Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 12 декабря 2021, вопрос №53012 150₴

Як наказати шумних сусідів

Доброго дня, підкажіть що робити з сусідами(квартирантами) які постійно вночі( після 23:00) розмовляють високим тоном що нам дуже чути, ще сміються, пищать і тд. На наші зауваження не реагують і роблять надалі
Власника квартири осрбисто не знаєм контактів його не маємо
Чи може похід до участкового щось змінити чи ні?

Ответы юристов (11)

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Вікторія!

    Згідно ст. 179 Житлового кодексу Української РСР користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов'язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

    Правилами користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. №572 зобов'язано власників та наймачів (орендарів) квартири, житлового приміщення гуртожитку дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері санітарних норм і правил, у тому числі вимог щодо недопущення надмірного шуму.

    Заходи захисту населення від шкідливого впливу шуму передбачено також ст. 24 Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"

    Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12#Text):

    Стаття 24. Захист населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

    здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

    забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

    вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

    1) жилих будинків і прибудинкових територіях;

    2) лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

    3) готелів і гуртожитків;

    4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

    5) інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    6) парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

    Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

    У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

    Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

    Передбачені частинами другою, третьою та четвертою цієї статті вимоги щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:

    1) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    2) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;

    3) попередження та/або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;

    4) надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;

    5) попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;

    6) проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;

    7) роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель, за умов ужиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    8) відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, днів міст, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань;

    9) проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

    Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюються заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також установлюється порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

    Допустимі рівні шуму, який проникає в приміщення житлових i громадських будинків від зовнішніх та внутрішніх джерел, i допустимі piвнi шуму на території житлової забудови передбачено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.02.2019 № 463 «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови»

    Ви можете:

    1) Написати скаргу до місцевої державної адміністрації/міської ради щодо створення комісії для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Скарга повинна бути оформлена відповідно до вимог ст. 5 Закону України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...).

    При написанні скарги бажано зібрати якомога більше підписів мешканців будинку та направити лист зі скаргою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    2) Порушення законодавчих, а також інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягнуть за собою наслідки, передбачені ст. 182 Кодексу України про адміністративні порушення.

    Звернутись у такій ситуації до органів Національної поліції України у два способи — усно або письмо.

    Усно бажано звертатись у випадку, коли подія, тобто порушення режиму тиші, відбувається прямо зараз. Нагадаємо, що викликати поліцію слід за номером “102”. Як правило, за викликом прибуває наряд патрульної поліції, який фіксує правопорушення, збирає пояснення свідків тощо, однак, притягнути чи не притягнути до відповідальності галасливого сусіда все-таки вирішує суд.

    Письмово бажано звертатись до органів Національної поліції у випадку систематичного порушення режиму тиші. Для цього потрібно зібрати докази порушення перевищення сусідами допустимого рівня шуму (ними може може аудіозапис, колективна скарга мешканців усіх прилеглих квартир, протокол та акт Держспоживслужби тощо) і направити заяву з доказами на адресу поліції.

    3) Звернутися до Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (адреси територіальних відділень Держспоживслужби - https://dpss.gov.ua/sluzhba/teritorialniorgani).

    4) Іншим можливим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду. Так, особа може подати позов про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди, заподіяної систематичним порушенням режиму тиші.

    Але для того, щоб рішення суду було винесено на користь позивача, необхідно мати досить переконливі докази. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху).

    Також особа, право на тишу якої порушено, може звернутися до суду з негаторним позовом про усунення перешкод в користуванні своїм майном.

    Негаторний позов - це позов власника про усунення будь-яких перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння.

    Наводимо приклади судових рішень, за якими порушників притягнуто до відповідальності за порушення режиму тиші: рішення суду, яким галасливого сусіда, який голосно кричав, чим заважав відпочивати сусідам, пртягнуто до адміністративної відповідальності та стягнуто штраф у розмірі 255 гривень без звуковідтворювальної апаратури - http://reyestr.court.gov.ua/Review/87438534 рішення суду, яким зобов`язано ТОВ “АТБ-маркет” усунути перешкоди у праві користування житловим приміщенням шляхом демонтажу всіх вентиляторів, кондиціонерів та холодильного обладнання, що знаходяться під квартирою та створюють постійний шум та вібрацію - http://reyestr.court.gov.ua/Review/75170944.

    Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

    - протокол про адміністративне порушення, складений органами Національної поліції;

    - аудіозапис і відеозапис;

    - екологічна експертиза, яка може бути ефективною, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання);

    - протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

    Корисна інформація - https://uristy.ua/articles/administrative-law/shum...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Є Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", яким, зокрема ст. 24, покладається обов'язок на всіх громадян, а також на підприємства, установи, різні організації, державних і місцевих органів влади дотримуватися встановлених санітарними правилами норм допустимого шуму і звучання. Також, цією статтею забороняється в нічний час (а саме від 10 години вечора до 8 ранку) галасливо співати і гучно кричати, повністю заборонене використання в такий час доби феєрверків, салютів, апаратури, що відтворює звук (колонки з музикою, аудіоплеєри та інше тому подібне), використання побутових речей, що видають шум. Важливо відзначити, що якщо це побутові речі для ремонту, то їх використання забороняється не з 10 години вечора, а з 9, і також триває до 8 ранку. При цьому, власник або орендар квартири повинен попередньо повідомити мешканців усіх прилеглих квартир будинку (одна з найпопулярніших, для таких випадків, форма повідомлення - повідомлення в групу будинку у вайбері або іншій соцмережі). Крім того, вищезазначеною нормою передбачено сувору заборону на проведення ремонту, що створює шум, по неробочих і святкових днях протягом будь-якого часу доби (але заборона не поширюється, якщо власник або орендар квартири отримав дозвіл у всіх сусідів на вчинення таких дій).

    Допустимі норми шуму

    Задаєтеся питанням: "шумлять сусіди - що робити?" Для початку потрібно перевірити, чи шумлять вони дійсно, тобто чи виходять за допустимі норми шуму. Станом на 2019 рік, діють Санітарні норми допустимого шуму в приміщеннях житлових і громадських будівель і на території житлової забудови, які визначають точний допустимий рівень шуму в децибелах (дБ).

    Так, згідно з цими санітарними нормами, рівень шуму:

    • вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях садків; для готелів і гуртожитків норми дещо вищі - до 50 і 60 дБ відповідно;
    • на прилеглих до житлових будинків територіях вдень - до 70 дБ, а вночі - до 60 дБ;
    • на майданчиках відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчиках дитячих дошкільних установ, шкіл та ін. навчальних закладів - до 60 дБ;
    • в залах кафе і ресторанів рівень не повинен перевищувати 70 дБ, а в торгових залах або в аеропорту і на вокзалі в пасажирських залах - 75 дБ.

    Приблизні показники рівня шуму для співвіднесення, щоб знати чи є гучність приводом для звернення: якщо повна тиша буде 0, то шепіт відповідає приблизно 10 дБ, звичайна розмова - 35-40 дБ, а гучна - до 50-60 дБ, шум дороги з помірним рухом - близько 60 дБ, шум метро при проїзді поїзда - близько 100 дБ. З'ясувати, чи не перевищена норма допустимого шуму можна перевіривши рівень шуму за допомогою приладу (шумоміра), але в сучасних умовах можна також використовувати відповідну програму в смартфоні.

    Якщо не можете самі виміряти рівень шуму (в разі якщо занадто сильно шумить кондиціонер сусідів або пральна машинка), можна звернутися в органи державної податкової служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (зателефонувавши на номер її управління, до якого відноситься ваше місто - можна знайти номер на сайті цієї службі).

    Потрібно звернути увагу на те, що крім загальних положень закону про правила дотримання тиші, в кожному місті, селі, селищі місцева рада приймає більш конкретизовані, враховуючи специфіку, традиції, географічне розташування певної території. Так, в Києві, наприклад, діють «Правила благоустрою міста Києва». Вони регламентують питання дотримання тиші в громадських місцях. У денний час забороняється перевищення рівня шуму в 40 дБ, у нічний - в 30 дБ: в офісах, закладах громадського харчування, торгівлі, при проведенні концертів, масових святкових і загальноміських заходів.

    Куди скаржитися на галасливих сусідів

    Коли Ви переконалися, що шумлять сусіди зверху, наприклад, необхідно приймати якісь заходи, про які читайте нижче в консультації.Так, що робити якщо кричать сусіди? Куди скаржитися на ремонт сусідів? Для початку, потрібно спробувати мирним шляхом вирішити питання тиші, якщо сусіди шумлять вночі і далі, можна звертатися в поліцію. Є два варіанти такого звернення:

    1. Усне по телефону: потрібно зателефонувати 102 для припинення порушення тиші (якщо, наприклад, сусіди роблять вночі ремонт або голосно слухають музику за допомогою звукової апаратури). Працівники поліції вже по приїзду фіксуватимуть адміністративне порушення і оформлять відповідний протокол. З таким протоколом важливо ознайомитися і звірити чи вірно зазначені дата, час порушення, адреса порушника та інші дані.

    У житті часто буває, що на виклик поліції з вимогою відреагувати на шум сусідів в денний час, скаржники отримають відмову на підставі того, що це денний час і вдень шуміти можна. У такій ситуації необхідно звертатися до управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, яка складає відповідний акт про перевищення встановленого санітарними нормами рівня шуму.

