Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 28 декабря 2021, вопрос №53733 150₴

Выплата страховой компании

Здравствуйте! Попал в дтп не по своей вине. Я пострадавший. На месте решили составить европротокол. Я поехал в его страховую, оценили и попросили ожидать решения. После, я поехал в 3 места в моей городе, узнал сколько будет стоить отремонтировать и покрасить мои детали. Мне называли одну и ту же сумму 8000-9000 грн. Страховая готова заплатить только 6300. Я был не согласен с этим решением и они предложили своего независимого эксперта. Когда он осматривал машину, он сам в голос проговорил «эта сумма маленькая», но потом спустя 3 недели заключения, они поменяли сумму на 6370.
Дтп было 16 декабря. Ничего серьёзного. Крыло и передний бампер. По поводу выплаты, он обещают выплатить после 60 дня, а то и на 90. Так как я них есть 90 на это. Хамят, и тянут время.
У меня уже была ситуация, где меня догнали и там страховая выплатила в течении 10 дней. Что мне делать?

Ответы юристов (6)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%

    Добрый день, Илья!

    Жалоба в МТСБУ явно ускорит Ваш процесс.

    Кроме того, если вы все же настаиваете на сумме в 8-9 тыс, рекомендую получить такое же альтернативное заключение по размеру ущерба с детализацией по расходам, и в общую жалобу на МТСБУ отправить и данный факт.

    Вполне два данных довода должны сработать.

    Набирайте.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    К сожалению такое, как вы описали в своем случае, происходит. Страховые компании всеми возможными средствами уменьшают размер страховых выплат. Что делать? Вы можете заказать официальное заключение о стоимости восстановительного ремонта и предъявить его страховой компании. Под это заключение можете предложить свое СТО готовое провести ремонт за эту сумму по безналу оплата со счета страховой компании. Бывает, что страховые компании согласны на такой вариант. Если они не пойдут на это и покажут вам договор страхования, в котором будут условия позволяющие страховой самостоятельно определять размер ущерба, то это поможет вам в разговоре с виновным лицом. Все, что непокроет страховка, но размер ущерба будет подтвержден, можно взыскать с виновного лица.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Пост. Пленума ВССУ по рассмотрению уголовных и гражданских дел "Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0004740-13):

    "24. Страхове відшкодування шкоди, завданої потерпілому, виплачується за кожним страховим випадком, що настав протягом періоду дії відповідного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності в межах ліміту відповідальності страховика (МТСБУ), з урахуванням умов, зазначених у статті 9 та пункті 19.1 статті 19 Закону № 1961-IV.

    Максимальні розміри страхової виплати за шкоду, завдану майну потерпілих, у разі спрощеного врегулювання дорожньо-транспортної пригоди (так званий Європротокол) затверджено розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 17 листопада 2011 року № 698 "Про затвердження максимальних розмірів страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі уповноважених на те працівників Державтоінспекції МВС України".

    Відповідно до статті 1194 ЦК особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).".

    Распоряжение Государственной комиссии регулирования рынков финансовых услуг Украины "Про затвердження максимальних розмірів страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі уповноважених на те працівників Державтоінспекції МВС України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1412-11#Text):

    "..1. Затвердити максимальні розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі уповноважених на те працівників Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України:

    1. на період з дня набрання чинності цим розпорядженням до 31 грудня 2012 року в розмірі 10 000 гривень потерпілому;

    з 1 січня 2013 року - 25 000 гривень потерпілому;

    з 01 лютого 2016 року - 50 000 гривень потерпілому...".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n6554:

    "Стаття 72. Експерт...

    2. Експерт може призначатися судом або залучатися учасником справи...".

    В Вашем случае страховая компания не ограничена максимальным размером страховой выплаты. На Ваш выбор Вы вправе как требовать возмещения причиненного вреда в части, превышающей сумму страховой выплаты, определенной страховой компанией (6300), виновником ДТП, так и судебного взыскания действительного размера ущерба со страховой компании, проведения оценки ущерба действительно независимым экспертом, привлеченным самостоятельно или назначенным судом. Направьте страховой компании заявление (под регис рацию его вручения на Вашем экземпляре) о заниженном размере страховой выплаты, о выплате действительного размера ущерба, который ниже предусмотренного максимального размера страховой выплаты, под страхом судебного взыскания и оплаты, кроме других, судебных расходов, стоимости экспертной оценки ущерба.

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    сторона у ДТП потерпілий може висунути до Винної сторони , вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.

    у разі відкриття провадження по справі , суд направить ухвалу про відкриття провадження та матеріали справи

    необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду за стягненням завданої МОРАЛЬНОЇ ТА ІНШОЇ шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.

    Він(потерпілий) може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.

    Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.

    А позов до Винної сторони про відшкодування збитків - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.

    Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.

    Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.

    А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.

    Якщо винна сторона раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала її витрати.

