Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 09 января 2022, вопрос №54145 150₴

Прописка и приватизация в Неприватизированной квартире

Здравствуйте!
Есть неприватизированная квартира в которой было прописано 2 человека - дядя и племянник (сын сестры). Лицевой счёт был оформлен на дядю. К несчастью дядя умер и в квартире по факту остался прописан только племянник. Из документов на квартиру ничего нет, кроме карточки лицевого счёт оформленного на дядю. Ордер на квартиру был выдан на дедушку (отца дяди и матери племянника) и лежит в архиве ЖЕКа на его имя. Чтобы прописать человека в квартиру требуют ордер на квартиру, но по факту этот ордер был выдан ещё на дедушку. Как необходимо поступить в данном случае, чтобы прописать человека и в дальнейшем приватизировать квартиру, порядок действий?

Если придётся судиться с органом, который должен дать разрешение на переоформление статуса главного квартиросъемщика (ордер я так понимаю) на племянника, который остался прописан в квартире, то какая вероятность выигрыша и что может помочь в суде? (есть чеки за оплату коммунальных услуг за последние 10 лет).

Ответы юристов (6)

    Гончаренко Константин
    100%

    Доброго дня!

    Виходячи з суті питання розумію, що в ордер був вписаний лише дідусь , але Ви(племінник) як члени його сім ї були прописані в квартирі. Якщо так то згідно

    ст.8 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» наймачі квартир (будинків) державного житлового фонду та члени їх сімей, які постійно проживають у квартирі разом із наймачем або за якими зберігається право на житло, мають право на приватизацію займаних квартир шляхом передачі їм цих квартир у спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у даній квартирі, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, на підставі рішення відповідного органу приватизації.

    Приватизація квартири здійснюється при наявності ордера на неї.

    Особу, на яку виписано цей документ, називають наймачем, а ті, хто був вселений і прописаний в житло разом з нею, відносяться до членів сім’ї та є учасниками процедури.

    Якщо Ви(племінник) вписані в ордер то Ви можете приватизувати ту частину квартири, згідно ордеру на якій постійно проживали подавши відповідні документи до органу приватизації.

    Якщо в ордер все ж таки був вписаний лише Ваш дідусь, то вам необхідно буде звернутися із заявою до місцевої ради, яка є власником житлового фонду, до якого відноситься неприватизована квартра, та просити визнати вас(племінника) наймачем вищевказаної квартири, в тому числі переоформити на вас договір найму квартири.

    Після чого подати документи на приватизацію Вашої частини квартири(згідно ордеру та довідки про склад сім ї)

    1. Оформлена заява на приватизацію;

    2. Копія документа, що посвідчує особу;

    3. Технічний паспорт на квартиру (будинок), житлове приміщення в гуртожитку;

    4. Довідка про склад сім’ї та займані приміщення;

    5. Копія ордера про надання житлової площі (копія договору найму житлового приміщення в гуртожитку);

    6. Документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (довідка з попередніх місць проживання (після 1992 року) щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду);

    7. Копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації;

    8. Заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію.

    Ордер не змінюється ,(це виключне право органу приватизації місцевої ради- до якого Вам необхідно буде звернутися з заявою для визнання Вас новим наймачем)

    Після завершення процедури приватизації Вам видається свідоцтво про право власності на Вашу кімнату та вносяться дані до реєстру речових прав на нерухоме майно( Ви зможете оформити на себе окремий рахунок і окрему адресу: наприклад вул. Сумська, будинок 6 квартира 6, а Ваша квартира буде 6 Б і Вам будуть приходити окремі квитанції за послуги з зазначенням окремого особового рахунка.

    Поки квартира не приватизована рахунок можна переоформити на іншого члена родини, але зміниться лише прізвище особи.

    Вам необхідно пройти процедуру приватизації і тоді можна буде зареєструвати інших осіб коли племінника визнають наймачем житла , його родичів можна буде зареєструвати.

    Якщо хтось з членів родини не згоден на приватизацію необхідно їм написати нотаріальну відмову від участі в приватизаціі. >Участь у приватизації не є обов’язковою.

