Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 января 2022, вопрос №53883

Как притянуть к ответственности ТОВ, если работал без договора

Добрый день! Посоветуйте, как притянуть к ответственности ТОВ, который не трудоустраивает людей, не заключает никакие трудовые договоренности. Но после выполнения ряда услуг отказывается платить ЗП, аргументируя отсутствием доказательной базы у сотрудника.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    На Вашому місці зробив би наступні кроки:

    1. Звернувся до кіберполіції із зверненням. Посилання: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    2. Звернувся до Держпраці із скаргою про невиплачені кошти.

    3. Паралельно готував би позовну заяву до суду про витребування невиплаченої суми. Але цей етап по суті без 2 попередніх малоймовірно принесе успіх.

    Всього найкращого!

    Павловський Віталій Ігорович

    Доброго вечора, можна звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину про те, що Вам не виплатили заробітну плату (стаття 175 Кримінального кодексу України) та роботодавець не виплачував за Вас податки та збори. (ст. 212 КК України).

    Після закінчення кримінального провадження, можна буде звертатися до суду про виплату заробітної плати. Але відразу скажу, буде рахуватися середній заробіток в тій місцевості де Ви працювали, сума може бути не досить вилкою, але покарання роботодавець понесе.

    Необхідно також звернутися до Державної служби Укарїни з питань праці про те, що Ви знаєте, що є неоформленні працівники у відповідного підприємства.

    До відповідальності буде притягнуто посадових осіб ТОВ.

    Для більш детальної коснультації треба розуміти, що саме робили працівники.

    Опишіть більше детально, що робили працівники, яку саме роботу.

    Крикун Сергій  Павлович

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    "Стаття 41. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці

    Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України "Про звернення громадян", або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю -

    тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...(часть первая - прим.авт.)

    Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства -

    тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...(часть третья - прим.авт.)";

    "Глава 17 ПІДВІДОМЧІСТЬ СПРАВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text)...

    Стаття 221. Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді)

    Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою - четвертою ... статті 41,...цього Кодексу...".

    Подайте заявление в суд по местонахождению ТОВ о совершении администрацией ТОВ действий, имеющих признаки правонарушений невыплатой заработной платы, допуска до работы без оформления трудового договора и привлечения виновных лиц к административной ответственности. После решения суда в Вашу пользу подайте в суд иск к ТОВ о взыскании заработной платы, а также возмещении морального вреда.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Вы имеете право подать жалобы: в Государственную инспекцию труда и налоговую службу для проведения проверок и принятия мер реагирования к работодателю, а также заявление в полицию и в прокуратуру о внесении ведомостей в ЕРДР и открытии уголовного дела по ст.ст.172,175 УК Украины.

    Если это не даст результата, тогда необходимо подавать иск в суд о взыскании задолженности по заработной плате.

    При наличии вопросов обращайтесь через Звернутися.

    Всего доброго!

    Юрій
    Юрій 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Потрібно звернутись до суду з позовом про встановлення факту перебування у трудових відносинах з працівником, який виконував роботу без укладання трудового договору.

    Для пред'явлення такого позову необхідно буде представити суду будь-які дані, які можуть підтвердити період, протягом якого працівник виконував трудові функції з відповідним роботодавцем. Це можуть бути: показання свідків, письмові та електронні докази, за наявності.

    Суд, на підставі шостого абзацу статті 235 КЗпП, нарахує заробітну плату відповідно до даних Держстату, яка виплачувалась працівникам аналогічної посади і протягом встановленого при вирішенні спору періоду, незалежно від того, чи працівником було фактично отримано заробітну плату.

    Якщо заробітну плату роботодавець не виплачував, то працівник має право звернутись до суду з позовом про стягнення невиплаченої заробітної плати та середньомісячного заробітку за затримку розрахунку при звільненні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України