Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 23 августа 2021, вопрос №47538 350₴

Нужно ли сопровождение юриста при покупке квартиры в новострое?

Хотим купить квартиру в новострое, от неплохого застройщика (по отзывам). На взгляд неопытного покупателя с документами все в порядке (имеются на lun.ua). Сделку будет оформлять знакомый нотариус. Нужно ли еще привлекать юриста, если да то какие обязанности юриста и какие нотариуса?

Ответы юристов (14)

    Охременко Артем Вікторович
    14.3%

    Добрый день!

    Желательно чтобы юрист был с Вами на сделке.

    Вообще Вам достаточно будет и знакомого нотариуса. Но для сто процентной уверенности Вам необходим юрист, причем юрист который будет с Вами в момент сделки (конкретно из Вашего города).

    Уточните у Вашего нотариуса, очень часто они сотрудничают с юристами и адвокатами.

    Нотариус - отвечает за нотариальную регистрацию договора (может провести проверку по реестрам).

    Юрист - отвечает за составление договора, проводит анализ документов застройщика, проверка рисков заключения договора (проверка по реестрам, лицензии и т.п.), составление документов (заявлений, жалоб и и т.п.).

    С уважением Охременко Артём.

    Гутгарц Дмитро Ілліч
    14.3%

    Здравствуйте. Нет, присутствие юриста с Вашей стороны не является обязательным. Однако, вы сами сказали, что не опытны в вопросах покупки недвижимости. Нотариус не проверяет условия договора, он только удостоверяет подписи сторон и проверяет действительность документов. А вот опытный юрист изучит не только документы на недвижимость, а и изучит ситуацию, нет ли судебных дел, где фигурирует объект купли-продажи, изучит условия договора купли-продажи или инвестиционный договор, другие вопросы, связанные именно с заключением договора. Поэтому, я бы рекомендовал, не отказываться от услуг юриста при заключении договора. Безусловно, юристу Вы должны доверять, и защищать он должен именно Ваши интересы

    __________ ___________ ______________

    Добрый день, при покупке квартиры в новостроек нужно провести юридический аудит как объекта застройки, так и самого застройщика/заказчика.

    Могу помочь в данном аудите, обращайтесь через сайт.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вам більше допоможе гарний нотаріус регіональний. Бо саме він має посвідчити угоду купівлі-продажу та внести відомості до реєстру речових прав та їх обтяжень.

    Юриста чи адвоката за бажанням можете залучити, скористайтеся реєстром адвокатів та нотаріусів у мережі Интернет.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Нужно ли еще привлекать юриста, если да то какие обязанности юриста и какие нотариуса? - нет, нотариус самостоятельно проверит объект продажи (квартиру) и подготовит договор. Если сомневаетесь в компетентности нотариуса, конечно можете воспользоваться услугами юриста, за которые также нужно будет заплатить.

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/conv#n...):

    Стаття 46. Витребовування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

    Нотаріуси або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

    Відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій, повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати одного місяця.

    Неподання відомостей та документів на вимогу нотаріуса є підставою для відкладення, зупинення вчинення нотаріальної дії або відмови у її вчиненні.

    Стаття 46-1. Використання відомостей єдиних та державних реєстрів

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них.

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості Єдиного державного демографічного реєстру, а також Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України.

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва обов’язково використовує також відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

    Інформація з єдиних та державних реєстрів, отримана нотаріусом під час вчинення нотаріальних дій, залишається у відповідній справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

    Користування єдиними та державними реєстрами здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

    Стаття 55. Посвідчення договорів про відчуження та заставу майна

    Договори про відчуження та заставу майна, що підлягає реєстрації, крім випадків, встановлених статтею 38 Закону України "Про іпотеку", посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується або заставляється, або за наявності державної реєстрації права власності на таке майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У разі застави майбутнього майна або створення забезпечувального обтяження в майбутньому майні нотаріусу надаються документи, що підтверджують наявність прав на набуття такого майна у власність у майбутньому.

    При посвідченні договорів про відчуження або заставу жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, транспортних засобів перевіряється відсутність будь-якої заборони відчуження або арешту майна.

