Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 26 ноября 2021, вопрос №52145

Звільнення працівника у зв'язку з реорганізацією закладу.

Чи правомірним буде звільнити працівника в закладі що реорганізується і знаходиться в стадії припинення за п6, ст36 КЗпП України, якщо він відмовляється від переведення в інший заклад?
На скільки я розумію має бути звільнення за п1.ст.40 ?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, пані Яно!

    Зміна істотних умов праці, передбачена в ч.3 ст.32 КЗпП (той випадок, коли особу звільняють за п.6 ст.36 КЗпП України в разі відмови продовження роботи в нових умовах), за своїм змістом не тотожна звільненню у зв’язку зі зміною організації виробництва та праці, скороченням чисельності або штату працівників на підставі п.1 ч.1 ст.40 цього кодексу, оскільки передбачає продовження роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, але за новими умовами праці.

    В Вашому випадку відбулась реорганізація (зміни в організації виробництва і праці), а також, наскільки я розумію, було запропоновано роботу за іншою посадою, тому має місце саме зміни в організації виробницива і праці, а не зміна істотних умов праці. Тобто, звільнення з мотивів відмови працівника від продовження роботи у зв’язку із змінами істотних умов праці (за п.6. ст.36 КЗпП України) може відбутися лише тоді, коли можливість продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією або посадою зберігається, але працівник не бажає продовжувати роботу. Коли ж змінилася спеціальність, кваліфікація або посада, звільнення повинно проводитись за п. 1 ст. 40 КЗпП України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України