Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 26 сентября 2021, вопрос №49517 400₴

Переоформление права собственности на недвижимость, купленную в ОРДЛО (ЛНР/ДНР), в Украине (двойная сделка)

Здравствуйте.

Прошу дать консультацию по поводу способов возможности легализации купленной в ОРДЛО (ЛНР/ДНР) недвижимости по законам Украины.

В 2021м году в г.Луганск была совершена сделка купли-продажи "по местным законам" у луганского нотариуса.
Были изъяты все украинские документы на дом и взамен выданы новые, местного образца.

Возможно ли в данный момент каким-либо образом (сделка купли-продажи, суд, ...) оформить эту приобретенную недвижимость в Украине?

В случае невозможности полноценно переоформить право собственности, есть ли какие-то альтернативные варианты "подстраховки" (наследство, дарение, расписки и т.д... )?

Также слышал, что сейчас закрыты реестры прав собственности на недвижимость, находящуюся на територии ЛНР/ДНР. Так ли это? Возможно ли преодолеть это через суд?

Ответы юристов (14)

    Адвокат Евгений Александрович
    17.5%

    Здравствуйте, Денис!

    Документы местного образца ЛНР не признаются в Украине.

    Поэтому, желательно вернуть все украинские документы на дом, по договорённости с продавцом, чтобы он согласился, путём расторжения договора купли-продажи, получения назад документов и уже оформления договора купли-продажи дома у нотариуса, на территории подконтрольной Украине.

    В противном случае, только в судебном порядке, но решение зависит от суда.

    Всего доброго, удачи Вам!

    • Денис Клиент 2 года назад

      Благодарю за ответ!

    Гончаренко Константин
    17.5%

    Доброго дня!

    Згідно ч.3 ст. 11 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод на територііі тимчасово окупованій" зберігаються всі права власності та статуси ,що набуті за законодавством Украіни .

    Враховуюч, що для України документи видані на непідконтрольній території ОРДЛО НЕ МАЮТЬ ЖОДНИХ юридичних наслідків , не створюють юридичного факту - не є документами.

    Тому всі спори з таким майном вірішують суди Украііни.

    Вам необхідно звернутись до суду в Україні з позовом про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, що отримані на непідконтрольній території.

    Якщо продавець громадянин України, то необхідно на підконтрольній території України у нотаріуса укласти договір дарування вказаного майна Вам та зафіксувати нотаріально та у реєстрі речових прав та їх обтяжень , аби процедура підпадала під законодавство України.

    Попередньо власнику необхідно відновити паспорт громадянина України звернувшись до органу ДМС України, без паспорту України правочини неможливі. Або іноземного громадянина , не ОРДЛО.

    Якщо є можливість продайте майно на території ОРДЛО , заберіть свої гроші та поверніться на територію України

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Денис Клиент 2 года назад

      Благодарю за ответ!

    Карпенко Андрей Владимирович
    13.8%

    Добрый вечер!

    Вывод недвижимость в украинское правовое поле

    Сделки можно регистрировать только на подконтрольной Украине территории. В законодательстве указано, что осуществление сделки возможно по месту регистрации (прописки) одной из сторон или по месту нахождения недвижимости. В Вашем случае сделка не может проходить по месту нахождения недвижимости ‒ в Луганске.

    Украинский нотариус, у которого проводится сделка, работает по определенному округу. Если вынужденный переселенец проживает и зарегистрирован, например, в Полтаве, то сделку по продаже луганской квартиры он может осуществить у нотариуса, который работает в Полтаве.

    На подконтрольной Украине территории «республиканские» сделки купли-продажи ничтожны (нелегитимны).

    И чтобы окончательно оформить имущество на себя, покупателю нужно искать на подконтрольной территории украинского риелтора, просить уже бывшего владельца квартиры или дома писать генеральную доверенность, и уже через суд восстанавливать документы как утраченные. Это крайне хлопотное занятие, которое новый владелец квартиры оплачивает полностью сам. Это может занять 2-3 месяца.

    • Денис Клиент 2 года назад

      Благодарю за ответ!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Денисе!

    1) Возможно ли в данный момент каким-либо образом (сделка купли-продажи, суд, ...) оформить эту приобретенную недвижимость в Украине? - потрібно офомлювати ще одну угоду купівлі-продажу, однак вже в українського нотаріуса, на підконтрольній території. Інших варантів, на жаль, немає.

    2) В случае невозможности полноценно переоформить право собственности, есть ли какие-то альтернативные варианты "подстраховки" (наследство, дарение, расписки и т.д... )? - угода, укладена на окупованій території, на підконтрольній території України не буде вважатися законною. Тобто, Ви не стали новим власником квартири згідно україньского законодавства, а тому відповідно не маєте права нею розпоряджатися. Власником квартири досі вважається особа, яка Вам її продала.

