Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 16 сентября 2021, вопрос №48977 100₴

Питання щодо реєстрації місця проживання та печаток щодо зняття/постановки на облік у РВК

Доброго дня. Мені необхідно виписатись з однієї квартири у Деснянському районі м. Києва та прописатись у цьому ж районі у новій квартирі. В мене тимчасове посвідчення військовозобов'язаного замість військового квитка, видане у 2017 році, дійсне до особового розпорядження. Мені 23 повних роки. У ЦНАП мені відмовили у процедурі виписки/прописки, так як на зворотній стороні тимчасового посвідчення вказано, що я став на облік та знятий з обліку в одну й ту ж дату, вони кажуть, що необхідно відвідати РВК та отримати справку, що я перебуваю на обліку у даному РВК. Скажіть будь-ласка, якщо спочатку стоїть печатка, що я став на облік, а потім правіше стоїть печатка, що я знятий з обліку в одну й ту саму дату, то це виходить що я знятий з обліку? По якій причині військкомат мене зняв з обліку, якщо я цього не просив і я не змінював місце прописки у той час, виходить, що я залишаюсь на обліку в військкоматі, якщо я цього особисто не просив у них? Мені доведеться ще раз ставати на облік у них? Чи вони можуть самостійно когось зняти з обліку? чи треба буде знову проходити медкомісію та підтверджувати, що я непридатний до служби у мирний час, і як мені можна в даній ситуації відреагувати, дякую.

Ответы юристов (4)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Олег!

    Вам треба звернутися до Деснянського районного тцксп (нова назва військкомату), з паспортом громадянина України та тимчасовим посвідченням, де у тимчасовому посвідченні Вам проставлять відмітку про перебування Вас на військовому обліку, як військовозобов’язаного запасу, або щонайменше видадуть довідку про це.

    "Скажіть будь-ласка, якщо спочатку стоїть печатка, що я став на облік, а потім правіше стоїть печатка, що я знятий з обліку в одну й ту саму дату, то це виходить що я знятий з обліку"?

    - Це скоріш за все відмітки не про зняття Вас взагалі з військового обліку в військкоматі, а за результатами ВЛК про зняття Вас з військового обліку як призовника, без відмітки про постановку на військовий облік, як військовозобов’язаного запасу.

    " По якій причині військкомат мене зняв з обліку, якщо я цього не просив і я не змінював місце прописки у той час, виходить, що я залишаюсь на обліку в військкоматі, якщо я цього особисто не просив у них"?

    - Для зняття з військового обліку, треба Ваша заява та наявність підстав, тому як я вказав вище Ви повинні перебувати на військовому обліку.

    "Мені доведеться ще раз ставати на облік у них"?

    - Ще раз ставати не потрібно, якщо Ви там перебуваєте.

    "Чи вони можуть самостійно когось зняти з обліку"?

    - Не можуть, треба Ваша заява та наявність підстав.

    "Чи треба буде знову проходити медкомісію та підтверджувати, що я непридатний до служби у мирний час, і як мені можна в даній ситуації відреагувати"?

    - Вы повинні проходити ВЛК 1 раз в 5 років, з даты рішення останньої ВЛК, відповідно до вимог:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯ

    про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    "Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів".

    Після отримання відмітки у тимчасовому посвідченні про перебування Вас на військовому обліку, як військовозобов’язаного запасу, або довідки про це Вы можете звернутися до Центру надання адміністративних послуг для вирішення питання щодо перереєстрації місця проживання.

    При наявності питань Звертайтеся.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Охременко Артем Вікторович
    30%
    Общаться в чате Охременко Артем Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Ось повна інформація з приводу Вашого питання:

    1. Процедура реєстрації місця проживання та постановки на військовий облік визначена наступними нормативними актами, зокрема:

    Органи реєстрації місця проживання чи перебування осіб зобов’язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання.

    (пункт 2 статті 38 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»)

    Текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Для реєстрації особа або її представник подає органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    (стаття 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»)

    Текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text

    Таким чином, відповідно до вимог діючих нормативних актів України для зняття з реєстрації за місцем проживання необхідно спочатку знятись з військового обліку.

