Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 15 августа 2021, вопрос №47013 299₴

Хочу путешествовать один в 16 лет

Здравствуйте, хотел бы спросить. Мне скоро 16 лет и я хочу путешествовать один. Могу ли я посещять страны без согласия родителей (абсолютно один)? Какие страны я могу посещять? Нужно ли разрешение на перебывание в отелях в 16 лет(если да то можно пожалуйста образец)? Какие документы нужны мне для выезда одному? Еще читал где-то что не пустили во Францию без разрешения родителей в 16 лет, это правда? Если есть такие страны в которые нужно разрешение, напишите пожалуйста.

Ответы юристов (11)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    20.1%
    Тарасюк Віктор Анатолійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Доброго дня, Іване! На Ваше питання: Стаття 33 Конституції України зазначає, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.

    Виїзд дитини за кордон здійснюється наступним чином: Якщо дитина досягла 16 років, то вона має право на вільний самостійний виїзд за межі України (абзац другий частини третьої статті 313 Цивільного кодексу України). Тобто без офіційного дозволу та без супроводу батьків та осіб, що їх заміняють.

    З бронюванням готелів можуть виникнути проблеми, оскільки підставою для вселення є ПАСПОРТ, який у Вас вже є, але бронювання та заселення - тільки повнолітнім, тобто з 18 років. Але є різні нюанси.

    По-перше, і неповнолітня людина може бути визнаний дієздатним, наприклад в 16 років, за згодою батьків.

    По-друге, в деяких готелях це не проблема, якщо є довіреність від батьків або підтверджує дзвінок.

    По-третє, якщо клієнт вже знайомий, то проблем зазвичай не буває - навіть якщо батьків поруч немає, але сім'я вже знімала номер неодноразово і її знають в цьому готелі.

    А взагалі, це на відповідальності господарів і персоналу готелів. Іноді виходить якось домовитися. А деяким важливо тільки те, щоб ти заплатив готівкою. Також залежить від законів країни, де Ви живете. В Україні немає чіткої заборони для заселення з 16 років (вимога наявність паспорта та оплата). Для подорожей за кордоном, також чітких заборон немає, тому все індивідуально, але рекомендую мати при собі довіренність від батьків (з перекладом на англійську мову) що дозволяє вам самостійно подорожувати, бронювати, знімати, оплачувати готелі, хостели і т.і.

    Будуть питання звертайтесь. Контакти в профілі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    В статье 34 Гражданского Кодекса Украины сказано, что полную гражданскую дееспособность граждане получают при достижении 18 летнего возраста. Это значит, что вы сможете делать все, что и взрослый.

    С 16 лет Вы получаете право уехать за границу сроком на 1 месяц без сопровождения родителей (или людей, выполняющих их законные функции – опекунов) — в соответствии со ст. 2 Закона Украины «О порядке выезда из Украины и въезда в Украину граждан Украины» и частью 3 статьи 313 Гражданского кодекса Украины, где сказано, что физическое лицо, достигшее шестнадцати лет, имеет право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины.

    При достижении 16-ти летнего возраста уже можно получить заграничный биометрический паспорт и покинуть рубежи Украины самостоятельно без родителей.

    Несовершеннолетний, достигший шестнадцатилетнего возраста, может лично обратиться за получением паспорта гражданина Украины для выезда за границу.

    В настоящее время практически во всех странах для въезда иностранцам необходимо иметь страховой полис, который покрывает затраты на лечение COVID-19, обсервацию, и действует на весь срок пребывания в посещаемой стране.

    Кроме того, все иностранцы старше 12 лет для въезда обязаны предъявить отрицательный результат теста на COVID-19, сделанный не позднее чем за 72 часа до пересечения государственной границы. В противном случае им будет отказано во въезде в страну.

    Приведу пример России.

    В настоящее время действует Распоряжение Правительства РФ, которое ограничивает въезд иностранцев в Россию.

    http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_347...

    Распоряжение Правительства РФ от 16.03.2020 N 635-р (ред. от 28.06.2021) <О временном ограничении въезда в Российскую Федерацию иностранных граждан и лиц без гражданства и временном приостановлении оформления и выдачи виз и приглашений>

    Согласно этого Распоряжения Вы не сможете въехать в Россию, если Вы не ближайший родственник.

    Ближайшие родственники - это лица, являющиеся членами семьи (супруги, родители, дети, родные братья и родные сестры, дедушки, бабушки, внуки, усыновители, усыновленные), опекунами и попечителями граждан Российской Федерации, при условии предъявления копии документа, подтверждающего степень родства или установление опеки (попечительства).

