Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 декабря 2021, вопрос №52527

Пенсионный требует справку, которой не существует

Исполнилось 60 лет, сдал документы на пенсию. В Славянске пересчитали и общий трудовой стаж 31 год и 5 месяцев, но в пенсионном фонде Константиновки, донецкой обл. отказали не засчитав 3 года работы на заводе "Автостекло" Константиновка Донецкая обл. из-за плохо просматриваемой даты в трудовой книге в приказе на увольнение, предоставил справку с мокрой печатью, которая подтверждает работу и все даты. Справка была взята в 2010 году, завода тогда уже не существовало, остались лишь архивы, которых сейчас уже тоже нет нигде, но пенсионный требует документально заверенную копию о праве ликвидатора выдавать справки. Обратился в Исполком там о такой справке ничего не знают. Что это за справка? где ее можно взять, если ни архивов ни завода давно нет? Имеет ли пенсионный фонд право требовать ее, заведомо зная о несуществовании архивов? Что делать?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    Працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві, та у свою чергу неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки та іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення позивача його конституційного права на соціальний захист, а також формальні неточності у документах, за загальним правилом, не можуть бути підставою для органів пенсійного фонду для обмеження особи у реалізації конституційного права на соціальний захист (подібних висновків дійшов Верховний суд та інші суди нижчої інстанції в своїх численних рішеннях та постановах, зокрема постанова ВС від 25.04.2019 року по справі №593/283/17, рішення ДОАС від 04.11.2021 року по справі №200/11912/21).

    Щодо архівних документів, то документи з кадрової діяльності (прийняття на роботу, переміщення за посадою, переведення на іншу роботу, сумісництво, звільнення) зберігаються 75 років та в випадку ліквідації організації передаються до архівних установ ( згідно Переліку видів документів, пов’язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду, затвердженого наказом Мінюсту від 07.11.2013 року № 2341/5).

    В Вашому випадку є декілька варіантів - запит до архівних установ з метою отримання архівної довідки (копії, витягу) або звернення до суду з метою оскарження рішення ПФУ про відмову у зарахуванні страхового стажу за певний період, тим паче, що у Вас є довідка, яка підтверджує період роботи.

    • Карина Белгородцева Клиент 2 года назад

      Большое спасибо!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України