Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 11 ноября 2021, вопрос №51236 150₴

Свекровь удерживает ребенка

Добрый день. Ситуация такая. Развелась с мужем, вышла замуж за другого мужчину. Стали жить вместе, как мне казалось, в своей квартире. Квартира оформлена на моего отца, я в ней прописана, он всё время убеждал что квартира моя, но по факту, когда стал вопрос об улучшении жилищных условий (например ремонт), то он пошёл на попятную. А после, вовсе сказал что квартиру будет продавать. В итоге оказались на улице, так как квартиру отец решил продавать, без моего участия. Так как с нами ребенок, а квартиру снять не успели. Отдали ребенка свекрови (больше некуда). Свекровь, ясное дело против моего нового мужа и все такое. Теперь, когда нашли жилье, ребенка не отдает. Мотивируя это тем, что пока там мой новый муж, ребенка она не отдаст. Что делать и как быть в такой ситуации? Могу ли я забрать ребенка с полицией? Или это только через суд? Можно ли как-то убедить её отдать мирно, аргументируя тем, что в суде у неё шансов нет? Если суд вынудит отдать её ребенка мне, то как гарантировать, что взяв ребенка "погулять" в будущем, он вновь его не заберет? Ситуация усложняется тем, что ребенок к ней весьма лоялен. Так как там вседозволенность: сладости, мультики до поздней ночи и любые хотелки. Мы себе это можем позволить финансово, но не позволяем в воспитательных целях, но ребенок этого не понимает. Однако примет ли суд во внимание мнение ребенка?

Ответы юристов (8)

    Мироненко Вячеслав Вячеславович
    30%

    Добрый день.

    В данном случае можно вести речь о нарушении ваших прав как родителя. Бабушка хоть и является близким родственником, но всё же не имеет права удерживать у себя ребёнка.

    Первое, что стоит уточнить, это наличие у вас решения суда о разводе с вашим первым мужем - там обязательно указывается, с кем суд оставляет ребёнка (с мамой или папой).

    Далее, исходя из этого решения суда необходимо определить стратегию: обращаться ли в суд или в службу по правам детей и полицию (отдел ювенальной превенции).

    По данным вопросам можете связаться с нами по указанным в аккаунте контактам - как раз работаем в Днепре.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Действия вашей свекрови неправомерные. Но для начала, что бы ускорить процесс я бы посоветовал вам обратиться в полицию, есть такой отдел, который занимается несовершеннолетними (ювинальная). Они должны провести работу с вашей свекровью есть все основания для пересдачи ребёнка вам. Мнение ребенка в данном случае спрашивать не будут. Если это не поможет, то тогда придется в судебном порядке забирать ребенка, решение точно будет в вашу пользу.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрый день, Наталья!

    "Что делать и как быть в такой ситуации? Могу ли я забрать ребенка с полицией"?

    - Бабушка ребёнка, хоть имеет право на общение с ребёнком, но однозначно не имеет право его удерживать и не отдавать Вам.

    В данном случае действия бабушки ребёнка являются незаконными.

    Вам необходимо обратиться одновременно с заявлениями в полицию и в службу по делам детей местной государственной администрации (орган опеки местной государственной администрации), для создания общей комиссии, выезда и чтобы забрать у бабушки ребёнка и вернуть его Вам.

    "Или это только через суд"?

    - Это возможно по закону решать в судебном порядке подав иск в суд, в порядке Семейного кодекса Украины, Гражданского кодекса Украины и Гражданского процессуального кодекса Украины, с привлечением как третьего лица: органа опеки местной государственной администрации и получив решение суда в рамках исполнительного производства, но это долго, а быстрее и эффективнее через сотрудников полиции и службу по делам детей местной государственной администрации (орган опеки местной государственной администрации).

    "Можно ли как-то убедить её отдать мирно, аргументируя тем, что в суде у неё шансов нет"?

    - Можете перед тем, как обратиться с заявлениями в полицию и службу по делам детей местной государственной администрации (орган опеки местной государственной администрации), пообщаться с нею, предупредив её, а если не будет результата, тогда действовать.

    "Если суд вынудит отдать её ребенка мне, то как гарантировать, что взяв ребенка "погулять" в будущем, он вновь его не заберет"?