    Після відмови нотаріально у Вашій квартирі виникає 2 форми власності Ваша кімната стає приватною власністю з окремою адресою та рахунком , інші кімнати продовжуть мати комунальну формувласності та належать територіальній громаді з правом проживання Ваших родичів, які пізніше можуть подати заяву в орган приватизації на визнання одного з них наймачем комунальної частини, а іншого просто вписати в ордер.

    C уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Олексій!

    Ордер на квартиру – документ, який дозволяє заселитися в нерухомість державного житлового фонду. Згідно з правилами, описаними в Постанові №470-84-п ордер видається виключно на вільний будинок або квартиру.

    Згідно з Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР – ордер дійсний протягом 30 днів і при вселенні громадянин здає ордер в житлово – експлуатаційну контору, а за її відсутності – відповідному підприємству, установі, організації як документ сурової звітності.

    Отже, ніякого обов’язку зберігати копію такого ордеру у Вас немає і Ви не несете відповідальність за халатність тих чи інших органів, установ, організацій у разі зникнення архівних документів.

    У ч.1 ст.43 Конституції визначено, що кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.

    Відповідно до чч.1 та 2 ст.61 стст.64 та 65 ЖК користування жилим приміщенням у будинках державного та громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму. Договір найму жилого приміщення в будинках державного та громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності — відповідним підприємством, установою, організацією) і громадянином, на ім’я якого видано ордер.

    Члени сім’ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами й несуть усі обов’язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім’ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов’язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їхні діти й батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені в ч.2 цієї статті, перестали бути членами сім’ї наймача, але продовжують проживати в займаному приміщенні, вони мають такі ж права й обов’язки, як наймач і члени його сім’ї.

    Наймач управі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім’ї, які проживають разом з ним, уселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їхніх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім’ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім’ї права користування приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем і членами його сім’ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування приміщенням.

    В осіб, які вселилися до наймача, виникають усі права й обов’язки за договором найму жилого приміщення, якщо особи постійно проживали разом з наймачем і вели з ним спільне господарство та були визнані членами сім’ї наймача (чч.1 та 2 ст.64 ЖК). Крім того, особи, що вселилися в приміщення як члени сім’ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім’ї права користування приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем і членами його сім’ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування приміщенням (ч.2 ст.65 ЖК).

    Так, право піднаймача користуватися житлом не має самостійного характеру і повною мірою залежить від права наймача на помешкання, укладення договору піднайму житла є виключним правом, а не обов’язком наймача, для реєстрації місця проживання члена сім’ї наймача достатньо письмової згоди самого наймача та лише в разі реєстрації за цією адресою інших членів сім’ї наймача, і за умови укладення — договір піднайму житла (постанова Верховного Суду від 01.08.2019 у справі № 523/9759/16-а).

    Згідно Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян - до органу приватизації потрібно подати пакет документів, що визначений у п. 18 Положення, в тому числі копію ордеру про надання житлової площі.

    Перелік документів котрі потрібно подати для приватизації:

    • заява на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі;
    • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї (для осіб, які не досягли 14 років, копії свідоцтв про народження), які проживають разом з ним;
    • копії довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним (крім випадків, коли через свої релігійні переконання особи відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
    • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини між членами сім’ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, тощо);
    • довідки про реєстрацію місця проживання громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, зареєстрованих у квартирі (будинку), жилому приміщенні в гуртожитку, кімнаті у комунальній квартирі;
    • технічний паспорт на квартиру (кімнату, жилий блок, секцію) у житловому будинку (гуртожитку), а на одноквартирний будинок - технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок;
    • копія ордера на жиле приміщення або ордера на жилу площу в гуртожитку;
    • документ, що підтверджує невикористання ним та членами його сім’ї житлових чеків для приватизації державного житлового фонду;
    • копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації відповідно до законодавства (за наявності);
    • заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі.

    Прийняті документи реєструються органом приватизації в окремому журналі.

    Нерідко трапляється, що копію такого ордеру не можливо знайти в жодному органі влади, архіві, комунальних підприємствах, тощо.

    Звичайно, що це документ сурової звітності та вище перелічені органи несуть відповідальність за їх збереження.

    "Если придётся судиться с органом, который должен дать разрешение на переоформление статуса главного квартиросъемщика (ордер я так понимаю) на племянника, который остался прописан в квартире, то какая вероятность выигрыша и что может помочь в суде? (есть чеки за оплату коммунальных услуг за последние 10 лет)"?

