? Две встречных заявы нотариус может оформлять? А ситуация такая беру в долг у инвестора он говорит что надо договор купли продажи подписать и встречные заявы это не мошенники ? Как уберечься от негативных наслидкив и остаться з квартирой, при подписание таких документов...

Відповіді юристів (13)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Ярослав!

    Если вы отдаете квартиру под залог денег от инвесторов, очень крайне советую и даже настаивал бы на сопровождении сделки адвокатом.

    Поскольку у вас только в описании вопроса: и инвестор, и купля-продажа, и залог присутствуют.

    А это вещи не совместимы по одной и той же сделке, и действительно есть отблески обмана.

    Если вы отдаете квартиру в залог под инвестицию денег, то ни о какой купле-продаже речь не может быть. Отражайте в договорах то, что по сути заключаете - это первая и надежная ваша опора в сделке.

    Набирайте, если есть вопросы.

    • Ярослав Клієнт 2 роки тому

      Мне они сказали только что к купли-продажи идёт ещё договор под заставу... Это значит нормально всё?)

      • Рибінцев Сергій Сергійович
        30%
        Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

        Нет, Ярослав, это не нормально. И здесь как раз и чувствуется обман.

        Купля-продажа - это вы продаете, а они -покупают.

        Заставу уже не на что оформлять, когда вы продадите. Покажите все ваши проекты документов, или берите юриста на сделку.

    Тимченко Анастасия Александровна
    30%
    Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    При оформление договору купли-продажу или залог под недвижимость у инвестора документы остаются у нотариуса или у меня? Две встречных заявы нотариус может оформлять? А ситуация такая беру в долг у инвестора он говорит что надо договор купли продажи подписать и встречные заявы это не мошенники ?

    Из вашего вопроса вытекает, что инвесторы требуют какие-то встречные заявы. Честно говоря не могу понять что имеется ввиду. Когда даются деньги в долг на покупку, то оформляется следующие документы: договор займа и договор залога покупаемой недвижимости. Все, больше кредитора ничего волновать не должно.

    • Ярослав Клієнт 2 роки тому

      Мне они сказали только что к купли-продажи идёт ещё договор под заставу... Это значит нормально всё?)

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        сказать нормально все или нет, вряд ли получится, так как мы не видим документы. С Ваших слов мало что понятно. Если вы заключаете договор купли-продажи имущества, на покупку которого вам дают деньги и закладываете это же имущество, тогда вроде все нормально. Но оригинал договора купли-продажи вы НИКОМУ не отдаете, он должен быть у вас на руках.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    якщо інвестор дає Вам гроші в борг то потрібен лише договір позики та договір застави майна бажано з нотаріальним оформленням.

    Купівля- продаж це зовсім інший вид правочину.

    другий примірник договорів завжди має бути у Вас та третій у інвестора у Вас оригінал з печаткою та підписами і посвідченням від нотаріуса.

    заяви ніякі не треба писати достатньо двох договорів. Правовий статус має бути схожий на іпотеку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Ярослав Клієнт 2 роки тому

      Мне они сказали только что к купли-продажи идёт ещё договор под заставу... Это значит нормально всё?)

      • Гончаренко Константин
        20%
        Гончаренко Константин 2 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Якщо буде оформлення договору купівлі - продажу на ваше ім я, а потім ви як власник підпишете договір застави вашого майна в обмін на грошові кошти, то це скоріше за все кредит готівкою під заставу вашого майна , тоді договір позики не треба підписувати, а це буде кредитний договір під заставу нерухомого майна . У разі прострочення платежів кредитор має право звернути стягнення на майно (квартиру вашу) - описана ситуація нагадує іпотеку.

        Вам необхідно залучити регіонального адвоката з житлових питань та іпотеки.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Мы конечно все очень рады, что вы к нам обращаетесь. Но не видя документов, не читая их совершенно не понятно, что вы там подписываете и о чем договариваетесь. Сказать не читая документов кто мошенник не возможно. Да и для определения мошенничества не достаточно информации. Для совершения таких сделок необходимо участие юриста, который смог бы вам на месте разъяснить все возможные правовые последствия от заключения такой сделки. Будьте осторожны и не экономьте на специалистах.

    • Ярослав Клієнт 2 роки тому

      Мне они сказали только что к купли-продажи идёт ещё договор под заставу... Это значит нормально всё?)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ярослав!

    Для повної консультації треба ознайомитися зі всіма документами.

    Іпотечний договір та договір, що обумовлює основне зобов’язання, можуть бути оформлені у вигляді одного документа. Цей документ за формою і змістом повинен відповідати вимогам, встановленим у статті 18 Закону України «Про іпотеку», та вимогам, встановленим законом, для договору, який визначає основне зобов’язання.

    У разі якщо іпотекою забезпечується повернення позики, кредиту для придбання нерухомого майна, яке передається в іпотеку, договір купівлі-продажу цього нерухомого майна та іпотечний договір можуть укладатися одночасно.

    Іпотечний договір укладається між одним або декількома іпотекодавцями та іпотекодержателем у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Іпотека – це вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому Законом України «Про іпотеку» (стаття 1 цього Закону).

    Законодавство України про іпотеку базується на Конституції України і складається з Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України «Про іпотеку» та інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів України.

    Порядок посвідчення договорів іпотеки визначено Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року № 20/5 (далі – Інструкція).