    - Суд может принять решение о запрете общения или ограничить его, в зависимости от решения суда.

    "Однако примет ли суд во внимание мнение ребенка"?

    - Это зависит от суда, возраста и состояния ребёнка.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    доброго дня! Зверніться до поліції з приводу утримання Вашої малолітньої дитини. Поки Ви не позбавлені батьківських прав Ви несете повну відповідальність за життя та здоровя своєї дитини. Оскільки бабуся має право на зустрічі з дитиною В подальшому якщо будуть виникати проблеми у спілкуванні бабусі з дитиною Ви можете обмежити таке спілкування. Оскільки дитина з Вами не проживає свекруха має право звернутися до суду з приводу позбавлення Вас батьківських прав відносно дитини у звязку з невиконанням своїх батьківських обов'язків. Раджу Вам вирішувати вказану ситуацію швидше не зволікаючи!

    Ступакова Вікторія Ігорівна

    Здравствуйте! Однозначно действия свекрови не являются законными. Она имеет право как бабушка участвовать в воспитании ребенка, но не имеет права устанавливать или вообще влиять на установление места его проживания. При разводе не всегда устанавливается место жительства ребенка (например, если вы разводились по иску одного из супругов и спора именно о месте проживания ребенка не было). В такой ситуации нужно будет делать это сейчас либо путем заключения договора с бывшим мужем либо через суд.

    Учитывая предыдущие ответы коллег более детально проконсультировать вас сейчас сложно из-за недостаточности информации. Будет необходимость - обращайтесь через кнопку "звернутись".

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрый день!

    Забрать ребенка у матери и лишить ребенка контактов с матерью можно только путем лишения ее родительских прав через суд. Это возможно при наличии существенных оснований, а именно, в таких случаях:

    - мать ребенка не исполняет свои родительские обязанности (не содержит ребенка, не заботится о его здоровье и развитии, не участвует в воспитании и не хочет этого);

    - жестоко обращается с ребенком;

    - злоупотребляет алкоголем или наркотиками;

    - эксплуатирует ребенка, принуждает к бродяжничеству / попрошайничеству;

    - осуждена за совершение умышленного уголовного преступления в отношении ребенка.

    Лишение родительских прав - это крайняя мера, которую суд применяет редко, поэтому без серьезных оснований, к тому же с учетом возраста ребенка, иск его бабушки не удовлетворят.

    Если бабушка ребенка будет пытаться его забрать, немедленно обращайтесь в полицию. и поставьте в известность орган опеки пусть проведут с бабушкой профилактическую работу, если ребенку 10 лет его мнение будет заслушано судом и принято во внимание.

    Бабушка нарушает ваши права действуя в интересах ребенка.

    Если у нее есть притензии относительно отца ребенка она имеет право письменно подать их органу опеки , они назначат комиссию и выйдут к Вам на дом с проверкой ситуации , что сложилась , мнение ребенка будет заслушано.

    При этом, следует учитывать, что бабушка ребенка имеет право с ним общаться и видеться, участвовать в его воспитании.

    Суд учитывая все основания может ограничить участие бабушки в жизни ребенка , мнение ребенка будет учитываться.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 162. Правові наслідки протиправної поведінки одного з батьків або іншої особи при визначенні місця проживання малолітньої дитини

    1. Якщо один з батьків або інша особа самочинно, без згоди другого з батьків чи інших осіб, з якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, або дитячого закладу (установи), в якому за рішенням органу опіки та піклування або суду проживала дитина, змінить її місце проживання, у тому числі способом її викрадення, суд за позовом заінтересованої особи має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її за попереднім місцем проживання...".

    Закон Украины "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/20/95-%D0%B2%D...):

    "Стаття 4. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей...

    Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей мають право:

    приймати з питань, що належать до їх компетенції, рішення, які є обов’язковими до виконання...і громадянами;

    запрошувати для бесіди батьків або опікунів, піклувальників, посадових осіб до служби у справах дітей з метою з’ясування причин та умов, які призвели до порушення прав дітей, бездоглядності, вчинення правопорушень, вживати заходів щодо їх усунення;...

