Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 сентября 2021, вопрос №49248

Насильна вакцинація вчителя з погрозою звільнення з роботи? Як себе захистити?

Із всього педколективу я залишився один не вакцинований і не маю бажання з особистих причин (не довіряю вакцинам + пристаріла людина в сім'ї) загроза моїй родині у випадку зараження через вакцину. Цькування колективом з мотивацією, що це безпечно.
Чи це законно і як в цій ситуації себе захисти?

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Антон!

    По-перше, нещодавно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (Далі за текстом - Постанова №1236) були внесені зміни та відповідно до підпункту 15-1 пункту 3 Постанови №1236 у разі встановлення “жовтого” рівня епідемічної небезпеки додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2-2 цієї постанови, забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім закладів освіти, в яких не менш як 80 відсотків працівників мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія). Згідно пункту 3-5 Постанови №1236 на території регіонів, на яких установлений “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія). Тобто, при встановленні "жовтого" рівня в вашій області/районі ваш заклад освіти зможе працювати та приймати здобувачів освіти, з огляду на той факт, що у Вас (з ваших слів) абсолютна більшість працівників отримали курс вакцинації.

    По-друге, вакцинація від COVID-19 не входить до Календаря профілактичних щеплень в Україні як обов’язкове профілактичне щеплення.

    • Антон Клиент 2 года назад

      Дякую за розгорнуте пояснення, але я і так про це знаю і чую ці "аргументи" щодня. Питання: Чи постанова МОЗ з поправками має юридичну силу, щоб тиснути на вчителя насильно вакцинуватися? Як я маю себе захистити, якщо я залишився один в колективі вже 90% з паспортами? Який документ вимагати від адміністрації у випадку недопущення до виконання своїх обов'язків вчителя? Дякую!

      • Дубовенко Володимир Володимирович

        Щодо питання про юридичну силу постанови - так, нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України мають юридичну силу, оскільки є підзаконними нормативно-правовими актами та згідно статті 117 Конституції України Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання.

        Який документ вимагати від адміністрації у випадку недопущення до виконання своїх обов'язків вчителя

        Згідно частини 1 статті 46 КзПП України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

        Під іншими випадками слід розуміти підстави для відсторонення, які зазначені в окремих спеціалізованих чи галузевих нормативно-правових актах. Наприклад, згідно зі статті 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII підприємства зобов’язані усувати за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби від роботи, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби, або осіб, які були в контакті з такими хворими, з виплатою у встановленому порядку допомоги з соціального страхування, а також осіб, які ухиляються від обов'язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я. Як я вказував вище, перелік обов'язкових щеплень вичерпний. Тобто, на даний час примусове відсторонення роботодавцем працівника від роботи/робочого місця саме з підстави відсутності щеплень від COVID-19 є порушенням трудового законодавства, у зв'язку з чим працівник буде перебувати в "вимушеному прогулі".

        Хочу також звернути Вашу увагу на позицію ВС в постанові від 01.04.2020 року по справі №761/12073/18. Верховний суд дійшов висновку про те, що "Відсторонення працівника від роботи - це призупинення виконання ним своїх трудових обов`язків за рішенням уповноважених на це компетентних органів з підстав, передбачених законодавством, що, як правило, відбувається з одночасним призупиненням виплати йому заробітної плати. Відсторонення від роботи можливе лише у випадках, що передбачені законодавством. Про це оголошується наказом або розпорядженням керівника підприємства, установи чи організації, і про це працівник повинен бути повідомлений. Термін відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Працівник має право оскаржити наказ про відсторонення від роботи у встановленому законом порядку. Разом з тим за змістом статті 46 КЗпП України допускається відсторонення працівника або у випадках, перелічених у статті, або в інших випадках, які повинні бути також передбачені певним нормативним документом".

        Отже, якщо Вас будуть відсторонювати від роботи з будь-яких причин - вимагайте ознайомлення з організаційно-розпорядчим документом (накази, розпорядження, подання відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби) на підставі якого таке відсторонення проводиться.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України