    Посвідчення таких договорів здійснюється за загальними правилами, встановленими Інструкцією. При цьому слід зазначити, що посвідчення договорів іпотеки має свої особливості.

    Враховуючи, що предметом іпотеки може бути як майно, яке належить іпотекодавцю на праві власності або на праві господарського відання, так і майно, яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, законодавцем встановлені вимоги без врахування яких посвідчення нотаріусом таких договорів не можливе.

    Зокрема, статтею 18 Закону України «Про іпотеку» передбачено, що іпотечний договір повинен містити такі істотні умови:

    1. Для іпотекодавця та іпотекодержателя - юридичних осіб відомості про:
      • для резидентів - найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
      • для нерезидентів - найменування, місцезнаходження та державу, де зареєстровано особу;
    2. Для іпотекодавця та іпотекодержателя - фізичних осіб відомості про:
      • для громадян України - прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання із зазначенням адреси та індивідуальний ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов’язкових платежів;
      • для іноземців, осіб без громадянства - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), адресу постійного місця проживання за межами України;
    3. Зміст та розмір основного зобов’язання, строк і порядок його виконання.
    4. Опис предмета іпотеки, достатній для його ідентифікації, та/або його реєстраційні дані, а також будь-які інші умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін повинно бути досягнуто згоди (спосіб реалізації заставленого майна, проведення аудиторської перевірки, страхування предмета іпотеки, накладення заборони відчуження майна тощо). При іпотеці земельної ділянки має значення її цільове призначення.
    5. Посилання на випуск заставної або її відсутність.

    У разі відсутності в договорі іпотеки однієї з вищевказаних істотних умов він вважається неукладеним.

    Іпотечний договір може містити інші положення, зокрема, визначення вартості предмета іпотеки, посилання на документ, що підтверджує право власності іпотекодавця на предмет іпотеки, відомості про обмеження та обтяження прав іпотекодавця на предмет іпотеки, визначення способу звернення стягнення на предмет іпотеки.

    Предметом іпотеки можуть бути майно та майнові права. Предметом іпотеки може бути майно, яке відповідно до законодавства України може бути відчужене іпотекодавцем та на яке може бути звернено стягнення (абзаци перший та другий пункту 93 Інструкції).

    Предметом іпотеки можуть бути один або декілька об’єктів нерухомого майна за таких умов:

    • нерухоме майно належить іпотекодавцю на праві власності або на праві господарського відання, якщо іпотекодавцем є державне або комунальне підприємство, установа чи організація;
    • нерухоме майно може бути відчужене іпотекодавцем і на нього відповідно до законодавства може бути звернене стягнення;
    • нерухоме майно зареєстроване у встановленому законом порядку як окремий виділений у натурі об’єкт права власності, якщо інше не встановлено цим Законом.

    За згодою сторін, з дотриманням правил, передбачених пунктом 48 Інструкції, до договору застави можуть бути внесені зміни, якщо вони випливають з тексту чи змісту основного зобов’язання, що забезпечується заставою (наприклад, продовження строку кредитного договору, збільшення суми основного боргу за договором тощо), у тому числі заміни предмета застави. Угода про внесення змін та доповнень до договору застави є його невід’ємною частиною.

    Унесення змін до договору застави не допускається у разі припинення забезпеченого заставою зобов’язання, заміни зобов’язання іншим зобов’язанням, що виникло після укладення договору застави, включення іпотеки до іпотечного пулу, а також у разі наявності заставної тощо.

    Після оформлення заставної зміни і доповнення до іпотечного договору можуть уноситись лише після її анулювання у порядку, установленому Законом України "Про іпотеку". У цьому випадку на підтвердження факту анулювання заставної нотаріусу подається відповідний витяг з Державного реєстру іпотек.

    Згідно статті 19 Закону України «Про іпотеку» будь-яке збільшення основного зобов’язання або процентів за основним зобов’язанням, крім випадків, коли таке збільшення прямо передбачене іпотечним договором, може бути здійснене після державної реєстрації відповідних відомостей про зміну умов обтяження нерухомого майна іпотекою. Таке збільшення підпорядковується пріоритету вимоги за будь-яким іншим зобов’язанням, забезпеченим предметом іпотеки, яка була зареєстрована до реєстрації відповідної зміни умов обтяження нерухомого майна іпотекою. У разі коригування графіка виконання основного зобов’язання у зв’язку з його частковим достроковим погашенням анулювання заставної і видача нової заставної не є обов’язковими.

    При посвідченні договору іпотеки нотаріус повинен роз’яснити сторонам порядок державної реєстрації іпотеки та порядок задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок предмета іпотеки, про що зазначається в тексті договору.

    Накладення заборони на відчуження нерухомого майна, яке є предметом іпотеки, здійснюється нотаріусом за повідомленням іпотекодержателя, якщо це передбачено іпотечним договором.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання, дійсно для достовірної консультації необхідно ознайомитись з договорами.

    Також рекомендую, у разі наявності у Вас будь яких сумнівів змінити нотаріуса або попросити роз'яснити детально вимоги зазначені в документах, а також Ви не позбавлені можливості звернутись за допомогою до юриста якому довіряєте, зважайте, що це стосується реєстрації прав та обтяжень, а також виплати вами фін коштів, тому наявність і детальне ознайомлення з всіма нюансами, це ваш обов'язок, перед укладенням правочинів.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України