    Во многих странах, при пересечении границы, у Вас могут потребовать дополнительно следующий список документов:

    1. Гарантия возвращения в Украину (обратный билет);

    2. Бронь жилья на весь срок пребывания;

    3. Оплаченная туристическая путевка (ваучер), если вы едете от турфирмы;

    4. Приглашение на лечение от медицинской организации, если цель лечение;

    5. Нотариально заверенное приглашение (оригинал) — если вы едете с частным визитом, например, к друзьям или родным. Гарантийное письмо-приглашение оформляет физическое в той стране, в которую Вы собрались.

    6. Подтверждение платёжеспособности

    Иностранцы и лица без гражданства для въезда в соседнее государство должны иметь определенную сумму денег — финансовое обеспечение. Сумма финансового обеспечения зависит от количества дней пребывания в стране посещения и от размера прожиточного минимума, принятого в стране на момент поездки.

    Савченко Олександр
    20.1%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Іване!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 313. Право на свободу пересування

    3. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Закон України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text):

    Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

    Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    У разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив зазначені документи (далі - паспортні документи) за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, як видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    Далі надаю інформацію де дізнатися про відкриті країни і умови перетину кордону.

    Список країн, до яких дозволено в'їзд, постійно змінюється. Де можна знайти найсвіжішу інформацію?

    Актуальна інформація про правила в'їзду для громадян України в різні країни світу доступна на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. МЗС України оперативно оновлює інформацію про обмеження і вимоги на онлайн-карті цього ресурсу. Рекомендуємо до початку поїздки за кордон (навіть якщо ви придбали туристичну путівку або тур) перевіряти умови, аби уникнути ускладнень на кордоні.

    Чи є можливість потрапити в країну, до якої в'їзд заборонений на час пандемії? Які є винятки?

    Насправді попри заборону в’їзду у певну країну можуть бути передбачені винятки для категорій громадян. Немає уніфікованого для усіх країн списку винятків. Перевірити категорії громадян, яким попри заборону можна потрапити у конкретну країну, можна на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ у розділі “Інтерактивна мапа світу”. Виберіть країну і ознайомтесь з деталями.

    Чи можна транзитом перетнути територію країни, до якої в'їзд заборонений на час пандемії?

    Попри заборону в'їзду одні країни можна перетнути транзитом, інші - ні. Порядок транзитного проїзду територією іноземної держави наразі визначається карантинним законодавством відповідної країни. Перевірте інформацію щодо умов в’їзду та транзитного проїзду територією іноземних країн на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. На онлайн-карті оберіть країну і опцію “Режим тимчасового транзиту”.

    Чи має значення для подорожей моє громадянство і країна, де я проживаю?

    В цілому так. Загальна інформація щодо режиму в’їзду громадян України до країн світу розміщена на веб-сторінці МЗС за цим посиланням. Водночас, деякі країни можуть дозволяти безвізовий в'їзд за умови наявності дозволу на проживання в конкретних країнах. Також зважайте на режим в'їзду.

    Якщо я виїду до країни, до якої заборонено в’їзд іноземцям, мене не пропустять на прикордонному контролі в аеропорту?

    Дозвіл про посадку на рейс насамперед надає авіаперевізник. При цьому остаточне рішення щодо дозволу на в’їзд приймається відповідним компетентним органом іноземної держави. Відтак радимо ретельно перевіряти умови в’їзду та транзитного проїзду територією іноземної держави на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. На онлайн-карті оберіть країну і опцію “Режим тимчасового в’їзду” або “Режим тимчасового транзиту”.

    Що робити, якщо правила зміняться під час мого перебування в країні за кордоном? Чи зможу я повернутися?

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну, отже, має право повернутись в Україну за будь-яких обставин.У разі надзвичайних ситуацій ви зможете звернутись на відповідні “гарячі лінії” українських посольств і консульств за кордоном (повний перелік з контактами можна знайти тут: https://bit.ly/38TFB7f). Водночас МЗС рекомендує перед кожною поїздкою зареєструвались в системі "ДРУГ" (https://friend.mfa.gov.ua/), це спростить зв’язок з вами у випадку кризової ситуації.

    Для в'їзду в країну необхідне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19. Де можна перевірити перелік затверджених в цій країні вакцин?

    У разі, якщо в'їзд громадян України до відповідної держави можливий за умови пред'явлення міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19, інформація щодо переліку визнаних вакцин розміщується на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. Шукайте необхідну інформацію в розділі «Режим тимчасового в‘їзду для громадян України» по країні, яка вас цікавить.

