Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 19 сентября 2021, вопрос №49114 100₴

как подать в суд за мошенничество в интернете

хотелось бы зафиксировать данный факт мошенничества в интернете, дабы это больше не повторилось. с чего начать? возможно ли возбудить уголовное дело за то , что по объявлению по трудоустройстве, автор объявления оформляет документы за 200 евро и оказываеться , что это все фальш.

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Здравствуйте, Владимир!

    Нужно сделать скриншоты документов, переписки и распечатать их.

    Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о мошенничестве по статье 190 Уоловного кодекса Украины, с приложением скриншотов документов, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Также, рекомендую Вам подать заявление в киберполицию, с приложением к нему скриншотов документов, для проведения проверки и принятия мер реагирования:

    https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

    Всего доброго, удачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Владимир!

    Дополнительно!

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому,-

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням

    волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням єлектронно- обчислювальної техніки -

    карається позбавленням воді на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою,-

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    3. Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду). Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути:

    1) відібрано пояснення;

    2) проведено медичне освідування;

    3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

    4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

    У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно, відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань за першої можливості.

    4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

    5. До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про:

    1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    2) прізвище, ім’я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;

    3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;

    5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

    6) прізвище, ім’я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування;

    7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

    У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

    6. Слідчий, дізнавач невідкладно у письмовій формі повідомляє керівника органу прокуратури про початок досудового розслідування, підставу початку досудового розслідування та інші відомості, передбачені частиною п’ятою цієї статті.

    7. Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов’язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

    8. Відомості про юридичну особу, щодо якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру, вносяться слідчим або прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань негайно після вручення особі повідомлення про підозру у вчиненні від імені та в інтересах такої юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених статтями 109, 110, 113, 146, 147, 160, 209, 260, 262, 306, частинами першою і другою статті 368-3, частинами першою і другою статті 368-4, статтями 369, 369-2, 436, 437, 438, 442, 444, 447 Кримінального кодексу України, або будь-якого із кримінальних правопорушень, передбачених статтями 151-2-156-1, 301-1-303 Кримінального кодексу України (у разі їх вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи), або від імені такої юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених статтями 258-258-5 Кримінального кодексу України. Про внесення відомостей слідчий або прокурор не пізніше наступного робочого дня письмово повідомляє юридичну особу. Провадження щодо юридичної особи здійснюється одночасно з відповідним кримінальним провадженням, у якому особі повідомлено про підозру.

    9. Слідчий, дізнавач протягом 24 годин з моменту внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань у письмовій формі повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції про початок досудового розслідування за участю викривача, підставу початку досудового розслідування та інші відомості, передбачені частиною п’ятою цієї статті.

    Копія зазначеного повідомлення Національному агентству з питань запобігання корупції надається викривачу".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    Добрый день!

    Обратитесь с Заявлением о возможном мошенничества в киберполицию.

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам необходимо обратиться в Ваш банк письменно сообщить о данном факте приложив, документы на оплату и контакты с которых Вам поступило предложение об оплате за услуги. Они проверят информацию и в течении 15-30 дней ответят Вам письменно согласно ЗУ О обращении граждан, в случае если подтверждается, факт мошенничества, необходимо:(заблокировать перевод средств до завершения проверок)

    написать заявление в полицию, с приобщением доказательств требований мошенников (скриншоты сообщений,(заверить у нотариуса), записи звонков, фото - фиксация ). Руководствоваться ст. 214 УПК Украины - Следователь, прокурор безотлагательно, но не позднее 24 часов после подачи заявления, сообщения о совершенном уголовном правонарушении или после самостоятельного выявления им с любого источника обстоятельств, которые могут свидетельствовать о совершении уголовного преступления обязан внести соответствующие сведения в Единый реестр досудебных расследований, начать расследование и через 24 часа с момента внесения таких сведений предоставить заявителю выписку из единого реестра досудебных расследований. Следователь, который будет осуществлять досудебное расследование, определяется руководителем органа досудебного расследования.

    Справку из полиции о внесении ведомостей по заявлению в ЕРДР об открытии уголовного производства в связи с мошенничеством необходимо направить в банковскую организацию почтой заказным письмом , вместе с Вашим заявлением о мошенничестве с Вашим счетом и требованием прекратить все операции по счету до завершения следствия по делу.

    Переписки с вайбера мессенджеров распечатать , заверить у нотариуса и приложить как доказательства к заявлению.

    Если по результатам проверки банк выявил признаки мошенничества , берете их ответ , квитанцию по которой происходила оплата , собираете информацию о компании или ФОП ( контакты , адрес, сайт , реквизиты и прочее данные о нем) и подаете заявление о мошенничестве по описанной процедуре и лучше всего сразу в киберполицию оформите заявку онлайн https://ticket.cyberpolice.gov.ua

    Параллельно обращаетесь письменно в налоговою с описанием проблемы и контактами компании , требуете провести внеплановую проверку на основании возможных нарушений норм финансового контроля и уплаты налоговых платежей. Вам ответят письменно.

    Обращаетесь в териториальное управление Держпраці в заявление требуете назначить проверку компании на предмет не оформленных работников.

    Обращаетесь в Держпродспоживслужбу, на предмет нарушения прав потребителя письменно.

