Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 21 листопада 2021, питання №51839

Чи є чеки сина за оплату комунальних послуг квартири матері обов'язковими до відшкодування під час розгляду у судовій суперечці із сестрою?

Двадцять вісім років тому на сімейній раді батьки розподілили між дочкою та сином спадок; дочці дісталася дачна ділянка та двохповерховий будинок на ньому, а синові 2-х кімнатна квартира та капітальний гараж. Батьки за життя переоформили частку дочки на неї, а синові переоформили тільки гараж, написавши заповіт на 2-х кімнатну квартиру.Один з батьків помер 13 років тому, мати в похилому віці живе в 2-х кімнатній квартирі одна. Догляд за нею здійснює син, який оплачує половину комунальних витрат по квартирі матері, купує продукти та ліки. Дочка не бере участь у догляді за матір'ю, обмежуючись телефонними дзвінками до матері. На пропозицію сина оформити його частину спадщини на квартиру через дарствену матір відповідає відмовою під впливом дочки-пенсіонерки. Прошу дати пораду:
1.Як мені захистити свої права на свою частину спадщини-2х кімнатну квартиру матері?
2.Чи мої витрати по квартирі матері є обов'язковими до компенсації при розгляді в суді з боку сестри?
3. Як мені зобов'язати сестру брати пайову участь у догляді за 94-річною матір'ю?

Відповіді юристів (3)

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня!

    На Ваше ім'я складено заповіт на квартиру? Кому ця квартира належала на момент складення заповіту - батьку чи матері? Питання щодо спадкування треба ретельно розібрати.

    1. Захист прав на спадщину - якщо квартира на праві приватної власності належить матері і саме вона склала заповіт на Ваше ім'я - після її смерті Ви маєте право успадкувати квартиру. Але оскількі Ваша сестра пенсіонерка, як непрацездатна спадкоємиця першої черги після смерті матері вона має право на обов'язкову частину у цій квартирі ( на 1/4 частину). Раціональніше - оформити права на квартиру за життя матері - укласти договір довічного утримання ( квартира одразу перейде до Вас у власність) або спадковий договір ( право власності на всю квартиру перейде після смерті матері).

    2. Обов'язковими є витрати, пов'язані з доглядом матері, але не більш ніж за 3 роки до дня її смерті. Таокж враховуйте, що це і Ваша матір, повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків. Тобто ці витрати можуть бути відшкодовані (на підставі судового рішення), але не больш, ніж 1/2 від витрат.

    3. Подати від імені матері позов до суду - про призначення аліментів на утримання непрацездатної матері.

    Успіхів Вам!

    • Евгений Клієнт 2 роки тому

      Юлія Антоновна,доброго дня!

      Дякую за пораду!

      Да ,заповіт складено тільки на моє ім'я.

      На момент складення заповіту квартира була викуплена матірью у місьвиконкому.

      1.Підкажіть спадковий договір та договір дарування це різні речи? В чом різниця?

      2.Чи може сестра оскаржити в суді спадковий договір?

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Євгене!

    1. Спадковий договір - це договір, який регламентує перехід права власності на майно після смерті власника іншій особі, яка виконала умови спадкового договору. Це не є варіантом отримання спадщини, тобто за умови виконання стороною спадкового договору його умов ( наприклад, щомісячно надавати власнику квартири 1000, 00 грн. та провести поховання за власний рахунок), ніхто із спадкоємців власника не може претендувати на це майно. Воно за умовами договору переходить у власність виконавця. Одразу після укладення на майно нотаріусом накладається заборона відчудження. Між спадковим договором та договором дарування мало спільного. Майно переходить до виконавця після смерті власника, при даруванні - одразу, договір дарування безоплатний, за спадковим договором потрібно вчиняти дії. Він більше подібний на договір пожиттєвого утримання, але право власності на майно переходить після смерті власника. Люди похилого віку побоюються, що після "дарування" майна про них забудуть і залишать, тому і відмовляються від правочинів, за якими майно вибуває з їх власності за життя.

    2. Оскаржити до суду можно будь-що. Належне виконання умов договору, зберігання підтверджуючих документів, наявність свідків тощо зможуть забезпечити стійку позицію в суді.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України