Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 21 января 2022, вопрос №54860 150₴

Заблокированы счета в банке

Заблокировали счета в банке, без уведомлений, по причине неоплаченого штрафа за привышение скорости, но штраф не приходил и нигде не останавливали

Ответы юристов (8)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Счёт блокирую на основании решения исполнителя. Вам нужно выяснить исполнителя, ознакомиться с решение относительно штрафа. И после изучения этих документов можно будет предоставить правовой анализ сложившимся обстоятельствам.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Вадим!

    Вероятно это автофиксация нарушения ПДД.

    Вы себя в реестре должников проверяли? Там вы сможете определить основание выписанного штрафа и связаться с исполнителем.

    Набирайте,если будут вопросы.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадим!

    Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 288, ст. 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КупАП), постанову іншого органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення, постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, може бути оскаржено у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими цим Кодексом.

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Відповідно до статті 299 КУпАП, яка визначає порядок звернення постанови до виконання, постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає виконанню з моменту її винесення, якщо інше не встановлено цим Кодексом та іншими законами України.

    При оскарженні постанови про накладення адміністративного стягнення постанова підлягає виконанню після залишення скарги без задоволення, за винятком постанов про застосування заходу стягнення у вигляді попередження, а також у випадках накладення штрафу, що стягується на місці вчинення адміністративного правопорушення.

    Постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу, крім постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), підлягає примусовому виконанню після закінчення строку, установленого частиною першою статті 307 цього Кодексу.

    В свою чергу, згідно зі статтями 307, 308 КУпАП, штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, крім випадків, передбачених статтею 300-1 цього Кодексу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, встановлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

    Отже, системний аналіз наведених правових норм дає підстави стверджувати, що оскарження особою постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу зупиняє її примусове виконання до розгляду відповідної скарги, однак є випадки коли це правило не працює і вони пов’язані фактично з бездіяльністю або стягувача (який не перевірив чи йде процедура судового оскарження спірної постанови) чи навіть суду, який «з величезною завантаженістю» відкриває провадження заднім числом, але після спливу декількох місяців….

    Все вищевикладене призводить до того, що незважаючи на те, що «боржник» фактично виконав всі вимоги діючого законодавства та оскаржує постанову про накладення адміністративного стягнення до суду, однак у зв’язку із бездіяльністю або адміністративного відділу поліції або безвідповідального відношення суду, «правопорушнику» ще необхідно оскаржувати постанову про відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання рішення до адміністративного суду та сплачувати судовий збір (який, як правило, перевищує суму штрафу у декілька разів) або терпіти наслідки відкритого виконавчого провадження, а це заборони та обмеження встановлені Законом.

    ВИСНОВОК: «Боржник», «правопорушник» повинен пам’ятати, якщо постанова поліції буде оскаржена в судовому порядку то, як наслідок, перебіг строку для її добровільного виконання буде зупинено в силу вимог статті 307 КУпАП України, а відтак відкриття виконавчого провадження при процедурі оскарження постанови поліції, як і встановлення будь-яких обмежень в силу Закону України «Про виконавче провадження», є неправомірним.

    Вищевикладене узгоджується з правовою позицією Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду викладеною в постанові від 27.03.2019 р. у справі № 826/15117/17 провадження № К/9901/52767/18 (ЄДРСРУ № 80805719).

    Таким чином, для уникнення вищевказаного рекомендовано:

    • Письмово повідомляти орган поліції про оскарження спірної постанови в судовому порядку;
    • Контролювати процес відкриття судового провадження по справі (писати заяви, скарги, дзвонити секретарю, помічнику і т.і.);
    • Пересвідчитись у виконавчій службі на предмет відкриття виконавчого провадження та/або перевірити себе в реєстрі боржників і … оскаржити постанову про відкриття виконавчого провадження до адміністративного суду.

    Скоріш за все у вашому випадку постанова про накладення штрафу за порушення ПДР була передана до виконавчої служби. Для того, щоб виконавче провадження було закрито, а всі арешти і заборони були зняті, Вам потрібно надіслати виконавцю заяву про закриття виконавчого провадження.

    ЗРАЗОК такої заяви - за посиланням https://yurotdel.com.ua/zayava/zrazok_zaiavu_pro_z...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    ОТНОСИТЕЛЬНО ВАРИАНТОВ СНЯТИЯ АРЕСТОВ:

    Если арест наложил нотариус:

    Вам нужно обратиться в суд с иском о признании нотариальной надписи такой, что не подлежит исполнению. Чтобы остановить отчисления с зарплаты нужно подать в суд заявление об обеспечении иска путем приостановления взыскания на основании исполнительного документа.

    При подаче иска оплачивается судебный сбор - 908грн (если требование только неимущественного характера)

    При подаче вышеуказанного заявления также оплачивается судебный сбор - 454грн.

    Чем раньше Вы начнёте заниматься данным вопросом, тем меньше с Вас взыщут денег.

    Кроме того, уже взысканные с Вашей зарплаты деньги тоже можно вернуть.

    ---

    Если арест наложен органом ДВС: ЮСТИЦИЯ

    1. Необходимо обратиться с запросом в Государственную исполнительную службу (ДВС) о предоставлении информации о наличии открытых или законченных исполнительных производств.

    2. На основании полученной информации составить ходатайство государственного исполнителя или руководителя отдела Государственной исполнительной службы с требованием снять существующие за пределами любого исполнительного производства аресты, наложенные на имущество (средства).