    Відповідно для реєстрації за місцем проживання необхідно спочатку встати на військовий облік.

    2. Документи які необхідно подати.

    Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності.

    При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.

    (пункт 16 та пункт 56 «Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 року № 921)

    Текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...

    Для реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання:

    Перелік документів які необхідно подати для реєстрації місця проживання визначено статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»

    Перелік документів які необхідно подати для зняття з реєстрації визначено статтею 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»

    Реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день подання документів чи у день звернення особи.

    За заявою особи зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання.

    3. Строки постановки на військовий облік та строки реєстрації місця проживання визначені наступними нормативними актами:

    - строк постановки на військовий облік складає – 7 днів з моменту зняття з військово обліку.

    (пункт 3 статті 37 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»).

    - строк реєстрації місця проживання особи складає - 30 днів з моменту зняття з реєстрації.

    (стаття 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»).

    4. Відповідальність за порушення строків постановки на військовий облік та відповідальність за порушення строків реєстрації місця проживання:

    - Відповідальність громадянина України за порушення 7 денного строку постановки на військовий облік може наступати за ст.210 Кодексу України про адміністративні правопорушення чи за ст.337 Кримінального Кодексу України (як правило до кримінальної відповідальності не доходе).

    - Відповідальність за проживання громадянина України без реєстрації місця проживання понад 30 днів – за ст.197 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З повагою Охременко Артем!

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Военкомат теперь называется "Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки".

    Согласно ст. 6 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания» каждый гражданин Украины, а также иностранец или лицо без гражданства, постоянно либо временно проживающие в Украине, обязаны зарегистрировать свое место жительства.

    Также есть ответственность за несвоевременную прописку.

    Обязанность гражданина зарегистрировать место своего жительства (прописаться) регламентирована частью 1 статьи 6 Закона "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Ответственность за проживание без регистрации (прописки) более 10 дней предусмотрена ст. 197 КУпАП.

    С момента принятия постановления Кабмина №207 «Про затвердження правил реєстрації місця проживання та порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Украине действуют новые правила прописки и выписки.

    Согласно пункту 18 «Правил регистрации места проживания» для выписки и прописки необходимо подать следующий пакет документов:

    • паспорт гражданина Украины;
    • заявление о регистрации места жительства;
    • квитанцию об уплате административного сбора;
    • военный билет или приписное свидетельство со штампом о снятии с учета или отметкой военкомата о взятии на воинский учет (для выписки-прописки военнообязанных и призывников, которые состоят на воинском учете в РВК или подлежат постановке на воинский учет в военкомате);
    • заявление о снятии с регистрации места жительства (в случае осуществления прописки одновременно с выпиской с предыдущего адреса);
    • документы, подтверждающие право на проживание в квартире, доме (договор купли-продажи недвижимости или аренды жилого помещения). В случае отсутствия таких документов, регистрация может осуществляться только с согласия собственника жилья (если владельцев несколько — с согласия всех собственников).

    На законодательном уровне прописаны права и обязанности гражданина Украины перед военным комиссариатом. Каждый гражданин обязан защищать целостность страны, при этом военнообязанность включает в себя:

    • подготовку граждан к воинской службы;
    • приписку к призывным участкам;
    • призыв в обязательном и добровольном (контракт) порядке на воинскую службу;
    • прохождение воинской службы;
    • исполнение воинской обязанности в запасе;
    • прохождение службы в запасе;
    • соблюдение правил воинского учета.

    Из последнего пункта происходит вывод, что если не встать на учет в военкомате, то это будет нарушением закона «О воинской обязанности и военной службе».

    Согласно ст. 38 ЗУ «О воинской обязанности и военной службе» при смене места жительства военнообязанный должен уведомить военный комиссариат о переезде и стать на учет. На данное действие законом выделяется 7 дней, в противном случае грозит ответственность за непостановку.

