Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 14 сентября 2021, вопрос №48809 250₴

Сусід робить ремонт

В під'їзді брудно - пил від штукатурки.
Будинок памятка архітектури.
Оформлено ОСББ.
На зауваження не реагує.
Який алгоритм дій в даній ситуації?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Зверніться до голови ОСББ, аби він вплинув на особу!

    Сам по собі ремонт робити дозволяється, звичайно у визначені законодавством години і з дотриманням частости звуків, однак звичайно це не має призводити до негативних наслідків для сусідів.

    Зверніться до голови ОСББ, до самого сусіда! Це має допомогти!

    • Олег Клиент 2 года назад

      Я сам голова.Вплинути не виходить.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Тоді викликайте поліцію.

    Поліцейські будуть зобов'язані скласти протокол про адмінправопорушення та передати його до виконавчого органу місцевого самоврядування.

    Виконавчий орган має перевірити факт порушення протягом 15-ти днів та надіслати вам письмову відповідь.

    Зафіксуйте бруд та сміття на фото або на відео, аби потім ви мали доказову базу своїм словам!

    • Олег Клиент 2 года назад

      Точно поліцію? Не архітектуру? Не держбуд контроль? Повідомлення рекомендованим листом на адресу порушника надсилати?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Раджу спочатку переговорити із особою і попередити про те, що Ви будете змушені викликати поліцію, а вже потім викликати!

        І так, саме поліцію!

        Можете в якості поперджувального моменту надіслати особі письмового листа про те, що ним порушуються норми щодо благоустрою житлового будинку і у випадку відсуності реагування Ви будете змушені викликати поліцію!

    Адвокат Евгений Александрович
    100%

    Добрий день, Олег!

    Такі дії сусіда, містять ряд адміністративних правопорушень, а саме: ст.42 Кодексу України про адміністративні правопорушення - "Порушення санітарних норм" та ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення - "

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 42. Порушення санітарних норм

    Порушення санітарних норм -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шести до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Порядок притягнення до адміністративної відповідальності за цією статтею регулюється ст. 236 КУпАП та Наказом МОЗ «Про затвердження Інструкції про порядок накладення і стягнення штрафів за порушення санітарного законодавства» N 64 від 14.04.95. Так, відповідно до ст. 236 КУпАП справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням санітарних норм розглядають органи державної санітарно-епідеміологічної служби. Окрім цього ч. 2 зазначеної статті передбачено перелік органів та посадових осіб, які можуть від імені органів державної санітарно-епідеміологічної служби розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення в межах територій та об’єктів нагляду, визначених законодавством.

    В зв'язку з цим, Ви маєте право подати заяву від імені ОСББ, або/та колективну заяву від мешканців будинку до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (має повноваження та змінило Санепідемстанцію), що є територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, для проведения перевірки та вжиття заходів реагування до сусіда - порушника.

    Нормативно-правова база:

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про звернення громадян"

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування"

    ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ "Про затвердження Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування..."

    ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ "Про затвердження Класифікатора звернень громадян"

    Контакти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області:

    https://vetif.gov.ua/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B...

    Адреса: м.Івано-Франківськ, вул.Берегова 24, поштовий індекс 76019

    Розклад роботи:

    понеділок -четвер з 800 до 1715 ; п'ятниця - з 800 до 1600

    обідня перерва : з 1200 до 1300 ; - вихідні дні : субота і неділя

    чергування у вихідні та святкові дні - з 9 00 до 1700

    Телефони,Факси: (0342)51-13-89, (0342)51-13-92, (0342)51-13-95

    Офіційний сайт: www.vetif.gov.ua e-mail:ifdergprod@vetif.gov.ua

    Сторінка у ФБ - https://www.facebook.com/dpssif

    Телеграм-канал - https://t.me/IFGUDPSS

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

    Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 152 КУпАП мають право складати посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, – виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад.

    В зв'язку з цим, Ви маєте право подати заяву від імені ОСББ, або/та колективну заяву від мешканців будинку до виконавчого комітету (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, – виконавчого органу, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад, для вжиття заходів реагування до порушника - сусіда.

    У разі порушення громадського порядку, дрібного хуліганства у Вашу адресу, інших осіб, працівників Держпродспоживслужби або виконавчого комітету, які будуть проводити перевірку, треба викликати працівників поліції по телефону 102, для вжиття заходів реагування та складання протоколу про скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення - "Дрібне хуліганство".

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Я б радив перчочергово на Держбуд контроль та місцевий орган влади, оскільки це саме пам'ятка архітектури передусім.

    Орган поліції не буде особливо турбувати сміття та цінність будинку, і протокол їх ще треба примусити скласти. Більше вплив через державні органи можна зробити.

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Согласно постановления КМУ "572 от 08.10.92 г.

    Вы можете зафиксировать все нарушения путем фото, видео фиксации составить акт о нарушениях с представителями ОСББ или ЖЕКа, далее приложив эти доказательства к письменному заявлению и направить в виде жалобы в следующие контролирующие органы:

    - Государственную архитектурно-строительную инспекцию, для проведения проверки архитектурно-строительных норм, правил и принятия мер реагирования;

    - областную администрацию или раенную для комиссионного обследования и выезда рабочей группы для принятия мер реагирования;

    - Государственную службу с чрезвычайных ситуаций, для проведения проверки , противопожарной безопасности и принятия мер реагирования;

    - ОСББ, ЖЭК для принятия мер реагирования. на имя руководителей , согласно ЗУ о Обращениях граждан ст.11 по результатам получить письменный ответ в 15-30 -ти дневной период на указаный Вами адрес.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14#Text):

    "Стаття 15. Обов’язки співвласника

    Співвласник зобов’язаний:...

    виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;...

    забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

    не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників;

    дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;...

    дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством...

    Стаття 17. Права об'єднання щодо забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків

    Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право:

    робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання;

    вимагати відшкодування збитків, заподіяних спільному майну об'єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю;...

    звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об’єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів;...".

    Вважаю за надлежне, по-перше, скласти за участі інших співвласників протокол про незаконні дії сусіда - за його участі та надати йому протокол для підпису, вручити йому один екземпляр протоколу; по-друге, скласти Вам, як голові правління ОСББ, попередження (оформлене належнім чином) сусіду про незаконній дії, складання протоколу та вимогу усунення порушень під страхом направлення протоколу та попередження до поліції для притягнення до адміністративної відповідальності, а також до суду про усунення порушень та відшкодування майнової (якщо така буде) та моральної шкоди.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України