Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Судебная практика, 05 октября 2021, вопрос №49826

снятия отцовство но я не отец

здравствуйте подскажите пожалуйста я развелся с женой немного позже узнал что она беременна но не от меня когда радела записала мою фамилию но я развелся еще когда она была в положении может ли она подать на алименты? ее мама хочет со мной пойти в Закс по ее инициативе чтобы я снял отцовство! ноя же не отец так как ребенок не мой я же развелся через суд!

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Дмитро!

    Згідно абзацу 1 частини 1 статті 122 Сімейного кодексу України (Далі - СК України) дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Частиною 2 статті 122 СК України передбачено, що дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя. Згідно з частиною 3 статті 122 СК України подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

    Тобто, якщо я правильно зрозумів Ваше питання, Вам разом з колишньою дружиною необхідно звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану с заявою колишнього подружжя про невизнання колишнього чоловіка батьком дитини.

    Крім того, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 СК України, має право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження (частини перша та друга статті 136 СК України).

    Як роз’яснено в пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", предметом доказування в справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою записаною батьком і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. В Україні діє законодавчо передбачена презумпція батьківства. Тому дитина, народжена в шлюбі чи протягом 10-ти місяців після розірвання шлюбу автоматично вважається дитиною чоловіка (бувшого чоловіка) її матері. Ви можете разом з матір'ю та біологічним батьком дитини подати заяви до органу РАЦС для невизнання Вас батьком дитини, щоб батьком дитини вважався її біологічний батько. Якщо немає спільної згоди вас трьох, то хтось з вас може подати до суду позов.

    Ви можете звертатися до мене з цим питанням. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти заяви до органу РАЦС чи позовної заяви або надати інші юридичні послуги.

    Костромина Виктория

    если Вас уже записали отцом - оспорить отцовство Вы можете в судебном порядке

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь - контакты на сайте или в НЕТе с ув Виктория Костромина


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України