    Чи потрібен мені дозвіл, щоб вивезти дітей за кордон?

    Згідно з інформацією Держприкордонслужби, виїзд за кордон громадян України, яким не виповнилося 16 років, у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

    У такій згоді достатньо зазначити:

    • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, яка надає згоду;
    • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, якій надається згода;
    • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження дитини;
    • державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі (наприклад з 01.01.2021 по 01.03.2021).

    Детальніше тут.

    Як можна перевірити режим в’їзду до тієї чи іншої країни для українських громадян (безвіз/необхідність оформлення візи)?

    Загальна інформація щодо режиму в’їзду громадян України до країн світу розміщена на веб-сторінці МЗС за цим посиланням.

    Водночас з урахуванням чинних обмежень в умовах пандемії, рекомендуємо ознайомитись з інформацією на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

    Як/де порахувати кількість днів перебування по безвізу в ЄС?

    Для розрахунку термінів перебування по безвізу в ЄС рекомендуємо скористатись відповідним калькулятором.

    Які документи мені потрібні для поїздки за кордон?

    З точки зору українського законодавства документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в'їзд в Україну є:

    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (так званий “закордонний паспорт”);
    • дипломатичний або службовий паспорт України;
    • посвідчення особи моряка або члена екіпажу.

    Водночас при виїзді до іноземних держав громадянам слід пересвідчитись у можливості в'їзду до відповідної країни чи транзитного проїзду. З цією метою рекомендуємо детально ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС (https://tripadvisor.mfa.gov.ua/). Це допоможе уникнути ускладнень чи непорозумінь.

    Також на веб-сторінці Держприкордонслужби за цим посиланням розміщена інформація щодо підстав, за яких право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено.

    Де робити ПЛР-тест перед вильотом, щоб він був прийнятий в іншій країні?

    Сертифікат ПЛР-тесту має бути виданий лабораторією, зареєстрованою в Україні відповідно до чинного законодавства, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код та переклад на визначену країною призначення іноземну мову, зазвичай англійську.

    З переліком верифікованих МОЗ лабораторій України, що тестують на COVID-19 методом ПЛР, можна ознайомитись на веб-сайті Центру громадського здоров’я.

    Чи можу я вільно подорожувати зі свідоцтвом про вакцинацію від COVID-19?

    Кожна країна встановлює свої правила для в'їзду. Рекомендуємо перед поїздкою ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ для уникнення можливих ускладнень чи непорозумінь.

    Якщо я вакцинований/а, то тест перед поїздкою робити не треба?

    Наразі не існує єдиного алгоритму, у кожній країні існують свої правила в’їзду. З відповідними вимогами кожної конкретної країни рекомендуємо ознайомитись на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

    Я отримав(ла) першу дозу вакцини Covishield, а другу — корейської AstraZeneca. Чи можу я в’їхати в країни Шенгенської зони?

    Питання умов перетину кордону, необхідних для цього документів та потенційних заходів тестування і карантину належить до національної компетенції держав-членів ЄС. Європейська Комісія працює над спільною позицією, але наразі держави-члени лише розпочали процес національних консультацій, в тому числі в питанні, які категорії вакцин визнавати для перетину кордону.

    З актуальною інформацією щодо порядку в'їзду до відповідної країни рекомендуємо ознайомитись на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

    Коли запрацюють в Україні цифрові COVID-сертифікати? Як їх отримати? Яка інформація буде в них міститися?

    Наразі запроваджено 2 види сертифікату: міжнародний для подорожей (почне діяти після завершення процедури визнання) та внутрішній для використання всередині країни, наприклад, відвідування масових заходів. Уже запустили бета-тестування цифрових COVID-сертифікатів у застосунку Дія. Найближчим часом буде проведена оцінка готовності до визнання наших сертифікатів країнами-членами ЄС, після чого відбудеться офіційна оцінка від спеціалістів Єврокомісії та процес укладання міжнародних угод. Стежте за оновленнями на сторінках Міністерства цифрової трансформації (https://thedigital.gov.ua/) та Міністерства охорони здоров’я (https://moz.gov.ua/).

    Чи будуть українські цифрові COVID-сертифікати визнаватися в ЄС та світі?

    Україна — одна з перших країн, яка розпочала комунікацію із стороною ЄС стосовно впровадження COVID-сертифікатів. Паралельно МЗС України у співпраці з МОЗ та Мінцифрою проводить переговори у двосторонньому порядку з країнами про взаємне визнання міжнародних сертифікатів.

