Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 січня 2022, питання №54138 250₴

Не могу оформить машину по причине задолженности владельца!

Здравствуйте, хочу обратится к вам по вопросу переоформления машины.
взяли машину по генеральной доверенности 12.11.2020 г. по истечении года мы решили ее переоформить на себя,но как потом выяснелось что у владельца этой машины есть задолженность ,так мне сказали в СЦ Гаи,нам дали номер исполнительного дела 64548552, статус которого завершен!
Как быть в такой ситуации, связи с владельцем нет,как убрать из исполнительной службы это дело ,при том что дело ведется в Харькове а мы из Кременчуга.
p.s Документ из реестра прикреплен к письму

Відповіді юристів (6)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Скорее всего исполнительное производство было завершено на основании п. 2 ч. 1 ст. 37 " возврат исполнительного документа взыскателю в связи с отсутствием у должника имущества, на которое может быть обращено взыскание". Последствия такого завершения исполнительного производства не предусматривают снятия ареста с имущества должника и исключения его из реестра должников. Возможно у этого человека есть и другие неоплаченные исполнительные производства. Пока задолженность не будет оплачена переоформление машины на вас невозможна. Практикую в Харькове если нужна практическая помощь обращайтесь.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "..16..За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    У разі коли реєстрація (перереєстрація) транспортного засобу здійснена після 1 січня 2013 р., звернення власника транспортного засобу - фізичної особи про видачу тимчасового реєстраційного талона у зв’язку з наданням права керування таким засобом іншій фізичній особі може здійснюватися в електронній формі через офіційний веб-сайт Головного сервісного центру МВС...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16):

    "І. Загальні положення...

    4. Користувачами системи є:...

    сторони виконавчого провадження...

    VІ. Доступ до Системи та отримання інформації із Системи...

    2. Доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується з використанням:

    1) засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри через:

    вебпортал Міністерства юстиції України;

    Єдиний державний вебпортал електронних послуг в порядку, визначеному договором, укладеним між держателем Системи та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

    2) ідентифікатора для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження, через офіційний вебсайт Міністерства юстиції України...

    X. Єдиний реєстр боржників

    1. Єдиний реєстр боржників формується з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна...

    6. Система виключає відомості про боржника з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови:

    про закінчення виконавчого провадження згідно зі статтею 39 Закону України «Про виконавче провадження»;...".

    Во-первых, в Вашем случае (выдачи доверенности на управление и распоряжение авто) его собственником остается доверитель - авто не может быть перерегистрировано на Вас. В данном случае подлежит выдача временного регистрационного талона, но которое подлежит выдаче по заявлению собственника, т.е. все равно надо искать собственника авто

    Во-вторых, Вы не являетесь стороной по исполнительному документу, поэтому не вправе решать и не сможете вопрос задолженности по этому документу (исполнительному производству).

    В-третьих, наличие исполнительного производства, наличие собственника в Реестре должников не касается Вашего случая, не требует решения вопроса о задолженности, поскольку нет отчуждения авто - выдана доверенность, которая не прекращает права собственности на авто доверителя и подлежит выдача временного регистрационного талона.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Андрію!

    Вам все правильно сказали в СЦ.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 р. № 1371)

    ... У разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників, перереєстрація транспортного засобу не проводиться, крім випадків, не пов’язаних з його відчуженням, або в разі звернення для перереєстрації транспортного засобу, придбаного на електронних торгах або отриманого в рахунок погашення боргу в порядку, установленому статтею 61 Закону України "Про виконавче провадження".

    Отже, власнику потрібно покинути Єдиний реєстр боржників для того, аби ви змогли зареєструвати авто на себе.

    Найшвидший спосіб вийти з Реєстру для власника, сплатити заборгованості та звернутись до виконавця.

    Судячи із ситуації, щодо особи є не одне виконавче провадження. Потрібно їх закривати, без цього ніяким чином Ви не зможете переоформити.

    Успіхів!

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Не правильно повідомили в СЦ:

      "Порядок... 15...У разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників, перереєстрація транспортного засобу не проводиться, крім випадків, не пов’язаних з його відчуженням,...". Наголос не там.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Андрей!

    Либо найти владельца, все контактные данные о нем должны быть в исполнительной службе.

    В ином случае, погасить задолженность от имени владельца на счёт, указанный в исполнительной службе.

