Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 января 2022, вопрос №54460 100₴

Возврат займа по расписке

Ситуация: выдан займ по расписке с датой возврата, дата прошла, деньги не возвращаются, будет суд, допустим суд выигран, у должника есть имущество (квартира), идёт арест имущества и потом выставление на торги и продажа? Если да то как долго процесс идёт? И ещё такой ньюанс - у должника скоро родится ребёнок, в это время будет идти судебный процесс, это может повлиять на то что к примеру с ребёнком запретят забирать квартиру?

Ответы юристов (13)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате
    будет суд, допустим суд выигран, у должника есть имущество (квартира), идёт арест имущества и потом выставление на торги и продажа?

    Если это единственное жилье, небольшая площадь и еще кто-то там зарегистрирован - очень маловероятны перспективы реализации квартиры.

    Если да то как долго процесс идёт?

    Зависит от активности исполнителя.

    И ещё такой ньюанс - у должника скоро родится ребёнок, в это время будет идти судебный процесс, это может повлиять на то что к примеру с ребёнком запретят забирать квартиру?

    Вполне вероятно.

    Вопрос блокировки банковских карт, запрет выезда за границу не рассматривался?

    • Коля Клиент 2 года назад

      Квартира 80 метров, жилая площадь 55 где-то.. ну когда выиграю суд, расчитываю что и запретят выезд и банковские карты заблокируют, но мне от этого не легче, мне бы долг вернуть..

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Также многое зависит от содержания иска, насколько квалифицировано составлен.

        Квартира 80 метров, жилая площадь 55 где-то.. ну когда выиграю суд, расчитываю что и запретят выезд и банковские карты заблокируют, но мне от этого не легче, мне бы долг вернуть..

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    У должника есть имущество (квартира), идёт арест имущества и потом выставление на торги и продажа? якщо борг більше 20 мінімальних заробітних плат, то так, квартира буде виставлена на публічні торги;

    Если да то как долго процесс идёт? у державних виконавцій безкінечно довго (2-3 роки), тому звертайтесь саме до приватного виконавця;

    И ещё такой ньюанс - у должника скоро родится ребёнок, в это время будет идти судебный процесс, это может повлиять на то что к примеру с ребёнком запретят забирать квартиру?

    для публічних торгів це не має значення. Однак, зараз зареєстровані законопроекти про заборону стягнення на єдине житло, тому поки ви стягуватимете борг, все може змінитись.

    • Коля Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь.. так борг більше 20 мін зарплат

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Все ж таки спочатку потрібно виграти суд, і щоб судове рішення набрало законної сили.

    Якщо воно набрало законної сили і відповідач відмовляється його виконувати, або не має відповідних ресурсів, можливе звернення до державного або приватного виконавця для відкриття виконавчого провадження.

    Стаття 61. Реалізація майна, на яке звернено стягнення/Закон України "Про виконавче провадження"

    1. Реалізація арештованого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та майна, зазначеного у частині восьмій статті 56 цього Закону) здійснюється шляхом проведення електронних аукціонів або за фіксованою ціною.

    Тобто аукціону має передувати арешт майна, яке належить боржнику на праві власності.

    Щодо дитини, то отримання дозволу органів опіки та піклування на реалізацію майна не завжди вимагається, і не може бути перепоною для аукціону.

    Весь процес може займати роки.

    Успіхів!

    • Коля Клиент 2 года назад

      А що таке цивільний оборот?)

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Оборотоздатність об´єктів цивільних прав означає допустимість здійснення правочинів і інших дій, спрямованих на їхню передачу в межах цивільно-правових відносин. Залежно від цього всі об´єкти розділені на три групи: вільні в обороті, обмежені і вилучені з обороту.

        Вилученими з цивільного обороту вважаються об´єкти, що не можуть бути предметом угод і іншим способом переходити від одного до іншого в межах цивільно-правових відносин. Такі об´єкти повинні бути прямо зазначені в законі.

        Так, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» до об´єктів, вилучених з обороту, відносить особливо охоронювані природні території — державні природні заповідники, державні природні заказники, національні природні парки і т.д.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Микола!