    Вам потрібно в судовому порядку доказати своє законне право користування житловим приміщенням.

    Для цього Вам знадобляться будь – які документи, які містять інформацію про:

    • час вселення та реєстрацію в це помешкання;
    • про Ваше місце праці та отримання помешкання згідно з протоколом, рішенням, тощо організації;
    • договір найму з обслуговуючим підприємством;
    • технічна документація на квартиру;
    • квитанції про сплату комунальних послуг;
    • книги квартирного обліку чи інші документи, що стосуються отримання житла;
    • покази свідків – сусідів, родичів;
    • акт обслуговуючої організації про місце проживання;
    • довідка про склад сім’ї;
    • будинкова книга тощо.

    Згідно ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» визначений вичерпний перелік об’єктів, що не підлягають приватизації, а це:

      • квартири-музеї;
      • квартири (будинки),житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв;
      • квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, що перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей);
      • квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

    Якщо Ваше помешкання не відноситься до об’єктів, що не підлягають приватизації, - то і підстав для відмови у приватизації в органу приватизації – немає, оскільки відсутність документів на право вселення і проживання не може бути поставлена Вам в провину, бо такі документи передаються після вселення ЖЕКу, який і повинен забезпечити їх належне збереження.

    Отже, спершу подайте запити про надання Вам копії ордеру у всі можливі архіви, установи, організації і у разі відсутності ордеру або ненадання Вам відповіді взагалі та зберіть всі наявні та можливі докази отримання Вами квартири у законний спосіб та законне вселення у помешкання, тривале його користування, тощо. На підставі цих документів та відмови органу приватизації у зв’язку з неподанням Вами копії ордеру – звертайтесь в суд.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Жилищный кодекс УССР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text):

    "...Глава 2КОРИСТУВАННЯ ЖИЛИМИ ПРИМІЩЕННЯМИ В БУДИНКАХ ДЕРЖАВНОГО І ГРОМАДСЬКОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ...

    Стаття 64. Права і обов'язки членів сім'ї наймача

    Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.

    До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім'ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов'язки, як наймач та члени його сім'ї.

    Стаття 65. Право наймача на вселення інших осіб у займане ним жиле приміщення

    Наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно.

    Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім'ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім'ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням...".

    Не может, не вправе орган местного самоуправления (райисполком) признавать то, что предусмотрено законом Украины. Другими словами, надлежащим должно быть ходатайство к райисполкому не о признании племянника нанимателем квартиры, а о заключении с ним договора найма квартиры по факту его проживания и регистрации места жительства в квартире с дальнейшей приватизацией квартиры. Формально для приватизации квартиры орган приватизации должен истребовать от ЖЕКа копию ордера; фактически правоустанавливающим документом на приватизацию должен быть, как я считаю, договор о найме квартиры.

    Регистрация места жительства (прописка) в данный момент регулируется Законом Украины "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n355), которым предусмотрено декларацию и собственно регистрацию мест жительства - в данном случае возможна только регистрация места жительства:

    "Стаття 5. Загальні вимоги до декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи...

    6. Реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за заявою такої особи, поданою в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг, за адресою житла будь-якої форми власності.

    7. Декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою такою особою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - електронна форма) здійснюється виключно:

    1) у житлі приватної форми власності, за умови внесення відомостей про це житло до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;...

    Стаття 9. Порядок реєстрації місця проживання (перебування) особи...

    2. До заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особи додаються:

    1) паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, або документ, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними;

    2) свідоцтво про народження - для дітей віком до 14 років;

    3) документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі, адреса якого реєструється для проживання (перебування) (відомості про житло (документи), що підтверджують право власності на житло, рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житла, визнання за особою права користування житлом, жилим приміщенням, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, визначені Кабінетом Міністрів України);

    4) документи, що посвідчують особу законного представника (представника);

    5) документи, що підтверджують повноваження особи як законного представника (представника), крім випадків, якщо законними представниками дитини є її батьки чи один із батьків;

    6) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

    7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    3. У разі відсутності документів, передбачених пунктом 3 частини другої цієї статті, реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла...". -

    поскольку в вопросе речь идет, как представляется, о регистрации места жительства другого, кроме племянника, человека, то после оформления договора найма с племянником регистрация места жительства другого человека возможна с разрешения племянника (уполномоченного лица жилья).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Олексій!