    Все органы Вам должны дать ответ письменно.

    С этими документами , а так же договором о предоставлении услуг и квитанциями обращаетесь в суд о взыскании средств оплаченных за услуги.

    Хорошо было бы направить претензию в адрес компании /ФОП.

    ЕСЛИ ДОГОВОРА НЕ БЫЛО ДЕЙСТВУЕТЕ ЧЕРЕЗ КОНТРОЛИРУЮЩЕЕ ОРГАНЫ И ПОЛИЦИЮ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Грунтовский Эдуард Николаевич

    Для расследования данного вида преступлений необходимо учитывать некоторые особенности, а именно.

    - Нет личного контакта между потерпевшим и преступником, все делается удаленно. Это означает, что расследование станет более трудным из-за личности преступника.

    -Перевод денег осуществляется дистанционно - в общем, это скорее преимущество, потому что конкретную сумму убытка можно определить через информацию банка.

    Принимая во внимание все особенности киберпреступности, в рамках национальной полиции был создан отдел киберполиции, который занимается такими делами. Поэтому вот ответ на вопрос «Куда сообщать о мошенничестве в Интернете». -Вы можете обратиться в местное отделение полиции, в региональное отделение по борьбе с киберпреступностью или заполнить заявку на сайте https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

    Как правильно написать заявление в полицию?

    Все поступившие заявления и сообщения об уголовных правонарушениях вносятся в ЕРДР, и с этого момента начинается досудебное расследование. Доследственная проверка не проводится: любые следственные и иные действия, направленные на выяснение и установление обстоятельств уголовного правонарушения, могут проводиться только после внесения сведений в данный реестр.

    Согласно ст. 214 УПКУ следователь, прокурор безотлагательно, но не позднее 24 часов после подачи заявления, сообщения о совершенном уголовном правонарушении или после самостоятельного выявления им из любого источника обстоятельств, которые могут свидетельствовать о совершении уголовного правонарушения, обязан внести соответствующие сведения в ЕРДР и начать расследование. Осуществление досудебного расследования до внесения сведений в реестр или без такого внесения не допускается и влечет за собой ответственность, установленную законом.

    Таким образом, досудебное расследование должно начинаться с момента внесения сведений в ЕРДР, но не позднее 24 часов с момента подачи соответствующего заявления или сообщения о совершенном уголовном правонарушении.

    При этом ч. 4 ст. 214 УПКУ устанавливает обязанность следователя, прокурора, другого служебного лица, уполномоченного на принятие и регистрацию заявлений и сообщений об уголовных правонарушениях, принять и зарегистрировать такое заявление или сообщение. Отказ в принятии и регистрации заявления или сообщение о криминальном правонарушении не допускается.

    При обращении в правоохранительные органы у вас может быть под рукой жалоба на уголовное преступление или вы можете попросить у полиции шаблон жалобы на мошенничество в Интернете. Заявление делается в произвольной форме, Вы должны указать свое имя, адрес проживания, номер контактного телефона, а затем указать характер происшествия, то есть где (на каком веб-сайте в Интернете), когда и как было совершено преступление, какой ущерб причинен и чем он доказан. После того, как вы заполнили часть описания, Вы должны изложить просительную часть заявления, в котором вы просите внести ведомости в ЕРДР (единый реестр досудебных расследований) и начать досудебное расследование. Кроме того, признать Вас потерпевшим в данном производстве. К заявлению также должна прилагаться копия документа, удостоверяющего Вашу личность. Затем дежурный персонал вносит записи в единый реестр, и в течение 24 часов вносит записи в ЕРДР, после чего вы получите выписку с ЕРДР и постановление о признании потерпевшим.

    Но может возникнуть ситуация, когда следователь считает, что это гражданско-правовые отношения, и выносит постановление об отказе в открытии досудебного расследования, согласно статье 303 УПК Украины, такое поведение может быть обжаловано следственному судье. Формулировка заявки должна быть такой: «Об обжалование бездеятельности следователя, которая заключается в невнесение ведомость о уголовном правонарушении в ЕРДР» такие заявления часто удовлетворяются.

    Затем, после записи ЕРДР, вы должны подать ходатайство о признании потерпевшим. В нем вы должны описать взаимосвязь между предполагаемым преступлением и причиненным вам ущербом и приложить к нему все вышеупомянутые доказательства. Это может быть снимок экрана связи, чек на отправку и т. д. Если вам отказано в признании Вас потерпевшим, вы также можете обжаловать это решение к следственному судье. После того как Вы все-таки получили статус потерпевшего в уголовном производстве, Вы уже можете ходатайствовать о проведение следственно-розыскных действий.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію скріни, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

    Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

    і тільки Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    Згідно із частиною першою статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка, набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Дієвим способом захисту уразі, якщо ви перерахували кошти шахраям в інтернеті може бути звернення до суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Владимир!

    Да, безусловно такие действия подлежат правовой оценке и меры.

    При этом рекомендую Вам и заявление в полицию и гражданский иск.

    По собранным материалам все же заявление в полицию не пораждает вам необходимости оплачивать сбор за подачу иска, и работа в рамках возбужденного дела может дать больше результата Вам для внесудебного регулирования.

    Набирайте, если остались вопросы!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України