    В разі наявності заборони договір про відчуження майна, обтяженого боргом, посвідчується лише у разі згоди кредитора і набувача на укладення такого договору.

    Посвідчення договорів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна здійснюється за місцезнаходженням такого майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору. Посвідчення договорів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, здійснюється за місцезнаходженням юридичної особи або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

    Глава 7. Витребування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

    1. Відповідно до статті 46 Закону нотаріус має право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій. Такі відомості та (або) документи повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати одного місяця.

    2. Неподання відомостей та документів на вимогу нотаріуса є підставою для відкладення, зупинення вчинення нотаріальної дії або відмови у її вчиненні.

    3. Документи, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії (витяги) з них, необхідні для вчинення нотаріальної дії, обов'язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса. У разі коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та об’єкт нерухомого майна проведено без видачі документа, що посвідчує таке право або у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього. Така інформація долучається до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса.

    4. Оригінали документів (наприклад, відповідні свідоцтва про факт державної реєстрації актів цивільного стану - про народження, шлюб, смерть, установчі документи (статути, положення, засновницькі договори тощо)) повертаються особам, що їх подали, а у нотаріуса залишаються їх копії (фотокопії) або витяги з таких документів.

    Копії (фотокопії) або витяги необхідних документів подаються заінтересованими особами або на їх прохання виготовляються нотаріусом чи іншим працівником нотаріальної контори або особою, яка перебуває у трудових відносинах з нотаріусом.

    5. Документи, за якими встановлено особу, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, чи уповноваженого представника, повертаються особам, що їх подали. У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій записуються назва документа, серія, номер, дата його видачі і найменування установи, яка його видала. При посвідченні правочинів, видачі свідоцтв чи оформленні інших документів, примірники яких залишаються у справах нотаріуса, витяг з документа, за яким встановлено особу громадянина, у якому відображено усі заповнені сторінки, що стосуються реквізитів поданого документа, його дійсності та мають значення для вчинюваної нотаріальної дії, долучається до справ нотаріуса.

    6. Документи, що підтверджують сплату в передбачених законом випадках, податку з доходів громадян та інших обов’язкових платежів, повертаються з відповідною відміткою про вчинену нотаріальну дію особам, які здійснили таку оплату або уповноваженим представникам цих осіб. Копія (фотокопія) платіжного документа долучається до примірника документа, що залишається у справах нотаріуса.

    7. У справах нотаріуса залишаються копії (фотокопії) поданих для вчинення нотаріальних дій:

    документів, які посвідчують право власності фізичних чи юридичних осіб на житловий будинок (частину будинку), будівлю, садибу, квартиру, садовий будинок, гараж, земельну ділянку чи їх частину, інше нерухоме майно, - якщо посвідчуються договори про заставу (іпотеку), оренду чи найм (позичку) житла, відчуження або оформлення спадщини на частку майна, а також якщо співвласники у спільній частковій (сумісній) власності мають один спільний документ, що посвідчує право власності на згадане майно, і один із них відчужує належну йому частку (чи частку від частки) або видається свідоцтво про право власності чи про право на спадщину на таку частку у разі смерті одного із співвласників; договорів про визначення чи зміну розміру часток у спільній частковій власності, а також договорів про порядок володіння та користування майном;

    сертифікатів про право на земельну частку (пай) - при видачі свідоцтва про право на спадщину;

    свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, технічних паспортів на транспортні засоби, інші самохідні машини і механізми - при посвідченні договорів про їх відчуження, заставу, оренду, позичку, при видачі свідоцтва про право власності чи свідоцтва про право на спадщину;

    заяв іпотекодержателів, користувачів земельної ділянки про згоду на її поділ чи об’єднання, справжність підпису (підписів) на яких засвідчено нотаріально - у разі перебування земельної ділянки в іпотеці, користуванні.

    8. При посвідченні правочинів майнового характеру нотаріусом у текстах правочинів зазначаються: для фізичних осіб - реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків; для юридичних осіб - код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер. На підтвердження наявності номера (коду) нотаріусу подається відповідна довідка чи витяг або фотокопія сторінки паспорта з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, фотокопія якої (якого) долучається до примірника правочину, який залишається у справах нотаріуса.

