Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 31 августа 2021, вопрос №47990 250₴

Невозможность выписать жильцов при продаже дома

Хочу купить дом в пгт. В доме прописаны: муж, жена и взрослый сын. Хозяин - муж, уехал в Россию с сыном, как говорят навсегда. Продает дом на месте жена, для чего муж выслал ей доверенность на продажу. Говорят, что будет загвоздка в том, что выписаться ей из дома дело одного дня, сына вроде бы несложно, а мужа только через суд с его отказом. Но при этом договор купли можно сделать без проблем. Как обезопасить себя при покупке в таком случае? Как выписать жильцов? И чем чреват их гипотетический возврат домой если затянется суд? Сроки суда и возможные финансовые затраты?

Ответы юристов (8)

    Фараон Катерина Леонідівна
    20%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євген.

    Консультую щод Ваших запитань.

    Как обезопасить себя при покупке в таком случае? Как выписать жильцов?

    Продавцям краще знятись з реєстрації місця проживання до продажу будинку. Якщо чоловік надав довіреність на зняття з реєстрації, тобто у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Адже представник при здійсненні процедури з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання може вчиняти дії від імені особи, яку він представляє виключно у межах наданих йому повноважень.

    Довіреність на реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання громадянина оформлюється у письмовій формі та повинна бути нотаріально посвідчена.

    И чем чреват их гипотетический возврат домой если затянется суд? Сроки суда и возможные финансовые затраты?

    Гіпотетично, нічим. Тому що власником будинку будете Ви і тільки Ви вправі вирішувати кого знімати з реєстрації, а кого ні.

    Якщо ж діло дійде до суду, то відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

    Втрата права користування житлом:

    1. відсутність наймача або членів його сім’ї в жилому приміщення без поважних причин понад 6 місяців (стаття 71 Житлового кодексу Української РСР);
    2. відсутність членів сім’ї власника жилого приміщення без поважних причин понад 1 рік (стаття 405 Цивільного кодексу України).

    Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначено в статті 64 Житлового кодексу УРСР, зокрема, до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщення та зняття з реєстрації подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження жилого приміщення.

    За подання позову немайнового характеру особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу відповідно до Закону України "Про судовий збір" (908 грн. 00 коп. - станом на 01 січня 2021 року).

    Готова відповісти на додаткові запитання.

    Успіхів Вам.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Евгений!

    Нужно, чтобы они снялись с регистрации по месту проживания в доме.

    Наличие регистрации по месту проживания, дает им право на проживание.

    Если Вы станете собственником после заключения договора купли-продажи дома, то регистрация дает им право на проживание, если они вернуться, то могут проживать в соответствии с регистрацией в этом доме.

    Лучше сначала решить вопрос о снятии всех с регистрации по месту проживания в доме, только после этого заключить договор купли-продажи дома.

    При этом, нотариус может и не согласиться на оформления договора купли-продажи дома, если продавцами не будут предоставлены справки о снятии с регистрации по месту проживания в доме.

    Если все-таки Вы хотите приобрести этот дом именно сейчас до снятия с регистрации, то Вы по договоренности с продавцами у нотариуса, можете заключить предварительный договор купли-продажи дома, в котором должна быть отражена дата заключения основного договора купли-продажи дома, с указанием того, что до данной даты они должны быть сняты с регистрации, иначе договор не будет считаться таким, что он заключен.

    Также обратите внимание на доверенность, в ней должны быть четко указаны полномочия от всех продавцом именно на продажу этого дома и на документы о праве собственности на этот дом, технический паспорт на дом.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    16%

    Добрий день!

    продавцю будинку необхідно вирішити питання зняття з реєстрації своїх родичів

    необхідно аби їх син та батько на території РФ уклали нотаріальну довіреність на їх родича (продавця) з правом продажу їх частини будинку, та письмову нотаріальну згоду обох на зняття реєстрації , а також уповноважив продавця для здійснення процедури зняття його з реєстрації місця проживання у будинку. після чого направив продавцю довіреність поштою в Україну , після того як продавець отримали її звертаєтесь до нотаріуса він робить її переклад державною мовою за участі експерта , завіряє переклад нотаріально.

    На основі цих документів продавець вчиняєте угоду з продажу будинку теж у нотаріуса.

    Та процедуру зняття з реєстрації батька та сина , для цього продавцюбудинку необхідно буде разом з довіреністю звернутися до державного реєстратора ЦНАПу та подати заяву відповідну.

