Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 25 октября 2021, вопрос №50227 100₴

Ввезення автомобіля нерезидентом, використання його братом

Доброго дня! Нам потрібна Ваша консультація. Я не є резидентом України, хотіла б придбати автомобіль в Великобританії, ввезти її в Україну і вписати співвласником автомобіля свого брата. Практично, використовувати автомобіль буде він. Пізніше, я маю намір повністю переписати його на брата. Запитання: 1) чи можу я його ввезти без розмитнення 2) чи може без проблем брат їздити по Україні на іноземних номерах як співвласник 3) які документи мені потрібно мати при перетині митниці.

Чекаю Вашої відповіді.

Ответы юристов (4)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня.

    Щодо можливості не розмитнювати ТЗ.

    Є єдиний 100% легальний спосіб ввезення ТЗ на територію України без розмитнення. Ввезення ТЗ повинно здійснюватися вами як нерезидентом України. Тобто необхідно перереєструвати ТЗ на вас, і ввозити повинні ви особисто.

    Відповідно до положень Митного кодексу та Стамбульської конвенції "Про тимчасове ввезення" тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов'язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від подання документів, що видаються державними органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 319 цього Кодексу. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об'єктом оподаткування митними платежами.

    Але в цього способу та митного режиму є суттєвий недолік. Ввезення ТЗ буде законне, а от використання ТЗ на території України вашим братом на підставі довіреності буде протиправним в силу того, що ТЗ ввезене в режимі тимчасового ввезення не може бути передане в користування громадянам України, а повинно використовуватись виключно особою, що його ввезла. Якщо ви також його плануєте використовувати в України то проблеми не має, а якщо предасте його брату то керування ним таким ТЗ є ризиковим та може призвести до притягнення до відповідальності.

    Нажаль Стамбульська конвенція про тимчасове ввезення надає можливість передання ТЗ ввезеного в режимі тимчасового ввезення, лише якщо воно як комерційне (таке яке належить нерезиденту та ввезене в Україну з метою виконання комерційного завдання власника, для виконання якого передане третій особі). В вашому випадку ввезти ТЗ як комерційне буде не можливо.

    Щодо описаного вами способу, то він все одно призведе до обов'язкового розмитнення ТЗ, оскільки автомобіль буде ввезений в режимі імпорту який не передбачає звільнення (повного або часткового) від митних платежів та зборів. Відповідно до ст. 74 Митного кодексу України імпорт (випуск для вільного обігу) - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Транспорт, привезенный из-за границы, подлежит обязательной растаможке в течение 24 часов. При несоблюдении данного требования владельца авто ждут штрафы и перспектива конфискации ТС. Однако здесь могут быть как минимум 4 варианта исключений.

    • Для граждан Украины предусмотрен вариант езды без растаможки в случае временного ввоза машины. При этом транспорт должен пересекать границу каждые 5 дней на одном пропускном пункте (10 дней при регистрации на разных пунктах).
    • При совместном владении машиной (иностранцем и украинцем) предусмотрено право передвижения на территории страны без растаможки втечение года.
    • Резиденты других стран с правом постоянного (временного) проживания имеют право ездить на нерастаможенном авто на протяжении одного года.
    • Граждане Украины – сотрудники иностранных фирм также могут эксплуатировать транспорт без легализации втечение 12 месяцев.

    В случае, если резидент является сособственником транспортного средства на европейской регистрации и указан в техпаспорте наравне с его европейским собственником, он также может беспроблемно эксплуатировать авто в Украине в течение одного года. Но, раз в год, под управлением только европейского совладельца, авто обязано пересечь таможенную границу с любой страной и обратно вернуться, чтобы начался новый годичный срок.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Вікторія!

    МИТНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 44-45, № 46-47, № 48, ст.552):

    Митний кодекс України | від 13.03.2012 № 4495-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 380. Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України

    1. Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    2. Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення транспортних засобів особистого користування через митний кордон України. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розділом Х цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами.

    3. Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, у кількості більше однієї одиниці на кожну товарну позицію дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу".

    Малик Олександр Володимирович
    100%

    Добрий день!

    Ввезений транспортний засіб повинен використовуватися тим, хто його ввіз.

    За описаної Вами ситуації вбачається, що всерівно потрібно буде розмитнювати транспортнгий засіб, оскільки ним має в подальшому користуватися ваш брат.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України