    3) Также слышал, что сейчас закрыты реестры прав собственности на недвижимость, находящуюся на територии ЛНР/ДНР. Так ли это? Возможно ли преодолеть это через суд? - через український суд це також неможливо. Єдиний варіант - виїжджати на підконтрольну територію України та оформлювати угоду по українським законам. Якщо право власності зареєстровано в українських реєстрах, то угоду можна буде укласти навіть незважаючи на те, що всі документи на квартиру були вилучені луганським нотаріусом.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Денис Клиент 2 года назад

      Спасибо за ответ!Не могли бы Вы разъяснить фразу: "Якщо право власності зареєстровано в українських реєстрах, то угоду можна буде укласти навіть незважаючи на те, що всі документи на квартиру були вилучені луганським нотаріусом."Я сделал онлайн запрос в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно и получил ответ в виде документа, где указана основная информация об объекте недвижимости и данные о владельце. http://joxi.ru/Grqvvgbu4PPWLmОзначает ли это что можно совершить сделку у нотариуса без восстановления документов через суд?

      • Савченко Олександр
        37.5%
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Денисе, будь ласка!

        Пункт 1 глави 2 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України визначає, що правочини щодо відчуження та застави майна, право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що посвідчують право власності (довірчої власності) на майно, що відчужується або заставляється. Якщо ж право власності на нерухомість зареєстроване записом у Державному реєстрі прав – підтверджуючі документи не потрібні. Це встановлено пунктом 3 глави 7 розділу 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, який передбачає, що документи, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії (витяги) з них, необхідні для вчинення нотаріальної дії, обов'язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса. У разі коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та об’єкт нерухомого майна проведено без видачі документа, що посвідчує таке право або у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього. Така інформація долучається до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса.

        Тож, якщо власник нерухомого майна з якоїсь причини не має документів про право власності, але це право зареєстроване у Державному реєстрі – тоді немає жодних підстав для обмеження власника у праві розпоряджатись своїм майном. В такому випадку право власності підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яка отримується шляхом безпосереднього доступу до нього, без витребування відповідних дублікатів документів про право власності.

        Означает ли это что можно совершить сделку у нотариуса без восстановления документов через суд? - так.

        Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

        У разі необхідності - звертайтеся через контакти в моєму профілі (https://uristy.ua/ua/lawyer/30301) або через Звернутися біля фото.

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

        • Денис Клиент 2 года назад

          Спасибо за подробное разъяснение!

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.8%

    Доброго Дня

    ЩОдо вашого питання

    Україна не визнає жодних «документів» з окупованих територій Донбасу, однак існують механізми легалізації деяких з них. Приміром, свідоцтв про народження та смерть, виданих з гербами непідконтрольних територій ДНР/ЛНР.

    З одного боку Україною не визнаються документи видані псевдореспубліками, а з іншого – в ст.17 Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на окупованій території України” йдеться, що для захисту основоположних прав і свобод громадян використовуються міжнародні механізми та принципи.

    Згідно з “намібійським винятком” міжнародного суду ООН, документи, які були видані окупаційною владою повинні визнаватися, якщо їхнє невизнання призведе до серйозних порушень прав людини. Практика Європейського суду (Кіпр проти Туреччини, Мозер проти Молдови та Росії) теж свідчить, держава зобов’язана захищати людей, які перебувають у важких обставинах, викликаних військовими діями, а документи, які видаються на непідконтрольних територіях, не можуть ігноруватися.

    Тобто у вашому випадку необхідно оформити документи українським нотаріусом, відкатавши процеси здійснені попередньо назад, або визнавати їх відповідно до міжнародного законодавства в українських судах (але тут наявна також і негативна практика) .

    Успіхів

    • Денис Клиент 2 года назад

      Благодарю за ответ!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Денис!

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерстваюстиції України22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України22 лютого 2012 р.за № 282/20595

    ПОРЯДОК

    вчинення нотаріальних дій нотаріусами України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    І. Загальні положення

    "Глава 7. Витребування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

    3. Документи, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документи або копії (витяги) з них, необхідні для вчинення нотаріальної дії, обов'язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса. У разі коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та об’єкт нерухомого майна проведено без видачі документа, що посвідчує таке право або у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього. Така інформація долучається до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса".

    "ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних

    Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна

    1.1. Правочини щодо відчуження та застави майна, право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що посвідчують право власності (довірчої власності) на майно, що відчужується або заставляється, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують. У разі посвідчення правочинів щодо відчуження та застави нерухомого майна, право власності на яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, документи, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно, не подаються".

    Вы можете повести сделку на основании извлечения из Государственного ресстра вещных прав.

    Всего доброго, удачи Вам!

    • Денис Клиент 2 года назад

      Спасибо большое!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України