    При постановке на учет каждый призывник получает важный документ – приписное свидетельство, которое содержит информацию о категории годности и месте регистрации (к какому конкретно военкомату).

    Где нужно при себе иметь приписное свидетельство:

    • при поступлении в учебное заведение после школы;
    • при смене места регистрации;
    • при трудоустройстве (особенно на гос.должности);
    • во время мобилизации и т.д;
    • во время оформления заграничного паспорта.

    В большинстве случаев именно смена места регистрации и получение загранпаспорта вынуждают не приписанных военнообязанных обращаться в комиссариат для постановки на учет, так как в противном случае не получится оформить необходимые документы.

    Если гражданин не стал на учет в военкомат (соответственно не получил приписное) либо снялся с предыдущего военного комиссариата при переезде, но не стал на учет по новому месту регистрации, могут возникнуть следующие проблемы:

    • отказ при попытке поступления в учебное заведение;
    • невозможность сменить место регистрации;
    • не получится получить загранпаспорт;
    • невозможность устроится на государственную должность либо связанную с МВД;
    • проблемы с правоохранительными органами в случае военного положения либо мобилизации.

    Если сроки постановки нарушены (7 дней), то в любом случае придется нести ответственность, так это это прямое нарушение законодательства.

    Наказание за несообщение в военкомат об изменении места жительства наступает по ст. 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    За непостановку на учет в течение 7 дней со снятия с предыдущего участка предусматривает наказание в виде штрафа от 5 до 7 не облагаемых налогом минимумов доходов граждан. Если же нарушение повторяется в течение года, то размер штрафа увеличивается до 10-15 ННМДГ. На 2020 год сумма следующая:

    • от 85 до 119 гривен — первое нарушение
    • 170-255 гривен — повторное нарушение

    Отсутствие прописки у призывника или военнообязанного приводит к большим проблемам и нарушению порядка воинского учета. Согласно части 3 статьи 33 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе», учет призывников и военнообязанных граждан ведут военкоматы по адресу их проживания, который подтверждается пропиской. Несвоевременная регистрация по месту жительства и отсутствие штампа о прописке может повлечь обвинение в уклонении от воинского учета (из-за не постановки на него в военкомате) и привлечение к ответственности.

    Только некоторые тяжелые заболевания, приводящие к серьезным осложнениям, являются поводом для полного освобождения молодого человека от воинской службы.

    Разделом 3 абз. 3 п.3.2. Приказа Министерства обороны Украины «Об утверждении Положения о военно-врачебной экспертизе в Вооруженных Силах Украины» предусмотрено, что повторный медицинский осмотр военнообязанных, находящихся в запасе 1 и 2 разрядов, ранее признанных годными к военной службе или негодными к военной службе в мирное время по состоянию здоровья, а также военнообязанных плавсостава ВМС Украины проводится один раз в 5 лет ВВК военных комиссариатов, а лётного состава - ЛЛК военных комиссариатов.

    Ваше удостоверение действительно. В нем указывается время прохождения следующей медкомиссии.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    21.11.2017 № 610

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України14 грудня 2017 р.за № 1511/31379

    Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

    Відповідно до пункту 7 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, НАКАЗУЮ:

    2. Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1. Согласно ст. 6 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания» каждый гражданин Украины, а также иностранец или лицо без гражданства, постоянно либо временно проживающие в Украине, обязаны зарегистрировать свое место жительства. С момента принятия постановления Кабмина №207 «Про затвердження правил реєстрації місця проживання та порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Украине действуют новые правила прописки и выписки.

    Согласно пункту 18 «Правил регистрации места проживания» для выписки и прописки необходимо подать следующий пакет документов:

    • паспорт гражданина Украины;
    • заявление о регистрации места жительства;
    • квитанцию об уплате административного сбора;
    • военный билет или приписное свидетельство со штампом о снятии с учета или отметкой военкомата о взятии на воинский учет (для выписки-прописки военнообязанных и призывников, которые состоят на воинском учете в РВК или подлежат постановке на воинский учет в военкомате);
    • заявление о снятии с регистрации места жительства (в случае осуществления прописки одновременно с выпиской с предыдущего адреса);
    • документы, подтверждающие право на проживание в квартире, доме (договор купли-продажи недвижимости или аренды жилого помещения). В случае отсутствия таких документов, регистрация может осуществляться только с согласия собственника жилья (если владельцев несколько — с согласия всех собственников).

