Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 02 декабря 2021, вопрос №52525 100₴

Дарственная оформление на родственика

Добрый вечер я являюсь владельцем земли которая осталась мне в наследство от матери, хочу сделать дарственную на дочку. Надо ли разрешение моей жены или нет?

Ответы юристов (10)

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый вечер, Андрей!

    Добрый вечер я являюсь владельцем земли которая осталась мне в наследство от матери, хочу сделать дарственную на дочку. Надо ли разрешение моей жены или нет?

    Нет, согласие супруги не требуется.

    Это Ваша личная собственность, можете дарить дочери.

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Андрію!

    Дозвіл не потрібний, адже якщо Ви успадкували земельну ділянку, то вона в силу статті 57 Сімейного кодексу України є виключно Вашою особистою власністю.

    І Ви маєте право розпоряджатися такої власністю на свій розсуд!

    Успіхів!

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Андрей!

    Согласие жены Вам не нужно, поскольку такой участок является вашей личной частной собственностью, а не совместной общей собственностью супругов. А согласно статье 41 Конституции Украины каждый имеет право владеть, пользоваться и распоряжаться своей собственностью, результатами своей интеллектуальной, творческой деятельности.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    Стаття 65. Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    Вам не треба дозвіл ,спадок це Ваша особиста

    з 01 липня 2021 року подарувати свою земельну ділянку (пай) відповідно до статті 131 Земельного кодексу України можна громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

    Але враховуючи пункт а) выдчуження можна провести лише родичам за ступенем споріднення: лише на користь іншого з подружжя, родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, та інших родичів);

    Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

    Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з 01 липня 2021 року може скористатися своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно до цивільного законодавства України.

    землі С/г можливо відчужити , лише родичам за ступенем споріднення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Андрей!

    Для оформления у нотариуса договора дарения земельного участка для дочери, Вам не нужно согласие супруги, так этот земельный участок, является Вашим личным имуществом.

    Так, системный анализ норм статей 57–59 Семейного кодекса Украины, позволяет отнести к личному имуществу следующие позиции:

    — имущество, которое супруги получили на основании договора дарения или по наследству, иное имущество.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Поряд з загальними положеннями, Сімейний кодекс України містить перелік майна і обставин, що визначають певне майно особистою приватною власністю одного з подружжя, навіть якщо воно придбане в період шлюбу. Так, особистою приватною власністю одного з подружжя є: майно, набуте до шлюбу; майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто; житло, набуте одним з подружжя за час шлюбу внаслідок приватизації відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»; земельна ділянка, набута внаслідок приватизації, що перебувала у її/його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана з земель державної і комунальної власності у межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону...";

    "Стаття 210. Державна реєстрація правочину

    1. Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації...

    Стаття 1297. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.".

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text):

    "Стаття 5. Нерухоме майно, щодо якого проводиться державна реєстрація прав

    1. У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки,...

    Стаття 13. Структура Державного реєстру прав...

    3. Розділ Державного реєстру прав складається з чотирьох частин, що містять відомості про:...

    Відомостями про земельну ділянку, що вносяться до Державного реєстру прав, є відомості про її кадастровий номер...

    Стаття 29. Особливості державної реєстрації речових прав на земельні ділянки, речові права на які набуто до 1 січня 2013 року

    1. Державна реєстрація права власності на земельну ділянку, набутого та оформленого в установленому порядку до 1 січня 2013 року, проводиться за умови наявності відповідних відомостей в Державному земельному кадастрі.

    Державна реєстрація права власності на земельну ділянку, набутого в результаті переходу права власності та не оформленого в установленому порядку до 1 січня 2013 року, проводиться за умови встановлення факту переходу прав від особи, відомості про яку містяться в Державному земельному кадастрі, до особи, яка заявляє свої права...

    3. Державна реєстрація речових прав на земельну ділянку, набутих та оформлених в установленому порядку до 1 січня 2013 року, проводиться без подання заявником документа, на підставі якого набуто речове право, за умови наявності інформації про зареєстровану земельну ділянку в Державному земельному кадастрі, у тому числі перенесеної із Державного реєстру земель, документів, що відповідно до законодавства, яке діяло до 1 січня 2013 року, посвідчували право власності або право користування землею (земельними ділянками), а також книг записів (реєстрації) таких документів...

