Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 21 декабря 2021, вопрос №53488

Нужно ли оформлять землю под домом если есть кадастровый номер но пишет что коммунальная собственность

Нужно ли оформлять землю под домом . Земля имеет кадастровый номер. Я хозяйка дома. Слышали что вышел закон о том что если дом приватизирован то земля автоматически становится нашей. Нужно ли подавать какие-либо документы и куда-то обращаться.

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до ч.1 ст. 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на об’єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, право власності на який зареєстровано у визначеному законом порядку, одночасно переходить право приватної власності, право користування земельною ділянкою, на якій розміщений об’єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), інша будівля або споруда), об’єкт незавершеного будівництва, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника такого об’єкта нерухомого майна, у порядку та на умовах, визначених Земельним кодексом України.

    Вище вказані положення щодо переходу права власності або права користування земельною ділянкою були і раніше. Тобто, якщо у попереднього власника земельна ділянка була у користуванні, то і Ви маєте лише право користування такою земельною ділянкою комунальної власності, прийнятий Закон не передбачає перехід у приватну власність земельної ділянки для осіб, які мають лише право користування ділянкою.

    Відповідно до ч.1 ст.118 ЗК України громадянин, заінтересований у приватизації земельної ділянки у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

    До клопотання додається розроблена відповідно до Закону України "Про землеустрій" технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення.

    У випадку, визначеному частиною першою статті 188 ЗК України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.

    Катюха Инесса Сергеевна
    Катюха Инесса Сергеевна 2 года назад

    Юрист, г. Зеленодольск, 14 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня,

    Автоматично земельна ділянка Вашою не стане.

    Для цього необхідно звернутися в ЦНАП з заявою надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою, також до заяви додаєте копію паспорту та ідентифікаційного коду, викопіювання з кадастрової карти або інші картографічні матеріали з бажаним місцем розташування земельної ділянки та копія документів на право власності.Коли отримаєте рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою, потрібно розробляти технічну інвентаризаці. Потім, подаєте другу заяву в ЦНАП про затвердження технічної документації із землеустрою.Коли отримаєте друге рішення органу місцевого самоврядування, подаєте в ЦНАПі заяву про державну реєстрацію права власності.Після цього, земельна ділянка у Вашій власності.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України