    3. В пределах 10-дневного срока с момента получения ДВС указанного ходатайства обратиться в суд, выдавший исполнительный документ, с жалобой на действия (бездействие) государственного исполнителя и просить обязать государственного исполнителя снять арест с имущества.

    В любом случае, все будет решаться в суде.

    Після отримання інформаціі з ДВС необхідно ,через Сайт судової Влади України встановити за Вашим ФИО на якій стадії перебуває спрва та подавати апеляційну скаргу.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Здравствуйте, Вадим!

    Наложить арест на счета, могла исполнительная служба, на основании ошибочно переданных материалов со стороны сотрудников полиции.

    Обратитесь в исполнительную службу, которая является инициатором штрафов.

    Нужно начать с ознакомления с материалами исполнительного производства.

    Посмотрите здесь:

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Необходимо видеть документы.

    Если штрафы наложены незаконно, необходимо обжаловать постановление исполнительной службы о наложении ареста на имущество, путём подачи жалобы в суд.

    Всего доброго, удачи Вам!

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Вадим!

    Начните с посещения Рестра должников и проверьте там информацию о себе.

    Ссылка: https://erb.minjust.gov.ua/

    Потом нужно устанавливать исполнительную службу, которая наложила арест.

    Когда это будет сделано, перед Вами будет непростой выбор, просто оплатить штраф и подать заявлении о закрытии исполнительного производства, либо подавать исковые заявления в суд по поводу и незаконности постановления о штрафе, и о незаконности постановления исполнителя.

    Если нужен алгоритм, обращайтесь!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    "Стаття 122. Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху...

    Примітка. Суб’єктом правопорушення в цій статті є особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення, а в разі вчинення передбачених частинами першою - четвертою цієї статті правопорушень у виді перевищення обмеження швидкості руху транспортних засобів,...якщо зазначене правопорушення зафіксовано в автоматичному режимі...відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу (особа, за якою зареєст.ровано транспортний засіб - прим. авт.) ..".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text):

    "Стаття 222. Органи Національної поліції

    Органи Національної поліції розглядають справи про такі адміністративні правопорушення:

    про порушення...правил, що забезпечують безпеку руху транспорту,..., частини перша, друга, третя, п’ята і шоста статті 122,...

    Від імені органів Національної поліції розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право працівники органів і підрозділів Національної поліції, які мають спеціальні звання, відповідно до покладених на них повноважень...

    Стаття 258. Випадки, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається...

    Протокол не складається у разі вчинення адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до компетенції Національної поліції,...та адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі,...

    У разі виявлення адміністративного правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованого за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі в автоматичному режимі,...протокол про адміністративне правопорушення не складається, а постанова у справі про адміністративне правопорушення виноситься без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Копії постанови у справі про адміністративне правопорушення та матеріалів, зафіксованих за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, надсилаються особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, протягом п’ятнадцяти днів з дня винесення такої постанови,, крім випадку, передбаченого частиною сьомою статті 279-1 цього Кодексу...

    Стаття 279-1. Розгляд справ про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису)...

    Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, .., зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Інформація про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), та винесені постанови про накладення адміністративного стягнення не пізніше наступного робочого дня з дня встановлення відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, вноситься до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху...".

    Сведения об административном правонарушении и взыскании возможно установить, получить в Сервисе проверки административных правонарушений (https://bdr.mvs.gov.ua/). При наличии таких сведений целесообразным считаю оплатить штаф, после чего банковские счета будут, должны быть разблокированы исполнителем. Обжалование штрафа в порядке административного судопроизводства будет дороже по стоимости и дольше во времени.

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Такі випадки трапляються, якщо порушення зафіксував не співробітник поліції, а камери автоматичної фотовідеофіксації. Постанова має прийти листом за адресою реєстрації автомобіліста. Часто листи губляться, так і не дійшовши до адресата. МВС зробило діджитал-революцію і надало доступ до даних реєстру адміністративних порушень для обміну інформацією з платіжними системами банків. Таким чином автомобілісти можуть перевіряти наявність штрафів в спеціальних сервісах. Повідомлення теж приходять в онлайн-форматі в додатках Дія або ОпендатаБот.

    Відповідно до КАС України штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з винесення йому постанови про накладення штрафу. Оскаржити постанову водій може не пізніше ніж через 10 днів.

    Якщо автомобіліст отримав штраф від співробітника поліції, то перший день буде вважатися з моменту отримання постанови. Але якщо штраф був зафіксований камерами автоматичної відеофіксації, то термін відраховується з моменту вручення водієві за місцем проживання листи або його повернення в поштових установ.

    Після отримання листа від виконавчої служби, або накладення арешту на рахунки необхідно звязатися з виконавчою службою за місцем реєстрації. Контакти працівників виконавчої служби можна знайти в додатку Дія.

    В організації порушнику повідомлять яка відповідальність передбачена за примусове стягнення штрафу (початкова сума штрафу подвоюється і нараховується пеня). Співробітники видадуть автомобілісту нові реквізити та рахунки по активному діловодству. На цей рахунок необхідно буде перерахувати гроші у відділенні банку. Банк повинен видати квитанцію, яку потрібно віддати співробітникам виконавчої служби для зняття арешту. Протягом 2-4 днів після оплати штрафу, рахунки будуть розблоковані.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України