Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 23 сентября 2021, вопрос №49347 100₴

Мою маму звинувачують в вирощуванні коноплі. Коноплі справді росли на межі між городами як бур`ян. Поліція прополола коноплі ( сказали що так буде менший штраф ), зробили фотографії, склали протокол. Копію протоколу не надали ( сфотографувати протокол не дали, хоча мати в них розписалася ). Потім вимагали у мене взятку в розмірі 7000грн, за те що організують мінімальний штраф 1700грн. ( погрожували штрафом в 38000грн, потім 24000грн, потім 17000грн ). Взятку не давав. Зараз поліція і слідчий вимагають від мами підписати заяву про що вона визнає вину, і просить суд проводити без її участі. Питання: Чи маємо ми право на безплатного державного адвоката?, Як отримати копію протоколу, і доступ до матеріалів справи? Де буде проходити суд ( за пропискою чи треба їздити в район )? Як має вручатись повістка до слідчого і суду ( Після відмови підписати заяву про визнання вини погрожують що будуть викликати до слідчого повісткою і доставляти силою )?

Мою маму звинувачують в вирощуванні коноплі. Коноплі справді росли на межі між городами як бур`ян. Поліція прополола коноплі ( сказали що так буде менший штраф ), зробили фотографії, склали протокол. Копію протоколу не надали ( сфотографувати протокол не дали, хоча мати в них розписалася ). Потім вимагали у мене взятку в розмірі 7000грн, за те що організують мінімальний штраф 1700грн. ( погрожували штрафом в 38000грн, потім 24000грн, потім 17000грн ). Взятку не давав. Зараз поліція і слідчий вимагають від мами підписати заяву про що вона визнає вину, і просить суд проводити без її участі. Питання: Чи маємо ми право на безплатного державного адвоката?, Як отримати копію протоколу, і доступ до матеріалів справи? Де буде проходити суд ( за пропискою чи треба їздити в район )? Як має вручатись повістка до слідчого і суду ( Після відмови підписати заяву про визнання вини погрожують що будуть викликати до слідчого повісткою і доставляти силою )?

Ответы юристов (6)

    Кирюшин Артем Андреевич

    1. Да, маєте.

    2. Доступ до матеріалів справи ви отримаєте по закінченню досудового розслідування, Вашу маму про це повідомлять.

    3. Суд буде проходити в районному центрі.

    4. Повістка до суду надсилається поштою.

    хххххххххххххххххххххх

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. На бесплатную первичную правовую помощь от государства имеют право все лица, находящиеся в Украине, независимо от их гражданства. Они могут получить консультацию и помощь в составлении заявления или жалобы.

    Относительно вторичной правовой помощи, то на нее имеют право не все. Закон ограничивает получателей такой помощи определенными категориями: малообеспеченные люди со среднемесячным доходом не более двух прожиточных минимумов (сейчас это 3400 грн), дети, лица без гражданства, беженцы, участники АТО, боевых действий и члены их семей, внутренне перемещенные лица и новая категория – лица, являющиеся жертвами семейного насилия.

    Первичная правовая помощь заключается в предоставлении юридической консультации. Вторичная – заключается в составлении процессуальных документов и представительстве в суде.

    2. С некоторыми материалами уголовного производства участники процесса (сторона защиты) в соответствии с требованиями ст.221 УПК Украины имеют право теперь ознакомиться еще до окончания досудебного расследования. В статье 221 УПК Украины отсутствует четкий перечень документов, с которыми может ознакомиться сторона защиты. Определено, что следователь (прокурор) может отказать (по своему усмотрению) в ознакомлении с материалами, которые могут повредить досудебному расследованию. Однако, из практики, материалами, с которыми чаще всего знакомятся до окончания досудебного расследования являются следующие:

    - выписка из Единого Государственного Реестра досудебных расследований

    - сообщение о подозрении

    - материалы, которые стали основанием для избрания меры пресечения

    - материалы, которые стали основанием для наложения ареста на имущество и т.д.

    Также, к материалам, с которыми знакомится до окончания досудебного расследования сторона защиты, относятся конечно все постановления следственных судей о проведении обысков и временного доступа к вещам и документам, копии которых вручались свидетелю или подозреваемому.