    Якщо довіреності чи згоди осіб не має то можна зняти з реєстрації через суд, подавши позов "про визнання особи такою , що втратила право користування жилим приміщенням" додавши відповідні докази такого непроживання на протязі 6 -ти місяців без поважних причин. , або на підставі договору купівлі-продажу Ви як новий власник будинку знімаєте з реєстрації чужих, вам людей у вашому майні.

    Але краще, щоб вони знялися з реєстрації самостійно та добровільно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    8%

    Идеальный вариант это когда все старые хозяева и члены их семьи выписываются до заключения договора купли продажи. Но если для вас имеет значение приобретение дома именно сейчас, не откладывая, то наличие прописаных в доме старых хозяев не помешает заключению договора купли-продажи, это во первых. И во вторых законодательство предусматривает правовые основания для признания лиц не проживающих длительное время в жилом доме такими, которые утратили право пользование жилым домом и как следствие снятие их с регистрации. По такому иску вы однозначно получите положительное для себя решение суда. На сколько это затянется это вопрос, на который трудно ответить. Гражданско - процессуальный кодекс Украины указывает на то, что такое дело должно быть рассмотрено в разумные сроки, что подразумевает 2-3 месяца. Тем более при наличии доверенности на продажу, которая явно свидетельствует, что бывшие хозяева там проживать не собираются.

    Савченко Олександр
    18%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євгеній!

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    інших документів, які свідчать про припинення:

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    Стаття 346. Підстави припинення права власності

    1. Право власності припиняється у разі:

    1) відчуження власником свого майна;

    ВИСНОВОК: після відчуження (продажу) будинку попердні власники втратять на нього право власності (право володіти, користуватися та розпоряджатися). Із припиненням права власності особи на житло втрачається й право користування членами його сім’ї таким жилим приміщенням. Враховуючи зазначене, після оформлення договору купівлі-продажу будинку Ви зможете зняти попередніх власників та всіх членів сім'ї з реєстрації місця проживання в досудовому порядку, без звернення в суд.

    Для зняття з реєстрації місця проживання осіб, зареєстрованих будинку, Вам як новому власнику необхідно буде звернутися в ЦНАП та надати наступний пакет документів:

    1) заяву про зняття з реєстрації осіб, місце проживання яких зареєстроване за адресою такого житла (оформляється за місцем звернення);

    2) квитанцію про сплату адміністративного збору;

    3) документи, що посвідчують особу власника та його право власності на житло;

    4) документи, що свідчать про відчуження житла.

    Такими документами будуть договір купівлі-продажу та Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Витяг видається нотаріусом після посвідчення договору та проведення державної реєстрації на Вас права власності на будинок.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі необхідності - звертайтеся через контакти в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    18%

    Добрый день!

    1. До момента выписки всех зарегестрированных, не заключайте договор купли-продажи.

    2. Если заключите договор с прописанными, замучаетесь их выписывать через суд.

    3. Прописанный, может в судебном порядке обязать Вас заселить его в дом.

    4. Полный срок рассмотрения дела в порядке общего искового производства составляет 125 дней, из которых: 5 дней — на открытие производства по делу, 60 дней — на проведение подготовительного производства, срок которого может быть продлен еще на 30 дней, и 30 дней — на рассмотрение дела по существу. Для упрощенного искового производства такой срок составляет 65 дней, из которых: 5 дней — на открытие производства по делу, 60 дней — для рассмотрения дела.

    Костромина Виктория

    Как обезопасить себя при покупке в таком случае? Как выписать жильцов? И чем чреват их гипотетический возврат домой если затянется суд? Сроки суда и возможные финансовые затраты?

    в лучшем варианте конечно если на момент сделки все будут сняты с регистрации

    но в крайнем случаи Вы сможете снять их с регистрации в судебном порядке после оформления сделки

    по срокам сказать сложно - все зависит от загруженности суда

    а по финансам - у каждого адвоката свои расценки

    Обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы

    С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович

    В дополнение ответа коллеги Савченко.

    "ПРАВИЛА реєстрації м(ісця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:...

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту (приведенный абзац об отчуждении жилья является девятым - прим. авт.), здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників.".

    Согласно Правилам снятие лиц(а) с регистрации места жительства в случае отчуждения жилья может быть и должно быть проведено по заявлению собственника жилья, без согласия самих лиц.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України