    У Вашому випадку було б добре подати заяву до моторно -транспортної служби( МТСБУ), ЦЕ ЗНАЧНО ПРИСКОРИТЬ РОБОТУ ВСІХ СТОРІН У Вашому питанні.

    Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва неповнолітньої особи( дитини)

    Це такі види правових послуг :0 800 213 103

    • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист;
    • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
    • складення документів процесуального характеру.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:

    2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

    2-1) внутрішньо переміщені особи;

    2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

    3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

    4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

    5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

    6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

    7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

    8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”;

    9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

    9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

    10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

    11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

    12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

    13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

    2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

    3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

    Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами.

    Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Добрий день, Ілля!

    Якщо Ви маєте сумнів, в об’єктивності оцінки, що проводить страхова компанія, Ви можете замовити свою незалежну оцінку або огляд спеціалістом Вашого транспортного засобу. За даними такого огляду, в будь який момент оцінювач може надати повний пакет документів з висновками про величину збитку, на підставі якого ви можете оскаржувати суму збитку, яку Вам пропонує до відшкодування страхова компанія. Також, для більшої впевненості в правильності фіксування даних експертом запропонованим Вам страховою компанією, Ви можете запросити на огляд стороннього оцінювача, який паралельно з ним проведе огляд. Такий огляд, як правило, мінімізує перелік розбіжностей між об’ємом пошкоджень, які фіксує спеціаліст страхової компанії та даними протоколу огляду, який складається незалежним оцінювачем.

    Варто нагадати, що виплата збитку страховою компанією відбувається після надання всіх документів та узгодження з особою, яка має право на отримання відшкодування, в термін 15днів (стаття 36 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”). Самим “головним документом” на підставі якого страхова компанія здійснює виплату матеріального збитку є рішення суду.

    Виникають ситуації коли, на погляд особи, що понесла матеріальні втрати, занижуються вартість ремонтний операцій та складових автомобіля, що підлягають заміні під час ремонту. В таких випадках можна перевірити розрахунки спеціаліста страхової компанії та визначити реальний збиток відшкодування, яке може очікувати постраждала особа. Копію висновку про розмір збитку, що відшкодовуються потрібно вимагати у страхової компанії. Важливо додати, що за законом згідно статті (ст. 36 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”) страхова компанія не виплачує 20% ПДВ.

    Тому, щоб визначити, чому вартість ремонту за даними оцінки або СТО не збігається з вартістю визначеною страховою компанією, варто враховувати такий момент.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про ДТП подає страховику заяву про страхове відшкодування із відомостями та додатками, передбаченими статтею .35 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

    У цій заяві має міститися:

    • найменування страховика, якому подається заява, або МТСБУ;
    • прізвище, ім'я, по батькові (найменування) заявника, його місце проживання (фактичне та місце реєстрації) або місцезнаходження;
    • зміст майнової вимоги заявника щодо відшкодування заподіяної шкоди та відомості (за наявності), що її підтверджують;
    • інформація про вже здійснені взаєморозрахунки осіб, відповідальність яких застрахована, або інших осіб, відповідальних за заподіяну шкоду, та потерпілих;
    • підпис заявника та дата подання заяви.

    До заяви додаються:

    • паспорт громадянина, а в разі його відсутності інший документ, яким відповідно до законодавства України може посвідчуватися особа заявника, якщо заявником є фізична особа;
    • документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;
    • довідка про присвоєння одержувачу коштів ідентифікаційного номера платника податку (за умови його присвоєння), якщо заявником є фізична особа;
    • документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння дорожньо-транспортної пригоди, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну;
    • свідоцтво про смерть потерпілого - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, пов'язаної із смертю потерпілого;
    • документи, що підтверджують витрати на поховання потерпілого, - у разі вимоги заявника про відшкодування витрат на поховання потерпілого;
    • документи, що підтверджують перебування на утриманні потерпілого, його доходи за попередній (до настання дорожньо-транспортної пригоди) календарний рік, розміри пенсій, надані утриманцям внаслідок втрати годувальника, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди у зв'язку із смертю годувальника;
    • відомості про банківські реквізити заявника (за наявності).

    У відповідності до статті 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування, про що протягом 3-х робочих днів з дня прийняття відповідного рішення страховик зобов’язаний направити заявнику письмове повідомлення про прийняте рішення, та здійснити виплату. Виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється шляхом безготівкового розрахунку. За кожен день прострочення виплати страхового відшкодування (регламентної виплати) з вини страховика (МТСБУ) особі, яка має право на отримання такого відшкодування, сплачується пеня з розрахунку подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діє протягом періоду, за який нараховується пеня.

    У відповідності до пункту 7 статті 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» рішення страховика про здійснення або відмову у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати) може бути оскаржено страхувальником чи особою, яка має право на відшкодування, у судовому порядку.

    Всього доброго!

    Успыхыв Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України