Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 10 января 2022, вопрос №54211 100₴

Как расторгнуть договор

Приобрела паркоместо на этапе строительства, когда пришла подписывать договор и акт приема передачи, оказалось, сто паркоместо не соотвествует заявленной площади и с обеих сторон стоят железные столбы, которые держат навес паркинга. Соотвественно, они мешают нормально парковаться и выйти из машины после парковки. Решила рамторгнуть договор, на что получила ответ, что с меня будет удержена 10 процентов от стоимости паркоместа.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Так Вы все таки заключили договор?

    Если да, то нужно изучать его условия по поводу возможности расторжение, то ли одностороннего, то ли обоюдного.

    Так же если Вам сообщили о 10 %, это тоже должно быть прописано в договоре, чтобы понимать законность таких требований.

    Удачи!

    Білогай Ігор Петрович

    У разі, якщо площа або інші істотні умови відрізняються від заявлених раніше - Ви можете розірвати договір у зв'язку з невиконанням іншою стороною домовлених умов. Проте, це все має бути задокументовано.

    Тако, якщо маєте намір відстоювати свої права до кінця- у жодному разі не підписуйте Акт приймання-передачі та інших супутніх документів.

    Для більш детальної консультації, потрібно поглянути на документи, які є стосовно цього питання

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Если у вас есть договор на основании, которого вы получили указанное паркоместо, то отказ от него, либо расторжение договора, изменение его условий осуществляется в соответствии с условиями договора. Вам надо внимательно изучить условия договора. Либо поручить это юристу. Но скорее всего вас просто обманывают, хотя опять таки многое зависит от условий договора. Если паркоместо не соответствует техническим характеристикам, предусмотренным в договоре, тогда можно расторгнуть договор а этой части в судебном порядке.

    Гончаренко Константин
    50%

    Доброго дня.

    Відповідно до цивільного законодавства зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін якщо інше не передбачено договором. Якщо договір передбачає одностороннє розірвання договору на вимогу однієї із сторін,з визначених договором підстав, то такий договір може бути розірваний в будь-який визначений договорм час. Якщо такого права жодній із сторін договором не надано, то його можна розірвати в судовому порядку з підстав порушення стороною умов договору або істотної зміни обставин, яким сторона, яка вимагає розірвання керувалась при укладенні договору. (Ст.652,653 Цивільного кодексу України)

    При цьому наслідком розірвання договору є припинення зобов'язань сторін за договором.

    Необхідно звернути увагу, що якщо договір розривається не напідставі рішення суду то сторона яка вимагає розірвання договору не має права вимагати повернення того що було передане на виконання умов договору, в вашому випадку не має права вимагати повернення сплачених коштів.

    Якщо розірвання здійснюється на підставі рішення суду то сторона яка вимагає такого розірвання має право вимагати відшкодування шкоди заподіяної порушенням договору іншою стороною.

    (ч.4,5 ст. 653 Цивільного кодексу України)

    Таким чином, навіть якщо вийде розірвати договір то стягнути суму сплачених коштів інша сторона не зможе, а відшкодуванню підлягатиме лише документально підтвердження шкода заподіяна порушенням умов договору, якщо договір розривається з підстав його порушення.

    Попередньо треба направити письмове повідомлення рекомендованим листом з врученням про намір розірвати договір .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рочняк  Татьяна Сергеевна

    Добрый день, Светлана!

    Вероятнее всего на этапе строительства Вами был подписан предварительный договор или договор паевого участия. Необходимо изучить раздел "Ответственность". Если там прописан штраф за отказ от подписания основного договора, то застройщик вправе требовать уплату штрафа.

    Однако, в предварительном договоре также должна быть указана информация о приобретаемом объекте (площадь, номер паркоместа, возможно схема расположения на площадке). И если это место по факту не соответствует по своим характеристикам тому, которое было прописано в договоре, то необходимо выяснить, имеет ли застройщик по условиям договора право в одностороннем порядке изменять местонахождение паркоместа.

    Также в предварительных договорах часто прописывают, что реальная площадь может отличаться как в большую, так и в меньшую сторону, и порядок проведения расчетов в таком случае.

    Крикун Сергій  Павлович
    50%

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

    1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

    2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

    3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

    4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору...".