    "Ситуация: выдан займ по расписке с датой возврата, дата прошла, деньги не возвращаются, будет суд, допустим суд выигран, у должника есть имущество (квартира), идёт арест имущества и потом выставление на торги и продажа"?

    - Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (частина 1 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

    Складові елементи арешту майна, визначені в даному Законі як опис, оголошення заборони розпоряджатися майном, обмеження в праві користування ним або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам – це сукупність дій, які мають бути чітко регламентовані та мати певні підстави для застосування.

    Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

    винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його відчуження;

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах (частина 2 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Державним виконавцем за постановою про відкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням виконавчих дій на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разі потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження.

    Копія постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника не пізніше наступного після її винесення дня надсилається боржнику та відповідно до банків чи інших фінансових установ або органів, зазначених у частині другій цієї статті. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржником начальнику відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, або до суду у 10-денний строк.

    Арешт застосовується:

    1. для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
    2. для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
    3. при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця (частина 6 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Виконавець проводить перевірку майнового стану боржника у 10-денний строк з дня відкриття виконавчого провадження.У подальшому така перевірка проводиться виконавцем не рідше ніж один раз на два тижні - щодо виявлення рахунків боржника, не рідше ніж один раз на три місяці - щодо виявлення нерухомого та рухомого майна боржника та його майнових прав, отримання інформації про доходи боржника. (частина 8 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник (частина 1 статті 50 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Разом із житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику (частина 2 статті 50 ЗУ "Про виконавче провадження").

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто з 01 січня 2021 по 30 листопада 2021 року становить 12000 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника (частина 7 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

    У разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника, майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець, якщо під час розгляду відповідної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту.

    За наявності письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов’язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

    Вилучення арештованого майна з передачею його для реалізації провадиться у строк, встановлений державним виконавцем, але не раніше, ніж через п’ять днів після накладення арешту. Продукти та інші речі, що швидко псуються, вилучаються і передаються для продажу негайно після накладення арешту.

    Цінні папери, ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лом і окремі частини таких виробів, виявлені при опису, на які накладено арешт, підлягають обов’язковому вилученню і негайно передаються на зберігання установам Національного банку України. Арешт на цінні папери накладається в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Державний виконавець зобов’язаний подбати про забезпечення умов реалізації майна боржника, які не ущімлюють його законних інтересів.

    Реалізація арештованого майна, за винятком майна, вилученого за законом з обігу та цінних паперів, ювелірних та інші побутових виробів із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лому і окремих частин таких виробів, здійснюється спеціалізованими організаціями, які залучаються на тендерній (конкурсній) основі, на підставі договорів між Державною виконавчою службою та спеціалізованими організаціями шляхом його продажу на прилюдних торгах, аукціонах.

    Орган державної виконавчої служби укладає з організатором аукціону договір, яким доручає реалізацію майна організатору аукціону за визначену винагороду за надані послуги з реалізації арештованого майна, яка встановлюється у відсотковому відношенні до продажної ціни лота.

    Розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен перевищувати з урахуванням податку на додану вартість 15 відсотків від вартості майна.

    Спеціалізована організація проводить аукціон за заявкою державного виконавця, у якій зазначається початкова ціна майна, що виставляється на аукціон.

    Арешт може бути накладено після відкриття справи, на підставі ухвали суду з метою забезпечення позову.

    Також, на підставі рішення суду в рамках виконавчого провадження.

    "Если да то как долго процесс идёт"?

    - Якщо одразу ж не накладено після відкриття справи, на підставі ухвали суду з метою забезпечення позову, то: встановлений строк розгляду справи в порядку загального позовного провадження становить 125 днів, з яких: 5 днів на відкриття провадження у справі, 60 днів на проведення підготовчого провадження, строк якого може бути продовжено ще на 30 днів, і 30 днів на розгляд справи по суті.

    Для спрощеного позовного провадження такий строк становить 65 днів, з яких: 5 днів на відкриття провадження у справі, 60 днів на розгляд справи.

    "И ещё такой ньюанс - у должника скоро родится ребёнок, в это время будет идти судебный процесс, это может повлиять на то что к примеру с ребёнком запретят забирать квартиру"?

    - У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону.

