Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 сентября 2021, вопрос №48915

может ли муж повесить свои кредитные обязательства на жену при разделе имущества?

На данный момент дело о разводе приостановлено решением суда о 2-х месячном сроке на примирение, муж сменил замок и код от сигнализации и нет возможности попасть в квартиру (в которой находятся личные вещи и мебель, купленная еще до брака), утверждает что пустит после решения суда о разделе имущества. Иск еще на раздел имущества не подавался. Угрожает что если подам на раздел, то он притянет свои два кредита, общей суммой на 80 000 грн, которые он накопил за последние полтора года, пока сам не подал на развод.
Правомерно ли он поступит? Могу ли я тоже взять кредит +- на такую же сумму сейчас, защитается ли он в суде, при разделе имущества, нас по факту же еще не развели?

Ответы юристов (4)

    Юсько Іван Михайлович

    Доброго дня, пані Олена!

    Так, після розлучення можуть ділитись не тільки майно, але й кредитні зобов’язання подружжя. Все залежить від видів кредитів, чи було Вам про них відомо, чи давали Ви згоду на кредити і яка була мета отримання кредитних коштів. Тому, тут шанси 50/50. Бажано розуміти всі ці нюанси для точної відповіді.

    Щодо квартири, раджу прийти туди разом з поліцією і зафіксувати, що чоловік не впускає Вас до квартири забрати особисті речі та бажано разом з представниками поліції спробувати хоча б частину речей забрати вже. Бо скорше всього чоловік буде або продавати, або вивезе їх з квартири.

    Для більш детальної консультації - звертайтесь через мій особистий профіль.

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю пані Олена!

    Відповідно до ч. 3 ст. 61 Сімейного кодексу України (Далі - СК України), якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім’ї, то гроші, інше майно, у тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. Відповідно до ч.2 ст. 65 СК України при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.

    Згідно ч.4 ст. 65 СК України договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї.

    Відповідно до пункту 24 постанови Пленуму ВСУ №11 від 21.12.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» до складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя,наявне у нього на час розгляду справи,та те, що знаходитьсяутретіхосіб.При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями,що виниклив інтересах сім'ї (ч. 4 ст. 65 СК).

    Стосовно судової практики можна зазначити, що Верховний суд в постанові від 30 червня 2020 року по справі №638/18231/15-ц дійшов висновку, що «за нормами сімейного законодавства умовою належності того майна, яке одержане за договором, укладеним одним із подружжя, до об'єктів спільної сумісної власності подружжя є визначена законом мета укладення договору - інтереси сім'ї, а не власні, не пов'язані із сім'єю інтереси одного з подружжя. Таким чином, якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то цивільні права та обов'язки за цим договором виникають в обох із подружжя». Крім того, В постанові від 07 жовтня 2020 року по справі №205/5882/18 Верховний суд вказав на те, що «якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то цивільні права та обов'язки за цим договором виникають в обох із подружжя, незважаючи на відсутність в законі прямої вказівки на солідарну відповідальність. При вирішенні спору про порядок виконання подружжям зобов'язань, що виникають з правочинів, вчинених в інтересах сім'ї, суди повинні керуватися тим, що подружжя має відповідати за такими зобов'язаннями солідарно усім своїм майном».

    Отже, якщо кошти, отримані вашим чоловіком, були використані в інтересах сім’ї, то цілком ймовірно, що повертати їх будете Ви солідарно зі своїм чоловіком. В іншому випадку Вам необхідно буде доводити в суді, що кредитні кошти були отримані вашим чоловіком без вашої письмової згоди та використані ним в своїх особистих цілях, а не в інтересах сім’ї.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Спільна сумісна власність подружжя підлягає поділу при розлученні. Якщо гроші, отримані в позику, були витрачені на спільні потреби сім'ї, то вони вважаються спільною сумісною власністю подружжя. В таких випадках і борги вважаються спільними.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних юридичних послуг з цього та інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти документів юридичного характеру чи надати інші правничі послуги.

    Марусяк Андрій Романович

    Могу ли я тоже взять кредит +- на такую же сумму сейчас, защитается ли он в суде, при разделе имущества, нас по факту же еще не развели?

    ні звичайно, це ваш кредит.

    У суді треба довести, що кошти витрачені саме на сім'ю, а не в особистих інтересах особи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України