Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 07 декабря 2021, вопрос №52786 100₴

Право аренды и его регистрация в ЦНАП

Добрый вечер, моя мама пол года назад подписала договор и сдала в аренду свой участок земли. В договоре указано, что право аренды возникает после регистрации этого права, но арендатор до сих пор не обратился в ЦНАП. Мама попросила его это сделать, на что он ответил, что для этого она должна подписать еще один договор о приёме и передачи земли.
Что это за дополнительный договор и зачем он нужен, если уже был подписан договор?
Как заставить арендатора зарегистрировать право аренды в ЦНАП?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Доброго вечора!

    Обов'язково потрібно зареєструвати договір оренди.

    При чому це може зробити як і орендар, так і орендодавець.

    Для державної реєстрації права оренди необхідно подати:

    заяву;

    договір;

    документи, що підтверджують сплату адміністративного збору та/або внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав;

    документ, що посвідчує особу заявника;

    довіреність чи інший документ, що посвідчує представницькі повноваження у разі коли особа, яка звертається за державною реєстрацією діє як представник.

    Висновок: Ваша мама сама може звернутись до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, міської, районної, державної адміністрації, в тому числі через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) чи до нотаріуса, для реєстрації права оренди!

    Успіхів!

    • Наталия Клиент 2 года назад

      Что это за дополнительный договор о приёме и передачи земли, они хотят, чтоб мама подписала?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        скоріша за все мова йде про акт приймання-передачі, однак скажу, що це не обов'язковий документ при укладенні договору оренди.

        Відповідну позицію висловив Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду.

        Для того, аби Ваша мама як орендодавець зареєструвала договір сама, не потрібно укладати ще акта або іншого договору. Достатньо первісного договору!

        Успіхів!

        • Наталия Клиент 2 года назад

          Спасибо вам, извините, последний вопрос. Нужно их предупреждать о том, что мама сама зарегистрирует? И договор в ЦНАП подается в оригинале или копия?

          • Садовський Роман Валентинович
            Садовський Роман Валентинович 2 года назад

            Юрист, г. Львов, 21 год опыта

            якщо мама сама хоче реєструвати це є її право, щоб зареєструвати ,але в більшості здійснює реєстрацію через центр надання адміністративних послуг орендар , який платить кошти адміністративний збір за реєстрацію договору оренди. договір укладається у двох трьох примірниках і обовязково один примірник залишається в орендаря другий в орендодавця , для реєстрації дається оригінал який сканується в базу, який після реєстрації повертається .

    Садовський Роман Валентинович
    Садовський Роман Валентинович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 21 год опыта

    01 червня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 396/1517/18, провадження № 61-6240св19 (ЄДРСРУ № 89564168) досліджував питання: «Чи діє договір оренди землі, якщо державна реєстрація права оренди не відбулась?».

    Статтею 125 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

    Відповідно до частини першої статті 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

    Згідно із частиною першою статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

    Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації (частина перша статті 210 ЦК України).

    Відповідно до частини другої статті 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

    Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов`язані з орендою землі, є Закон України «Про оренду землі».

    За змістом статей 18, 20 цього Закону договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом.

    Отже, строк дії договору оренди землі, умовами якого передбачено, що відлік строку оренди настає з моменту державної реєстрації цього договору, починається після набрання ним чинності, а не з моменту його укладення.

    Для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки реєстратору (нотаріусу) подається:

    заява на проведення реєстраційних дій та оригінали документів, необхідних для проведення таких дій, у паперовій або електронній формі ( подається за умови ідентифікації заявника (фізичної або юридичної особи) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи)

    та інші документи:

    • документ, що посвідчує особу заявника;
    • довіреність чи інший документ, що посвідчує представницькі повноваження у разі коли особа, яка звертається за державною реєстрацією діє як представник;
    • копія реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Держаним реєстром фізичних осіб платників податків (крім випадків, коли особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України);
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (обов’язкового платежу за проведення державної реєстрації), крім випадків, коли особа звільнена від сплати адміністративного збору;
    • договір оренди земельної ділянки;

    але реєстратор, як субєкт окремий згідно законодавства, якщо сумнівається законності договору оренди, чи доброчесності орендаря чи орендодавця, і сумнівається , має право зупинити реєстрацію договору оренди та витребувати додатковий документ наприклад акт приймання передачі земельної ділянки підписаний орендарем та орендодавцем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України