    Якщо особа через свої релігійні переконання у встановленому законодавством порядку відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, нотаріус перевіряє цей факт за відміткою у її паспорті.

    У випадку засвідчення справжності підпису на заяві, примірник якої залишається у справах нотаріуса, копія документа, зазначеного в першому та другому абзацах цього пункту, долучається до примірника цієї заяви.

    9. На копіях (фотокопіях) зазначених у пунктах 4 – 8 цієї глави документів проставляється відмітка „Згідно з оригіналом” з проставленням дати, підпису нотаріуса.

    Глава 8. Вимоги до документів, що подаються для вчинення нотаріальної дії

    1. Нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

    2. Дописки, закреслені слова чи інші виправлення, які є в документах, що подаються для вчинення нотаріальних дій, повинні бути застережені підписом відповідної посадової особи і печаткою установи, підприємства або організації (у разі наявності) чи особи, яка видала документ. При цьому виправлення повинні бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім виправлене чи закреслене.

    3. Не приймаються порвані документи та документи, викладені на двох і більше окремих аркушах, якщо аркуші не з’єднані у спосіб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення цілісності, не пронумеровані і не скріплені підписом відповідної посадової особи та печаткою юридичної особи (у разі наявності), яка видала документ.

    4. Нотаріус перевіряє справжність кожного аркуша документа, який викладений на спеціальних бланках нотаріальних документів та подається для вчинення нотаріальних дій, за допомогою Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів згідно з Порядком ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 04.11.2009 № 2053/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.11.2009 за № 1043/17059.

    5. Інформаційна довідка про перевірку спеціального бланка нотаріального документа долучається до примірника нотаріального документа (договору, довіреності, свідоцтва тощо), який зберігається у справах нотаріуса.

    6. Бланки, відомості про витрачання яких були внесені до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів безпосередньо перед вчиненням нотаріальних дій з використанням документів, викладених на цих бланках, вважаються перевіреними для вчинення наступних (за реєстровими номерами) нотаріальних дій.

    7. У разі якщо документи, що посвідчуються, видаються або засвідчуються, викладені на двох і більше окремих аркушах, вони повинні бути з’єднані у спосіб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення їх цілісності, із зазначенням кількості прошитих (прошнурованих), пронумерованих і скріплених аркушів, з проставлянням підпису та печатки нотаріуса.

    Полезная информация - https://dom.ria.com/articles/kak-pravilno-vybrat-i...

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Иваненко Мария Владимировна

    По желанию :). Всё-равно от всего на свете перестраховаться невозможно. На момент сделки все может выглядеть хорошо и нотариус по реестрам видит конечный результат. Обязательно проверяйте введён ли дом в эксплуатацию, договора на свет, воду.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    12.9%

    Доброго вечора, Світлано! Чи залучати юриста, адвоката вирішувати виключно Вам.

    Згоден з колегами, що навіть знайомий нотаріус лише перевіряє документи представлені сторонами, засвідчує підписи, та реєструє угоду. Юрист/адвокат повинен вивчити всі документи продавця, проаналізувати його діяльність,ризики і т.і., працювати виключно в ваших інтересах. Сайт Lun.ua не несе нікої відповідальності перед вами за доскональне вивчення документів продавця, та правдивість інформації розміщеної на сайті.

    Зважуйте ризики. Ваші гроші, Вам вирішувати чим ризикувати! Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий вечір, Світлана!

    Якщо є сумніви щодо добросовісності продавцю, його репутація та документи щодо його дільності та щодо цієї квартири викликають сумнів, то звичайно Вам треба допомога юриста, адвоката, який спеціалізуєтья у цьому напряму роботи.

    Якщо добросовісність продавця не викликає жодного сумніву, як і його репутація та документи щодо його дільності та відносно даної квартири, то юрист, адвокат Вам не потрібен.