    Якщо такий дозвіл не надано, виконавець продовжує виконання рішення за рахунок іншого майна боржника, а в разі відсутності такого майна повертає виконавчий документ стягувачу з підстави, передбаченої пунктом 9 частини першої статті 37 Закону України "Про виконавче провадження"(пункт 28 розділу VIII Інструкції з організації примусового виконання рішень).

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    При позитивному рішенні суду на користь кредитора , якщо борг складає більше 20 мінімальних зарплат можна просити суд про забезпечення виконання рішення суду , шляхом видачі виконавчого документа про накладення арешту на всі активи рухомі нерухомі рахунки , квартиру землю , гаражі споруди і т.д. цей документ суд напрвить органу ДВС на виконання в регіон майна боржника. Копію вручать вам , далі ьтреба бути постійно в контакті з органом ДВС , АБИ ВІН ПРОВОДИВ процедури та готував майно до прилюдних торгів (аукціону).

    Якщо в майні боржника зареєстровано неповнолітню особу до 18 -ти років . У справу вступить орган опіки місцевої ради її виконавчого комітету, якщо це єдине житло боржника , орган не надасть дозволу на реалізацію майна , так як це порушує права дитини . Тоді необхідно вирішувати питання з іншим житлом для проживання дитини з мамою , за участі органу опіки та їх погодження такого правочину виключно в інтересах прав дитини на належний розвиток та життя в придатному житлі.

    якщо є дитина процедура виконання може затягнутися так як вступлять органи МС

    Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження" від 21.04.99 № 606-XIV, із змінами та доповненнями.

    Виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

    Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Складові елементи арешту майна, визначені в даному Законі як опис, оголошення заборони розпоряджатися майном, обмеження в праві користування ним або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам – це сукупність дій, які мають бути чітко регламентовані та мати певні підстави для застосування.

    Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

    винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його відчуження;

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Державним виконавцем за постановою про відкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням виконавчих дій на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разі потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження.

    Копія постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника не пізніше наступного після її винесення дня надсилається боржнику та відповідно до банків чи інших фінансових установ або органів, зазначених у частині другій цієї статті. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржником начальнику відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, або до суду у 10-денний строк.

    Арешт застосовується:

    1. для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
    2. для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
    3. при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.

    Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

    У разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника, майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець, якщо під час розгляду відповідної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту.

    За наявності письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов’язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

    Розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен перевищувати з урахуванням податку на додану вартість 15 відсотків від вартості майна.

    Спеціалізована організація проводить аукціон за заявкою державного виконавця, у якій зазначається початкова ціна майна, що виставляється на аукціон.( це державне підприємство з торгів.)

    Враховуючи зазначене, можна стверджувати, що арешт може накладатися стільки, скільки це буде необхідно для повного виконання боржником своїх обов язків для задоволення інтересів стягувача.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%

    Добрый день, Николай!

    Ребенок играет роль (как несовершеннолетний) на этапе принудительного взыскания (исполнительного производства), не судебного.

    Но в целом текущие сроки по судебным процессам- это до года, порой (при умении затягивать) - и свыше года.

    Прочитав все ваши доп.комментарии, возможно посоветовал обратить внимание на релевантность и корректность расписки в целом. Насколько она является безапелляционным документом к взысканию.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);..."

    Направьте должнику заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении, составьте свой экземпляр зхаявлнения, к которому прикрепите почтовый чек; для острастки и пущей важности - через нотариуса) с требованием о выплате долга (изложите реквизиты для оплаты) с указанием срока оплаты (например, 7 дней) под страхом уступки Вашего права требования (продажи долга) коллекторской компании. Такие перспективы должны повлиять на должника.

    Костромина Виктория

    у должника есть имущество (квартира), идёт арест имущества и потом выставление на торги и продажа? если больше 20 мин зарплат - да , но опять надо смотреть вся ли квартира принадлежит должнику

    Если да то как долго процесс идёт? может быть годами, квартиру с торгов могут и не купить

    И ещё такой ньюанс - у должника скоро родится ребёнок, в это время будет идти судебный процесс, это может повлиять на то что к примеру с ребёнком запретят забирать квартиру? нет

    А що таке цивільний оборот?) это перечень имущества на которое не может быть наложено взыскание


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України