    После окончания досудебного расследования сторона защиты имеет право на ознакомление со всеми материалами уголовного производства и вещественными доказательствами в случае составления обвинительного акта.

    Лицам, имеющим статус подозреваемого в уголовном производстве, при отсутствии у них защитника, во время ознакомления с материалами уголовного производства (после окончания досудебного расследования) стоит знать следующее:

    - все материалы уголовного производства предоставляются в подшитом и пронумерованном виде. Кроме того, в каждом томе дела должна находиться опись документов. В описи обязательно должен быть указан отдельно каждый документ. Не допустимо указание в описи вместе, одним предложением, всех материалов обыска или иного следственного действия.

    - подозреваемый, который знакомится с материалами дела, вправе делать выписки и копии (в том числе фотографировать) страницы уголовного производства и вещественные доказательства.

    - спорным вопросом во время ознакомления всегда был срок ознакомления.

    Органы предварительного расследования всеми возможными способами пытаются сократить этот срок, однако не следует забывать, что тщательное изучение материалов дела имеет большое значение для качества защиты подозреваемого в суде. В тоже время, некоторые лица используют срок ознакомления для затягивания дела, поэтому законодатель оставил за судом право на ограничение срока ознакомления с материалами дела по ходатайству стороны обвинения.

    3. Суд будет проходить в районном центре.

    Уголовный процессуальный кодекс УкраиныСтатья 32. Территориальная подсудность

    1. Уголовное производство осуществляет суд, в пределах территориальной юрисдикции которого совершено уголовное преступление. В случае если было совершено несколько уголовных правонарушений, уголовное производство осуществляет суд, в пределах территориальной юрисдикции которого совершено более тяжкое правонарушение, а если они были одинаковыми по тяжести, - суд, в пределах территориальной юрисдикции которого совершено последнее по времени уголовным преступлением. Если место совершения уголовного преступления установить невозможно, уголовное производство осуществляется судом, в пределах территориальной юрисдикции которого закончено досудебное расследование.

    4. В соответствии со ст.135 УПК Украины, предусмотрен следующий порядок осуществления вызова в уголовном производстве.

    Лицо вызывается к следователю, прокурору, в суд путем вручения повестки о вызове, направления ее по почте, электронной почтой или факсимильной связью, осуществления вызова по телефону или телеграммой.

    В случае временного отсутствия лица по месту проживания повестка для передачи ему вручается под расписку взрослому члену семьи лица или иному лицу, которое с ним проживает, жилищно-эксплуатационной организации по месту проживания лица или администрации по месту его работы.

    Содержание самой повестки о вызове уже дает определенную информацию. Поскольку в повестке должно быть указано:

    — фамилия и должность следователя, прокурора, следственного судьи, судьи, осуществляющего вызов;

    — наименование и адрес суда или другого учреждения, в которой осуществляется вызов, номер телефона или других средств связи;

    — имя (наименование) лица, вызываемого и его адрес;

    — наименование (номер) уголовного производства, в рамках которого осуществляется вызов;

    — процессуальный статус, в котором находится вызываемое лицо;

    — время, день, месяц, год и место прибытия вызванного лица;

    — процессуальное действие (действия), для участия в котором вызывается лицо;

    — последствия неявки лица по вызову с указанием текста соответствующих положений закона, в том числе возможность применения привода, и осуществление специального досудебного расследования или специального судебного производства;

    — предусмотренные Кодексом уважительные причины, по которым лицо может не явиться по вызову, и напоминание об обязанности заранее уведомить о невозможности прибытия;

    — подпись следователя, прокурора, следователя судьи, осуществляющего вызов.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Юрій!

    Однозначно, що пораджу на підставі описаних подій, що наразі писати заяву на визнання вини точно НЕ ТРЕБА, тим більше якщо ви не визнаєте її за собою.

    Оскільки всі ваші процесуальній дії, зроблені наразі, навіть далі за умови залучення адвоката не зможуть бути виправлені.

    І точно що пораджу- це звернення до центру безкоштовної правової допомоги.

    Оскільки в рамках одного питання описати вам всі положення КПК та практики, яка є та склалась, не вбачається можливим.