    порушувати перед органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування питання про притягнення до відповідальності згідно із законом фізичних та юридичних осіб, які допустили порушення прав, свобод і законних інтересів дітей;...

    Стаття 5. Уповноважені підрозділи органів Національної поліції

    Уповноважені підрозділи органів Національної поліції зобов’язані:...

    повертати до місця постійного проживання, навчання або направляти до спеціальних установ для дітей у термін не більше восьми годин з моменту виявлення дітей, яких було підкинуто, або які заблукали, або залишили сім’ю чи навчально-виховні заклади;

    викликати дітей, їх батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників), а також інших осіб у справах та інших матеріалах про правопорушення і у разі ухилення без поважних причин від явки за викликом - піддавати їх приводу;...".

    "ІНСТРУКЦІЯ з організації роботи підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0686-18#Text):

    "II. Основні завдання і повноваження підрозділів ЮП...

    2. Основними повноваженнями підрозділів ЮП є:...

    вжиття заходів для запобігання і припинення стосовно дитини будь-яких протиправних діянь;...

    IV. Організація заходів щодо встановлення місцезнаходження дитини, яка безвісти зникла...

    3. Під час встановлення місцезнаходження дитини, яка перебувала в розшуку як безвісти зникла, поліцейський підрозділу ЮП у взаємодії з іншими уповноваженими органами та підрозділами НПУ вживає заходів щодо передання дитини батькам, іншим законним представникам, в разі їх відсутності - представникові органу опіки і піклування або доставляє до закладів соціального захисту дітей, про що інформує ініціатора розшуку...

    V. Організація роботи та здійснення заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству, вчиненому дітьми та стосовно них

    1. Поліцейські підрозділів ЮП уживають заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству в межах Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

    2. Повноваження поліцейських підрозділів ЮП у сфері запобігання та протидії домашньому насильству поширюються на випадки, коли особа, яка вчинила домашнє насильство, або особа, яка зазнала домашнього насильства чи стала свідком (очевидцем) такого насильства, не досягла 18-річного віку:

    виявляють факти домашнього насильства, вчиненого дітьми і стосовно дітей, та реагують на них в порядку, визначеному законодавством;

    приймають і розглядають заяви та повідомлення про факти домашнього насильства, вчиненого дітьми та стосовно дітей, вживають заходів для його припинення та надання допомоги постраждалим особам;

    виносять термінові заборонні приписи стосовно кривдників;...".

    Закон Украины "Про запобігання та протидію домашньому насильству" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#n175):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    3) домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь;

    17) фізичне насильство...вчинення інших правопорушень насильницького характеру...

    Стаття 3. Сфера дії законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству...

    2. Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб:...

    4) мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);...

    Стаття 6. Суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству...

    3. До інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать:

    1) служби у справах дітей;

    2) уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;...".

    Обратитесь в полицию, а также в Вашу районную Службу про делам детей.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 242. Представництво за законом

    1. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

    Сімейний кодекс України (https://uristy.ua/ua/question/51236):

    Стаття 151. Права батьків щодо виховання дитини

    1. Батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

    Стаття 163. Право батьків на відібрання малолітньої дитини від інших осіб

    1. Батьки мають переважне право перед іншими особами на те, щоб малолітня дитина проживала з ними.

    2. Батьки мають право вимагати відібрання малолітньої дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду.

    ВИСНОВОК: закон закріплює переважне право батьків на проживання разом з малолітньою дитиною. Таке переважне право полягає в тому, що таке суб’єктивне право надає його носієві можливість пріоритетно перед іншими особами набути інше або здійснити існуюче суб’єктивне сімейне право. Внаслідок цього переважне право на проживання разом з дитиною (а) спрямовано на набуття (відновлення) немайнового права на сім’ю, (б) виникає разом із певним суб’єктивним правом та перебуває в пасивному стані до настання юридичних фактів, передбачених у законі, (в) реалізується, як правило, за участю іншого суб’єкта, внаслідок чого носій переважного права може набути суб’єктивне право, (г) захищається шляхом переведення або відновлення прав та обов’язків, набутих третьої особою всупереч перевагам, які має суб’єкт переважного права на нього.

    Звертайтеся до поліції та служби у справах дітей.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України