Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 10 ноября 2021, вопрос №51212

Штраф, фотоотчет, письмо счастья

Пришло письмо счастья, штраф о привышении скорости фотоотчёт с камеры, за рулём был не я. Должен ли я оплачивать этот штраф или его можно оспорить?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Добрий вечір!

    Варто звернути увагу, що стаття 122 КУпАП передбачає відповідальність за порушення встановлених обмежень швидкості руху саме водієм транспортного засобу, тобто людиною, яка ним керує в момент вчинення правопорушення. На практиці ж, постанови про адміністративні правопорушення приходять власнику транспортного засобу або людині, яка здійснила ввезення його на територію України, але нерідко водій і власник транспортного засобу це різні люди.

    Разом з тим, стаття 14-1 КУпАП передбачає, що до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    Крім того, згідно з нормами КУпАП, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити уповноваженому органу інформацію про те, що транспортний засіб знаходився у володінні / користуванні іншої особи або вибуло з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України