    Але телефонуйте, якщо залишились питання.

    Гончаренко Константин
    30%

    Добрый день!

    За данное преступление, как правило, наступает уголовная ответственность. Зависит это от объемов наркотического вещества, которое изъяли у парня. Небольшие, большие и особо крупные размеры психотропных веществ определены приказом Министерства здравоохранения Украины от 01.08.2000 г. № 188 (в редакции приказа Министерства здравоохранения Украины от 29.07.2010 г. № 634).

    Что же касается ответственности, то зависимо от конкретной ситуации, согласно ст. 307 КК Украины:

    1. Незаконное производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка или пересылка с целью сбыта, а также незаконный сбыт наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов - наказываются лишением свободы на срок от четырех до восьми лет.
    1. Те же действия, совершенные повторно или по предварительному сговору группой лиц, или лицом, ранее совершившим одно из преступлений, предусмотренных статьями 308-310, 312, 314, 315, 317 настоящего Кодекса, или с привлечением несовершеннолетнего, а также сбыт наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов в местах, предназначенных для проведения учебных, спортивных и культурных мероприятий, и в других местах массового пребывания граждан, или сбыт или передача этих веществ в места лишения свободы, или если предметом таких действий были наркотические средства, психотропные вещества а в их аналоги в крупных размерах или особо опасные наркотические средства или психотропные вещества, - наказываются лишением свободы на срок от шести до десяти лет с конфискацией имущества.
    1. Действия, предусмотренные частями первой или второй настоящей статьи, совершенные организованной группой, а также если предметом таких действий были наркотические средства, психотропные вещества или их аналоги в особо крупных размерах, или совершенные с привлечением малолетнего или в отношении малолетнего, - наказываются лишением свободы на срок от девяти до двенадцати лет с конфискацией имущества.
    1. Лицо, добровольно сдавшее наркотические средства, психотропные вещества или их аналоги и указала источник их приобретения или способствовало раскрытию преступлений, связанных с незаконным оборотом, освобождается от уголовной ответственности за незаконное их производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка, пересылка (часть первая этой статьи, часть первая статьи 309 настоящего Кодекса).

    Пока рано говорить о том, какое именно решение примет суд – это будет зависеть от того, за какой именно частью статьи КК Украины будет квалифицировано это преступление.

    Кроме того, если же уголовное дело уже возбуждено, то Вашему молодому человеку необходимо сформировать позицию по уголовному делу для дачи показаний следователю. Здесь надо иметь ввиду, что если адвоката нет на первоначальном этапе и какие давать показания он не знает, то лучше всего не давать показания совсем. Так как Закон это делать разрешает, то это впоследствии ему точно не навредит больше, чем если он даст показания, которыми себя «утопит» на период всего следствия и суда. Сознаться и покаяться в содеянном, если конечно есть в чем, никогда не поздно. Очень серьезного значения для назначения наказания это не имеет.

    В любом случае настоятельно рекомендую Вашему парню нанять адвоката, который будет представлять Ваши интересы в суде и перед правоохранительными органами.

    Мамі вашій необхідно направити заяву слідчому про ознайомлення з матеріалами справи, однак після передачі матеріалів до суду , суд внесе постанову про відкриття провадження та направить Вам поштою всі матеріали.

    Суд буде інформувати маму поштою письмово.

    Суд буде проходити у райнному суді, повістка вам надійде поштою.

    Вам терміново потрібний державний захисник системи БВПД

    Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва неповнолітньої особи( дитини)

    Це такі види правових послуг :0 800 213 103

    • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист;
    • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
    • складення документів процесуального характеру.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:

    2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

    2-1) внутрішньо переміщені особи;

    2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

    3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

    4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

    5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

    6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

    7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

    8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”;

    9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

    9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

    10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

    11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

    12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

    13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

    2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

    3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

    Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами.

    Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрй вечір, Юрій!

    "Мою маму звинувачують в вирощуванні коноплі. Коноплі справді росли на межі між городами як бур`ян"?

    - Відповідно до статті 310 Кримінального кодексу України відповідальність настає за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин .

    Кримінальне правопорушення вважається закінченим з моменту виконання дій, що утворюють посів (внесення насіння в ґрунт) чи вирощування (коли здійснюються заходи по догляду) рослинних культур, що містять наркотики, - незалежно від того, чи були вирощені снотворний мак або коноплі, чи був зібраний урожай і вироблено (виготовлені) наркотичні засоби.

    За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин настає адміністративна відповідальність, передбачена ст. 106-2 КУпАП у виді штрафу в розмірі від 306 до 1 тис. 700 гривень.

    Кваліфікуючими ознаками кримінального правопорушення є незаконні посів або вирощування снотворного маку чи конопель:

    • особою, яка була засуджена за цією статтею;
    • особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених ст. ст. 307, 309, 311, 317 КК України;
    • за попередньою змовою групою осіб з метою збуту;
    • у кількості п'ятисот і більше рослин маку снотворного чи п’ятдесят і більше рослин конопель.

    Склад кримінального правопорушення:

    Об'єктом кримінального правопорушення є здоров'я населення.

    Предметом кримінального правопорушення - це не власне наркотики, готові до вживання, а лише рослини (чи їх частини), що містять наркотичні засоби,- мак снотворний і коноплі.

    Об'єктивну сторонукримінального правопорушення утворюють незаконний посів (внесення насіння в ґрунт) або вирощування снотворного маку чи конопель, тобто культивування цих рослин.

    Поняття вирощування охоплює різні роботи з догляду за посівами і наркотиковмісними рослинами, зокрема, обробка міжрядь, боротьба зі шкідниками і хворобами, знищення бур'янів, підживлення добривами, поливання та інші дії, у т.ч. догляд за розсадою в закритому ґрунті.

    Суб'єкт кримінального правопорушення загальний. Якщо наркотиковмісні культури були незаконно посіяні чи вирощувались службовою особою, яка для цього використала владу чи службове становище всупереч інтересам служби, вчинене за наявності підстав слід кваліфікувати за ст. ст. 364 і 310 Кримінального кодексу України.

    Суб'єктивна сторона кримінального правопорушення характеризується умислом, Якщо ці дії вчинюються за попередньою змовою групою осіб ч. 2 ст. 310 Кримінального кодексу України, така група має діяти з метою збуту. Ця мета містить у собі намагання винних передати у володіння іншій особі (безоплатно чи за винагороду) врожай снотворного маку чи конопель, які посіяні або вирощені вказаною групою осіб. Виникнення такої мети можливе як до посіву снотворного маку чи конопель, так і на етапі їх вирощування.

    Повторність утворюють лише діяння, передбачені ст. ст. 307, 309, 310, 311 і 317 Кримінального кодексу України. В інших випадках відповідальність за частиною другою ст. 310 Кримінального кодексу України настає незалежно від того, чи була особа засуджена за вчинення будь-якого з перерахованих кримінальних правопорушень. При цьому попередня судимість особи є важливою лише в одному випадку - у разі засудження за ст. 310 Кримінального кодексу України.

    Відповідальність:

    Діяння, передбачені ст. 310 КК України передбачають відповідальність у виді:

    штрафу від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

    особою, яка раніше вчиняла таке кримінальне правопорушення, за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п'ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п'ятдесят і більше рослин - позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

    Розслідує кримінальне провадження не слідчий, а дізнавач.

    "Поліція прополола коноплі (сказали що так буде менший штраф), зробили фотографії, склали протокол"?

    - Це незаконні дії працівників поліції, що свідчить про відсутність в діях Вашої матері кримінального правопорушення за ст.310 КК України.

    Треба подавати клопотання дізнавачу, прокурору про закриття кримінального провадженння за п.2 ч.1 ст.284 КПК України, за відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 284. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи

    1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:...2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;...".

    "Копію протоколу не надали (сфотографувати протокол не дали, хоча мати в них розписалася)"?

    - Протокол огляду місця події не видається, з ним можливо ознайомитися під час ознайомлення з кримінальним провадженням, після вручення повідомлення про підозру.

    "Потім вимагали у мене взятку в розмірі 7000грн, за те що організують мінімальний штраф 1700грн. ( погрожували штрафом в 38000грн, потім 24000грн, потім 17000грн ). Взятку не давав"?