    Стаття 31-2. Особливості державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва

    1. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень одночасно із вчиненням такої нотаріальної дії, проводиться нотаріусом, яким вчинено відповідну нотаріальну дію, крім випадків, передбачених цією статтею...".

    Во-первых, для оформления дарственной земельного участка в пользу дочери права наследования недостаточно - необходимо оформить Вами свое право собственности на земельный участок, т.е. не только подать нотариусу заявление о принятии наследства, но и заявление о выдаче свидетельства о праве на наследство этого земельного участка. Во-вторых, одновременно с выдачей нотариусом свидетельства нотариус вносит в Реестр вещных прав на недвижимое имущество сведения о Вашем права собственности на приняты в наследство земельный участок, т.е. проводит государственную регистрацию права собственности; при этом, такая регистрация права собственности на земельный участок возможна только в случае регистрации земельного участка в Государственном земельном кадастре, а именно, присвоения земельному участку кадастрового номера. В-третьих, только после регистрации в Реестре вещных прав Вашего права собственности на земельный участок будет возможным и правомерным его дарения дочери.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Андрій!

    Додаткова корисна інформація:

    До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (стаття 181 Цивільного кодексу України).

    Як передбачено статтею 719 Цивільного кодексу України, договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Для укладення та посвідчення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно звернутися до місцевого нотаріуса. Знайти державну нотаріальну контору або приватного нотаріуса для укладення договору можна за посиланням: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx.

    Для укладення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно мати наступні документи (орієнтовний перелік):

    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
    • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);
    • Витяг з Державного земельного кадастру;

    Якщо договір укладається від імені особи представником за довіреністю, то окрім вказаних вище документів необхідно мати:

    • довіреність;
    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків повіреного.

    Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Для відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення вона повинна мати кадастровий номер. Якщо кадастрового номеру земельна ділянка не має, то його необхідно присвоїти.

    Дивись правову консультацію «Порядок отримання кадастрового номеру».

    Відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    У зв’язку з цим, договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

    • родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),
    • другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).
    • У статті 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють:
      • нотаріус;
      • інші державні реєстратори (виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, районних, районних у містах державних адміністрації), в тому числі через центри надання адміністративних послуг.
      Перелік центрів надання адміністративних послуг - https://my.gov.ua/info/servicecenters.Перелік необхідних документів:
      • заява встановленої форми;
      • документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України);
      • копія реєстраційного номеру облікової картки платника податків;
      • засвідчена копія рішення про передачу земельної ділянки у власність;
      • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (не обов'язково);
      • документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2021 року – 230 грн.).
      Заява та документи розглядаються державним реєстратором протягом 5 робочих днів.На підтвердження державної реєстрації права власності на землю державний реєстратор видає витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Добрый вечер я являюсь владельцем земли которая осталась мне в наследство от матери, хочу сделать дарственную на дочку. Надо ли разрешение моей жены или нет?

    нет

    но некоторые нотариусы требуют - найдите того кто не требует

    Пуха Наталія ТендерОк
    45%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    За договором дарування дарувальник передає або зобов’язується передати в майбутньому обдаровуваному безоплатно майно (дарунок) у власність. Нотаріальне посвідчення договору дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, майна, на яке поширено режим нерухомої речі, а також транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін договору.

    При укладенні договорів про відчуження спільного майна подружжя, що потребують обов’язкового нотаріального посвідчення, має бути письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

    Без згоди другого з подружжя такий договір може бути посвідчений у разі, якщо з правовстановлюючого документа, договору, укладеного між подружжям, акта цивільного стану про укладення шлюбу та інших документів випливає, що зазначене майно є особистою приватною власністю одного з подружжя, тобто набуте до реєстрації шлюбу, за час шлюбу, але на умовах, передбачених шлюбним або іншим договором, укладеним між подружжям, за договором дарування, або в порядку спадкування, або за кошти, які належали їй (йому) особисто, тощо.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України