Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 листопада 2021, питання №50590

Чи має син на спадщину батька .як що він внебрачный син ?

Имеет ли право сын на наследство отца если он внебрачный сын ?
может ли подать заяву нотариусу на наследство
может ли взять дубликат свидетельства о смерти

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Зінаїдо!

    Так, має право, адже, відповідно до частини 1 статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Якщо батько дитини визнав себе батьком і записаний у свідоцтві про народження дитини як батько, то дитина матиме право на спадкування. Якщо такого запису немає, то необхідно буде звертатися до суду (відповідно до положень статті 128 СК України) для визнання батьківства або встановлення факту родинних відносин (в деяких випадках, наприклад, це може бути позов про встановлення факту, що має юридичне значення, визнання права власності в порядку спадкування, зміну черговості на спадкування та перерозподіл спадщини та інші варіанти).

    Верховний Суд вказав, що для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства (постанова Верховного Суду від 16.05.2018 у справі № 591/6441/14-ц).

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо він юридично вважається сином свого батька, то він належить до спадкоємців першої черги після нього. В свідоцтві про народження його батьком може бути вказано його біологічного батька чи іншу людину внаслідок законодавчо закріпленої презумпції батьківства юридично чоловіка матері. Якщо він-юридично син спадкодавця, то він має всі спадкові права, які мають зазвичай діти спадкодавця. Він може подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових юридичних послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України