    - Якщо мало місце вимагання хабаря, то Ви маєте право подати до Державного бюро розслідувань заяву про внесення до ЄРДР з відкриттям кримінального провадження за ст.368 КК України.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода у значному розмірі, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Діяння, передбачене частиною першою або другою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

    4. Діяння, передбачене частинами першою, другою або третьою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, -

    карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

    Примітка. 1. Неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, що в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі - така, що у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, в особливо великому розмірі - така, що у п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    2. Службовими особами, які займають відповідальне становище, у статтях 368, 368-5, 369 та 382 цього Кодексу є особи, зазначені у пункті 1 примітки до статті 364 цього Кодексу, посади яких згідно із статтею 6 Закону України "Про державну службу" належать до категорії "Б", судді, прокурори, слідчі і дізнавачі, а також інші, крім зазначених у пункті 3 примітки до цієї статті, керівники і заступники керівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів та одиниць.

    3. Службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, у статтях 368, 368-5, 369 та 382 цього Кодексу є:

    1) Президент України, Прем’єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України, Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голова Фонду державного майна України, його перший заступник та заступники, члени Центральної виборчої комісії, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Директор Національного антикорупційного бюро України, Генеральний прокурор, його перший заступник та заступники, Голова Конституційного Суду України, його заступники та судді Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, його перший заступник, заступники та судді Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих судів, їх заступники та судді вищих спеціалізованих судів, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, його перший заступник та заступники, радники та помічники Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України;

    2) особи, посади яких згідно із статтею 6 Закону України "Про державну службу" належать до категорії "А";

    3) особи, посади яких згідно із статтею 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" віднесені до першої та другої категорій посад в органах місцевого самоврядування.".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства. ...".

    "Зараз поліція і слідчий вимагають від мами підписати заяву про що вона визнає вину, і просить суд проводити без її участі"?

    - Ні в якому разі не подавати таку заяву про визнання вини та проведення розгляду справи без її участі.

    "Питання: Чи маємо ми право на безплатного державного адвоката?, Як отримати копію протоколу, і доступ до матеріалів справи? Де буде проходити суд (за пропискою чи треба їздити в район)"?

    - Так, це її право, треба подати клопотанння про наданння адвоката - захисника з центру БВПД (бнзкоштовно).

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 42. Підозрюваний, обвинувачений

    1. Підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

    2. Обвинуваченим (підсудним) є особа, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду в порядку, передбаченому статтею 291 цього Кодексу.

    3. Підозрюваний, обвинувачений має право:

    1) знати, у вчиненні якого кримінального правопорушення його підозрюють, обвинувачують;

    2) бути чітко і своєчасно повідомленим про свої права, передбачені цим Кодексом, а також отримати їх роз’яснення;

    3) на першу вимогу мати захисника і зустріч із ним незалежно від часу в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні до першого допиту з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування, а також після першого допиту - зустрічі без обмеження в часі та кількості у робочі, вихідні, святкові, неробочі дні; на участь захисника у проведенні допиту та інших процесуальних діях; на відмову від захисника в будь-який момент кримінального провадження; на отримання правової допомоги захисника за рахунок держави у випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, в тому числі у зв’язку з відсутністю коштів для оплати такої допомоги;

    4) не говорити нічого з приводу підозри проти нього, обвинувачення або у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання;

    5) давати пояснення, показання з приводу підозри, обвинувачення чи в будь-який момент відмовитися їх давати;

    6) вимагати перевірки обґрунтованості затримання;

    7) у разі затримання або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою - на негайне повідомлення членів сім’ї, близьких родичів чи інших осіб про затримання і місце свого перебування згідно з положеннями статті 213 цього Кодексу;

    8) збирати і подавати слідчому, прокурору, слідчому судді докази;

    9) брати участь у проведенні процесуальних дій;

    10) під час проведення процесуальних дій ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення дій, які заносяться до протоколу;