    Подайте на имя руководителя другой стороны в договоре заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о расторжении договора вследствие существенного изменения обстоятельств согласно приведенной статьи ГК, при которых использование парковочного места невозможно, а также о возврате выплаченных средств с указанием срока (минимум 7 дней), без каких-нибудь удержаний, поскольку виновной является сторона исполнителя (подрядчика). В заявлении указать банковские реквизиты безналичного возврата средств.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Світлана!

    Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

    Істотною умовою договору купівлі-продажу є предмет, яким може бути (ст. 656 ЦК України):

    1. товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому;
    2. майнові права (наприклад зафіксовані у цінних паперах);
    3. право вимоги, яке не має особистого характеру (застосовуються положення про відступлення права вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом).

    Істотними умовами договору купівлі-продажу вважаються умови про предмет і ціну. Доки сторони не дійдуть згоди щодо цих двох умов, договір не може вважатись укладеним, незважаючи на погодження всіх можливих інших умов.

    В окремих випадках, передбачених в ст. 657 ЦК України, договір купівлі-продажу укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Зміст договору становлять права та обов'язки сторін. При цьому відповідному обов'язку продавця кореспондує відповідне право покупця і навпаки.

    Сторони договору купівлі-продажу можуть домовитися, що одна сторона придбає в іншої право розірвати договір в односторонньому порядку.

    Договір купівлі-продажу є розірваним, якщо сторона, яка набула право розірвати договір, протягом визначеного строку не заявить вимогу про виконання договору.

    Сторони можуть обумовити розірвання договору купівлі-продажу вчиненням цією стороною певних дій або настанням певних обставин протягом визначеного строку або у визначений час.

    Ціна договору встановлюється у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - товар продається за ціною, що визначається відповідно до статті 632 ЦК України, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

    В договорі повинні бути зазначені технічні умови, або йти до нього у якості додатку.

    Треба бачити договір.

    Якщо в нього не зазначено про необхідність утримання 10%: "что с меня будет удержена 10 процентов от стоимости паркоместа", то така вимога є безпідставною.

    Спочатку необхідно забрати ту суму, яку віддають, але не підписуйте документи про те, що не маєте претензій.

    Після чого вимагайте всю суму коштів,шляхом подання претензії, а якщо не буде результату, то в судовому порядку.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    У чч. 3 і 4 ст. 213 ЦК України визначено загальні способи, що застосовуються під час тлумачення правочину та втілюються в трьох рівнях тлумачення, зокрема шляхом порівняння різних частин правочину як між собою, так і зі змістом правочину загалом.

    У разі односторонньої відмови від договору в повному обсязі, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є розірваним (ч. 3 ст. 651 ЦК України).

    Односторонню відмову від договору у випадках, коли вона допускається законом або договором, слід кваліфікувати як односторонній правочин.

    Стаття 651. Підстави для зміни або розірвання договору

    1. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

    Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

    3. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

    Щоб розірвати договір вам необхідно в письмовому вигляді надіслати лист з доказами про порушення приписів ч. 2 ст 651 . Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

    Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

    Так як вашим орендодавцем порушені вимоги договору які не дають можливості їх виконувати, подайте (надішліть рекомендованим листом) їм доводи про не належність виконання та вимогу усунення порушення та подальшого розірвання договору.

    Погодьте порядок оплати, у разі відмови - звертайтесь до суду

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Недопустимо встановлювати штраф за правомірну односторонню відмову від договору. Про це йдеться в рішенні ВС у справі № 552/6997/19 від 21.04.2021.

    Згідно зі ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору можуть здійснюватися:

    1. за згодою сторін;
    2. за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом;
    3. у разі односторонньої відмови від договору, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом.

    Зазвичай будь-який договір може бути змінений або розірваний лише за згодою його сторін. У цьому відбивається принцип свободи договору, адже учасники цивільного обороту є вільними не тільки у вирішенні питань щодо укладення договору, вибору виду договору та визначення його умов. Особи, які досягли домовленості при укладенні договору, можуть також домовитися про зміну його умов або взагалі про дострокове розірвання договору. Деякі обмеження цього права сторін встановлюються законом, наприклад, щодо договору на користь третьої особи (ст. 636 ЦК України). Так, з моменту вираження третьою особою, на користь якої був укладений договір, наміру скористатися своїм правом, сторони договору вже не можуть його розірвати або змінити без згоди третьої особи, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Зміна або розірвання договору за рішенням суду на вимогу однієї сторони або в разі односторонньої відмови від договору мають місце, якщо тільки це прямо передбачено в конкретному договорі або в законі щодо даного виду договору.

