Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 ноября 2021, вопрос №51491 100₴

Надання індивідуальних даних фізичних осіб

ТОВ проводить навчання слухачів курсу. Чи вправі ТОВ вимагати паспортні дані (копія паспорту) та індивідульний податковий номер у фізичних осіб, що оплатили цей курс?

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    З якою метою Ви хочете отримати таку персональну інформацію?

    В принципі маєте право, але тоді потрібно брати ще в учасників заяви про надання згоди на обробку персональних даних.

    І звичайно, ТОВ буде мати обов'язок забезпечити безпечність та нерозповсюдження таких даних.

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У разі укладання договору надання послуг , кредитування , оренди , купівлі - продажу з фіз. або юр. особою,надання документів ,що посвідчують особу (паспорт та код РНОКПП/ІНН), -це звичайна справа ,головне,щоб Ви надали на підписання вказаним особам бланк письмової згоди на обробку та використання персональних даних згідно ЗУ Про захист персональних даних,така згода підписується окремо ,або у договорі вказується пункт ,про згоду на викорстання персональних даних.

    Вказані дані зазначаються у розділі -реквізити сторін у кінці договору.

    якщо така згода буде підписано то це законно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Будаков Валерій Миколайович

    Добрий день, Наталія. Згідно частини першої статті 6 Закону України "Про захист персональних даних" мета обробки персональних даних має бути сформульована в законах, інших нормативно-правових актах, положеннях, установчих чи інших документах, які регулюють діяльність володільця персональних даних, та відповідати законодавству про захист персональних даних. Тобто, мета використання Ваших паспортних даних та особистого подаькового номера повинна бути зазначена у статуті, на підстві якого ТОВ здійснює діяльність пов'язану з навчанням слухачів. Крім того, відповідно до статті 7 та 10 Закону України "Про захист персональних даних" обробка та використання персональних даних здійснюється за згодою фізичної особи. У більшості випадків, коли державні органи, органи місцевого самоврядуваняня, підприємтсва, установи, організації незалежно від форм власності просять копії паспорту або іншу персональну інформацію вони просять зазначити в заяві згоду володільця персональних даних на їх обробку та використання. Якщо у Вас такої згоди ТОВ не вимагало, то ТОВ незаконно вимагає копію Вашого паспорта та індивідуальний податковий номер. Бажаю Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%

    Доброго дня, Наталія!

    Тільки у випадках, якщо це ТОВ є субєктом фінансового моніторингу.

    Але це навряд чи.

    Або ж у випадку виплат на користь фіз. осіб , тоді такі дані потрібні для звітності.

    Але якщо це звичайний курс-лекція, який не передбачає отримання документу держ.зразка, то і вимога не зовсім підстава.

    Телефонуйте для деталей.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Наталія!

    "ТОВ проводить навчання слухачів курсу. Чи вправі ТОВ вимагати паспортні дані (копія паспорту) та індивідульний податковий номер у фізичних осіб, що оплатили цей курс"?

    - Вказані дані є персональними.

    Без письмової згоди особи, вони не надаються, за виключенням встановлених законом умов.

    Якщо це передбачено умовами проведення навчання, які повинно бути викладено у договорі про надання послуг (оферті) ТОВ та на них погодилися дані фізичні особи, підписали їх (акцептували), то вони повинні надати свої вказані персональні дані.

    Якщо у договорі про надання послуг (оферті) ТОВ про це нічого не зазначено, то треба щоб була окрема письмова згода кожної фізичної особи щодо надання таких персональних даних.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України