    11) застосовувати з додержанням вимог цього Кодексу технічні засоби при проведенні процесуальних дій, в яких він бере участь. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд мають право заборонити застосовування технічних засобів при проведенні окремої процесуальної дії чи на певній стадії кримінального провадження з метою нерозголошення відомостей, які містять таємницю, що охороняється законом, чи стосуються інтимного життя особи, про що виноситься (постановляється) вмотивована постанова (ухвала);

    12) заявляти клопотання про проведення процесуальних дій, про забезпечення безпеки щодо себе, членів своєї сім’ї, близьких родичів, майна, житла тощо;

    13) заявляти відводи;

    14) ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 221 цього Кодексу, та вимагати відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу;

    15) одержувати копії процесуальних документів та письмові повідомлення;

    16) оскаржувати рішення, дії та бездіяльність слідчого, прокурора, слідчого судді в порядку, передбаченому цим Кодексом;

    17) вимагати відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду, в порядку, визначеному законом, а також відновлення репутації, якщо підозра, обвинувачення не підтвердилися;

    18) користуватися рідною мовою, отримувати копії процесуальних документів рідною або іншою мовою, якою він володіє, та в разі необхідності користуватися послугами перекладача за рахунок держави.

    4. Обвинувачений також має право:

    1) брати участь під час судового розгляду у допиті свідків обвинувачення або вимагати їхнього допиту, а також вимагати виклику і допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення;

    2) збирати і подавати суду докази;

    3) висловлювати в судовому засіданні свою думку щодо клопотань інших учасників судового провадження;

    4) виступати в судових дебатах;

    5) ознайомлюватися з журналом судового засідання та технічним записом судового процесу, які йому зобов’язані надати уповноважені працівники суду, і подавати щодо них свої зауваження;

    6) оскаржувати в установленому цим Кодексом порядку судові рішення та ініціювати їх перегляд, знати про подані на них апеляційні та касаційні скарги, заяви про їх перегляд, подавати на них заперечення;

    7) отримувати роз’яснення щодо порядку підготовки та використання досудової доповіді, відмовлятися від участі у підготовці досудової доповіді;

    8) брати участь у підготовці досудової доповіді, надавати представнику персоналу органу пробації інформацію, необхідну для підготовки такої доповіді, ознайомлюватися з текстом досудової доповіді, подавати свої зауваження та уточнення.

    5. Підозрюваний, обвинувачений мають також інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

    6. Підозрюваний, обвинувачений, який є іноземцем і тримається під вартою, має право на зустріч з представником дипломатичної чи консульської установи своєї держави, яку йому зобов’язана забезпечити адміністрація місця ув’язнення.

    7. Підозрюваний, обвинувачений зобов’язаний:

    1) прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це зазначених осіб;

    2) виконувати обов’язки, покладені на нього рішенням про застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

    3) підкорятися законним вимогам та розпорядженням слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

    4) надавати достовірну інформацію представнику персоналу органу пробації, необхідну для підготовки досудової доповіді.

    8. Підозрюваному, обвинуваченому вручається пам’ятка про його процесуальні права та обов’язки одночасно з їх повідомленням особою, яка здійснює таке повідомлення".

    "Як має вручатись повістка до слідчого і суду (Після відмови підписати заяву про визнання вини погрожують що будуть викликати до слідчого повісткою і доставляти силою)"?

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 135. Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    1. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

    2. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

    3. Особа, що перебуває під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

    4. Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновлювачу або законному представнику. Інший порядок вручення повістки допускається лише у випадку, якщо це обумовлюється обставинами кримінального провадження.

    5. Повістка про виклик обмежено дієздатної особи вручається її піклувальнику.

    6. Повістка про виклик вручається особі працівником органу зв’язку, працівником правоохоронного органу, слідчим, прокурором, а також секретарем судового засідання, якщо таке вручення здійснюється в приміщенні суду.

    7. Повістка про виклик особи, яка проживає за кордоном, вручається згідно з міжнародним договором про правову допомогу, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а за відсутності такого - за допомогою дипломатичного (консульського) представництва.

    8. Повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

    9. Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрій!

    1) Чи маємо ми право на безплатного державного адвоката? - так. Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав (стаття 59 Конституції України). Згідно ст. 20 Кримінальниого процесуального кодексу України підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені КПК України.

    Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов’язані роз’яснити підозрюваному, обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правову допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника.

    Слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов'язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо:

    1. відповідно до вимог статті 52 КПК України участь захисника є обов'язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника;
    2. підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об'єктивних причин не може його залучити самостійно;
    3. слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його (стаття 49 КПК України).

    Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

    У випадках, передбачених частиною першою статті 49 КПК України, слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні.

    Постанова (ухвала) про доручення призначити адвоката негайно направляється відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, і є обов'язковою для негайного виконання. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання постанови (ухвали) про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановлену законом.

    Суб'єктами надання безоплатної правової допомоги є центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, утворені Міністерством юстиції України (стаття 16 Закону України "Про безоплатну правову допомогу").

    2) Як отримати копію протоколу, і доступ до матеріалів справи? Де буде проходити суд ( за пропискою чи треба їздити в район )? Як має вручатись повістка до слідчого і суду ( Після відмови підписати заяву про визнання вини погрожують що будуть викликати до слідчого повісткою і доставляти силою )? - дані питання врегульовані КПК України.

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#n505):

    Стаття 32. Територіальна підсудність

    1. Кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Дія цього абзацу не поширюється на кримінальні провадження, що віднесені до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду згідно з правилами статті 33-1 цього Кодексу.

    Стаття 133. Виклик слідчим, прокурором

    1. Слідчий, прокурор під час досудового розслідування має право викликати підозрюваного, свідка, потерпілого або іншого учасника кримінального провадження у встановлених цим Кодексом випадках для допиту чи участі в іншій процесуальній дії.

    2. Слідчий, прокурор під час досудового розслідування мають право викликати особу, якщо є достатні підстави вважати, що вона може дати показання, які мають значення для кримінального провадження, або її участь у процесуальній дії є обов'язковою.

    Стаття 134. Судовий виклик

    1. Слідчий суддя під час досудового розслідування чи суд під час судового провадження має право за власною ініціативою або за клопотанням слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, потерпілого, його представника здійснити судовий виклик певної особи, якщо слідчий суддя чи суд встановить наявність достатніх підстав вважати, що така особа може дати показання, які мають значення для кримінального провадження, або її участь у процесуальній дії є обов'язковою.

    2. Суд здійснює судовий виклик учасників кримінального провадження, участь яких у судовому провадженні є обов'язковою.

    Стаття 135. Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні

    1. Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

    2. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

    3. Особа, що перебуває під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

    4. Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновлювачу або законному представнику. Інший порядок вручення повістки допускається лише у випадку, якщо це обумовлюється обставинами кримінального провадження.

    5. Повістка про виклик обмежено дієздатної особи вручається її піклувальнику.

    6. Повістка про виклик вручається особі працівником органу зв’язку, працівником правоохоронного органу, слідчим, прокурором, а також секретарем судового засідання, якщо таке вручення здійснюється в приміщенні суду.

    7. Повістка про виклик особи, яка проживає за кордоном, вручається згідно з міжнародним договором про правову допомогу, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а за відсутності такого - за допомогою дипломатичного (консульського) представництва.

    8. Повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

    У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

    9. Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

    Стаття 136. Підтвердження отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом

    1. Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

    2. Якщо особа попередньо повідомила слідчого, прокурора, слідчого суддю, суд про адресу своєї електронної пошти, надіслана на таку адресу повістка про виклик вважається отриманою у випадку підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти.

    Стаття 137. Зміст повістки про виклик

    1. У повістці про виклик повинно бути зазначено:

    1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;

    2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

    3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

    4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

    5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

    6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

    7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

    8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження;

    9) передбачені цим Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

    10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

    Стаття 138. Поважні причини неприбуття особи на виклик

    1. Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

    1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

    2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

    3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

    4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

    5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

    6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

    7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

    8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.

    Стаття 139. Наслідки неприбуття на виклик

    1. Якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі:

    від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;

    від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

    2. У випадку, встановленому частиною першою цієї статті, до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано привід.

    3. За злісне ухилення від явки свідок, потерпілий несе відповідальність, встановлену законом.