    При регистрации с разрешения собственника нужно его присутствие при подаче заявления. Также владелец дома или квартиры должен иметь при себе документы, удостоверяющие личность и право собственности на жилье, в которое осуществляется прописка.

    Законом запрещается требовать для регистрации места жительства другие документы.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 7 грудня 2016 р. № 921 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    58. Органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб:

    здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок районних (міських) військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання (додаток 15);

    Додаток 1 до Порядку

    ПРАВИЛАвійськового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

    3. Призовники і військовозобов’язані за порушення встановлених пунктами 1 і 2 цього додатка, а також за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, умисне псування військово-облікових документів чи втрату їх з необережності, неявку за викликом до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) без поважних причин, за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я (після тривалого лікування хвороби та (або) хвороби, яка спричинила часткову (повну) втрату працездатності), адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади притягуються до адміністративної відповідальності у порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    5. Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

    Додаток 15 до Порядку

    ВИМОГИщодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних

    1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) військового комісаріату про взяття (зняття) призовника або військовозобов’язаного на військовий облік за новим місцем проживання чи перебування. У разі відсутності такої відмітки призовник або військовозобов’язаний направляється до відповідного районного (міського) військового комісаріату для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

    3. Дані про призовників і військовозобов’язаних, які зареєстрували своє місце проживання, зазначаються у повідомленні про місце перебування призовників і військовозобов’язаних від органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб.

    Военнообязанный должен уведомлять военный комиссариат о смене адреса проживания (пребывания) - это закреплено статьей 38 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу". Установленный законом срок ограничен 7 днями. Наказание за несообщение в военкомат об изменении места жительства наступает по ст. 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    Отсутствие прописки у призывника или военнообязанного приводит к большим проблемам и нарушению порядка воинского учета. Согласно части 3 статьи 33 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе», учет призывников и военнообязанных граждан ведут военкоматы по адресу их проживания, который подтверждается пропиской. Несвоевременная регистрация по месту жительства и отсутствие штампа о прописке может повлечь обвинение в уклонении от воинского учета (из-за не постановки на него в военкомате) и привлечение к уголовной ответственности по ст. 337 УК.

    Ниже порядок снятия с учета в военкомате.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100)

    ПОЛОЖЕННЯпро підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    37. Для зняття з військового обліку призовник зобов’язаний особисто з’явитися до районного (міського) військового комісаріату і подати письмову заяву, в якій зазначити причину зняття з військового обліку та точну адресу нового місця проживання, і в разі потреби подати копії відповідних документів, крім випадків взяття на військовий облік та зняття з нього, одночасно з реєстрацією/зняттям з реєстрації місця проживання в електронній формі.

    Дозвіл на зняття призовників з військового обліку дається військовим комісаром районного (міського) військового комісаріату або особою, яка його заміщає. На поданій призовником заяві обов’язково зазначається, з якої причини і на підставі яких документів видано дозвіл на зняття його з військового обліку.

    Зняттю з військового обліку призовників у районних (міських) військових комісаріатах або виключенню з військового обліку підлягають особи на підставах, визначених частинами п’ятою та шостою статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Согласно части 9 статьи 15 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе», изменение места (района) воинского учета призывников после объявления призыва не допускается, за исключением таких случаев:

    • перевод на работу в другой район
    • зачисление в ВУЗ и поселение в общежитие
    • изменение адреса места жительства (переезд)
    • окончание ВУЗа и направление на работу в другую местность

    Для выписки призывника и снятия с воинского учета в военкомате во время проведения очередного призыва необходимо обязательно предоставить документы, подтверждающие наличие одного из вышеуказанных законных оснований для изменения места учета.