    Якщо у мене є цифровий COVID-сертифікат, чи потрібно мені мати в подорож ще й паперовий аналог? Чи можна взагалі отримати паперовий COVID-сертифікат?

    Наразі не існує єдиної системи для усіх країн світу чи певних регіонів. З вимогами щодо форми COVID-сертифікату для в'їзду до відповідної країни рекомендуємо ознайомитись на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. Оберіть країну на інтерактивній карті та дізнайтеся деталі.

    Чи потрібно оформлювати для подорожі страховий поліс?

    Для відшкодування витрат, пов’язаних з можливим потраплянням у надзвичайні ситуації за межами України, наполегливо рекомендуємо перед поїздкою за кордон оформити повне медичне страхування, що у тому числі покриватиме лікування від COVID-19, та страхування від нещасних випадків.

    Куди звернутися, якщо в мене виникла критична ситуація за кордоном?

    Якщо ви потрапили у кризову ситуацію за кордоном та потребуєте допомоги, зверніться на лінію екстреного зв’язку відповідного посольства/консульства за місцем перебування (відповідні контакти зазначені на головних сторінках веб-сайтів дипустанов: https://bit.ly/3dQQrjG) або на “гарячу лінію” МЗС за номером телефону +38 044 238-16-57, адреса електронної пошти: cons_or@mfa.gov.ua.

    Під час поїздки за кордоном у мене проявляються симптоми COVID-19. Що робити?

    У разі появи симптомів респіраторного захворювання, характерних для COVID-19, слід невідкладно звертатися до медичних закладів країни перебування для проведення тестування та, у разі підтвердження, визначення необхідного курсу лікування.

    По прильоту виявили коронавірус. Що робити? Чи можна одразу повернутися або потрібно пройти карантин?

    Відповідно до чинних протиепідемічних вимог, встановлених практично в кожній країні світу, у разі виявлення у Вас COVID-19, проходження самоізоляції є обов’язковим.

    Тому слід дотримуватися вказівок компетентних органів країни перебування та в жодному випадку не порушувати встановлений карантинний режим та самовільно не залишати місця ізоляції.

    Чи обов’язково йти на самоізоляцію і проходити контроль пересування через мобільний застосунок після прибуття у іноземну країну?

    У кожній країні діють свої правила. Рекомендуємо детально ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/, у тому числі в рубриці “Особливості по країні” в розділі «Режим в’їзду для громадян України» для уникнення можливих ускладнень чи непорозумінь.

    Оцініть відповідь юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (через мій профіль).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Доброго ранку, Іване!

    Відповідно до чинного законодавства України фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    Однак тут є один серйозний нюанс:

    З 16 років ви отримуєте право виїхати за кордон строком лише на 1 місяць без супроводу батьків (або осіб, що виконують їх законні функції - опікунів) - відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».

    На практиці для виїзду Вас за кордон необхідно: біометричний паспорт, страховка, вакцинація, або тест ПЛР, або довідка, що перехворів на Ковід-19. Готель краще броюнювати з дому.

    І загалом це все дуже умовно. ДІйсно можуть виникнути проблеми різного роду, наприклад з готелем.

    Однак в принципі всі правові підстави для виїзду за кордон при досягненні 16 років у Вас є.

    Перелік країн, які можуть Вас не допустити, не формується. 16 років достатній вік для в'їзду на територію іншої країни.

    Успіхів!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Несовершеннолетним лицам достигшим возраста 16-ти лет в соответствии с законом Украины "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" разрешено выезжать за пределы Украины самостоятельно без сопровождения взрослых и без разрешения. В этом возрасте можно самостоятельно получить загранпаспорт. Что касается ограничений по перемещению границ иностранных государств, то для таких лиц ограничений нет. Пересечение границы происходит на основании паспорта. Сейчас в разных странах применяются различные ограничения, связанные с карантином. Вопросы пересечения границ и правила поселения в гостиницу лучше уточнять в каждом конкретном случае.

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    1. Доброго дня Іване!

    Цивільним кодексом України передбачено, що фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Нужно ли разрешение на перебывание в отелях в 16 лет(если да то можно пожалуйста образец)? Достатньо буде довіреності від батьків з перекладом на ті мови, в країну якої Ви плануєте в‘їжджати. Довіреність обов’язково має бути нотаріально посвідчена і переклад також.

    Зразок довіреності Вам не потрібен, так як він формується у нотаріуса.