    5. Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

    Стаття 140. Привід

    1. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

    2. Рішення про здійснення приводу приймається: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи, а під час судового провадження - судом за клопотанням сторони кримінального провадження, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, або з власної ініціативи. Рішення про здійснення приводу приймається у формі ухвали.

    3. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка. Привід свідка не може бути застосований до неповнолітньої особи, вагітної жінки, осіб з інвалідністю першої або другої груп, особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю, а також осіб, які згідно із цим Кодексом не можуть бути допитані як свідки. Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов’язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу.

    Стаття 141. Клопотання про здійснення приводу

    1. У клопотанні про здійснення приводу під час досудового розслідування зазначаються:

    1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

    2) процесуальний статус особи, про здійснення приводу якої заявлено клопотання, її прізвище, ім’я, по батькові та місце проживання;

    3) процесуальна дія, учасником якої повинна бути особа, про здійснення приводу якої заявлено клопотання;

    4) положення цього Кодексу, яким встановлено обов’язок особи з’явитися за викликом, та обставини невиконання особою цього обов’язку;

    5) відомості, які підтверджують факти здійснення виклику особи у встановленому цим Кодексом порядку та отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом;

    6) прізвище, ім’я, по батькові та посада слідчого, прокурора;

    7) дата та місце складення клопотання.

    До клопотання додаються копії матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує свої доводи.

    Стаття 142. Розгляд клопотання про здійснення приводу

    1. Під час досудового розслідування клопотання слідчого, прокурора про здійснення приводу розглядається слідчим суддею у день його надходження до суду. У разі необхідності слідчий суддя може заслухати доводи особи, яка подала клопотання.

    2. Під час судового провадження клопотання про здійснення приводу розглядається негайно після його ініціювання.

    3. Слідчий суддя або суд, встановивши, що особа, яка зобов’язана з’явитися на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, була викликана у встановленому цим Кодексом порядку (зокрема, наявне підтвердження отримання нею повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), та не з’явилася без поважних причин або не повідомила про причини свого неприбуття, постановляє ухвалу про здійснення приводу такої особи.

    4. Копія ухвали про здійснення приводу, завірена печаткою суду, негайно надсилається органу, на який покладено її виконання.

    Стаття 143. Виконання ухвали про здійснення приводу

    1. Виконання ухвали про здійснення приводу може бути доручене відповідним підрозділам органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, Національного антикорупційного бюро України або Державного бюро розслідувань.

    2. Ухвала про здійснення приводу оголошується особі, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу.

    3. Особа, рішення про здійснення приводу якої прийнято слідчим суддею, судом, зобов’язана прибути до місця виклику в зазначений в ухвалі про здійснення приводу час у супроводі особи, яка виконує ухвалу.

    У випадку невиконання особою, що підлягає приводу, законних вимог щодо виконання ухвали про здійснення приводу, до неї можуть бути застосовані заходи фізичного впливу, які дозволяють здійснити її супроводження до місця виклику. Застосуванню заходів фізичного впливу повинно передувати попередження про намір їх застосування. У разі неможливості уникнути застосування заходів фізичного впливу вони не повинні перевищувати міри, необхідної для виконання ухвали про здійснення приводу, і мають зводитися до мінімального впливу на особу. Забороняється застосування заходів впливу, які можуть завдати шкоди здоров’ю особи, а також примушення особи перебувати в умовах, що перешкоджають її вільному пересуванню, протягом часу більшого, ніж необхідно для негайного доставлення особи до місця виклику. Перевищення повноважень щодо застосування заходів фізичного впливу тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

    4. У разі неможливості здійснення приводу особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням причин невиконання.

    Стаття 317. Матеріали кримінального провадження (кримінальна справа) та право на ознайомлення з ними

    1. Документи, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документи і матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження, долучаються до обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності і є матеріалами кримінального провадження (кримінальною справою).

    2. Після призначення справи до судового розгляду головуючий повинен забезпечити учасникам судового провадження можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, якщо вони про це заявлять клопотання. Під час ознайомлення учасники судового провадження мають право робити з матеріалів необхідні виписки та копії.

    3. Матеріали про застосування заходів безпеки стосовно осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не надаються.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України