Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 26 октября 2021, вопрос №50250

Внесение записей в трудовую книжку, на основании справки ок 7.

Доброго времени суток. У меня сложилась такая ситуация. Я внутренний переселенец. Для того чтобы получать помощь от государства, на предприятии меня трудоустроили официально. Но запись в трудовой книжке не делали, как собственно и саму книжку не заводили. Официального стажа 3 месяца. Прошло более 7 лет, все это время я работал неофициально. Сейчас мне 24 года, и я хочу устроиться официально. В отделе кадров мне сказали, что нужно восстановить эти данные в трудовой книжке. На основании справки ок7. В этой справке указаны эти 3 месяца. Само предприятие ликвидировано уже 5 лет. И соответственно, никто мне там не откроет трудовую. Как мне поступить в данной ситуации? И возможно ли, просто игнорировать эти 3 месяца законно?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, пане Олександр!

    Дещо незрозуміло, якщо у Вас, згідно форми ОК-7 «Індивідуальні відомості про застраховану особу», є 3 місяці страхового стажу, то трудова книжка повинна була бути заведена (з огляду на той факт, що наявність відомостей є результатом подання інформації роботодавцем про прийняття на роботу до відповідних органів, видання наказів на підприємстві ті інші супутні дії в разі працевлаштування).

    Відповідно до положень статті 24 Кодексу законів про працю України (Далі - КЗпП України при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи. При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки. Відповідно до частини 2 та 3 статті 48 КЗпП України на вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. Власник або уповноважений ним орган на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

    Стосовно трьох місяців страхового стажу, то відповідно до частини 3 статті 9 Закону України "Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

    Таким чином, на сьогоднішній день працевлаштування можливе без подання трудової книжки (але з поданням витягу із реєстру застрахованих осіб).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України