    В настоящее время идет призыв и Вы должны подтвердить документально факт переезда в другую местность.

    2. На законодательном уровне прописаны права и обязанности гражданина Украины перед военным комиссариатом. Каждый гражданин обязан защищать целостность страны, при этом военнообязанность включает в себя:

    • подготовку граждан к воинской службы;
    • приписку к призывным участкам;
    • призыв в обязательном и добровольном (контракт) порядке на воинскую службу;
    • прохождение воинской службы;
    • исполнение воинской обязанности в запасе;
    • прохождение службы в запасе;
    • соблюдение правил воинского учета.

    Из последнего пункта напрашивается вывод, что если не встать на учет в военкомате, то это будет нарушением закона «О воинской обязанности и военной службе».

    Согласно ст. 38 ЗУ «О воинской обязанности и военной службе» при смене места жительства военнообязанный должен уведомить военный комиссариат о переезде и стать на учет. На данное действие законом выделяется 7 дней, в противном случае грозит ответственность за непостановку.

    Если гражданин не стал на учет в военкомат (соответственно не получил приписное) либо снялся с предыдущего военного комиссариата при переезде, но не стал на учет по новому месту регистрации, могут возникнуть следующие проблемы:

    • отказ при попытке поступления в учебное заведение;
    • невозможность сменить место регистрации;
    • не получится получить загранпаспорт;
    • невозможность устроится на государственную должность либо связанную с МВД;
    • проблемы с правоохранительными органами в случае военного положения либо мобилизации.
    • Если сроки постановки нарушены (7 дней), то в любом случае придется нести ответственность, так это это прямое нарушение законодательства.

    3. Снятие/постановка на учет в военкомате не влечет за собой обязательство прохождения комисии.

    Разделом 3 абз. 3 п.3.2. Приказа Министерства обороны Украины «Об утверждении Положения о военно-врачебной экспертизе в Вооруженных Силах Украины» предусмотрено, что повторный медицинский осмотр военнообязанных, находящихся в запасе 1 и 2 разрядов, ранее признанных годными к военной службе или негодными к военной службе в мирное время по состоянию здоровья, а также военнообязанных плавсостава ВМС Украины проводится один раз в 5 лет ВВК военных комиссариатов, а лётного состава - ЛЛК военных комиссариатов.

    Таким образом, если Вы относитесь к категории военнобязанных запаса 1 и 2 разряда, военнобязанным плавсостава ВМС Украины, вы обязаны проходит медкомиссию один раз в 5 лет.

    Вместе с тем, обязанность прохождения медкомиссии возникает ТОЛЬКО с момента вручения повестки. Иначе, Вы не обязаны проходить медкомиссию и не будете нести административную ответственность.

    Но есть особенность.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100)

    ПОЛОЖЕННЯпро підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    24. Медичний огляд громадян, які приписуються до призовних дільниць, та визначення придатності їх до військової служби за станом здоров’я здійснюються відповідно до Порядку, який затверджується Міноборони за погодженням з МОЗ.

    Громадяни, які приписуються до призовних дільниць, проходять рентгенівське обстеження органів грудної порожнини, лабораторне та в разі потреби інші види медичного обстеження.

    Після закінчення медичного огляду кожний лікар вносить до облікової картки призовника та інших документів, передбачених Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим Міноборони, дані про встановлений діагноз, висновок про придатність до військової служби, про обмеження призначення за видами (родами військ) Збройних Сил та іншими військовими формуваннями, дату проходження медичного огляду і засвідчує своїм підписом та скріплює особистою печаткою. Дані про медичний огляд та встановлений діагноз вносяться також у вкладний листок до медичної карти амбулаторного хворого.

    Вам необхідно звернутися до центру комплектування та соц. підтримки, аби вони проставили штамп про те, що Ви перебуваєте у них на обліку, або видали окрему довідку про цей факт за підписом начальника , також візьміть з собою довідку з місця навчання , аби Вам надали відстрочку , так як у Вас призовний вік.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України