Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

09 сентября 2021, вопрос №48558

Процедура официального трудоустройства

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, впервые хочу устроиться на работу по трудовой книжке, но слышал что она остается у работодателя вплоть до увольнения, а что остается у работника, какой-то документ, или что-то другое?, как обезопасить себя от обмана и в случае чего доказать что ты там работал?

Ответы юристов (4)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня!

    Укладення трудового договору оформлюється наказом про прийняття на роботу.

    Такий наказ обов’язково має підписати посадова особа роботодавця, яка має повноваження приймати на роботу, і фізособа, що приймається на роботу.

    Після того, як наказ підписано керівником, його слід зареєструвати (присвоїти йому номер). А далі, вже після реєстрації наказу, з ним слід ознайомити працівника під підпис. Поряд з підписом на наказі працівник зазначає дату ознайомлення.

    Попросіть завірену підписом та печаткою підприємства копію наказу про призначення вас на посаду.

    Максим Клиент 2 года назад

    Спасибо большое! Сделаю так как Вы посоветовали.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Максиме!

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 24. Укладення трудового договору

    Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим:

    1) при організованому наборі працівників;

    2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

    3) при укладенні контракту;

    4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

    5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

    6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

    6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу;

    7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Роботодавець зобов'язаний сплачувати за Вас податки (ПДФО, ЄСВ і військовий збір). Це і буде найкращим підтвердженням офіційного працевлаштування.

    Перевірити даний факт Ви зможете в Електронному кабінеті платника, через веб - портал ДФС України (http://sfs.gov.ua/) або набравши в адресному рядку браузеру: http://cabinet.sfs.gov.ua.

    Вхід до особистого кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, який можна отримати у будь - якому Акредитованому центрі сертифікації ключів http://acskidd.gov.ua/) або в банківських установах та організаціях (або через Приват24).

    Якщо консультація була Вам корисна, можете залишити свій відгук.

    Віддячити за консультацію можна на: 5168 7574 1017 5287 (ПриватБанк)

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Максим Клиент 2 года назад

    Спасибо Вам большое за такой развернутый ответ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України