    1. Зібрати докази порушення перевищення сусідами допустимого рівня шуму (це може бути аудіозапис, колективна скарга мешканців усіх прилеглих квартир, або що-небудь інше) і надіслати письмову заяву з доказами на адресу поліції.
    Як довести перевищення допустимого рівня шуму і чим зафіксувати

    Вище вже згадувалося, що одним із способів такої фіксації є протокол про адміністративне порушення, складений поліцією (це ефективно, коли поліція відразу ж реагує на звернення, приїжджає на місце порушення і "ловить на гарячому" сусідів-порушників). Але, якщо сусіди на момент приїзду поліції вщухають, а потім знову продовжують шуміти, то в такому випадку поліція не може складати протокол про порушення, і доводиться використовувати інші способи фіксації перевищення допустимого рівня шуму, які могли б в майбутньому бути належними доказами в суді.

    Аудіозапис і відеозапис. Протокол зазначає, що на практиці суд їх оцінює тільки в сукупності з іншими доказами (оскільки неможливо повністю точно по таких записах зрозуміти хто саме шумить, в який точно час, і чи перевищує шум допустимий рівень).

    Екологічна експертиза. Її проведення є ефективним тоді, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання). За допомогою такої експертизи можна виміряти точний рівень шуму, звуку і вібрації (щоб знати, які ще питання можна поставити експерту при її проведенні, - ось посилання на ухвалу суду про призначення такої експертизи: http://reyestr.court.gov.ua/Review/79665060 ).

    Протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів - є на практиці найкращим і надійним доказом порушення перевищення допустимих норм шуму. Цей державний орган уповноважений стежити за дотриманням всіх санітарних норм, в тому числі і норм допустимого шуму. Ось 3 приклади судових рішень, де на підставі протоколів цієї служби з зафіксованими точними даними рівня шуму, який перевищує допустимий, суд задовольнив позов про припинення такого порушення та відшкодування моральної шкоди:

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/75754631

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/85313276

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/75170944

    Отже, якщо хочете мати надійні докази в таких ситуаціях, звертайтеся до цього органу.

    Як покарати галасливих сусідів збоку

    Для того, щоб сусіди перестали порушувати тишу не тільки на 1 ніч, коли приїхала поліція, а в цілому на майбутнє, до них, як до порушників громадського порядку, органами поліції або судом можуть бути застосовані покарання, передбачені статтею 182 Кодексу про адміністративні порушення України. Так, за порушення вимог закону та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від надмірного шуму і дотримання тиші, до винних осіб може бути застосоване покарання у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 85 до 255 гривень. Якщо ж протягом 1 року за тим самим громадянином-сусідом буде зафіксовано ще одне таке ж порушення, то до порушника застосовується штраф у розмірі від 255 до 510 гривень з конфіскацією предмета вчинення правопорушення - джерела шуму (тобто конфіскація аудіо апаратури, побутових інструментів для ремонту та інших предметів порушення тиші).

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 391. Захист права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння

    1. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.";

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом...

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:...

    3) припинення дії, яка порушує право;...

    Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;".

    Цивільний поцесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 128. Судові повістки...

    11. Відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.".

    Маєте право звернутись до суду з позовом до власника квартири про усунення порушень користування Вами своєю квартирою, а саме, про зобов'язання розірвати договір оренди та виселети квартирантів, а також про відшкодування моральної шкоди.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Доброго дня, пані Вікторіє!

    Колеги зазначили Вам нормативне вирішення ситуації.

    Зі свого боку хотів би зазначити наступне:

    Якщо Вам причиняється дискомфорт з боку сусідів після 23.00, тоді одразу викликайте поліцію.

    Не гарантую, що це з першого разу врегулює і вирішить проблему, однак за декілька таких приїздів і декілька складених постанов за статтею 182 КУпАП України ситуація впевнений зміниться.

    Але для цього звичайно добре мати певні докази.

    Зробіть їх всіма доступними засобами, наприклад за допомогою телефону (аудіо чи відеозапис).

    Успіхів!

    • Вікторія Клиент 2 года назад

      Дякую! Аудіозаписи є ще починаючи з серпня але не знаю чи там достатньо добре чути все ( бо все ж аудіозапис на жаль не передає всього)

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        тим не менше вони можуть бути використані як важелі впливу, у тому числі відстоюючи свою позицію перед поліцією.

        Також можна вдатись до так званих "погроз" звернення до суду, згадуючи також ці записи.

        У будь-якому випадку їх наявність - це плюс, і точно не мінус!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Виктория!

        "Аудіозаписи є ще починаючи з серпня але не знаю чи там достатньо добре чути все ( бо все ж аудіозапис на жаль не передає всього)"?

        Доказательствами в административном деле могут быть:

        Кодекс України про адміністративні правопорушення:

        Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

        "Стаття 251. Докази

        Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, безпеки на автомобільному транспорті та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

        Обов’язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених статтею 255 цього Кодексу".

        Поэтому, аудиозаписи могут быть доказательством у в административном деле.

        Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Виктория!

