Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 29 ноября 2021, вопрос №52331

Розвелась с мужем во время беременности.

Здравствуйте меня зовут Елена. Розвелась с мужем во время беременности,теперь говорят в ЗАГС то что-бы мне выдали сведетельство о рождении ребёнка и я смогла её записать на настоящего отца ребенка, нужно чтобы приехал бывший муж и подписал всё необходимые документы,а как вы понимаете приезжать он не хочет и комментирует это так мол "мне всё ровно,твой ребенок ты и розберайся." Подскажите пожалуйста что мне делать?

Ответы юристов (1)

    Рачковская Алина Алексеевна

    Доброго вечора!

    Відповідно до Сімейного кодексу України

    Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

    1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    {Пункт 2 частини другої статті 125 виключено на підставі Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    3) за рішенням суду.

    Стаття 126. Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою

    1. Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    2. Якщо заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітнім, орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини. У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган державної реєстрації актів цивільного стану повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини.

    {Частина друга статті 126 із змінами, внесеними згідно із Законом № 524-V від 22.12.2006}

    3. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    {Частина третя статті 126 із змінами, внесеними згідно із Законом № 524-V від 22.12.2006}

    {Статтю 127 виключено на підставі Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    {Частина перша статті 128 в редакції Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

    Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    Отже, на підставі викладеного, можна дійти висновку, що

    1. Якщо чоловік просто не хоче приїжджати для реєстрації, то він може надіслати поштою нотаріально завірену заяву про визнання батьківства, або ж доручити це представнику за нотаріальною довіреністю.

    2. Якщо він про сто не хоче визнавати батьківство, то Ви реєструєте дитину за своїм прізвищем і його "по - батькові", а потім в судовому порядку визнаєте його батьківство.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України