    Зазвичай одна із сторін договору звертається до суду з вимогою про зміну або розірвання договору в разі його істотного порушення другою стороною. Істотним вважається таке порушення стороною договору, якщо внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Критерій істотності порушення договору має оціночний характер. Отже, по кожній справі суд встановлює характер порушення умов договору, виходячи із конкретних обставин. При цьому для кваліфікації порушення як істотного має значення співвідношення між розміром завданої шкоди та обсягом того блага, що могло бути одержано стороною у разі належного виконання договірного зобов'язання контрагентом. Однак не тільки порушення договору може бути підставою для звернення однієї із сторін до суду з вимогою про зміну або розірвання договору. Така вимога може бути пред'явлена і в інших випадках за умов, що вони встановлені договором або законом. Так, позичкодавець має право вимагати розірвання договору позички і повернення йому речі, якщо у зв'язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому (ч. 2 ст. 834 Цивільного кодексу України).

    Специфіка порядку зміни або розірвання договору в разі односторонньої відмови від нього полягає в тому, що сторона, яка виявила бажання відмовитися від договору, не звертається до суду, а лише повідомляє другу сторону про відмову від договору. Друга ж сторона набуває права оспорити таку відмову від договору в судовому порядку. Одностороння відмова від договору можлива тільки у випадках, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом. У чинному цивільному законодавстві норми, в яких закріплено право на односторонню відмову від договору, непоодинокі.

    Право сторони на односторонню відмову від певного виду договору зумовлено різними чинниками:

    • Одностороння відмова від договору може бути правовим наслідком порушення договору (наприклад, відмова наймача від договору найму, якщо наймодавець не передає йому майно - ст. 766 Цивільного кодексу України).
    • Право сторін на односторонню відмову від договору може зумовлюватися характером самого договору (наприклад, право довірителя та повіреного на відмову від договору доручення - ч. 2 ст. 1008 Цивільного кодексу України).
    • Можливість односторонньої відмови від договору може залежати від порядку визначення строку договору (наприклад, при укладенні договору найму на невизначений строк - ч. 2 ст. 763 ЦК України).

    Однією із підстав зміни або розірвання договору є істотна зміна обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору. Істотною вважається така зміна обставин, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. За цієї підстави договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

    • у момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;
    • зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;
    • виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;
    • із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    Зміна або розірвання договору, як правило, оформлюється як додаткова угода до цього договору. Закон вимагає, щоб зміна або розірвання договору здійснювалися в такій самій формі, що й договір, який змінюється або розривається. Однак інші правила щодо оформлення змін або розірвання договору можуть встановлюватися договором або законом чи випливати із звичаїв ділового обороту.

    Істотне значення в разі зміни або розірвання договору має встановлення моменту, з якого договір вважається зміненим чи припиненим.

    У разі зміни або розірвання договору за згодою сторін зобов'язання, що випливає з цього договору, змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не зумовлено характером його зміни.

    Якщо договір змінюється або розривається в судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

    У разі односторонньої відмови від зобов'язання частково або в повному обсязі (ст. 615 Цивільного кодексу України) договір вважається зміненим або розірваним, як правило, з моменту одержання контрагентом повідомлення про відмову однієї із сторін від зобов'язання.

    У разі зміни договору зобов'язання, що виникло з нього, не припиняється, а продовжує діяти. Відбувається лише заміна певних умов договору щодо предмета, місця та строків виконання договору тощо. Якщо ж відбулося розірвання договору, зобов'язання сторін, породжені цим договором, припиняються. При цьому правовий зв'язок між сторонами може припинитися взагалі або трансформуватися в обов'язок сторони, яка істотно порушила договір, відшкодувати другій стороні збитки, завдані розірванням договору.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України