    Самый законный, эффективный и быстрый способ решить Вашу проблему, это сразу же вызывать по телефону 102 сотрудников полиции, которые обязаны сразу же прибыть на место и если факт нарушения правил тишины подтвердится, то сотрудники полиции обязаны составить в отношении нарушителей тишины протоколы о совершении административного правонарушения по статье 182 Кодекса Украины об административных правонарушениях, после чего направить их в суд.

    Также, Вы имеете право подать официально заявление в полицию по месту о привлечении нарушителей тишины к административной ответственности по статье 182 Кодекса Украины об административных правонарушениях, где нужно указать факты, которые имели место.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 182. Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях

    Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші".

    При наличии вопросов "Обращайтесь"!

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно ст.24 закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 №4004-XII органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму зобов’язані:

    - здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

    - забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

    - вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об’єкти): жилих будинків і прибудинкових територіях; готелів і гуртожитків; інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди.

    Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

    У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об’єктах (а квартира й є саме таким захищеним об’єктом), забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово.

    Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

    Передбачені вище вимоги щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:

    1) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    2) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;

    3) попередження та/або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;

    4) надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;

    5) попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;

    6) проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;

    7) роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель, за умов ужиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    8) відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, днів міст, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань;

    9) проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму.

    Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюються заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також установлюється порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

    Варто пам’ятати: створювати шум при використанні виробничого обладнання та інструментів, вибухових матеріалів і піротехнічних виробів та інших гучноголосих установок у будинках, гуртожитках, на прибудинкових територіях та в зонах відпочинку в нічний час з 22-00 год. до 8-00 год. заборонено.

    У п.9 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 N572 зазначено, що у приміщеннях житлових будинків і гуртожитків заборонено:

    - голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму з двадцять другої до восьмої години;

    - проводити у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Рівень шуму, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм.

    Якщо ваш сусід чи певний заклад порушують ваші права та шумлять під час здійснення будівельних чи ремонтних робіт всупереч вимогам законодавства, то Ви можете написати скаргу до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

    Варто пам’ятати: При написанні скарги до органів державної влади бажано зібрати якомога більше підписів мешканців будинку та направити лист зі скаргою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    У разі якщо порушення продовжуються – викликайте співробітників поліції за тел. 102. Працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші.

    Частина 1 статті 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    В свою чергу органи місцевого самоврядування в Україні затверджують Правила благоустрою в населених пунктах, в яких теж можливо прописати правила тиші та відповідальність за їх порушення відповідно до ст. 152 КУпАП, розмір санкції якої значно більше від ст. 182 КУпАП.

    Так, стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Крім того, п. „е” ч. 2 ст. 46 зазначеного Закону передбачено, що за порушення вимог щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, встановлених частинами другою, третьою та четвертою статті 24 цього Закону, підприємство, установа, організація, громадянин - суб'єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від п'ятдесяти до чотирьохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі, коли підприємство, установа, організація або громадянин - суб'єкт господарської діяльності не припинили порушення після застосування фінансової санкції, вони сплачують штраф у розмірі ста відсотків вартості реалізованої продукції, виконаних робіт, наданих послуг.

    Якщо ж ваш сусід чи певний заклад всупереч усьому продовжує ігнорувати законодавчі приписи, то можете звернутись до суду з цивільним позовом про припинення дій, які порушують Ваші права, та про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху).

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Виктория!

    "Аудіозаписи є ще починаючи з серпня але не знаю чи там достатньо добре чути все ( бо все ж аудіозапис на жаль не передає всього)"?

    Доказательствами в административном деле могут быть:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 251. Докази

    Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, безпеки на автомобільному транспорті та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

    Обов’язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених статтею 255 цього Кодексу".

    Поэтому, аудиозаписи могут быть доказательством у в административном деле.

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Рекомендую поспілкуватися та заручитись допомогою ОСББ

    Зробити у себе шумоізоляцію тим паче, що матеріалів зарез достатньо, зі сторони шумних сусідів.

    Далі можна викликати поліцію (краще робити це після 10-ї години вечора, адже вдень вам можуть відмовити, посилаючись на те, що вдень шуміти можна).

    Згідно зі ст. 82 КпАП, за перевищення рівня шуму передбачено попередження або штраф у розмірі від 80 до 255 гривень.

    Також варто звернутися з колективною заявою до дільничного інспектора , і йому якраз можна надати і відеофіксацію того, що сусіди шумлять.

    Зверніть увагу: після того, як до вас приїде поліція, переконайтеся, щоб був складений протокол. У протоколі потрібно, щоб була описана ваша ситуація і ви вказані як свідки правопорушення. Якщо поліція відмовляється скласти протокол, то такі дії вам треба оскаржити у начальника поліції.

    Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

    Для звернення до суду вам потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того ви звернетеся в суд із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України