    Достатньо буде нотаріуса, який вивчить документи, перевірить належність квартири власнику (продавцю); не перебування квартири у реєстрі заборон відчуження, обтяжень, під арештом, у залогі, під іпотекою, кредитом; відповідність всіх наявних документів, як щодо власника (продавця), так і відносно квартири; належним чином оформить договір купівлі-продажу квартири і посіідчить її.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Бондарь Владимир Борисович
    18.6%

    Светлана, здравствуйте! Если Вы покупаете готовую КВАРТИРУ, т.е. когда на нее (т.е. именно квартиру) уже оформлено право собственности у продавца, то в этом случае в принципе достаточно знакомого нотариуса. Но в большей части приобретение квартир у застройщика происходит на различных стадиях строительства и ввода в эксплуатацию дома и оформления квартир в нем.

    На сегодня в Украине наиболее популярными остаются договора купли-продажи имущественного права, инвестиционного договора и покупка квартиры у застройщика с помощью фонда финансирования строительства. Немного реже, но тоже встречаются договора купли-продажи облигаций; договора об уплате паевого взносов через кооператив; договора долевого участия в строительстве , договора купли-продажи дериватива; форвардный контракт; договор о совместной деятельности. В зависимости от того, какие условия покупки квартиры в новостройке предложил застройщик, оформление будет существенно отличаться.

    В таких случаях, точно нужно провести своеобразный юридический аудит и застройщика и предложенного варианта приобретения права на квартиру. Юрист должен будет рассказать Вам об имеющихся или возможных рисках, чтобы Вы принимали решение осознанно.

    Надеюсь консультацмя будет Вам полезна. Если необходимо - обращайтесь лично через сайт, кликнув зеленую кнопку "звернутись". Мы можем провести дистанционный аудитВашего застройщика и предложенного варианта приобретения права на квартиру, а также проекты договоров.

    Всего Вам доброго!

    Костромина Виктория

    Хотим купить квартиру в новострое, от неплохого застройщика (по отзывам). На взгляд неопытного покупателя с документами все в порядке (имеются на lun.ua). Сделку будет оформлять знакомый нотариус. Нужно ли еще привлекать юриста, если да то какие обязанности юриста и какие нотариуса?

    для новостроя - большой необходимости - нет

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Светлана!

    Если нотариус Ваш знакомый можете его попросить пояснить Вам условия договора которые Вам непонятны или нуждаются в уточнении. Но как правило, предоставить юридическую консультацию, т .е. объяснить условия договора это работа адвоката (юриста), а не нотариуса. Адвокат (юрист) может проверить какой субъект является застройщиком, кому выдавались разрешительные документы на застройку, кто владелец земельного участка под застройку и т.д. Нотариус же удостоверяет саму сделку и это удостоверение обязательно, поскольку объектом сделки является недвижимость.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Светлана!

    Вопрос не столько нужды, сколько защиты ваших интересов, раскрытие всех вопросов, которые у вас есть До сделки, во время или после.

    Акцент на сделке и ваших имущественных прав- как лучше провести, по какому договору, на кого лучше оформить по членам семьи (в зависимости от цели) - все это безусловно разъясняет юрист/адвокат, в процессе общения с вами, раскрытия всех нюансов и т.д.

    Нотариус же как наделенный полномочиями орган, проводит сделку в общегосударственных реестрах и оформляет за вами недвижимость, следит за объемом и корректностью оплат/пошлин (но не направляет свои силы и умения на их уменьшение, так как это ваши деньги, и у него нет задачи их минимизировать).

    Набирайте, если необходима помощь, через контакты на сайте.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Светлана. Мое мнение, стоит. Юрист проверит не только застройщиков, но и участок земли под застройку.

    Слышала не раз, что у земли и дома могут быть разные улицы (адреса) и узаконить это всё очень проблематично.

    К тому же, изучить сам договор застройки, на каких условиях будет проходить выкуп, также очень полезно, чтобы вы знали, что вам ожидать

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! перевірити всі умови договору та , виявити передбачити певні ризики при придбанні нерухомого майна Вам дійсно зможе лише юрист чи адвокат. Нотаріус лише посвідчує справжність підпису осіб які підписали договір, та те що це було скоєно без примусу, та при здравому розумі та світлій памяті. Та безпосередньо внесее відомості в єдиний реєст власника майна. Тому для уникнення незрозумілих ситуацій, зокрема щодо двоякого тлумачення норм договору Супровід адвоката чи нотаріуса буде не зайвий.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України