Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 сентября 2021, вопрос №49251

Вагітність жінки військовослужбовця

Доброго дня, я служу за контрактом в ЗСУ шість місяців.
Недавно дізналась про те що вагітна , у зв'язку з цим командир погрожує перевести зі штату,розірвати контракт ,розмовляє на повишеному тоні голоса. Питання чи можуть розірвати контракт зі мной і які у мене права ,якщо я вагітна?

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 11. Право військовослужбовців на охорону здоров'я та медичну допомогу

    5. Військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Ці пільги поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування у лікувальному закладі охорони здоров'я та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей).

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0774739-13#Te...

    МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИДепартамент заробітної плати та умов праці

    ЛИСТ

    24.07.2013 № 774/13/84-13

    Щодо поширення КЗпП на військовослужбовців

    Військовослужбовці не перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а проходять службу. Порядок проходження служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях урегульовано спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на громадян, котрі перебувають на такій службі, додаткові обов'язки і відповідальність.

    Виходячи з наведеного повідомляємо, що на військовослужбовців, які проходять військову службу у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, Кодекс законів про працю України не поширюється.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Основи законодавства України про охорону здоров'я

    Стаття 57. Заохочення материнства. Гарантії охорони здоров'я матері та дитини

    Материнство в Україні охороняється і заохочується державою.

    Охорона здоров'я матері та дитини забезпечується організацією широкої мережі жіночих, медико-генетичних та інших консультацій, пологових будинків, санаторіїв та будинків відпочинку для вагітних жінок і матерів з дітьми, ясел, садків та інших дитячих закладів; наданням жінці відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами з виплатою допомоги по соціальному страхуванню та встановленням перерв у роботі для годування дитини; виплатою у встановленому порядку допомоги у зв'язку з народженням дитини і допомоги на час догляду за хворою дитиною; забороною застосування праці жінок на важких і шкідливих для здоров'я виробництвах, переведенням вагітних жінок на легку роботу із збереженням середнього заробітку; поліпшенням і оздоровленням умов праці та побуту; усуненням негативних екологічних факторів; державною і громадською допомогою сім'ї та іншими заходами у порядку, встановленому законодавством України.

    З метою охорони здоров'я жінки їй надається право самій вирішувати питання про материнство.

    Стаття 58. Забезпечення медичною допомогою вагітних жінок і новонароджених

    Заклади охорони здоров'я забезпечують кожній жінці кваліфікований медичний нагляд за перебігом вагітності, стаціонарну медичну допомогу при пологах і медичну допомогу матері та новонародженій дитині.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України

    Права військовослужбовців

    18. Військовослужбовці перебувають під захистом держави і мають усю повноту прав і свобод, закріплених Конституцією України.

    19. Держава гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей соціальний і правовий захист відповідно до законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

    Розділ 2. Загальні обов’язки командирів (начальників)

    59. Командир (начальник) зобов’язаний:

    виявляти чуйність та бути уважним до підлеглих, поєднувати вимогливість і принциповість з повагою до їх честі і гідності, вникати в проблеми їх побуту, забезпечувати соціальну та правову захищеність, у разі необхідності клопотати за них перед старшими командирами (начальниками);

    знати потреби і запити особового складу, приймати рішення за його заявами, скаргами та іншими зверненнями;

    Лікувально-профілактичні заходи

    257. Висновок про часткове або повне звільнення військовослужбовців строкової військової служби від занять, робіт, несення служби у наряді, а офіцерів та військовослужбовців військової служби за контрактом, - від виконання службових обов’язків дається лікарем, а у військових частинах, де лікар за штатом не передбачений, - фельдшером не більше ніж на шість діб. У разі потреби термін звільнення може бути продовжено. Рекомендації лікаря (фельдшера) про часткове або повне звільнення від виконання обов’язків підлягають виконанню посадовими особами.

    По закінченні терміну звільнення за висновком лікаря військовослужбовці мають бути направлені у разі потреби на повторний медичний огляд. Про звільнення від виконання службових обов’язків офіцерів і військовослужбовців військової служби за контрактом на підставі довідки лікаря (фельдшера) і про вихід їх на службу після хвороби оголошується в наказі по військовій частині.

    Женщинам из числа военнослужащих ВСУ, Госпогранслужбы Украины, СБУ, Службы внешней разведки Украины, войск гражданской обороны, других воинских формирований, а также Государственной специальной службы транспорта и из числа полицейских, лиц начальствующего и рядового состава Госспецсвязи и защиты информации и Государственной уголовно-исполнительной службы Украины пособие в связи с беременностью и родами назначается и выплачивается по месту основной работы (службы). Его размер составляет 100% денежного обеспечения.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України