Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 23 ноября 2021, вопрос №51990

Доброго дня! в мене така ситуація. Батько залишив заповіт на 1 сина, який з ним проживав. у встановлений законом строк син звернувся до нотаріуса із заявою, про те вияснилось що спадкова справа після батька вже заведена за зверненням дочки, як спадкоємиці за законом. сестрі 44 роки, працююча. чи правомірні дії нотаріуса?

Доброго дня! в мене така ситуація. Батько залишив заповіт на 1 сина, який з ним проживав. у встановлений законом строк син звернувся до нотаріуса із заявою, про те вияснилось що спадкова справа після батька вже заведена за зверненням дочки, як спадкоємиці за законом. сестрі 44 роки, працююча. чи правомірні дії нотаріуса? як спадкува за заповітом?

Ответы юристов (3)

    Медвідь Дарья Артурівна
    Общаться в чате Медвідь Дарья Артурівна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 11 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня. Ні дії нотаріуса не правомірні, нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Оскільки Відповідно до ст. 1241 ЦК України у разі спадкування за незалежно від змісту заповіту, право на половину частки, мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки

    Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку, що визначений ст. 1241 ЦК України, є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує. Єдиним спадкоємець за заповітом Ви.

    Босак Назар Орестович
    Общаться в чате Босак Назар Орестович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора. Після звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини нотаріус мав перевірити можливу наявність даних про заповіт у спадковому реєстрі. Він не мав заводити спадкову справу за заявою дочки в той час як спадкодавець залишив заповіт на користь сина. Дочка, напевне, не належить до осіб, яка мають право на обов'язкову частку в спадщині, якщо вона не пенсіонер і не інвалід.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань.

    Танача Юлія  Антонівна
    Общаться в чате Танача Юлія Антонівна 2 года назад

    Адвокат, 17 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Нотаріус лише відкрив спадкову справу, не видав свідоцтво доньці, тому вважати, що він діяв не правомірно, підстави відсутні.

    Син повинен надати заповіт та спадкувати за ним. Якщо заповітом охоплено все майно спадкодавця - він успадковує все, донька отримає постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

    Якщо є майно, яке не охоплено заповітом, син і донька спадкують його в рівних частинах.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України