    Какие документы нужны мне для выезда одному?

    Документи, які Вам потрібно для перетину кордону: паспорт України для виїзду за кордон, медичний страховий поліс, сертифікат на вакцинацію або негативний тест ПЛР.

    Готова відповісти на Ваші додаткові запитання!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    13%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства України ст.313 ЦК України:

    фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    Серед іншого треба мати Сертифікат ПРО ПОВНУ ВАКЦИНАЦІЮ ( 2-МА ДОЗАМИ ДОЗВОЛЕНИХ ВАКЦИН В Україні ) , або негативний ПЛР-тест на COVID-19 не пізніше чим за 72 години до прибуття в країну , він має бути виданий лабораторією, зареєстрованою в Україні відповідно до чинного законодавства, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код та переклад на визначену країною призначення іноземну мову, зазвичай англійську.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20.1%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Иван!

    Согласно ч. 3 ст. 313 ГК, физическое лицо, достигшее 16 лет, имеет право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины.

    "Могу ли я посещять страны без согласия родителей (абсолютно один)"?

    - Да, имеете на это право с 16 лет, абсолютно один.

    "Какие страны я могу посещять"?

    - Любые без ограничения.

    "Нужно ли разрешение на перебывание в отелях в 16 лет (если да то можно пожалуйста образец)"?

    - Такое разрешение Вам не нужно.

    "Какие документы нужны мне для выезда одному"?

    - Паспорт гражданина Украины для выезда за границу - этого достаточно, при этом, в определенных странах: виза и паспорт вакцинации, а также могут быть документы, подтверждающие наличие денежных средств на счёте.

    "Еще читал где-то что не пустили во Францию без разрешения родителей в 16 лет, это правда"?

    -Это мог быть единичный случай.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Иван!

    В 16 лет вы можете путешествовать по Украине и за пределы страны без сопровождения родителей и без нотариального согласия от них (при выезде за пределы страны).

    Лимита по странам нет, связанных с вашим возрастом, только с ковид-ограничениями, но здесь вопрос изучается по каждой стране отдельно на момент посещения и учитывается не возрастной ценз, а именно законодательные ограничения для граждан Украины как эпидем.защита страны.

    Такие документ как паспорт, инн (или отказ от него с отметкой) у вас уже должен быть.

    Набирайте, если остались вопросы, через контакты на сайте.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється:

    особі, яка досягла 16-річного віку, - на підставі її особистої заяви про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання;

    особі, яка не досягла 16-річного віку, особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, - на підставі заяви одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників.

    Заява оформлюється на ім’я керівника територіального органу ДМС та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні.

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі. Стосовно осіб, які досягли 16-річного віку, заповнюється два примірники заяви. У разі звернення заявника щодо оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання разом з дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

    Документи що подаються разом з заявою про виїзд на постійне місце проживання

    три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

    паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку);

    свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку);

    довідку про реєстрацію місця проживання;

    документ, що посвідчує особу законного представника;

    документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів);

    нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;

    нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;

    копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;

    документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати.

    В цілому так. Загальна інформація щодо режиму в’їзду громадян України до країн світу розміщена на веб-сторінці МЗС за цим посиланням https://mfa.gov.ua/podorozhnim/krayini-svitu-poperedzhennya-ta-poradi-rezhim-vyizdu#:~:text=%D0%A0%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC%20%D0%B2'%D1%97%D0%B7%D0%B4%D1%83%3A%20%D0%A0%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC%20%D0%B2,%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BC%20%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BC%2C%20%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC%20%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BC).. Водночас, деякі країни можуть дозволяти безвізовий в'їзд за умови наявності дозволу на проживання в конкретних країнах. Також зважайте на режим в'їзду https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Могу ли я посещять страны без согласия родителей (абсолютно один)? с 16 лет можете

    Какие страны я могу посещять? по принципу все - но возможно в каких то странах есть ограничение на посещение - но это Вы уже сможете узнать индивидуально

    Нужно ли разрешение на перебывание в отелях в 16 лет(если да то можно пожалуйста образец)? нет

    Какие документы нужны мне для выезда одному? загранпаспорт и страховка и деньги - так как в некоторые страны нужно иметь определенный минимум

    Еще читал где-то что не пустили во Францию без разрешения родителей в 16 лет, это правда? Если есть такие страны в которые нужно разрешение, напишите пожалуйста.- по принципу такого быть не может - но возможно в каких то странах есть ограничение на посещение - но это Вы уже сможете узнать индивидуально


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України