    После этого Вы сможете зарегистрировать на себя транспортное средство.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до Постанови КМУ від 7 вересня 1998 р. N 1388 під час проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортні засоби (крім випадків реєстрації нових транспортних засобів, перереєстрації транспортних засобів у зв’язку із зміною найменування та адреси юридичних осіб, прізвища, імені чи по батькові, місця проживання фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, установлення газобалонного обладнання, видачі тимчасового реєстраційного талона під час передачі права користування та/або розпорядження транспортними засобами, вибракування їх у цілому) підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах. За результатами огляду в документах, які подаються для державної реєстрації, робиться відповідна відмітка або складається акт огляду. Експертне дослідження транспортного засобу і реєстраційних документів на транспортний засіб (інших документів, які є підставою для реєстрації транспортного засобу) проводиться за заявою власника з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів. Експертне дослідження проводиться фахівцями експертної служби МВС або судовими експертами державних спеціалізованих установ, які мають присвоєну в установленому Законом України "Про судову експертизу" ( 4038-12 ) порядку кваліфікацію судового експерта з правом проведення досліджень за відповідними експертними спеціальностями. За результатами дослідження складається висновок експертного дослідження, який додається до документів, що подаються для державної реєстрації. Установлення відповідності конструкції, перевірка за Єдиним державним реєстром транспортних засобів, автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби, банком даних Генерального секретаріату Інтерполу, перевірка відомостей про обмеження відчуження за Державним реєстром обтяжень рухомого майна та відомостей про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, а також про реєстрацію місця проживання за Єдиним державним демографічним реєстром, відомостей про особу за Єдиним реєстром боржників, дійсності довіреності за Єдиним реєстром довіреностей проводяться уповноваженими особами сервісного центру МВС.

    Тобто, за заявою мають перевірити.

    Зняти заборону на відчуження можливо лише після розуміння конкретної причини її накладення. Власником майна. Є декілька ресурсів на яких Ви можете додатково самостійно перевірити - https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, - єдиний реєстр боржників, https://orm.minjust.gov.ua/#/ - Державний реєстр обтяжень рухомого майна.

    Якщо у вас є нотаріальний договір купівлі - продажу авто , то це майно є придбаним Вами законно та згідно ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

    У разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна — арешт з майна знімається за постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Ви як власник майна , можете звернутись до суду з заявою про зняття арешту, адже майно не належить боржнику( доказом є нотаріальний договір купівлі -продажу, квитанції про переказ коштів, документи на авто).

    Якщо продавець не є власником авто, то це шахрайство , вам необхідно звернутися до поліції з заявою про кримінальний злочин та у порядку ст. 214 КПК України внести відомості до ЕРДР та розпочати досудову перевірку Фактів злочину.

    Направити продавцю претензію про розірвання договору та повернення авто з доказами та довідкою з поліції у порядку ст.530 ЦК України рекомендованим литом з описом та врученням з повідомленням , також зазначит , що ви залишаєте за собою право звернення до суду у разі не надання відповіді , щодо умов викладених у претензії у 30 -ти денний строк.

    Далі звертаєтесь до суду з усіма письмовими доказами для захисту ваших прав та відшкодування збитків з повернення авто.

    ---

    Якщо окрім довіреності, нічого з вищевказаного у Вас немає . Необхідно у термін дії довіреності звернутись до органу ДВС та знайти контакти власника вони є у виконавця який веде провадження.

    Якщо власник авто не матиме бажання сплатити борг , арешт не знімуть , якщо ви розумієте , що це авто є важливим для Вас , Ви особисто поки діє довіреність від імені власника подаєте до органу ДВС заяву з проханням надати реквізити для сплати боргу та видачі постанови про закриття провадження та виключення обтяжень з реєстру боржників.

    Сплачуєте всю суму боргу плюс витрати на забезпечення виконавчих дій , від імені власника авто , подаєте квитанцію до органу ДВС у відповідь отримуєте постанову виконавця про закриття провадження та зняття арешту , далі з довіреністю діючою та постановою ДВС звертаєтесь в сервісний центр МВС та переоформлюєте авто.

    Поки власник, або третя особа від імені власника за довіреністю не сплатить боргу , арешт не знімуть нажаль.

    Юридично це авто належить йому і борг також.

    Поки така ситуація є Центр МВС не може вчинити реєстраційні дії з майном.

    Якщо сума боргу перевищує ваші фінансові можливості , можете подати заяву до поліції про шахрайство нехай розшукують власника та повертають ваші кошти.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України