    Відповідно до ст.8 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» наймачі квартир (будинків) державного житлового фонду та члени їх сімей, які постійно проживають у квартирі разом із наймачем або за якими зберігається право на житло, мають право на приватизацію займаних квартир шляхом передачі їм цих квартир у спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у даній квартирі, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, на підставі рішення відповідного органу приватизації.

    Особу, на яку виписано цей документ, називають наймачем, а ті, хто був вселений і прописаний в житло разом з нею, відносяться до членів сім’ї та є учасниками процедури.

    Враховуючи зазначене, необхідно знати хто наразі є основним наймачем (на кого виданий ордер) і скільки осіб зазначено в ордері, як таких, що мають право проживати в даній кваритирі.

    Так як лише особи, вказані в ордері, мають право брати участь у приватизації.

    Сама лише реєстрація місця проживання в квартирі не дає такого права.

    За положеннями ч.ч.1,2 ст. 61 ЖК України користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення, який укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім'я якого видано ордер.

    Відповідно до вимог ч.1, 2 ст. 106 ЖК України повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача.

    Як вже було сказано - приватизація квартири здійснюється при наявності ордера на неї.

    У разі зміни наймача квартири орган приватизації вимагає відповідне рішення (розпорядження) про зміну наймача, без якого приватизацію не буде здійснено.

    При цьому лише особа, яка записана в ордері, може вимагати прийняття такого рішення (за наявності згоди наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним).

    Після прийняття такого рішення договір найму укладається з новим наймачем, який в свою чергу подає у відповідні комунальні служби примірник такого договору та переоформлює на себе особові рахунки.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Якщо ви дозволите зареєструватися людині в неприватизованій квартирі. В такому випадку вона нарівні з вами отримає право на приватизацію цього житла. Жоден з вас не зможе приватизувати житлоплощу без участі або офіційної відмови іншої сторони. Тому, проживаючи в комунальній квартирі, подумайте, чи варто ризикувати, реєструючи тут сторонню людину, навіть якщо це ваш родич.

    Необхідні документи для оформлення прописки в квартирі

    Мова йде про реєстрацію повнолітнього громадянина України. Для цього потрібно мати на руках такий набір документів:

    оригінал паспорта;

    довідку з колишнього будинку, де була реєстрація;

    договір соціального найму;

    військовий квиток для військовозобов'язаних чоловіків;

    довідку, що підтверджує вибуття зі старого місця прописки;

    дозвіл наймача з усіма необхідними підписами.

    Процедура прописки і її складові

    Людина, що бажає прописатися в неприватизованій квартирі, в першу чергу повинен подбати про дозвіл від наймача. Отримати відповідну довідку можна в муніципалітеті або іншому держустанові, що володіє даної житлоплощею. Додатково потрібно отримати письмову згоду від кожного з громадян, що проживають в даній квартирі. Як показує практика, найчастіше проблеми виникають саме на даному етапі. Ділити квартиру з кимось погодиться не кожна людина, та й додатковий претендент на приватизацію житлової площі також нікому не буде потрібно.

    Слід враховувати, що у претендента на реєстрацію також існує ряд зобов'язань перед муніципалітетом. Одним з таких є квартплата. Даний пункт цікавить орендодавця в першу чергу, і якщо наймач вважатиме кандидата на реєстрацію неблагонадійним, то в прописці можуть відмовитися. Причому в даному випадку навіть не матиме значення повну згоду на проживання з людиною всіх зареєстрованих на житловій площі громадян. Звичайно, для відновлення справедливості можна звернутися в суд, однак, як показує статистика, це рідко приносить результат.

    Рекомендую вам спочатку приватизувати квартиру а потім надавати довзіл на реєстрацію іншій особі, для захисту своїх прав у майбутньому.

    Успіху

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Фактично ордер видається при першому вселенні в приміщення в подальшому, якщо особа на яку було виписано ордер, особа уповноважена, що зареєстрована в житловому приміщенні повинна звернутися до власника будинку з заявою про оформлення договору найму житлового приміщення! Вказаний документ в подальшому надає право вповноваженому квартиронаймачу реєструвати в приміщенні інших осіб. Вдалого Вам Вирішення свого питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України